Dodaj do ulubionych

czas na jesienne desery:)

13.10.10, 16:56
Drozdzowe juz polecilam w watku ponizejsmile
Ostatnio robilam juz tez crumble z malinami,jablkami i brzoskwiniami.
Kilka dni temu byly jablka w ciescie-ciasto jak na nalesniki-ciut gesciejsze.A pozniej smazone w glebokim oleju w woku.Sa lepsze niz tradycyjnie na patelni-bardziej chrupiacesmile
Jakie sa Wasze ulubione jesienne desery?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/rc/qi/yic0/IZYT1DbsqCTZaPEaeB.jpg
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: czas na jesienne desery:) 13.10.10, 18:12
      jestem chora więc chyba sobie dam dyspensę, zapomnę o diecie i też zrobię jabłka w cieście.

Ostatnio na spotkanie z przyjaciółkami zrobiłam ciasto, które bardzo mi się kojarzy z jesienią: bawarski placek z jabłkami do którego trzeba wykorzystać butelkę wina. Najlepiej mieć oczywiście jakieś kolejne butelki do popijania później. Dooooobry był - przepis musiałam daćbig_grin

też lubię crumble, ale najbardziej właśnie to jesienne ze śliwkami (nie węgierkami tylko tymi jaśniejszymi fioletowymi) - śliwki lekko podduszone z alkoholem i cukrem a potem zapieczone z migdałami i kruszonką....
      Ehhh.... ten przepis też już kilku osobom sprzedałambig_grin
    • aretha04 Re: czas na jesienne desery:) 13.10.10, 18:42
      od jakiegoś czasu przerzuciłam się na takie ... dla leniuchasmile

czyli winogrona, gruszki, wystarczy tylko umyć big_grin
    • mjermak Re: czas na jesienne desery:) 13.10.10, 22:23
      A ja jesienia lubie korzenny sweet potato pie, nie ma tego dyniowego posmaku co prawda, ale jakos dynie zawsze spozytkowuje nie deserowo a poza tym slodkie ziemniaki latwiej sie robi do paja (przynjemniej mnie) niz dynie.
      Albo chodza za mna od kilku dni owsiane ciastka z bakaliami, watpie czy bede miala czas w weekend zeby je zrobic bo musze zawsze 3 partie robic, zeby chociaz na 2 tygodnie mojej rodzinie starczylo.
    • bene_gesserit Re: czas na jesienne desery:) 13.10.10, 23:45
      Planuje zrobic niedlugo to ciasto. Sliwki, czekolada, brazowy cukier i migdaly - wszystko w oblanym czekolada zakalcu smile
      • koniczynka777 Re: czas na jesienne desery:) 21.10.10, 14:37
        jesienia robie zwykle jablka lub sliwki z kruszona i bita smietana
        • czekolada72 Re: czas na jesienne desery:) - gruszki 14.10.11, 10:01
          Jesienią - gruszki - ugotowane w czerwonym winie i polane czekoladą albo zapieczone w kruchym cieście.

A przy okazji gruszek - zapiekane z serem pleśniowym - pycha!!
          • kreola Re: czas na jesienne desery:) - gruszki 14.10.11, 18:35
            Czekolado, bardzo ladnie poprosze o przepisy na Twoje gruszkismile
            Wszystkie brzmia cudownie! Nigdy nie pieklam gruszek, zawsze tylko jablka.
            A te gotowane w winie, mniam... Portugalia mi sie przypomina, ale tamte byly chyba tylko wymoczone w winie i bez czekolady.
          • czekolada72 Re: czas na jesienne desery:) - gruszki 14.10.11, 18:49
            Kreolko kochana, ja to wszystko na oko, metoda prob i błedow smile

> Jesienią - gruszki - ugotowane w czerwonym winie i polane czekoladą
            czerwone wino, najczesciej posiadam wytrawne, doprawiane roznie - cukrem/anyzem/cynamonem/gozdzikami - na gorace wrzucam połówki, tak zeby "pyrtło" - łyzka cedzakowa na talerzyk/miseczki i polewam polewa czekoladowa rozpudszczana w wodzie (kupna)

albo zapieczone w kruchym cieście.
            ciasto kruche tne na kwadraty, ukladam na srodku cala lub polowke gruszki , przeprawiam wg chwili , ciasto sklekam w chusteczke i do piekarnika

>
            > A przy okazji gruszek - zapiekane z serem pleśniowym - pycha!!
            zadna filozofia sad
            zawijam w folii gruszke z wycieta 1/8 i w to miejsce wkladam kawałek sera i do piekarnika - przyprawy - wg aktualnego matchnienia.

Naprawde, raz wychodzi lepiej raz mniej, raz sie domownicy rozplywaja, raz proponuja wydanie mi zakazu wstepu do kuchni smile))))))))))
            • czekolada72 Re: czas na jesienne desery:) - gruszki 15.10.11, 11:11
              Jeszcze jeden dosc banalny gruszkowy deser, zreszta nie tyko gruszkowy, bo poza sezonem z kazdym innym owocem - polowki gruszek wrzucone na oslodzony, doprawiony wrzatek, na chwilke, odcesdzamy, na talerzyku - gruszka, lody, tarta czekolada lub inne dodatki smile
              • czekolada72 Re: czas na jesienne desery:) - gruszki 15.10.11, 19:07
                A la karpatka z gruszkami
                Ciasto ptysiowe z 1/2 l wody i 250 g masla oraz 35 dag maki (2 placki) i 5 zoltek.
                Po upieczeniu jeden smmarujemy 2 budyniami (z 800 ml mleka) smietankowymi, ukladamy kawałki "zblanszowanych" w syropie cukrowo-gozdzikowym gruszek, nakładamy piane z 5 białek i 2 lyzek cukru pudru, i wstawiamy na 10 min do piekarnika o 200C. Przykrywany drugim plackiem i pudrujemy

A jezeli chodzi o prawdziwa karpatke - to robie blyskawiczna - 2 upieczone platy gotowego ciasta francuskiego przekladam masa budyniowa, na nia zas - bita smietana. Gorny plat - pudruje.
              • czekolada72 Re: czas na jesienne desery:) - ciasteczka 17.12.11, 11:16
                właściwie zimowe smile

Ciasteczka migdałowo-kakaowe
                15 dag mąki, 10dag masła, 5 dag cukru, 6 dag tarych migdałów, 2 dag kakao, 1 żółtko – zagnieść, wygniatać przez rękaw cukierniczy, odstawić do chłodu na 1h, piec w średnio nagrzanym piekarniku, polukrować.

Ciasteczka kukurydziane
                10 dag masła utrzeć z 1/3 szkl. cukru, dodać 1 jajko – utrzeć, dodać 1 szkl. mąki kukurydzianej i 1 łyżeczke proszku do pieczenia, 10 dag pokruszonych płatków kukurydzianych, 10 dag bakalii – mieszamy. Wykładać łyżką placki na natłuszczoną blachę, piec ok. 20 min. W 180C, można polukrować lub oblać polewą czekolad.
                • czekolada72 Re: czas na jesienne desery:) - ciasteczka 23.10.12, 07:03

Słodkie pierożki z lukrem
                  30 dag mąki posiekać z 20 dag masła, dodać 5 dag cukru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany – zagnieść, schłodzić, rozwałkować, wyciąć kwadraty, nadziać masą, upiec w 200C na złoto, poluktować. Masa: 50 dag jabłek utrzeć, wymieszać z 5 dag cukru.
    • czekolada72 Re: czas na jesienne desery:) mleczne :) 21.10.11, 11:43
      KAKAO INDIAŃSKIE
      2 szkl. mleka zagotować z odrobiną cynamonu, dodać tabliczke utartej czekolady, zdjąć z kuchenki, dodac aromat migdałowy, i odrobine chili, zmiksowac. Podawać w szerokich podgrzanych filiżankach, posypane kakao.
      • sliceoflife Re: czas na jesienne desery:) mleczne :) 21.12.11, 17:14
        A próbowałyście robić same takie musik czekoladowy?
        lifeandanythingelse.blogspot.com/2011/12/czekoladowo-mi.html
        Macie jakieś pomysły z czym można go jeść? jak podawać, dekorować?
        Ogólnie pomysł mi się podoba na to, ale chciałabym wiedzieć co do tego pasuje?
        • daxter Re: czas na jesienne desery:) mleczne :) 28.10.12, 15:39
          Jablka pieczone z miodem i orzechami,
          Samosy z jablkami i cynamonem ,
          Kompot surowkowy czyli plastry jablka gruszek na chwile do wrzacego syropu wyjac ostydzic,
          Plastry pomaranczy odfiletowac pokroic przelozyc w salaterce z gruszkami i jablkami zlac dobrym bialym winem oziebic w lodowce.
      • czekolada72 Re: czas na jesienne desery:) mleczne :) 14.12.12, 08:25
        Grysik na gesto (200 ml mleka na 3 lyski grysiku) polany sokiem, mandarynki, czekolada tarta (lub inna kombinacja dodatków)
        • czekolada72 KREM WANILIOWY z owocami 08.03.14, 15:30
          0,5 l mleka zagotowac z 1/2 laski wanilii, potem ja usunac. 6 zoltek utrzec z 12 dag cukru, ucierajac dodawac gorace mleko, naczynie wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem i ubijac az masa zgestnieje. Dodac do kremu rozpuszczone w 4 lyzkach wrzatku 2 dag zelatyny. Szklanke kremowki ubic, polaczyc z ostudzona masa i zastudzic. Ozdobic owocami i np polewa czekoladowa.
    • roseanne Re: czas na jesienne desery:) 28.10.12, 16:33
      kompot z jablek i zurawiny robie dosc czesto, corka lubi na cieplo do nauki popijac

dzis robie pieczone jablka z miodem

kusza mnie brownies, ale nie bardzo wiem jak sobie poradzic bez mleka, glutenu i kakao - mam teoretycznie maki odpowiednie i karob
    • czekolada72 Re: czas na zimowe desery czekoladowe ;) 21.01.13, 11:34
      Rozpuszczam 2 tabliczki czekorady gorzkiej, 4 łyzki miodu, 2 lyzki masła; dosypuje posiekane bakalie (np suszone śliwki i morele oraz kawałki pigwy, z której wyrabiałam nalewkę), kilka pokruszonych herbatników. Ma być tyle, by nie były to lużne bakalie w czekoladzie, ale masa czekoladowa naładowana bakaliami. Przekładam do płaskawej foremki wyłożonej alufolią, zastudzam w lodówce, a potem kroję i zajadamy smile
      • czekolada72 Re: czas na zimowe desery czekoladowe ;) 24.02.13, 13:55
        ^ białek ubitych z odrobina soli i 2 dag cukru. Stopniowo dodajemy 2 tabliczki czekolady gorzkiej - rozpuszczone w kilku lyzkach wody i ostudzone. Przekładamy do miseczek i zastudzamy w lodowce.
        • czekolada72 Mrożony deser kawowy 24.02.13, 13:58
          Proporcje: 1 l kawy zbożowej zagotować z 1 l słodkiej śmietanki. 6 żółtek utrzec z 40 dag cukru, polczyc z kawa i chwile podgrzewac, nie gotowac , na malym ogniu. Ostudzic i przelozyc do naczynia, ktore wstawia sie do zamrazalnika. Kilka razy miksujemy, podajemy z biszkoptami.
          • czekolada72 Mus malinowy 11.03.13, 14:27
            Ok 25 dag mrozonych malin - rozmrozic, zmiksowac na gladka mase.
            2 lyzeczki zelatyny - rozpuscic w kilku lyzkach wrzatku, ostudzic.
            3/4 szklanki kremowki - ubić.
            3 białka - ubic ze szczypta soli na sztywno. Dodac 10 dag cukru pudru.
            Ubijajac dodawac zelatyne, mase malinowa, ubita smietane. Zastudzic w lodowce.
            • czekolada72 Re: Mus ostrężynowy 14.03.13, 12:40
              15 dag mrożonych ostrężyn lub słoiczek w soku - zmiksować,
              2 galaretki czerwone - rozpuscić w 1/2 l wrzatku, ostudzić,
              puszka mleka skondensowanego - ubić na puszysty krem, dodać masę owocową i zimną galaretke, zastudzić, ozdobić ostrezynami i plasterkami cytryny.
              • czekolada72 Koktajl cytrusowy 20.03.13, 14:07
                2 pomarańcze, duże, czerwone, 1 grejfrut sweetie, 1/4 cytryny, duzy kubek naturalnego jogurtu - miksujemy razem, dosładzamy wg uznania - lepiej miodem niz cukrem smile
                • czekolada72 Re: Koktajl truskawkowy 10.04.13, 07:28
                  Koktajl truskawkowy
                  ½ kg mrożonych truskawek (albo 1/2 l zmiksowanych truskawek), ½ l soku pomarańczowego, ½ l jogurtu waniliowego, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu – zmiksować, udekorować bita śmietaną, płatkami migdałów, wiórkami białej czekolady.
                  • czekolada72 KOKTAJL MELONOWY NA JOGURCIE 15.08.13, 11:30
                    KOKTAJL MELONOWY NA JOGURCIE
                    500 ml jogurtu Nat., ½ melona, sok z cytryny, cukier ; gałązki mięty, (maliny, poziomki, truskawki) - do ozdoby
                    • czekolada72 KOKTAJL ŚNIADANIOWY 18.01.14, 12:48
                      Nie tyle deser co sniadanie:
                      Mały kubek jogurtu nat., 1/2 szkl. truskawek (ja zuzywam kompotowe), 1/2 banana, 1/4 skl. soku pomarańczowego lub jedna nieweilka pomarańcza.
                      Ja jeszcze dosypuję sobie łyżeczkę siemienia.
                      • czekolada72 WIŚNIE W CIEŚCIE (zamiast chrustu) 01.02.14, 16:35
                        Wisnie lub czeresnie - kandyzowane lub z kompotu otaczamy jak knedle w cieście ptysiowym (Ciasto ptysiowe z 1/2 l wody i 250 g masla oraz 30 dag maki i 5 jajek).
                        Wrzucamy do goracego tłuszczu, tak jak chrust. Gdy się zazłocą - wykładamy na papierowe reczniki, potem na talerzu osypujemy cukrem pudrem. Otaczanie najlepiej wychodzi w dłoniach wysmarowanych olejem. Z tej porcji wychodza 2 głebokie talerze kulek smile
                        • czekolada72 Galaretka z jabłek - banalna :) 21.02.14, 15:53
                          2-3 jabłka obieramy, wydrazmy i kroimy w cwiartki, zalewamy 2 szklankami wody zagotowanej z cukrem i gotujamy na półmiekko. Przekładamy do miski. 2-3 łyzeczki zelatyny rozpuszczamy w kompocie, doprawiamy sokiem z cytryny, zalewamy jabłka i odstawiamy do stężenia.
                          • czekolada72 MUS POMARAŃCZOWY 26.03.14, 13:00
                            2 łyzeczki zelatyny rozpuszczamy w 300 ml soku pomarańczowego (lub w zblendowanych pomarańczach / mandarynkach), lub rozpuszczamy w kilku łyzkach wrzatku po czym mieszamy z sokiem i odstawiamy. 3 żółtka ubijamy z 4 łyzkami cukru, mieszamy z opakowaniem budyniu waniliowego, dodajemy sok z żelatyną. Ustawiamy na parze wodnej, dodajemy kieliszek likieru pomarańczowego i mieszamy az zgestnieje. Z 3 białek ubijamy pianę , mieszamy z masą, przekładamy do salaterki, zdobimy plastrami pomarańczy i studzimy.
                            • czekolada72 Re: MUS POMARAŃCZOWY 2 09.04.14, 14:43
                              Z polowy pomaranczy wycisnac sok. 500 ml schlodzonej kremowki 30 lub 36% ubic z 4-4 lyzek cukru pudru i 1 lyzka cukru waniliowego. 1 Lyzke zelatyny namoczyc w soku pomaranczowym, podgrzac do rozpuszczenia, ostudzic, dodac do smietanki, miksowac 1-2 min., przelozyc do pucharków. Ozdobic plastrami pomaranczy , listkami miety lub melisy.
                          • czekolada72 Re: Galaretka z jabłek - banalna :) 2 09.04.14, 14:37
                            Z 1 cytryny i 1 pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (osobno). 5 jabłek obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem cytrynowym, odcisnąć z nich sok. Polaczyc go z sokiem pomaranczowym, 15 dag cukru, startymi skorkami i podgrzac z 100 ml bialego wina slodkiego lub p/s. 2 łyzeczki zelatyny wymieszac z odrobina zimnej wody, napecniala ddac do goracego soku, wymieszac, by sie rozpuscila, przelozyc do formy, zastudzic.
        • czekolada72 Re: czas na zimowe desery czekoladowe ;) 09.04.14, 14:30
          czekolada72 napisała:
          miało być:
          6 białek ubitych z odrobina soli i 2 dag cukru. Stopniowo dodajemy 2 tabliczki
          > czekolady gorzkiej - rozpuszczone w kilku lyzkach wody i ostudzone. Przekładamy
          > do miseczek i zastudzamy w lodowce.
    • czekolada72 RYŻOWA BABA 09.04.14, 14:57
      szczyptę szafranu namoczyć w odrobinie wrzątku i odcisnąć. Do 400 ml mleka dodać szafranowa wode i ugotowac 10 dag ryzu. Z pomaranczy zetrzec skorke i wycisnac sok (wariant - calosc zblendowac), dodac do ryzu i zmiksowac. 1 duza lyzke zelatyny namoczyc w malej ilosci wody, podgrzac, by sie rozpuscila, ostudzic. 300 ml kremowki ubic z 10 dag cukru pudru i 1 torebka waniliowego. Polaczyc z zelatyna i ryzem, przelozyc do formy, by stezala, Podawac z konfiturami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka