Dodaj do ulubionych

Wątek świąteczny

13.12.16, 11:16
nic nie mówicie, co tam słychać w sprawach świątecznych?
Ja dzisiaj wstawiam zakwas na barszcz, poza tym przeleciałam się po obcojęzycznych blogach i widzę że w tym roku moda na miętę w ciasteczkach. nadążacie? wink
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Wątek świąteczny 13.12.16, 19:20
      Nie robie swiat, to i cisza w sprawach swiatecznych smile

Najzwyczajniej w swiecie nie chce mi sie. Jest okropnie goraco, na sama mysl o gotowaniu barszczu czy kapusty z grzybami a potem jedzeniu tego przy upale, robi mi sie slabo smile

Zrobie lososia z bialym winem, mlode ziemniaki na parze, a za barszcz czerwony bedzie robil merlot smile

Choinki nie bedzie, ze wzgledu na biezpieczenstwo kociastych, zreszta przekonalam sie, ze choinka bez sniegu, tak jak i wigilia, totalnie nie smakuja.

Zreszta to u nas i tak jeden dzien, dodatkowo niedziela, a poza tym czesciowo zyjemy na kartonach przeprowadzkowych smile

• a74-7 Re: Wątek świąteczny 13.12.16, 21:16
      acha, mieta z ogrodka w kierbatce…
    • salsadura Re: Wątek świąteczny 14.12.16, 00:50
      Jeszcze tyyyle czasu, nie przesadzaj big_grin wink!
    • czekolada72 Re: Wątek świąteczny 14.12.16, 19:54
      Zakwas nastawiony bedzie jutro, ciasto na piernik lezakuje od patu tygodni, Swieta praktycznie u nas, czyli rotacyjnie 6-8 osob przy stole; nie robimy wszystkiego my, ale i tak bedzie tradycyjnie, wiec mieta tylko w charakterze ewentualnej herbatki.
    • super.halusia Re: Wątek świąteczny 14.12.16, 21:21
      buka007 13.12.16, 11:16
      nic nie mówicie, co tam słychać w sprawach świątecznych?
      Ja dzisiaj wstawiam zakwas na barszcz, poza tym przeleciałam się po obcojęzycznych blogach i widzę że w tym roku moda na miętę w ciasteczkach. nadążacie? wink

Prawdziwy zakwas-podrzuć mismile
      • czarna9610 Re: Wątek świąteczny 15.12.16, 17:36
        Nie nadążam... może i dobrze, bo nie przepadam za miętą. No może jak za dużo zjem to herbatka mięta z rumiankiem. Na razie mam cichą nadzieję iż to się jakoś na święta zrobi. Fakt, ze u mnie niewiele na 3 osoby trzeba. Barszczyk będzie bez zakwasu, ugotuję buraczki.
        • super.halusia Re: Wątek świąteczny 16.12.16, 14:16
          Jak gotujecie kapustę z fasolą?
          Dziękuję
          • czekolada72 Re: Wątek świąteczny 16.12.16, 16:34
            Jezeli to do nas smile - to robimy tak:
            glowka czerwonej kapusty w miare drobno posiekana, wrzucona do gara z lyzeczka soli, lyzeczka cukru, ziarnami pieprzu i ziela angielsiego i lisciami laurowymi, zalana wrzatkiem, gotowana tak... al dente.
            Odcedzam, obficie skrapiam octem jablkowym , po przestygnieciu mieszam z ugotowana fasolka perlowa albo ide na latwizne - i fasolka biala z puszki. Odstawiam na noc do spizarni na "przegryienie sie"
            Natomiast groch z kapusta - ugotowana z przyprawami kapusta, ugotowany na miekko groch (suchy, zolty groch), podsmazona cebulka - wszystko razem zmieszane i odstawiona jw
            • super.halusia Re: Wątek świąteczny 17.12.16, 06:31
              Dziękuję
      • buka007 Re: Wątek świąteczny 17.12.16, 14:25
        Czołem Halusiu, ja już od lat robię zakwas według wskazówek Qubraczka, tzn 3/4 słoika pokrojonych burakow zalac solanką (1 płaska łyżka na litr wody), dodać dużo czosnku (ok pół główki pogniecionych ząbków, dadaje jeszcze listek laurowy. Po 4-5 dniach zakwas można zlać a buraki zalac ponownie.
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,13429671,13429671,Zakwas_buraczany_do_picia_lub_zakwaszania_barszczu.html#p13514298
      • bene_gesserit Re: Wątek świąteczny 17.12.16, 22:15
        Mięta wychładza, więc na zimę to tak nie bardzo, imo. I tak nie bardzo jest w klimatach polskiej zimy.
        Z tego, co zauważyłam ja, jest moda na wędzenie wszystkiego, wliczając w to wędzenie np śmietany i aromat tej paskudnej wędzonej herbaty, której nazwę zawsze zapominam. Pierogi z wędzonym pstrągiem/makrelą akurat byłyby ok na święta.
    • bene_gesserit Re: Wątek świąteczny 17.12.16, 22:10
      Mój wkład w rodzinne święta:
      pasta z fasoli z makiem (z Jadłonomii, z moimi poprawkami)
      boczniaki korzenne (z Jadłonomii, z moimi poprawkami)
      muhamara z pestek dyni i słonecznika
      domowe śliwki w czekoladzie (z Jadłonomii, z moimi poprawkami - spodziewam sie idealnie wytrawnej słodyczy)
      ciasto czekoladowe z owocami w winie (mój przepis, który stworzyłam w natchnieniu i bardzo jestem ciekawa, co z tego wyjdzie)
      ciasto makowe z kremem kawowym
      • krysia20000 Re: Wątek świąteczny 18.12.16, 13:00
        Nie zapomnij dodać czegoś czerwonego do tej muhamary.
        • krysia20000 Re: Wątek świąteczny 18.12.16, 13:02
          Która być może w klimatach polskiej zimy też niebardzo, za to bardzo politycznie na czasie.
        • bene_gesserit Re: Wątek świąteczny 18.12.16, 13:14
          Nie bój nic, robię różne wersje od piętnastu lat, tzn zanim zaczęła być modna tongue_out
    • roseanne Re: Wątek świąteczny 19.12.16, 14:03
      wrocilam z wojazy wczoraj, potwornie wymeczona, jakby tygodnia oceanu, piasku i kokosow wcale nie bylo
      choinka byla ustawiona tydzien przed wyjazdem, kota zamordowala tylko dwie slomkowe gwiazdki
      zakwas zrobie dzis
      moze sie zdazy ukisic...
      sledzie mam
      planuje jeszcze pierowki z grzybami dla dzieciecia i racuchy gryczane dla mnie
      tudziez jakies slodkie wypieki na wymiane
      swietuje z przyjacoilmi, bedzie nas razem 4, to ile tych przygotowan?
      no ok, jaks ryba, ale to przeciez od reki prawie
      • roseanne Wesolych swiat 23.12.16, 23:42
        odpoczynlu i radosci
        bez przemeczania z przygotowan i bolu brzucha z przejedzenia
        • jacek1f Re: Wesolych swiat 26.12.16, 00:28
          Najlepszego!
          I siga-sigasmile
          • a74-7 Re: Wesolych swiat 26.12.16, 20:36
            ech... u Grekow dopiero Wielkanoc jagnieciem smakujewink
            Najlepszego!
            • qubraq Re: Wesolych swiat 06.03.17, 15:51
              Dziewczny! Wasze Swieto we srode ! Wszystkiego najlepszego! kiss kiss kiss
              A
              • roseanne Re: Wesolych swiat 06.03.17, 19:45
                smile kupie sobie peczek gozdzikow smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka