Dodaj do ulubionych

Czarna sól...

16.01.14, 12:51
Jak zdobyć tzw. "czarną sól" himalajską czyli "kala namak"...?
Obserwuj wątek
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Czarna sól... 16.01.14, 15:15
      Czarna czyli rozowa? Chyba juz wszedzie dostepna jest.
      • buka007 Re: Czarna sól... 16.01.14, 21:09
        u mnie wszędzie dostępna jest różowa czarna sól himalajska, to znaczy chyba oczyszczona, bo z tego co wyczytalam, to kala namak zawiera związki siarki nadające jej specyficzny aromat.
        • qubraq Re: Czarna sól... 17.01.14, 14:51
          Busia, chodzi mi o takie coś: en.wikipedia.org/wiki/Kala_Namak
          smile
          • tamaryszek44 Re: Czarna sól... 17.01.14, 15:06
            Ja nawet nie wiem że taka jest, a już do czego ją stosować i wcale.
          • buka007 Re: Czarna sól... 17.01.14, 17:30
            Qubraku, jak znam zycie, to na pewno jest na allegro smile
            • buka007 Re: Czarna sól... 17.01.14, 17:33
              o! prosze bardzo! smile
              allegro.pl/kala-namak-sol-czarna-drobna-1-kg-i3660811223.html
              • amused.to.death Re: Czarna sól... 17.01.14, 21:22
                można też kupić tutaj:
                vegepack.pl/842,sol-czarna-kala-namak-mielona-1kg-sol-himalajska
            • qubraq Re: Czarna sól... 18.01.14, 10:24
              Do solenia potraw uzywam nasza sól z Kłodawy ale jednoczesnie zbieram minerały i mam sporo wielkich brył naszej pomarańczowej soli - niezależnie od kilku pieknych lamp solnych - też z Klodawy; chciałbym zdobyc do kolekcji kilka bryłek wielkosci pudełka od zapalek smile Mam jednocześnie świadomość swoistej głupoty w kolekcjonowaniu takich zabawek kiedy sie ma prawie 80 lat... wink
              • daxter qubraczku :) 18.01.14, 11:04
                Nigdy nie jest za póżno na hobby smile mój dziadek w wieku 86 lat malował obrazy , naprawiał i kolekcjonował zegarki , wędkował , budował jakies narzedzia elektryczne mierniki itp , był w ciągłym ruchu sprawny umysłowo i fizycznie , tak trzymać i rozwijać swoje pasje smile
                • qubraq Re: qubraczku :) 19.01.14, 12:18
                  daxter napisała:

> Nigdy nie jest za póżno na hobby smile mój dziadek w wieku 86 lat malował obrazy ,
                  > naprawiał i kolekcjonował zegarki , wędkował , budował jakies narzedzia elektr
                  > yczne mierniki itp , był w ciągłym ruchu sprawny umysłowo i fizycznie , tak trz
                  > ymać i rozwijać swoje pasje smile

Podziwiam i zazdroszczę... wink
                  Mysiulku, jakos moich brył soli nie ima sie sublimacja mimo ze trzymam w otwartym szklanym pojemniku; natomiast zdarzyło mi sie kilka razy w ciągu lat, w dni wyjatkowo wilgotne letnią porą, przy braku ogrzewania pomieszczeń, że moje wyłączone w dzień lampy solne zaczynały ociekac solanką... wink
                  • daxter Re: qubraczku :) 19.01.14, 15:22
                    Nie ma czego zadroscic tylko działac ,zapomniałam dodac ,ze w pewnym wieku ok 60 lat dziadek stracił nerke ale to go nie powstrzymało przed działaniem i powrotem do normalnosci smile
                    tez podziwiam smile chciałabym mieć tyle energii smile pozdrawiam smile
                    • qubraq Re: qubraczku :) 20.01.14, 20:20
                      daxter napisała:

> tez podziwiam smile chciałabym mieć tyle energii smile pozdrawiam smile

wiesz... do tańca trzeba dwojga... a z tym tez jest kłopot... ;-/ cóż, selawi...
                      wzajemnie pozdrawiam wink
              • mysiulek08 Re: Czarna sól... 18.01.14, 18:17
                Mielismy kilka ladnych kawalkow z salara atacamenskiego. Mielismy, bo z kazda pora wilgotna czyli zima kawalki sie zmniejszaly. Teraz zostaly juz tyko brylki piasku. Szkoda bo okazy byly calkiem calkiem. Coz, trzeba bedzie pojechac na pustynie smile

Nie masz takich przypadkow Qubraku ze swoimi solnymi grudkami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka