super.halusia 18.11.15, 19:49 do smarowanie chleba,masło osełkowe,czy margaryna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Co najlepsze jest 18.11.15, 22:19 moim nieskromnym zupelnie zdaniem i z pelnym poparciem dietetyczki - awokado, zwyczajne dojrzale, bez dodatkow polecane rowniez masla orzechowe/migdalowe/ pestkowe maslo tez ok, ale w umiarkowanych ilosciach margaryny, nawet te nie -do-konca szkodliwe , przynajmniej te u mnie na polkach wszystkie maja albo soje, albo serwatke - wiec z racji tego skazane na wygnanie Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Co najlepsze jest 19.11.15, 19:16 avocado jest fajne, ale nie do wszystkiego, szynka ok, jajko ok, pomidor, salata itp ok, ale juz zolty ser czy rzodkiewka wchodzi mi tylko na kromce z maslem, a jak chleb cieply, swiezo upieczony z maszyny to tylko maslo, wtedy solone jest ok, albo oliwa Odpowiedz Link
roseanne Re: Co najlepsze jest 19.11.15, 21:32 biorac pod uwage fakt, ze moj chleb nie jest wlasciwym chlebem avocado pod sery wchodzi mi nalezycie Odpowiedz Link
daxter Re: Co najlepsze jest 23.11.15, 15:03 To ja poprosze o rady jakie kupic ,na co zwrócic uwage bo u nas avocado tylko marketowe No i przepis prosze Odpowiedz Link
roseanne Re: Co najlepsze jest 23.11.15, 15:08 wybieram ciezkie, twarde dosc i bez wiekszych obrazen / zgniecen/ plam i tyle nie wazne czy zielon,e czy prawie czarne, nawet czasami, gdy spodziewam sie gosci kupuje te wielkie ,co to dwoch dloni d nich trzeba w Brazylii kupowalam rowniez okragle, jak mutantowane jablka potem kilka dni w koszyku, na blacie, az zmiekna i do lodowki - nie mam za bardzo zaufania do kupowanych miekkich, chyba ,ze wiem ,ze zjem tego samego dnia - czesciej poobijane niz dojrzale przepis - wziac owoc w reke, przeciac na pol, wzdluz, wyjac pestke uzyc noza do smarowania, smarowac jak maslem na kromce Odpowiedz Link
momas Re: Co najlepsze jest 19.11.15, 10:04 Lubię masło. Ale też w mojej kuchni używa się margaryny. Fakt, trudno ustrzelić bez białka krowiego taką do smarowania. Namierzyłam, jak dotąd takie dwie. Jedna ciut lepsza, druga taka sobie. Ta lepsza, ponoś obniża cholesterol i dzieciaki mogą ją spozywać po ukończeniu 5 roku życia (dzieciak spełnia warunki) Hmmm.... Z tymi do pieczenia odrobinkę lepiej. Ale i tak ponad 90 procent ma serwatkę A kiedyś piekłam TYLKO na maśle lub oleju (rzadko) Ale kruche i francuskie na oleju, to kiepski pomysł... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Co najlepsze jest 19.11.15, 11:27 PRAWDZIWE masło a ze sklepowych - MR od lat Odpowiedz Link
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Co najlepsze jest 19.11.15, 11:53 Masło. Irlandzkie. Osełka to tylko walcowaty kształt, a nie specjalny gatunek. Dzień, w którym zacznę smarować chleb margaryną to będzie ten sam, w którym zdiagnozowano u mnie nowotwór złośliwy w 4tym stadium. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Co najlepsze jest 19.11.15, 17:13 Zgadzam sie ze Zlosliwcem, tylko maslo. Masla mamy swietne, z jedna wada niemal wszystkie sa solone, kupujemy wiec najczesciej irandzkiego kerrygold za 10zl za kostke 225gram. Odpowiedz Link
super.halusia Re: Co najlepsze jest 19.11.15, 18:26 Ale nie wszędzie jest,takie masło. Odpowiedz Link
momas Re: Co najlepsze jest 20.11.15, 11:48 hehehe... też tak myśłałam.. Dopiero jak sie okazało, że istnieje silna alergia na białko krowie,nawet w śladowych ilościach, powodujące bóle brzucha, nieprzespane noce i dziecka i rodziców, nawracające zapalenia osklrzeli (na zasadzie - uderz w nogę, a i tak skonczy się to zapaleniem skrzeli ew płuc) i wszelkie tego typu atrakcje - przeprosiłam sie z margaryną A ponieważ nie umiem upiec minimalnej ilości ciasta, tak na jeden/dwa razy dla dziecka (choc, co sie da to mroże), to piekę na margarynie. (Fakt, jeszcze kilka lat temu nie do pomyślenia dla mnie ) Aha, Roseanne - ostatnio robiłam krówki (przepraszam - kózki!) z mleka koziego. Wyszły rewelacyjne! Nawet dla mnie, która kozy nie lubi. Da sie i polecam(o ile lubisz) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Co najlepsze jest 20.11.15, 11:55 Ja byłam tak wychowana - babcia wyznawała zasadę - nie ma masła - lepszy suchy chleb, bo margaryna to zło całego swiata i wszechswiata. Ja karmiłam Dziecko PRAWDZIWYM masłem, że tak ujmę "od baby" (też sprawdzonej), ale pewnego razu przyjaciółka, wychowana na >słynnym Masle Roślinnym od 1972< - przekonała mnie do tegoż, w końcu rocznik 1972 to BARDZO DOBRY rocznik Jakims skrzywieniem jestem jednak nasiąknieta i nie wyobrazam sobie smarowac pieczywa margaryna... natomiast ciasta od chyba zawsze pieke na niej Odpowiedz Link
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Co najlepsze jest 20.11.15, 12:31 Jeśli się dobrze zastanowię, to podstawą mojej diety jest białko krowie i żadnej alergii na nie nie zauważyłem, no chyba, że źródeł procesów starzenia się i wiążacego się z tym rozczarowania życiem doszukiwać się w nadmiernym spożywaniu mleka, masła, twarogów, serów na naturalnej podpuszce, maślanek, śmietan, jogurtów, kefirów, kotletów po nowojorsku, bagri-tażynów, szołarmów, ozorów, bresolów, sztufad burgundzkich, flamandzkich gulaszów i osobuków. Margarynę dyskwalifikuje przykry zapach, nijaki smak, wyższa zawartość tłuszczu, słaba przydatność do smażenia a przede wszystkim frankensztajnowy skład. W przetwórstwie spożywczym cenię sobie możliwą prostotę procesu wytwarzania. Odpowiedz Link
momas Re: Co najlepsze jest 20.11.15, 14:25 No widzisz - masz powód do zadowolenia! Ot uboczna korzyść z forum. Przynajmniej nie dotknęła Cię ta przykra dolegliwość. Szczęściarz. Na szczęście, dzieciak w zasadzie nie zna smaku białka krowiego, więc nie wie jak takie masło, czy czekolada mleczna smakuje. Wcina gorzką i nabiał kozi i przepiórczy (dla mnie koza jest straszna....) Odpowiedz Link
roseanne przepis Momasku prosze 20.11.15, 15:27 chetne wyprobuje w koncu kaimak juz kozi tez robilam, do mazurkow Odpowiedz Link
momas Re: przepis Momasku prosze 20.11.15, 15:39 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 80 g margaryny (sic! ) gotować mieszając (najlepiej w czymś szerokim, szybciej idzie...) jak zgęstnieje - ubijac mikserem na najwyższych obrotach (po zdjęciu z palnika, oczywiście) ubijałam do momentu, gdy wyczułam że zaczyna stawiać opór. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawic do wystygnięcia (ja w lodówce, opakowane folią spożywczą, na noc). Pokroić, zawinąc w papierki (papier do pieczenia się sprawdza) Wyszły lekkie ciągutki (nie wyrwiplomby!i, które po 4-5 dniach skruszały Odpowiedz Link
qubraq Re: przepis Momasku prosze 20.11.15, 16:26 Zainstalowalem cos w rodzaju Firefoxa i teraz zobaczymy czy nasze forum mnie akceptuje Andrzej Odpowiedz Link
qubraq Re: liscie laurowe? 20.11.15, 14:58 Czy do gotowania można uzyc liscie laurowe zerwane prosto z drzewka laurowego czy tez one muszą byc jakos obrobione? Odpowiedz Link
momas Re: liscie laurowe? 20.11.15, 15:00 mogą być bezpośrednio z drzewka (o ile nie pryskane jakimś środkiem np owadobójczym czy przeciwgrzybowym) Odpowiedz Link
super.halusia Re: Co najlepsze jest 22.11.15, 10:17 Kupiłam wczoraj do smarowania pieczywa Odpowiedz Link
buka007 Re: Co najlepsze jest 22.11.15, 17:20 lubię hummus, w zeszlym tygodniu zrobiłam hummus z tego przepisu Ottolenghi ale nie smakował mi, bo czuć było tylko tahini, następnym razem dodam maksymalnie 2 łyżki. Odpowiedz Link
roseanne Re: Co najlepsze jest 22.11.15, 20:52 smaczny, ale ma soje,wiec poszedl w odstawke Odpowiedz Link
buka007 Re: Co najlepsze jest 23.11.15, 06:04 roseanne, hummus z sojä? roseanne napisała: > smaczny, ale ma soje,wiec poszedl w odstawke > Odpowiedz Link
daxter Re: Co najlepsze jest 23.11.15, 15:07 Ta z GMO tak a trudno znależc niemodyfikowaną Odpowiedz Link
daxter Re: Co najlepsze jest 23.11.15, 15:09 Nr 1 to masło ,margaryna w kubku roslinna z firmy Bielmar inne margaryny są niejadalne , smalczyk z cebulka własnej roboty masło orzechowe własnej roboty na oleju z orzechów. Odpowiedz Link
roseanne Re: Co najlepsze jest 23.11.15, 15:10 dla mnie jest szkodliwa, bo mam nietolerancje i dostaje paskudnej swedzacej wysypki niezaleznie czy to olej sojowy, sos sojowy, suche proteiny , tofu czy edemame wiec najlepiej unikac, czytajac sklad Odpowiedz Link
daxter Re: Co najlepsze jest 23.11.15, 15:14 Ja po sojowych produktach mam murowany atak kamieni nerkowych Odpowiedz Link
roseanne Re: Co najlepsze jest 23.11.15, 15:29 ten konkretny na obrazku jest z olejem sojowym Odpowiedz Link