Dodaj do ulubionych

Łosoś z czymś

11.10.13, 15:09
Będą goście i mam ochotę ugościć ich łososiem. No i problem. Nie mam ochoty znowu z pieczonymi ziemniakami, jako dodatek do makaronu, warzywami na parze, czy ze szpinakiem. Chciałabym coś, co nie było w ostatnim czasie popularne. Jak wrzucam w google zapytanie, to właśnie te opcje mi się wyświetlają. Może jakiś przepis z Azji? Albo z ciekawym dodatkiem? Jak długo trzymać rybę w piecu na opcji grill i jaką temp. ustawić?
I kolejne pytanie. Mam przepis z Kuchni na paelle z warzywami. Pomyślałam, że dorzucę do tego krewetki. Jak to zrobić? Wystarczy na sam koniec wrzucić do gara, wymieszać i dojdą?
Obserwuj wątek
    • buka007 Re: Łosoś z czymś 11.10.13, 15:50
      moim zdaniem łosoś nie za bardzo nadaje się do dan azjatyckich, bo ma za delikatne mieso.
      u mnie czesto gosci właśnie ze szpinakiem (ale nie ciapą szpinakową) i gorgonzolą do szerokich klusek jak pappardelle albo inne tagliatelle smile pyszne to jest. albo losos z szszonymi pomidorami i kaparami i tez szerokie kluski do tego. mozna go podkręcić białym winem.
      Łososia nie należy za długo gotowac, bo bedzie suchy.
      Co do paeli, to zalezy, czy krewetki sa juz ugotowane czy surowe. Jesli ugotowane, to bardzo któtko, bo zrobią się gumki.

• pietnacha40 Re: Łosoś z czymś 11.10.13, 18:37
        No właśnie te wszystkie pozycje z różnymi kluskami, serami, suszonymi pomidorami, to nuda. Smaczne, ale jadam te opcje od ponad dwóch lat i tęsknię za zmianą, albo jakimś oryginalnym dodatkiem. Łosoś w wersji azjatyckiej bardzo popularny jest, jak się okazuje. Tyle, że większość przepisów zawiera imbir, którego nie cierpię sad chętnie bym zrobiła prosto z grilla, ale potrzebna mi do niego jakaś ciekawa sałatka, dodatek.
        Krewetki różowe, czyli już obrabiane, dlatego zastanawiam się, czy nie wystarczy ich wrzucić do dania zdejmowanego z pieca. Wymieszać, przykryć na parę minut i podawać.
        • buka007 Re: Łosoś z czymś 11.10.13, 19:12
          uo madgo, co za dekadencja! wink
          no to zrob szafranowe ravioli z nadzieniem z łososia i ricotty na pierzynce ze szpinaku.
          • pietnacha40 Re: Łosoś z czymś 11.10.13, 19:30
            Łososia mi szkoda do nadzienia, no i to nadal kluchy i szpinak big_grin
            Chcę kluchy podać z jakimś ciekawym pesto, jako odrębne danie, a w drugim rzucie łososia z czymś.
            • buka007 Re: Łosoś z czymś 11.10.13, 19:47
              no to może z pomaranczą?
              z taką sałatką:
              (po niemiecku, ale mozna wrzucic w transl.)
              bardzo smaczne polaczenie. JEsli chcesz podac lososia jako drugie danie po kluskach to mozesz go zgrillowac albo ugotowac na parze i podac na tej salatce.
              schaetzeausmeinerkueche.wordpress.com/2013/10/08/delicious-feldsalat-fruchtig-mit-lachsfilet/
    • bene_gesserit Najprościej i po polsku 11.10.13, 20:52
      Z kopytkami, okraszonymi długo smażoną cebulką z jakąś chudą wędzonką (całość raczej na maśle klarowanym, niż oleju/oliwie). Sam łosoś w klasycznym anturażu, czyli koperku i czosnku, np z pieca pod panierką z bułki, koperku i czosnku. Do tego coś ultralekkiego i chrupiącego, czyli np mizeria w postaci pasków z nie-galaretowatej częsci ogórka z lekkim sosem z jogurtu i pieprzu.
      • czekolada72 Re: Najprościej i po polsku 11.10.13, 21:40
        My najchetniej robimy i spozywamy w ciescie francuskim, ze szpinakiem lub bez.
      • buka007 Re: Najprościej i po polsku 11.10.13, 23:06
        bene, zmiłuj się! po co zabijac tego łososia panierką z bułki!! w ogole to co to za barok! chyba, ze miałas na mysli kopytka okraszone (!) jako osobne danie. JEsli juz łosoś z pieca to tylko z ziemniaczkami z wody. O ludzie!! do tego ew. pieczarki.
        • bene_gesserit Re: Najprościej i po polsku 12.10.13, 15:08
          Nie ma litości, toż to tylko kwestia gustu.
          Po pierwsze - wszystko jest kwestią proporcji, po drugie - wszystko w tym zestawie do siebie pasuje. Łosoś pieczony pod panierką to klasyk w kuchni anglosaskiej, i jest całkiem zywy - panierka jest chrupka i pełna smaku, a łosoś, pod nią wilgotny. Jaki barok - moim zdaniem raczej obiad na leniwo.

