Dodaj do ulubionych

Kapusta z grzybami...

03.12.14, 11:07
Chcialbym raz zrobić kapuste z grzybami ale z grzybami surowymi; mam troche zamrozonych podgrzybkow - same spore kapelusze; bardzo proszę o łaskawą podpowiedź czy zamiast -zazwyczaj - dodawanych do kapusty grzybow suszonych można dodac ugotowane grzyby surowe? czy to będzie smaczne? Czy ktos z Panstwa robil cos takiego?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Kapusta z grzybami... 03.12.14, 15:10
      Qubraku, moja babcia na wigilie uznawala wprawdzie tylko kapuste z suszonymi grzybami, ale w sezonie grzybowym robila tez ze swiezymi.

      Kapuste przygotuj jak zawsze, grzyby w mniejszych lub wiekszych kawalkach (jak lubisz) poddus na zezloconej cebulce z pieprzem, majerankiem i wrzuc do kapusty. I dalej jak bigos smile Powidel sliwkowych/morelowych, troche kmniku tez bym dodala smile
    • a74-7 Re: Kapusta z grzybami... 03.12.14, 19:56
      Czasami jesienne zbiory grzybow przekraczaja zapotrzebowanie -(suszenie, marynowanie ,swieze z patelni ) wtedy smazymy je z cebulka ,odrobina czosnku ,odsaczamy tluszcz I zamrazamy .Kapuste robimy tak jak zawsze , tylko u mnie zamiast dzemow sliwkowych - pod reka zawsze mamy sliwki suszone , wiec dodajemy do kapuchy . Ja bym dodala rowniez kilka suszonych oraz wode z nich . No I rozmrozone smazone podgrzybki doslownie pod koniec gotowania, tak zeby razem sie zagotowaly. Przegryza sie za dzien dwa.
      Pomysl zeby zesmazyc zamrozone podgrzybki wg babci mysiulka b dobry .
      Suszone daja extra smak , a te dodane pozniej sa smaczna wkladka ,tylko nie rozgotuj ich na ciape smile.
      • mysiulek08 Re: Kapusta z grzybami... 03.12.14, 20:56
        Babcia akurat grzybow nie mrozila, nadmiar dusila na smalcu i ladowala w sloiki. Po zesmazeniu z cebulka byly m.in do kapusty.

        Z zamroznymi mialam do czynienia kiedys tam z prawdziwkami i nie rozciapcialy sie w obrobce.
            • kasia_bzdeta_wons Re: Kapusta z grzybami... 26.12.14, 17:57
              e tam. na temat grzybów jest duzo krzywdzacych (dla grzybów) teorii. np wielu twierdzi ze trzeba grzyby obgotować, wylac wodę (i cały smak) i dopiero wtedy dusic.
              Jak wyszła kapusta? (jestem w trakcie czytania watku, moze odpowiedz juz jest, wtedy sorry wink
              • qubraq Re: Kapusta z grzybami... 26.12.14, 21:20
                kasia_bzdeta_wons napisał:

                > Jak wyszła kapusta? (jestem w trakcie czytania watku, moze odpowiedz juz jest,
                > wtedy sorry wink

                Kapusta wyszla mi bardzo fajna i to zrobilem dwie różne - jedną z grzybami surowymi mrożonymi (same kapelusze) i drugą z suszonymi ale obydwie tylko z kapusty kiszonej; byc moze sekret tkwi w odpowiednim komponowaniu proporcji kapusty kiszonej z kapustą niekiszoną... no nie wiem, nastepnym razem sprobuje i zamelduje wink
                • kasia_bzdeta_wons Re: Kapusta z grzybami... 01.01.15, 20:22
                  jadałem dobre bigosy z kapust mieszanych, ale te najlepsze zawsze były tylko z kiszonej. w samą kiszoną trudno trafić. w tym roku skazany byłem na asortyment jednego sklepu arabskiego w Sztokholmie. zadziwiajaco dobrą kapuste mieli, ze słoików, polską z resztą, bigos wyszedł super. nie miałem tylu grzybów by i kapustę z grzybami robić, Jesli chodzi o te potrawę to wygrywaja pierogi (nadzienie wszak jest kapustą i grzybami (i cabulą podpowiada echo)).
                  Hej
      • qubraq Re: Kapusta z grzybami... 04.12.14, 11:25
        czekolada72 napisała:

        > A kapusta to glowkowa czy kiszona?

        ...kiszona; ale chcialbym Cię wyprowadzic z błędu w sprawie rozgotowania na ciapę grzybow leśnych surowych mrozonych: właśnie skończyłem dwugodzinne gotowanie na maciupkim ogieńku - na płytce - kiszonej kapusty z moimi ugotowanymi wczoraj przez 50 minut w bulionie, mrozonymi kapeluszami podgrzybków: kapuste dodatkowo podlałem wywarem z ugotowanych grzybow suszonych; jest okej - kapelusze grzybów mrozonych są całe, nie rozciapciane; całość jest smaczna i cudownie pachnie! smile Dzisiaj odstawiam garnek z kapusta na dwór i jutro znow ją podgrzeję zo zapyrczenia i odstawię i pojutrze tez tak zrobię; nasz kolega Jacek1f robi tak z kapusta przez tydzień i dlatego jego fantastyczna kapusta jest niemal czarna a Jacek nazywa ją "siedmiodniowa" wink
        • czekolada72 Re: Kapusta z grzybami... 04.12.14, 11:47
          No to tylko die cieszyc smile
          U nas na Wigilii istnieja 2 rodzaje kapust - z kapusty kiszonej i z kapusty bialej, obie z grzybami suszonymi, kapusta z grochem to juz nie ten watek.
          Kapusta glowkowa gotuje sie krotko, kiszona dlugo, ale... u nas jednak wystarcza max 2 dni gotowania i wychodzi pyszna. w ciagu roku - tylko glowkowa, kiszona - na bigos.
          Nie ma zlituj wink
          Natomiast - coz - nie spotkalam sie jeszcze z mrozonymi grzybkami, ktore po wielogodzinnym gotowaniu by sie nie rozciapraly sad
          Dlatego tez moze nie tyle zazdroszcze, bo nie czuje potrzeby by grzybki wiele wiele godzin gotowac, wystarczy chwila wink ale .... lubie poznawac tzw "ciekawostki ornitologiczne" wink
          Smacznego!
        • a74-7 Re: Kapusta z grzybami... 04.12.14, 17:52
          Powiedz mi Qubraku jaki smak ma taka kilkakrotnie gotowana prawie czarna kapusta
          Pytam ,bo w mlodosci nie przepadalam za kapusta ,a cale moje "powazne" gotowanie odbywalo sie juz poza krajem .
          Ja swoja gotuje al dente,chlodze I zamrazam ,mrozenie ja troche " kruszy" potem swiatecznie kiedy nadejdzie jej pora rozmrazam I gotuje wolno ok 5 min . Wychodzi zielony braz wink ale bardzo smaczny .
    • quba Re: Kapusta z grzybami... 04.12.14, 23:14
      Qubraczku, kapustę surową, kiszoną wrzucam do garnka czy rondla. W naczyniu ją kroję, aby wygodniej się jadło. Dolewam wody, dodaję przypraw, kiedy kapusta już jest dosyć miękka, pakuję grzyby zamrożone, które przed zamrożeniem oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki.
      Duszę razem jeszcze jakieś 2 godziny na maluśkim ogniu, albo w piekarniku.
      Jest bardzo smaczna.
      Uściski!
      quba
      • qubraq Re: Kapusta z grzybami... 05.12.14, 09:39
        Dzięki za podpowiedzi! Ta kapusta jackowa - sześciodniowa - jest bardzo korzenna ale smaczna i wcale "nie przerasowana" Jacek daje sporo przypraw; ja podgotowuje tylko 2 - 3 dni i moja tez jest taka bardziej kapusciana, staram sie nie przesadzac z przyprawami - jest sporo kminku ale tylko troche rozmarynu, tymianku, kardamonu, garam masala i prowansalskich no i jest kilka śliwek wędzonych smile
    • roseanne Re: Kapusta z grzybami... 10.12.14, 15:55
      watek juz troche powisial i pewnie odpowiedz padla smile


      ale, moje 3 grosze

      moj tata jest zapalonym grzybiarzem, przetwarzalo sie grzybkow masepodzial byl taki : do suszenia - podgrzybki, kozaki, prawdziwki, przechowywane w calosci
      do suszenia rozne - potem mielone na proszek do podsmaczenia zup np (doskonale do przewiezienia dla mnie smile )
      marynwane
      gotowane w osolonej wodzie do dalszego przerobienia - farsze, bigos, przesmazone z cebulka w smietanie
      • qubraq Re: Kapusta z grzybami... 11.12.14, 08:49
        Rozi, ja mieszkałem od 1945 roku do 1954 w domu dziecka na Pomorzu przy lesie a potem od 1956 do 1965 roku w lesie w Śródborowie koło Otwocka wiec sprawy grzybowe mielismy "na codzień"; mistrzem grzybowym byla moja mama, wychowawczyni w kolejnych domach dziecka; zawsze w domu byla masa grzybow suszonych i marynowanych ale grzybow sie nie mroziło, nie było potrzeby;
      • jolunia01 Re: Kapusta z grzybami... 13.12.14, 23:26
        roseanne napisała:

        > gotowane w osolonej wodzie do dalszego przerobienia - farsze, bigos, prz
        > esmazone z cebulka w smietanie

        Te ostatnie to chyba do bieżącego spożycia. Nie wyobrażam sobie dłuższego przechowywania tak przyrządzonych grzybów.
        • qubraq Re: Kapusta z grzybami... 14.12.14, 10:28
          Duszone swieze podgrzybki maślaki i opienki potrafie przetrzymac w zamrożeniu nawet kilka miesiecy i jakos zyje po zjedzeniun a grzyby odgrzane sa calkiem smaczne wink Oczywiscie zamrazam bez smietany a śmietane dodaje dopiero do miseczki z odgrzanymi gorącymi grzybami; mam zamiar użyć teraz na świeta zamrożony w lecie półlitrowy pojemniczek uduszonych mrożonych podgrzybków i mam nadzieje nie chorować wink
          • quba Re: Kapusta z grzybami... 14.12.14, 21:44
            Qubraczku, ja zamrażam surowe grzyby, tylko oczyszczone, pokrojone na kawałki.
            Potem takie zamrożone wrzucam (robi się z nich bryła, więc dzielę do zamrożenia na porcje), wrzucam do rondelka, w którym najpierw podsmażam cebulkę z liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucam paczkę grzybów, na początek dolewam wody. Duszę na wolnym ogniu, przyprawiam wg smaku.
            Potem odparowuję.
            Dodaję śmietanę co najmniej 18%.
            Tylko tyle.
            Zawsze zamrażam surowe grzyby.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka