buka007 04.07.14, 21:05 sezon rozpoczęłam sosem kurkowym do młodych ziemniaków ze sznyclem. nie ma nic lepszego!! No chyba, że kurkowe risotto! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Bractwo kurkowe 04.07.14, 21:39 Zdecydowanie najprościej jest najlepiej, więc wygrywa jajecznica albo omlet z kurkami. A w tym roku w planach kurkowe rillettes. Odpowiedz Link
buka007 Re: Bractwo kurkowe 06.07.14, 07:36 bene, dawaj przepis na te rillettes! U mnie w planach cappelletti z riccotą i kurkami. (to znaczy pierogi z serem i kurkami). Odpowiedz Link
qubraq Re: Bractwo kurkowe 06.07.14, 10:27 Ja ostanio w Supraślu na Podlasiu gotowałem sobie zupę warzywną na podsmażanych na maśle kurkach Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Bractwo kurkowe 06.07.14, 12:36 www.bonappetit.com/recipe/chanterelle-rillettes - tylko raczej nie zamierzam paprać grzybków skórką z cytryny. Odpowiedz Link
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Bractwo kurkowe 06.07.14, 14:53 Chleb plaskaty z kurkami i sosem śmietanowym zamiast pomidorowego. Odpowiedz Link
shachar Re: Bractwo kurkowe 06.07.14, 16:01 Wczoraj byłam w lesie i widziałam pięć kurek, czyli nie pojem sobie w tym roku, bo następny urlop i wyjazd się szybko nie przidarzi...ale wtedy na widok kurek przypomniały mi się kurki marymowane i ziemniaki z sosem kurkowym, bez żadnego mięsa obok, takie z cebulą i w gęstym sosie, nie pamiętam już czy śmietanowym, czy tylko mąka tam była. Cebula chyba podsmażana na smalcu, jak to u babci dawniej, oleje nie bywały wtedy jeszcze w sklepach. To bylo dobre, oj tak. Odpowiedz Link