Dodaj do ulubionych

Babka piaskowa - zakalec problem

27.01.14, 11:19
Witajcie. Może macie pomysł i podpowiedź co robię nie tak z babką piaskową. Przepis mam taki: 4 jajka, 150g mąki pszennej, 75g ziemniaczanej, 200g masła, 180g cukru, 1płaska łyżeczka proszku do piecz, 2 łyżeczki esencji wanil.,
Ciasto robię tak: Cukier i jajka ubijam na puszystą masę, rozgrzewam masło/margarynę, do masy dodaję przesiane mąki z proszkiem, miksuję, na koniec dolewam ciepły tłuszcz, miksuję. Wlewam do keksówki wyłożonej papierem, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st, grzałki góra/dól środkowy poziom.
Za pierwszym razem piekłam 40min - ciasto niedopieczone w srodku bardzo, wierzch rumiany
Za drugim razem piekłam 60min - ciasto nadal zakalcowate, mniej - ale też ;-( diabli mnie wzięli, za trzecim razem chciałabym żeby już wyszło wink więc:
Pytania:
Czy podnieść tylko temp pieczenia np do 200st? i piec 60min
Czy równocześnie trzymać też dłużej, np godz i 15 min
Czy może podnieść keksówkę poziom wyżej?
Inne propozycje?
smile)) dzięki
Obserwuj wątek
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Babka piaskowa - zakalec problem 27.01.14, 12:50
      Ja bym zrobil tak:

Make ziemniaczana wyrzucil i wzial 200g pszennej. Masla bym nie topil tylko ubil na puszysto z cukrem i w to dobijal po jaju i czesci maki. Albo zmniejszyl wsad tluszczu, do polowy na przyklad i zamiast masla dal lzejszy od niego olej i wtedy cukier ubil z jajami, ale to na puszysto puszysto.

No i nie nazywalbym babka czegos, co formy babkowej nie przyjmuje, a w rynience jest pieczone. To jest ucieraniec klasyczny, funciakowiec wrecz, jesli proszkowego wspomagania nie liczyc.

Temperatura jest ok. i czas wypieku tez wydaje sie byc bez zarzutu. Byc moze zakalcowosc wynika ze sparzenia jaj za cieplym roztopionym maslem. Ukrec na zimno.
      • tulimatka Re: Babka piaskowa - zakalec problem 27.01.14, 15:09
        W oryginalnym przepisie ciasto należało wylać do formy babkowej, nie keksówki, ja zmieniłam na keksówkę bo potem łatwiej babę kroić, schować do lodówki itde - mnie jakoś bardziej pasuje. A proszek do pieczenia zmniejszyłam ilość bo pierwotnie było 2płaskie łyżeczki a ja chciałam bardziej eko wink Więcej zmian nie zrobiłam big_grin
        Odnośnie mąki ziemniaczanej: czytałam pobieżnie różne przepisy na babkę piaskową i WSZĘDZIE występuje mąka ziemniaczana jako atrybut tego rodzaju ciasta...?
        • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Babka piaskowa - zakalec problem 27.01.14, 16:32
          No wlasnie teraz zauwazylem, ze 1 lyzeczke proszku dalas. Standardowo sie daje 1 lyzeczke na 100-120g maki, wiec 2 bylyby optymalniejsze. Co nie oznacza oczywiscie, ze nie zrobisz funciakowca bez proszku. Wtedy jednak rezultat zalezy w duzej mierze od porzadnego ubicia bialek i twardego (nie roztopionego) masla. No i ciasto bedzie gestsze nieco, niz takie spulchnione dodatkowo chemicznie.

Maka ziemniaczana sie maczywo oslabia, zeby rezultat byl bardziej kruchy. Ziemniaki jak wiadomo nie zawieraja glutenu, przez co wypiek koncowy bedzie miec delikatniejszy miazsz. Ale ziemniaczanka to nie jest atrybut ciasta piaskowego. Dla Francuzow ciasto piaskowe to kruche slodkie, maslane, gdzie tradycyjnie wiazania glutenowe oslabia sie dodatkiem przemialu migdalowego na przyklad.
      • bene_gesserit Re: Babka piaskowa - zakalec problem 27.01.14, 20:49
        Masło topione nadal jest 'lżejsze' od oleju, bo olej to sam tłuszcz.
        Bez mąki ziemniaczanej babka piaskowa nie wyjdzie, wyjdzie natomiast nudne ciasto normalne.
        • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Babka piaskowa - zakalec problem 27.01.14, 21:54
          Miałem na myśli ciężar właściwy oleju.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ji/ea/pe3b/62JdugpCm2io6bnJZX.jpg

Aż mnie korci, żeby poprosić Bene o adres, na który mógłbym podesłać swoje nudne ciasto normalne.
          • daxter Re: Babka piaskowa - zakalec problem 28.01.14, 15:06
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106606817,106606817.html
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,139235534,139235534.html
            Polecam ta babke mozna ja piec w keksówce wtedy to proporcja na 2 srednie ,
            lub w formie babkowej ,lub na blasze wtykajac w ciasta kawałki jabłka .https://

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/Tk2d5W1K2Ei52VPkaB.jpg

fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/4kJAotIu2NtoaeOjqA.jpg

Poza tym wązne aby tłuszcz sie gotował anie był tylko podgrzany taki wrzący wlewasz do ciasta. no druga ważna rzecz ubijasz na sztywno białka dodajesz cukier ,ubijasz i żółtka dalej miksujesz ,wyłaczasz mikser za pomoca sitka dozujesz mąke lekko mieszając szpatułką i na koniec wrzacy tłuszcz, Pieke ok 40-45 min w temp 180st na koniec zmniejszam do 160 ok 5 min przed koncem czasu , wyłaczam piekarnik ale ciasto siedzi w nim jeszcze ok 15 min i dochodzi .
            trzymam kciuki jak cos to pytaj smile
            • tulimatka Re: Babka piaskowa - zakalec problem 29.01.14, 08:31
              Daxter, dziękuję za link i opis. W wolnej chwili na pewno wypróbuję smile
              • kasia_bzdeta_wons Re: Babka piaskowa - zakalec problem 29.01.14, 11:48
                kontrując dyskusję, zakalec to najpyszniejszy dodatek jaki może przytrafić się ciastu
                smile
                • tulimatka Re: Babka piaskowa - zakalec problem 29.01.14, 12:41
                  kasia_bzdeta_wons napisał:

> kontrując dyskusję, zakalec to najpyszniejszy dodatek jaki może przytrafić się
                  > ciastu
                  > smile

Tak wiem, że część osób lubi zakalec w tym ja też, ale reszta moich domowników niezbyt. Poza tym to też sprawa jak duży ten zakalec. W pierwszej próbie zakalec był od brzegu do brzegu, więc nawet ja miłośniczka zakalca uznałam to za oczywisty przejaw ignorancji kucharskiej, w drugiej mojej próbie zakalec był "od czasu do czasu" wink niemniej chciałam uzyskać w pełni przewidywalny i powtarzalny efekt. Wczoraj piekłam babkę trzeci raz i wyszła ok. Trzymałam ją w piekarniku po prostu dłużej.
                  • kasia_bzdeta_wons Re: Babka piaskowa - zakalec problem 29.01.14, 18:09
                    no właśnie, czasami trzeba wyczuc piekarnik i przepis. trochę to frustrujące, no ale, jak się chce własne ciasto jeść smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka