Dodaj do ulubionych

Quiche vs Tarte

17.05.11, 20:18
czy moze ktos mnie oswiecic, jaka jest roznica miedzy nimi?
Bo z tego co slyszalam i wyczytalam to tarte jest owocowa i (albo) pieczona ciastem do gory (no wiadomo, ze tatin, prezentowana niedawno przez Krysiunię to tarte smile) )
Z kolei na GP jest watek z tartami wytrawnymi, wiec nie wiem, czy jest to nazwa wymienna, czy quiche to tylko lorraine??
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: Quiche vs Tarte 18.05.11, 11:24
      Moim zdaniem quiche - wytrawne, tarty - słodkie. I chyba nie ograniczają sie do pieczonych ciastem do góry, Hmmm...

16%VOL
      22%VAT
      • fettinia Re: Quiche vs Tarte 18.05.11, 11:29
        No nie jestem specem,ale tarty niekoniecznie z owocami-tzw Flammkuchen czyli Tarte flambee/czy jak sie to piszebig_grin/ jest z cebula i boczkiembig_grin
        Chyba bardziej o sam rodzaj ciasta-pisza,ze ciasto na tarte ciasto ma byc neutralne bez soli czy cukru
        Moze niech sie Krycha wypowie?Ona pewnie wiesmile
        • fettinia Re: Quiche vs Tarte 18.05.11, 11:34
          o-mysle,ze jeszcze cos-w quiche nadzienie jest mieszane z masa jajeczno-mleczna czy smietanowa a w tartach niekonieczniesmile
    • szpulkaa Re: Quiche vs Tarte 18.05.11, 14:53
      Różnie ludzie gadają, więc powiem Wam, co dla mnie ważne wink
      Tarta i quiche mają spód z ciasta franuskiego. Na to idzie sos z jajek, mleka, sera (koniecznie w przypadku quiche, w tarcie też może być) albo słodki krem (tylko w tarcie) i jakieś składniki typu owoce (tylko tarta), warzywa, mięso, owoce morza.
      Istotna różnica jest taka, że skladniki i sos są wymieszane w quiche a w tarcie ułożone na sobie. Najczęściej w tarcie owoce są na kremie, więc je ładnie widać. Ale mogą to być tez warzywa, tyle, że one zwykle zatapiają się w słonym sosie - stąd trudniej zobaczyć różnicę między tartą a quiche smile
      • nchyb Re: Quiche vs Tarte 19.05.11, 12:03
        > Tarta i quiche mają spód z ciasta franuskiego

kruche też smile
    • felinecaline Re: Quiche vs Tarte 18.05.11, 15:52
      Roznica jest bardziej ...geograficzna niz kulinarna.
      Mianowicie slowo "quiche" pochodzi z "patois" - gwary uzywanej w Lotaryngii. Pokrewne , zawsze slone wypieki produkowaly jeszcze inne pograniczne franko-niemieckie regiony, np Alzacja, Czarny Las -Wogezy.
      I ot, caly smaczek smile
      A samo slowo pojawia sie po raz pierwszy w poczatku XVI wieku w "buchalterii Nancy'ejskiego szpitala Swietego Juliana.
      A ze i ja na szpitalnym wikcie to i macie historyjke.
      • krysia2000 Re: Quiche vs Tarte 21.05.11, 00:45
        Dokładnie jest tak, jak pisze Feline. Quiche to znieksztacenie niemieckiego "kuche", czyli placka. Różnica mniej więcej taka, jak między racuchami a blinami a plyndzami a pankejkami.

Chociaż ja prywatnie, ale to tylko prywatnie, za kisze biorę te tarty, które mają w nadzieniu (obkładzie) dużo jaj; a za tarty te kisze, których nadzienie (obkład) mniej jajeczny jest. No, na pewno kiszą nie nazwałabym takiego placka z nowocześnie luźno rzuconym wypełniaczem, z grillowanymi oberżynami na przykład, nie rozdrobnionymi w jednolitą masę i nie związanymi niczym...

Za to paj dla mnie koniecznie z przykrywką! Choćby bezową, jak ma to miejsce w lemon meringue pie.

Nic to, w weekend zrobię tartę z muhomorem. Dla tej kumy, co odgadnie, z czego to będzie przewiduję nagrodę w postaci wirtualnego slajsa, zdjętego moją nową obskurną komnatą. :o)

Boszzzz, jak mnie trzepie ten włoski sikacz z M&Sa... Paskudny! Powiadam Wam, kumoszki, na alku nie ma co oszczędzać. Jak się truć i wyniszczać, to w pięknym stylu! Zatem z czerwonych w tym tygodniu polecam czilijski Coyam z szato Los Robles w dolinie Colchagua. 2009. Może do szatenefa jeswzcze mu trochę brakuje, ale zaskakująco bogaty ma nos i równie złożone podniebienie, jeśli tylko dać mu pooddychać przez godzinkę, dwie...
      • mysiulek08 Re: Quiche vs Tarte 21.05.11, 01:54
        Feline smile takiej odpowiedzi sie spodziewalam .Przejrzalam moja jedyna smile ksiazke z kuchnia francuska i uzywa sie zarowno kisza jak i tarty bez wzgledu na nadzienie.

Krycha, mowimy o tym winie, tak?:

www.emiliana.cl/our-wines/biodynamic/coyam/
        na kolana akurat nas nie rzuca, ale my alkoholicy gawedziarze sa smile i raczej wolimy jednoszczepowe napitki.

Jak bedziesz miala okazje to fundnij sobie syraha z reserva privada lub carmenera z gran reserva od casas del bosque, pikne czilijskie dzemy smile A i bialaski od nich zacne sa smile

Przy okazji przypomne:

www.pinezka.pl/kuchennymi-drzwiami/3612-chilijskie-wina
        drugiej czesci nie moge sie dokopac.
        • jacek1f och Mysiulku... umknał mi ten tekst! 21.05.11, 06:58
          Ale co sie odwlecze... itd - wiec na powaznie szykuj sie, ze w nastepnym roku odwiedzimy Cię na szlaku alkoholowego tropienia-upojenia winnego....!
          I masz rację - gdzie wiecej niz 3 szczepy to zwykle wojna i bardzo trudno zadowolic nasze podniebienia, też mono, góra duo plemienni jestesmy, choć Boh i trojcu lubit,
          a w tym Krysi jakos za duzo tego o wiele - czego nauczyly mnie godziny dyskusji i nauk toskanskich i apulijskich winiarzy...

• krysia2000 Re: Quiche vs Tarte 21.05.11, 10:08
          I tam, nie znacie się oboje. Dlatego ze względu na takich jednoszczepowców purystów Francuzi najczęściej nie podają szczegółów kompozycji. Prawda jest w winie.

A poza setem równie ważny jest setting, o!

A poza poza tym to łeb mnie trzepie jak nigdy po Rosso di Puglia, o języku co jakby przez tarkę go przepuścili nie wspomnę.

Szyraza sobie nabędę, ale pobawię się w purystkę regionową i tylko irańskiego, o!
          • krysia2000 Re: Quiche vs Tarte 21.05.11, 10:13
            A takie są skutki picia... jednoszczepowców: ;o)))

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/qg/vvk5/ga1iknunGHbF60DZ1B.jpg
    • czekolada72 Re: Quiche vs Tarte 31.05.14, 11:58
      Dziś robię wg przepisu tego samego od lat, acz za każdym razem z małymi wariacjami wink
      PLACEK „LORRAINE” OSTRY
      CIASTO : 20 dag mąki, 10 dag masła, jajko, sól ; zagnieść, wyłożyć tortownicę, podpiec.
      MASA : 30 dag żółtego sera tartego, 15 dag szynki pokrojonej, 2 jajka 4 łyżeczki mleka, gałka, sól, pieprz.
      Zapiekać min. 30 min
      • kanuk Re: Quiche vs Tarte 31.05.14, 14:30
        Smaczny ten kisz byc musi. Z tarta ma tyle wspolnego ,ze ser tarty.
      • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Quiche vs Tarte 05.06.14, 20:14
        Jak na lotaryński placek to za dużo tego sera, a za mało masy jajecznej.
        • kanuk Re: Quiche vs Tarte 06.06.14, 09:39
          "sTarta czasu " -na watku pod tym tytulem
          " nie upiecze mi sie "- napisala na forum Wszystkie drogi sa krete autorka viki2lav

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka