buka007 11.07.13, 21:07 mam zagadkę kulinarną. co to są "perduty" i dlaczego? ale bardzo proszę nie guglować. Przewidziana jest nagroda Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shachar Re: zagadka kulinarna 11.07.13, 22:25 nie wiem, kojarzy mi się z czymś słodkim, może ciastka wyciskane przez maszynkę? hę? Odpowiedz Link
turchanyi Re: zagadka kulinarna 12.07.13, 09:10 Coś mi chodzi po głowie, chyba z jakiejś starożytnej książki kucharskiej, czy nie są to tzw jajka mollet (gotowane w lekko zakwaszonej octem wodzie, po delikatnym wpuszczeniu na wrzącą wodę świeżego wybitego jajka) ?? Ale skąd nazwa - pewnie coś z języka francuskiego? Tego akurat nie znam Odpowiedz Link
turchanyi Re: zagadka kulinarna 12.07.13, 09:19 Albo z włoskiego! Przecież w "Va, pensiero" jest "Oh mia patria sì bella e perduta"... Ojczyzna opuszczona. To by pasowało - "jajeczko opuszczone" Odpowiedz Link
momas Re: zagadka kulinarna 12.07.13, 09:33 No.... ja wiem.... ale zeby nie spalic zawczasu zagadki, to napiszę, z czym mi sie perduty zawsze kojarzyły... z potrawą, po której się pierd..i. (czyli wiatry dokuczają) Swoją droga lubię, ale octu nie używam do przyrządzania. (taka podpowiedz) Odpowiedz Link
momas Re: zagadka kulinarna 12.07.13, 09:35 Długo pisałam ten post..... i nie zobaczyłam, ze juz jest odpowiedz. Jaja w koszulkach. Odpowiedz Link
buka007 Re: zagadka kulinarna 12.07.13, 11:31 brawo! nie spodziewalam się, że tak szybko odgadniecie! ciekawi mnie tylko etymologia tej nazwy, skąd się znalazła u nas?? Może wiecie, jak takie jajak nazywają się po włosku? Hm, choc raczej spodziewałabym się wpływów francuskich.. ciekawe, że jedna z niemieckich nazw to własnie "verlorene Eier", czyli jajka zgubione, stracone.. na pewno tez zapożyczone ale skąd? Odpowiedz Link
buka007 Re: zagadka kulinarna 12.07.13, 11:35 chociaz we francuskum jest "pain perdu", to moze jakas pomylka z tym jajkiem? Odpowiedz Link