Dodaj do ulubionych

Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko "mlode

01.06.11, 09:21
smileTym razem wiecej mozliwosci-czy kapusty czy botwinki,truskawki,mieta-a nawet jesli ktos chce jagniecina czy inne.
No to do dzielasmile
Obserwuj wątek
    • daxter Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 01.06.11, 09:42
      Jezu mam nadzieje ,ze te warzywa bedzie mozna wkrótce jesc bo cięzko bedzie jakąs potrawe bez warzyw wyczarować smile
      • fettinia Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 01.06.11, 09:53
        Jesli beda gotowane to oczywiscie-surowych nie mozna.
    • czarna9610 Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 01.06.11, 17:49
      Fantastycznie big_grin
    • czarna9610 Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 15:58
      Zupa koperkowa z młodego koperku. W tym roku, po 3 latach prób i błędów ogrodniczych trafiłam na dobrą dla ziemi na działce odmianę koperku i wyrósł , jest ładny i nie gorzkawy .
      http://wstaw.org/m/2011/06/23/S6300235_JPG_300x300_q85.jpg
      No i dziś zmobilizowałam się i zrobiłam pierogi z czereśniami.
      http://wstaw.org/m/2011/06/23/S6300236_JPG_300x300_q85.jpg
      • very.martini Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 19:11
        Ooooch, pierogów z czereśniami to już lata całe nie jadłam, ale mnie nakręciłaś... Może pokonam lenistwo i wyjmę stolnicę...

16%VOL
        22%VAT
      • fettinia Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 19:36
        koperek a kysztongue_out
        a pierogi..mmmmsmileprzyznam bez bicia,ze z czeresniami nie robilam-z wisniami owszem,ale z czeresniami nie-czas nadrobicsmile
        • very.martini Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 21:04
          Obie wersje są warte grzechu, ale - pomijając różnicę w smaku - clue sprawy to konsystencja. Zrobisz, spróbujesz, zobaczysz.

16%VOL
          22%VAT
    • roseanne Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 21:05
      u nas nie ma strachu jarzynowego i upalow masa wiec chlodnik dosc czesto
      jogurt z woda 2:1
      starte na duzych oczkach rzodkiewki i ogorek
      do tego troche szczypioru i koperku

do tego mlode ziamniaczki z wody, w skorkach lub jajko na twardo
      • very.martini Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 22:45
        A ja niedawno pierwszy raz w życiu jadłam rzodkiewki na ciepłowink w masełku udusiłam, z przyprawami - pyszne!

16%VOL
        22%VAT
        • czekolada72 Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 29.06.11, 08:53
          Poniewaz jeszcze to czerwiec to bez fotek co prawda, ale:
          - nagminnie sałata + jogurt/smietana z cukrem (u nas tak sie od zarania wiekow jada, choc wiem, ze niektorych to wrecz szokuje)
          - salata + vinegrecik
          - ogorki i pomidory
          - mlode ziemniaczki z koperkiem + kwasne mleko, ewentualnie sadzone do tego
          - szczawiowa - nie mowiac juz o mnostwie zasloiczkowanej, to u nas klasyczna szczawiowa, na wywarze, zabielana lub nie (jogurtem nat) z ryzem, jajkiem na twardo lub lanym ciastem
          - szczawiowa w wersji mojego dziecka, osobiscie wykonany chlodnik ponoc podlaski, z zielenina i ogorkiem w kostke oraz jajkiem na twardo (nawet biedny M spozyl wink))
          - szpinak
          - truskawki
          - czeresnie
          - botwinka w wersji zupowej
    • kreola Jagniecina 01.07.11, 16:19
      Co prawda juz w lipcu mi sie przypomnialo, ale poniewaz byl to jeden z moich przebojow zarowno domowych, jak i plenerowych (grille) to sie podziele.

Mieszamy ok. pol kilograma jagnieciny grubo zmielonej, dwa zoltka, jedna duza cebule drobniutko pokrojona i lekko podsmazona na masle, 1 lyzka przyprawy garam masala, pieprz cayenne i sol - do smaku. Mozna dodac odrobine suszonej miety lub kilka posiekanych drobno listkow swiezej miety.
      Wszystko razem dokladnie mieszamy i zostawiamy na ok. godzine.
      Z powstalej masy formujemy podluzne kotleciki (jak balkanskie kebabcze) lub niewielkie kuleczki. Mozna je grillowac, piec lub zwyczajnie smazyc.
      Podaje z sosem tzatziki, ostrym sosem chilli oraz z mieszana salata z vinegrettem lub z oliwka i czosnkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka