qubraq 16.01.14, 12:51 Jak zdobyć tzw. "czarną sól" himalajską czyli "kala namak"...? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Czarna sól... 16.01.14, 15:15 Czarna czyli rozowa? Chyba juz wszedzie dostepna jest. Odpowiedz Link
buka007 Re: Czarna sól... 16.01.14, 21:09 u mnie wszędzie dostępna jest różowa czarna sól himalajska, to znaczy chyba oczyszczona, bo z tego co wyczytalam, to kala namak zawiera związki siarki nadające jej specyficzny aromat. Odpowiedz Link
qubraq Re: Czarna sól... 17.01.14, 14:51 Busia, chodzi mi o takie coś: en.wikipedia.org/wiki/Kala_Namak Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Czarna sól... 17.01.14, 15:06 Ja nawet nie wiem że taka jest, a już do czego ją stosować i wcale. Odpowiedz Link
buka007 Re: Czarna sól... 17.01.14, 17:30 Qubraku, jak znam zycie, to na pewno jest na allegro Odpowiedz Link
buka007 Re: Czarna sól... 17.01.14, 17:33 o! prosze bardzo! allegro.pl/kala-namak-sol-czarna-drobna-1-kg-i3660811223.html Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Czarna sól... 17.01.14, 21:22 można też kupić tutaj: vegepack.pl/842,sol-czarna-kala-namak-mielona-1kg-sol-himalajska Odpowiedz Link
qubraq Re: Czarna sól... 18.01.14, 10:24 Do solenia potraw uzywam nasza sól z Kłodawy ale jednoczesnie zbieram minerały i mam sporo wielkich brył naszej pomarańczowej soli - niezależnie od kilku pieknych lamp solnych - też z Klodawy; chciałbym zdobyc do kolekcji kilka bryłek wielkosci pudełka od zapalek Mam jednocześnie świadomość swoistej głupoty w kolekcjonowaniu takich zabawek kiedy sie ma prawie 80 lat... Odpowiedz Link
daxter qubraczku :) 18.01.14, 11:04 Nigdy nie jest za póżno na hobby mój dziadek w wieku 86 lat malował obrazy , naprawiał i kolekcjonował zegarki , wędkował , budował jakies narzedzia elektryczne mierniki itp , był w ciągłym ruchu sprawny umysłowo i fizycznie , tak trzymać i rozwijać swoje pasje Odpowiedz Link
qubraq Re: qubraczku :) 19.01.14, 12:18 daxter napisała: > Nigdy nie jest za póżno na hobby mój dziadek w wieku 86 lat malował obrazy , > naprawiał i kolekcjonował zegarki , wędkował , budował jakies narzedzia elektr > yczne mierniki itp , był w ciągłym ruchu sprawny umysłowo i fizycznie , tak trz > ymać i rozwijać swoje pasje Podziwiam i zazdroszczę... Mysiulku, jakos moich brył soli nie ima sie sublimacja mimo ze trzymam w otwartym szklanym pojemniku; natomiast zdarzyło mi sie kilka razy w ciągu lat, w dni wyjatkowo wilgotne letnią porą, przy braku ogrzewania pomieszczeń, że moje wyłączone w dzień lampy solne zaczynały ociekac solanką... Odpowiedz Link
daxter Re: qubraczku :) 19.01.14, 15:22 Nie ma czego zadroscic tylko działac ,zapomniałam dodac ,ze w pewnym wieku ok 60 lat dziadek stracił nerke ale to go nie powstrzymało przed działaniem i powrotem do normalnosci tez podziwiam chciałabym mieć tyle energii pozdrawiam Odpowiedz Link
qubraq Re: qubraczku :) 20.01.14, 20:20 daxter napisała: > tez podziwiam chciałabym mieć tyle energii pozdrawiam wiesz... do tańca trzeba dwojga... a z tym tez jest kłopot... ;-/ cóż, selawi... wzajemnie pozdrawiam Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Czarna sól... 18.01.14, 18:17 Mielismy kilka ladnych kawalkow z salara atacamenskiego. Mielismy, bo z kazda pora wilgotna czyli zima kawalki sie zmniejszaly. Teraz zostaly juz tyko brylki piasku. Szkoda bo okazy byly calkiem calkiem. Coz, trzeba bedzie pojechac na pustynie Nie masz takich przypadkow Qubraku ze swoimi solnymi grudkami? Odpowiedz Link