Mnie łosoś z ziemniaczkami z wody nudzi niemożliwie i kojarzy się z garkuchnią z Ikei, no co ja poradzę.
          • pietnacha40 Bene 12.10.13, 15:16
            Mnie się pod tym linkiem wyświetlają warsztaty zarządzania czasem. Chętnie bym o tej panierce poczytała.
            • bene_gesserit Re: Bene 12.10.13, 21:22
              A, sorry.
              Receptury tu, w langłidzu. Generalnie chodzi o to, zeby zmiksować czerstwą bułkę z ziołami i przyprawami i ułożyć to na płacie łososia. Przed pieczeniem trzeba spryskać cienką warstwą tłuszczu (najlepiej ze spryskiwacza do oleju), albo pokropić rozpuszczonym masłem, ew. rozłożyć wiórki masła - całkowicie bez tluszczu upiecze się raczej słabo. Ja, zamiast spryskiwać mięso, dodaję do panierki trochę masła. Do panierki można też dodać orzechy, migdały, musztardę i całe mnóstwo różnych zioł.
              To bardzo dobry sposób na łososia i w ogóle filety z ryb, które łatwo wysuszyć - panierka jednocześnie nasyca delikatne mieso aromatem i trzyma wilgoć, a ilośc tłuszczu można regulować. Coś takiego, jak poniższy przepis, chociaż on jest bardziej skomplikowany, bo panierka jest dwustopniowa (ale na zdjeciu wygląda na ultrachrupką).

CYTRYNOWA PANIERKA Z KRAKERSÓW
              24 krakersy, pokruszone w kawałki o wielkości groszku
              2 łyżki świeżych posiekanych ziół (natki, koperku, bazylii - kombinacji albo pojedyńczo)
              2 ząbki zmiażdzonego czosnku
              3 łyżki majonezu
              łyżeczka startej skórki cytrynowej
              łyzka świeżego soku z cytryny
              900 g filetów (tu z dorsza)
              sól, pieprz, cząstki cytryny

Nastaw piekarnik na 230C i przygotuj naczynie do pieczenia.
              Zmieszaj okruchy krakersów z łyżką ziół. W innej misce połącz resztę składników receptury. Dopraw ryby solą i pieprzem. Posmaruj masą majonezową filety, a na górę nałóż kakersy z ziołami. Piecz 8-13 minut, w zależności od grubości filetów, pilnie doglądając, czy panierka się nie przypala (jesli się brązowi za wczesnie, zabezpiecz ją papierem do pieczenia).
              • pietnacha40 Re: Bene 12.10.13, 23:17
                Podoba mi się ta panierka smile jutro wypróbuję. Dziękuję.
    • pietnacha40 Grill łososia 11.10.13, 22:26
      Zrobiłam sobie próbę. 200 stopni, 15 minut. Rewelacja w cieńszej części. W tej grubszej, niestety, surowy. Góra wyszła super, lekko chrupiąca smile idealnie, gdyby nie ta grubsza część sad jakieś patenty? Podoba mi się opcja tej sałatki z awokado, ale mój translator nie chce tłumaczyć sad chrupiący ogórek też ciekawy. Chyba bym właśnie chciała, żeby coś chrupało big_grin bardzo dziękuję smile
      • buka007 Re: Grill łososia 12.10.13, 08:16
        latwiej byłoby cos doradzic, gdybysmy wiedzieli co to za losos; dzwonko, filet, tuszka, duzy mały, ze skora, czy bez?
        ale wiesz co, Pietnacho, taak sobie dzisiaj pomyslalam, ze jesli chcesz lososia z grilla, chrupiacego, niecodziennego i azjatyckiego, to zrob go po japonsku z teriyaki.
        na starter mozesz zrobic te salatke z avokado i pomarancza.
        a krewetki do zupy pasternakowej.

• buka007 salatka z awokado i pomarancza z translatora 12.10.13, 08:30
          salatka dla 2 osob (pomijam lososia, bo go nie chcialas, jak zrozumialam smile)

1 dojrzałe awokado
          2 pomarańcze
          1 paczka roszponki (250 g )
          1 łyżeczka musztardy (najlepiej musztarda Dijon )
          2 łyżeczki miodu
          4-6 łyżki oliwy z oliwek (ilość zależy od tego jak oleisty ma byc dressing)
          2 łyżki białego octu winnego
          Sól i pieprz

Zaczynamy:

Dressing :
          W misce , biały ocet winny z musztardą , szczyptą soli i miód wymieszać , aż wszystko dobrze się połączą .
          cienkim strumieniem dolac oliwa z oliwek ,
          Doprawić sos solą i pieprzem i odstawić.
          Ważne: Przed podaniem sos , dobrze wymieszać ponownie , bo olej moze sie wytracic .

wymyj sałaty dokładnie pod zimną wodą i osączyć na durszlaku lub wysusz
          Filetuj pomarańcze teraz . odciąć górne i dolne boki pomarańczy i obrac ze skorki wokół , uważając, aby usunąć wszystkie białe czesci pomarańczy . Teraz można wyciąć pojedyncze filety ( segmenty ) między pomarańczowymi skórkami ostrym nożem .
          Co ważne,sok , który wychodzi z pomarańczowy zbierac. najlepiej filetowac na glebokim talerzu, można zbierać sok i doprawic nim dressing.

Awokado przeciac na pół, wyjac kamień i obrac. Zielony, miękki miąższ w kostkę lub paski pokroic .

Sałata z(znowu mieszając ) dressingiem wymieszać w misce , rozłożyc talerze, rozłożyc awokado i pomarańczowe czastki.

• pietnacha40 Re: Grill łososia 12.10.13, 10:20
          Bardzo Ci dziękuję za sałatkę! Ciekawa jest. Myślisz, że można by tam dorzucić jakieś orzechy, ziarenka, coś co by trochę chrupało? Do tego grilowana łosoś i będzie dobrze, ale powinien być chyba raczej na ostro?
          Ryby jeszcze nie mam, ale będzie to płat fileta ze skórą. Ten wczorajszy, to właśnie była taka część. To chyba się nazywa tuszka? Bardzo mięsista i waśnie różna w grubości. Raczej na pewno nie będę piekła większego kawałka, choć tak chciałam. Boję się, że środek podam za surowy sad
          Krewetki mają być na drugi dzień z paella.
          Pełne menu na tę kolację:
          Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
          Makaron z pesto
          Łosoś
          Ciacho
          Będzie dobrze?
          • buka007 Re: Grill łososia 13.10.13, 07:50
            mozna posypać ją uprażonymi płatkami migdałow,
          • a-neetka Re: Grill łososia 15.10.13, 09:26
            Mój sposób podania łososia nie jest orginalnny ale wg nas najsmaczniejszy.wiadomo kwestia gustu.
            Ja łososia pieczonego podaję z groszkiem zielonym według przepisu Nigelli Lawson.Gotowany mrożony groszek , miksowany z czosnkiem śmietanką i przyprawami delikatnymi.czyli zwykłe puree.ale słodycz groszku dla mne jest obłędna więc tak wolę.Czasami dodaję kilka gotowanych ziemniaków, tak po chłopsku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka