momas 27.03.11, 21:51 a moze juz byl taki watek? wyszukiwarka mi nie dziala, ciagle wyskakuje error jakis tam... jesli byl, to skasujemy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Warszawa 27.03.11, 22:05 moje stare i nowe odkrycia: -ser smazony wielkopolski - firmy Frackowiak (bardzo delikatny w smaku i zapachu) slaskiej hauskyjzy tej samej firmy nie polecam bo z kminkiem, a serio - to ma kupe skladnikow dodatkowych, ktorych nie powinna miec. wielkopolski to tylko ser i maslo (dawna Elea na Broniewskiego) -konfitura brzoskwiniowa grecka firmy Kier (importer) - malo slodka, malo wysmazona, smak dojrzalych brzoskwin, cena sa sloik 4,09 zl co jak na sloik 446g nie jest duzo (rok temu kosztowala 2,79 ) (dawna Elea na Broniewskiego) - mrozone brokuly na wage luzem - same rozyczki, niepolamane - ok 4,6 za kg (dawna Elea na Broniewskiego) -chrzan z kwaskiem cytrynowym firmy Wladyslaw Bielicki z W-wy, ul Juhasow. Mooocny! z kwaskiem cytrynowym i BEZ oleju. (Merkury) -Ta sama firma tylko tylko zona - produkuja dobra kapuche kiszona...(bazarek na Filareckiej u Basi) postaram sie dokonczyc liste jutro.... Odpowiedz Link
momas Re: Warszawa 28.03.11, 08:07 -wedliny firmy Mróz z Borka Wlkp. W dawnej Elei kabanosy i mysliwska: sklad - mieso, tluszcz, przyprawy i E250 (azotyn sodu odpowiedzialny za m.in czerwony kolor miesa, tak rakotworczy, ale wiekszosc wedlin go ma. te domowo peklowane peklosola tez) Wogole lubie te firme -znam wyroby styarych masarni z np Dolska, ktore przejela(jednym z warunkow byla stalosc receptur) - wedliny na Bazarku przy Hali Marymonckiej. A wlasciwie w pawilonach przy dawnym targu na Wloscianskiej. Pan rzeznik - zna sie na miesie!!!!nie obce mu nazwy pierwsza krzyzowa, czy biodrowka, gorka etc Dobre szynki - smak ja za dawnych czasow. a sklepy po drugiej stronie Wisly - troche pozniej... Odpowiedz Link
momas Re: Warszawa 03.04.11, 21:21 Targowisko na Rondzie Wiatraczne - dobra kiszona kapucha i wedliny. Numerow budek nie pamietam, ale niedlugo tam bede, to sprawdze. Dobre wyroby cukierni Radzikowskiego w Rembertowie na ul Chrusciela. Jedyna chyba cukiernia, z ktorej moge jesc paczki, ktorych dluuuugo nie wspominam Odpowiedz Link
363636r Częstochowa 27.03.11, 22:32 Właśnie popijam koźlaka "Gniewosza" kupionego za 1,49 zł za buteleczkę 0,33 l w "Realu". Normalnie kosztuje 1,69 zł, ale maja promocję. Zaznaczam, że nie jest to jakieś wielkie mistrzostwo świata, ale jeśli zestawić jakość z ceną polecam. Jest jeszcze jasne i ciemne. Pisałem już kiedyś, destylaty owocowe z Kauflandu - gruszkowy i wiśniowy, ale tego sklepu niestety w Cz-wie nie ma . Ta sama uwaga co przy piwie - przyzwoita jakość w wyjątkowo przystępnej cenie. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: godne polecenia 03.04.11, 13:03 Dawtona - sosy w słoikach, zwlaszcza neapolitański Odpowiedz Link
jacek1f malutkie magiczne miejsce na Zoliborzu 03.04.11, 15:39 dla piwolubów: Butelki Zwrotne - pub-piwiwrnia mkroskopijna dla prawdziwych milosnikow piwa, normalnego piwa. Nie ma tam niczego z fabryk, zadnych masowych tzw piw jak zywiec, tychy, warki itp... same male prywatne browarki, ciemne, miodowe, stouty, kozlaczki, niepasterki iinne np z beczki leci swiezy Kormoran ciemny, a obok pelen lodowki super krotkich wynalazkow. Szkoda, ze nie mije juz piwa Polecam. Odpowiedz Link
momas Re: malutkie magiczne miejsce na Zoliborzu 03.04.11, 21:18 Jak juz na Żoliborzu jestesmy to niezly jest sklepik wegierski na Felińskiego (okolice Jedynki, czyli LO I , poczatkowe numery ulicy) ---- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji. Odpowiedz Link
bene_gesserit Lemoniada rabarbarowa Tymbarku 03.04.11, 15:45 Zasadniczo nie pijam napojow, ale ten jest swietny. Malo slodki, smak rabarbaru wyrazny, noi ten kolorek Odpowiedz Link
at.at Re: Lemoniada rabarbarowa Tymbarku 03.04.11, 19:47 Ja również zasadniczo nie pijam słodkich i gazowanych, ale ostatnio napatoczył mi się w rękę taki napój w sklepiku szwedzkim w IKEI. Bywa jabłkowy i gruszkowy. Kosztuje chyba ok. 4 zł za puszkę 500 ml, nie jest więc szczególnie tani. Ale lista składników krótka, produkty biologiczne, więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Lemoniada rabarbarowa Tymbarku 03.04.11, 20:04 Jesli to jest to, o czym mysle, czyli bezalkoholowy cider szwedzki, to imho jest bardzo, bardzo slodki. Odpowiedz Link
aka10 Re: Lemoniada rabarbarowa Tymbarku 03.04.11, 20:36 To ten? mariaofsweden.blogg.se/images/2009/4_36417146.jpg Chyba kupie, zeby sie o tej slodkosci przekonac Odpowiedz Link
at.at Re: Lemoniada rabarbarowa Tymbarku 03.04.11, 20:43 Jest dość słodki, ale bez przesady. Jest w firmowym opakowaniu IKEI, marka własna. Wygląda tak Odpowiedz Link
aka10 Re: Lemoniada rabarbarowa Tymbarku 03.04.11, 23:11 No, tak, tego nie znam. Wiem, ze niektore Ikee sprzedawaly wlasnie Kopparberg cider bez alkoholu. To jest po prostu napoj jablkowy czy gruszkowy, nie cider. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: Lemoniada rabarbarowa Tymbarku 05.04.11, 12:08 musze powiedziec bratu zeby mi kupil jak gdzies znajdzie bo ja jak przyjede do pl to na szukanie nie bede miala czasu choc ostatnio nic kartonowego, butelkowego - ze sklepu - mi nie smakuje. ale to brzmi zachecajaco Odpowiedz Link
krysia2000 Irlandia 04.04.11, 01:09 Czarny pudding z Clonakilty. W pełni dojrzały czedar z Kilmeaden. Pleśniowy Cashel. Maślanka Cuinneog'a. Tajine z wołowego ozora w "El Bahia". Czekoladowo-pomarańczowe muffiny w Harvest Market na mezzaninie Drugiego Terminala Lotniska. Espresso zaparzone przez Elinę. Apel paj u Krysi. Odpowiedz Link
363636r Marokański mamut 18.04.11, 17:29 Fasolka mamut importowana z Maroka. Kupiłem w Realu za 4,99 paczka półkilogramowa. Raczej rzadko kupuję warzywa sezonowe poza sezonem, a zimą i wiosną jem głównie kapustę, marchew, cebulę i brukselkę, ale tym razem się skusiłem i nie żałuję. Strąki szerokie, długie, ziarna maleńkie a strączek mięsisty, kruchy i słodki - takie jak lubię. U nas latem często mamut jest trochę, moim zdaniem przerośnięty, ziarna ma za duże, ten był idealny. Odpowiedz Link