fettinia 01.06.11, 09:21 Tym razem wiecej mozliwosci-czy kapusty czy botwinki,truskawki,mieta-a nawet jesli ktos chce jagniecina czy inne. No to do dziela Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daxter Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 01.06.11, 09:42 Jezu mam nadzieje ,ze te warzywa bedzie mozna wkrótce jesc bo cięzko bedzie jakąs potrawe bez warzyw wyczarować Odpowiedz Link
fettinia Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 01.06.11, 09:53 Jesli beda gotowane to oczywiscie-surowych nie mozna. Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 01.06.11, 17:49 Fantastycznie Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 15:58 Zupa koperkowa z młodego koperku. W tym roku, po 3 latach prób i błędów ogrodniczych trafiłam na dobrą dla ziemi na działce odmianę koperku i wyrósł , jest ładny i nie gorzkawy . No i dziś zmobilizowałam się i zrobiłam pierogi z czereśniami. Odpowiedz Link
very.martini Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 19:11 Ooooch, pierogów z czereśniami to już lata całe nie jadłam, ale mnie nakręciłaś... Może pokonam lenistwo i wyjmę stolnicę... 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
fettinia Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 19:36 koperek a kysz a pierogi..mmmmprzyznam bez bicia,ze z czeresniami nie robilam-z wisniami owszem,ale z czeresniami nie-czas nadrobic Odpowiedz Link
very.martini Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 21:04 Obie wersje są warte grzechu, ale - pomijając różnicę w smaku - clue sprawy to konsystencja. Zrobisz, spróbujesz, zobaczysz. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
roseanne Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 21:05 u nas nie ma strachu jarzynowego i upalow masa wiec chlodnik dosc czesto jogurt z woda 2:1 starte na duzych oczkach rzodkiewki i ogorek do tego troche szczypioru i koperku do tego mlode ziamniaczki z wody, w skorkach lub jajko na twardo Odpowiedz Link
very.martini Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 23.06.11, 22:45 A ja niedawno pierwszy raz w życiu jadłam rzodkiewki na ciepło w masełku udusiłam, z przyprawami - pyszne! 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Potrawy na czerwiec-nowalijki oraz wszystko " 29.06.11, 08:53 Poniewaz jeszcze to czerwiec to bez fotek co prawda, ale: - nagminnie sałata + jogurt/smietana z cukrem (u nas tak sie od zarania wiekow jada, choc wiem, ze niektorych to wrecz szokuje) - salata + vinegrecik - ogorki i pomidory - mlode ziemniaczki z koperkiem + kwasne mleko, ewentualnie sadzone do tego - szczawiowa - nie mowiac juz o mnostwie zasloiczkowanej, to u nas klasyczna szczawiowa, na wywarze, zabielana lub nie (jogurtem nat) z ryzem, jajkiem na twardo lub lanym ciastem - szczawiowa w wersji mojego dziecka, osobiscie wykonany chlodnik ponoc podlaski, z zielenina i ogorkiem w kostke oraz jajkiem na twardo (nawet biedny M spozyl )) - szpinak - truskawki - czeresnie - botwinka w wersji zupowej Odpowiedz Link
kreola Jagniecina 01.07.11, 16:19 Co prawda juz w lipcu mi sie przypomnialo, ale poniewaz byl to jeden z moich przebojow zarowno domowych, jak i plenerowych (grille) to sie podziele. Mieszamy ok. pol kilograma jagnieciny grubo zmielonej, dwa zoltka, jedna duza cebule drobniutko pokrojona i lekko podsmazona na masle, 1 lyzka przyprawy garam masala, pieprz cayenne i sol - do smaku. Mozna dodac odrobine suszonej miety lub kilka posiekanych drobno listkow swiezej miety. Wszystko razem dokladnie mieszamy i zostawiamy na ok. godzine. Z powstalej masy formujemy podluzne kotleciki (jak balkanskie kebabcze) lub niewielkie kuleczki. Mozna je grillowac, piec lub zwyczajnie smazyc. Podaje z sosem tzatziki, ostrym sosem chilli oraz z mieszana salata z vinegrettem lub z oliwka i czosnkiem. Odpowiedz Link