Dodaj do ulubionych

zupy rybne

19.02.15, 16:09
ugotowałam zupę rybną, bo strasznie za mną chodziła zupa rybna, którą kiedys jadlam w Stambule, tylko ta moja to była bardzej na wzór tamtej, bo zostal mi w pamięci tylko jej smak i aromat a reszta umknęła. No więc zupie mojej jeszcze daleko od ideału, zrobiłam cos między węgierska zupą rybną Halaszlé a turecką balik corbasi, wyszla smaczna, ale trochę za mało aromatyczna. Co zrobiłam zle, droga redakcjo? Moze ktos ma doswiadczenie z zupami rybnymi i mógłby mi podpowiedziec, jakich ziół mogę dodac, zeby podkręcic jej smak... ... ...
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: zupy rybne 19.02.15, 19:35
      Bardzo lubię zupę rybną, ale nie mam do niej talentu ani cierpliwości. Może gdyby i mój mąż taką jadł to nauczyłabym się, ale dla samej siebie mi się nie chce. Mój tata taką gotował z łbów karpia, ale tajemnicę zabrał do grobu. Nie pomogę Ci.
      • buka007 Re: zupy rybne 19.02.15, 20:32
        niekoniecznie miałam na myśli z łbów , ale dzieki za feedback. tamaryszek
        • tamaryszek44 Re: zupy rybne 19.02.15, 20:47
          E tam, informacja nic nie wniosła. Napisałaś o zupach jakie mi się nie śniły, a ja znam taką najzwyklejszą na warzywach z przewagą cebuli, nawet sama taką kiedyś ugotowałamwink, ale ta najzwyklejsza nie wymaga wskazówek o jakie prosisz.
          • buka007 Re: zupy rybne 19.02.15, 21:06
            tamaryszek, wbrwe pozorom te, o których piszę też są najzwyklejsze na warzywach, z przewagą cebuli ( turecka) z listkiem laurowym, marchewką. Ale, że u mnie w domu ne robiło się zup rybnych nie mam smakowego punktu zaczepienia. Zupa na łbach - chyba sie nie odważę, na pewno byłaby bardziej aromatyczna od takiej na zwykłych tuszkach, ale.. no więc zapraszam do dyskusji ..
            • tamaryszek44 Re: zupy rybne 19.02.15, 21:21
              Tata twierdził że taka na głowach odda cały smak ryby. On nawet galaretę do karpia gotował na głowach i co ciekawe, zalewał je potem galaretą i ze smakiem do ostatniej kosteczki zjadał, a kosteczki tak wylizał, że mrówki lepiej by nie objadływink
              No więc listek i ziele w takiej zupie były koniecznością, dużo cebuli i warzyw i tak sobie pyrkała na gazie jak rosół, potem głowy wyławiał i co ładniejsze cząstki rybiego mięska trafiały do zupy. Na koniec dodawał śmietanę kremówkę i dużo kopru.
              Łoj, aż smaka dostałamwink
              • czekolada72 Re: zupy rybne 20.02.15, 07:22
                Na minionych wakacjach obzeralismy sie doslownie zupami z lososia.
                Nie mam pod reka przepisow, ale np w jednej wersji dodawalo sie mnostwo zielonej siekanej pietruszki, wiem, mnostwo osob gryzie.
                Inna wersja - zblendowane pomidory.
                Kazda, a nawet te, ktore ja robilam "na wzor" byly aromatyczne.
                O, curry tez sie przewijalo smile
              • czekolada72 Re: zupy rybne 20.02.15, 07:25
                śmietanke kremowke lub w wersji egzotycznej wink mleko kokosowe.
                PS
                w tym roku odwazylam sie zrobic rybe w galarecie na Wigilie, w galarecie z lbow - na tym polegala iodwaga, co nie zmienia faktu, ze robilam ja z zamknietymi oczyma wink
                • genny1 Re: zupy rybne 20.02.15, 07:53
                  Raz w roku robię karpia w galarecie i po żydowsku, na Wigilię ofkors, też na głowach. Mam jednak to szczęście, że kupuję je już bez oczu i skrzeli, brrr. Ale, swoją drogą, nie wiem dlaczego nie można gotować "z". Może ktoś wie?
                  • tamaryszek44 Re: zupy rybne 20.02.15, 13:59
                    No tego to ja też nie wiem. Tata też wydłubywał oczy i skrzela.
                • qubraq Re: zupy rybne 21.02.15, 10:17
                  Oj nie nie... to nie dla mnie potrawa, na samą myśl o zupie rybnej dostaje dreszczy z przeraznia i mrowki mi maszeruja po plecach ;-/ 50 lat temu, w czasie "komandirowki"do Autonomicznej Republiki Tuwy w Kyzyle nad Jenisiejem, podano mi uchę czyli zupę rybną... jakims cudem nie dostałem torsji ale nie jadlem jej - jakoś sie wykręciłem a wszyscy sie nią zachwycali... wink
                  • czekolada72 Re: zupy rybne 21.02.15, 10:26
                    Hahahaha! moja galicyjska babcia produkowala ponoc przegenialna zupe rybna, a ja z bratem nawet na nia nie patrzylismy, nota bene moja mama przelykala raczej niz spozywala danie wink
                    Natomiast zupy ktore poznalam na Pomorzu, sa to zupy na wywarach nie-rybich, z mnostwem jarzyn, i z KAWAŁKAMI miesa ryb. I sa bosssskie!
                    • shachar Re: zupy rybne 21.02.15, 11:52
                      Nigdy zupy rybnej nie ugotowałam, może nawet nie jadłam...bo jedynie bisque i chowdery z owoców morza rybami nie będącymi, ale stawiałabym nie na warzywa, ale na solidny wywar z odpadów rybich typu skóra i kręgosłup, no i rzeczony łeb, a potem w końcówce masło i/lub słodka śmietana. Wino białe też mogłoby pomóc
                      • qubraq Re: zupy rybne 22.02.15, 10:42
                        Uwielbiam za to ryby wędzone szczególnie "Kippersy" z Szetlandów wink Mialem w życiu taki okres kiedy po przeprowadzce ze Lwowa na Pomorze - od listopada 1945 do Wielkanocy 1946 głodowaliśmy z całym domem dziecka a jedyne pozywienie to były - poza chlebem i jakimis zupami - rosyjskie suszone ryby Taranie z beczek, jeszcze ze Lwowa, ktore dostalismy na droge i pierwwsze miesiace pobytu i kasza jaglana pęczak; płatek ryby brało sie do ust i żuło pare godzin i nie czulo sie głodu choć w brzuchu burczalo... potem odnalazła nas ekipa UNRA'y i od tej pory mielismy juz dość różnorakiego jedzenia ale głównie pamietam paczki UNRY ktore dostawalismy na poczatku - 3 paczki - śniadaniowa obiadowa i kolacyjna! to dopiero byla rozpusta! ale zawartośc dla doroslych - szczególnie papierosy kawę itp od razu nam zabierano ale konserwki - takie maciupkie - pozwalano nam zjadac do chleba na sniadanie pierwwsze, do szkoły na drugie śniadanie, podwieczorek i kolację;
    • asia.k21 Re: zupy rybne 12.03.15, 15:58
      Jadłam kiedyś w sopocie pikantną zupę rybna z masą grubokrojonej papryki, odziwo mi smakowała smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka