Dodaj do ulubionych

Quiche upiekłam

04.02.12, 22:43
Planowałam chyba już od kilku lat zrobić na obiad quiche. Ale jakoś to szło z oporami. Faktem jest że ja przeważnie wracam koło 18, na dodatek w soboty też pracujemy . Często się mijamy. Dziś w końcu się zebrałam upiekłam na obiad. Całkiem fajne i sycące danie.
Obserwuj wątek
    • lunaa7 Re: Quiche upiekłam 05.02.12, 09:25
      quiche pieke od wielu lat i fakt,jest to super danie sycace i mozna je doskonale wczesniej przygotowac,a juz najlepsiej smakuje na drugi dzien-polecam smile
      • fettinia Re: Quiche upiekłam 05.02.12, 11:31
        Ja tez lubiesmileAle czasem z lenistwa lub gdy czasu brak robie na francuskimsmile
        • czarna9610 Re: Quiche upiekłam 05.02.12, 11:50
          A jak można je podgrzać ? Rany myślałam że to z tych nie do podgrzania
    • buka007 Re: Quiche upiekłam 05.02.12, 16:56
      Czarna, a robiłas klasyczną, lotaryńską ? ja robie zawsze podwojna porcję ciasta i część zużywam od razu a czesc zamrażam .. własnie mi przypomniałas, ze dawno juz nie robiłam..
      mniam!
      • wilowka Re: Quiche upiekłam 05.02.12, 17:14
        Przepisu, przepisu brak w tym apetycznym poście wink
    • shachar Re: Quiche upiekłam 05.02.12, 21:15
      a ja nie potrafię zrobić kruchego spodu, o! wszystko mam, foremki, kulki do obciążenia, tylko talentu brak.
      • mysiulek08 Re: Quiche upiekłam 05.02.12, 23:56
        Sprawdzone wielokrotnie ciasto na wszelkie tarty i kisze wytrawne :

250 g maki (przepis zaleca krupczatke, ja robie ze zwyklej)
        125 g masla
        1/3 szklanki zimnej wody (ilosc orientacyjna zalezy od maki)
        lyzka oleju, szczypta soli

Maslo posiekac nozem, dodac make, sol i olej. Lekko wyrobic czubkami palcow, dodac wode i zagniesc ciasto, wlozyc do lodowki na 1-2 godz.

zrodlo: B.Buczma, B. Bonik "Kuchnia Francuska"PWE 1988

Ja nie bawie sie w siekanie nozem wsio wyrabiam reka, wode wlewam po trochu. Nie ma bata by nie wyszlo.

Wytrawne tarty z reguly nadaja sie do odgrzewania i mrozenia. Wg moich chlopakow szpinakowa jest lepsza odgrzana.
        • donkaczka Re: Quiche upiekłam 06.02.12, 20:08
          ja robie kruche zawsze tak:
          500g maki,
          250g masla twardego,
          3 zoltka,
          kilka lyzek wody,
          lyzka soli
          maslo z maka palcami mietosze, potem zoltka wbijam i wody tyle zeby sie posklejalo
          to wychodzi na dwa ciasta, ale je sie dobrze mrozi, wiec jest zapas
          wygniata sie forme cienko, na 15 minut w 175 stopni podpiec, trzeba widelcem dziurki gesto porobic, bo sie zrobia bable na dnie
          a potem wolna wola, ja robie najczesciej na slono wsad
          zalewam smietana z jajkiem i musztarda i pieke 30 minut na 200 stopni
          chyba jutro zrobie z lososiem smile
          • czarna9610 Re: Quiche upiekłam 06.02.12, 20:17
            Zrobiłam tak , pół kostki margaryny, koło 30 dag mąki , szczypta soli, żóltko i dwie łyżki smietany. To ciasto. Farsz był z pora, pieczarek i szynki, a zalałam żóltym serem zmieszanym ze śmietaną i żoltkiem
            • wilowka Re: Quiche upiekłam 08.02.12, 19:29
              Dziękuję smile
              • czekolada72 Re: Quiche upiekłam 02.01.13, 09:34
                up
                • czarna9610 Re: Quiche upiekłam 02.01.13, 15:18
                  i już długo nie upiekę. Młoda ma problemy z przyswajaniem sera sera, mleka i jogurtów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka