Dodaj do ulubionych

Powrót ze szkoły

01.06.12, 14:45
Czy możecie mi podać podstawę prawną konieczności odbierania dziecka ze szkoły do ukończenia przez nie 7 lat - bo Wy wiecie wszystko.
Zastanawiam się jak zorganizować odbiór dziecka ze szkoły od września. Idzie do pierwszej klasy jako 6 latek. Do puki nie skończy 7 lat, ktoś będzie musiał go odbierać. Moje dziecko podwórko ma przy boisku. O ile po szkole będzie biegać sam to ze szkoły musi go jednak wyprowadzić dorosła osoba.
Jak dzieci do pierwszej klasy szły jako 7 latki to nie występowała konieczność odbierania, teraz jak pójdą jako 6 latki to trzeba dziecko odbierać. Jak wygląda teraz wychodzenie dzieci ze szkoły, które poszły do niej rocznikowo jako 7 latki, ale ukończą 7 lat dopiero np. w grudniu.
Obserwuj wątek
    • nandadevir Re: Powrót ze szkoły 01.06.12, 14:56
      Jest ale nie chce mi się szukać, sorry.
      Moje dziecko podwórko ma przy boisku" Co to znaczy, dom sąsiaduje ze szkołą?
    • slonko1335 Re: Powrót ze szkoły 01.06.12, 15:10
      nie ma chyba jednoznacznych wytycznych...

Można pod kodeks wykroczeń niby podciagnąć:

"Art. 106. Kto, mając obowiązek opieki lub nadzoru nad małoletnim do lat 7 albo nad inną osobą niezdolną rozpoznać lub obronić się przed niebezpieczeństwem, dopuszcza do jej przebywania w okolicznościach niebezpiecznych dla zdrowia człowieka,
      podlega karze grzywny albo karze nagany."

ale ja wiem czy szkoła po sąsiedzku to niebezpieczne okoliczności?

Jest coś takiego o korzystaniu z drogi dziecka przed ukończeniem 7 lat-musi być wtedy pod opieką osoby która ukończyła przynajmniej 10 lat ale nie dotyczy to strefy zamieszkania.

U nas w szkole rejonowej, szkoła mieści się w środku osiedla(same drogi osiedlowe gdzie piesi mają pierwszeństwo na całej szerokości) i wtedy wystarczy oświadczenie rodzica iż dziecko może samo wracać do domy.

www.oswiataiprawo.pl/Dyrektor/Prawo-w-szkole/Problemy-wychowawcze/Powrot-dziecka-ze-szkoly
      www.oswiataiprawo.pl/Dyrektor/Prawo-w-szkole/Problemy-wychowawcze/Powrot-dziecka-ze-szkoly
      szkola.wp.pl/kat,121278,title,Szesciolatki-musza-byc-odprowadzane-do-szkoly,wid,13900770,wiadomosc.html?ticaid=1e8d7
    • joanna29 Re: Powrót ze szkoły 01.06.12, 18:32
      Dzięki za odpowiedzi. Prawa ze dużo zależy od dziecka, czy może samo iść i wracać ze szkoły. Zobaczymy jeszcze jak do tematu będzie podchodzić szkola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka