fettinia 12.12.07, 11:31 Tak mi sie nasunelo po watku smalcowym No wlasnie co lubicie?Maslanka i kasza,pierogi,kwasne mleko i kartofle ze sloninkaCo mozna zaliczyc jeszcze do takich bardzo prostych a jednak smakowitych dan? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada72 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 11:36 Ziemniaczana, z iemniakow, na ziemniaczanym wywarze, moze na zasmazce albo zabielona smietana, ale bez tonyjarzynek omawiany chleb ze smalcem ale takze pajda swiezutkiego chleba z rownie swiezym masełkiem kiszka na cebulce, na goraco, do tego swiezutki chlebek Odpowiedz Link
info-tw Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 12:47 A kaszaneczka z cebulka tez sie liczy? Odpowiedz Link
fettinia Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 12:52 JaasneI krupnioki i zymloki Odpowiedz Link
info-tw Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 12:57 I twarozek z wlasnej roboty. Pychotka. Odpowiedz Link
pulpet17 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 13:08 widziałam na wsi jak masło robią i oczy mi wyszły na wierzch - w pralce typu Frania, ale tego smaku nie da się powtórzyć, pycha )) Odpowiedz Link
buka007 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 13:12 ogorek kiszony smakowity jest niewatpliwie.. Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 13:42 Chleb z maslem (swiezy-swiezy) Chleb z maslem i z ogorkiem albo pomidorem (swiezy-swiezy ze swiezym) Mlode ziemniaczki z koperkiem, jakas omasta i kwasnym mlekiem (za omaste moze byc rozpuszczone na nich maslo) Mizeria - mniam! Placki kartoflane Pomidorowa z makaronem Twarozek z rzodkiewkami Kurde, glodna jestem // Odpowiedz Link
legwan4 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 18:01 Kluchy kładzione łychą,polane skwarkami z wędzonego podgardla)) Odpowiedz Link
azaheca Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 18:32 Mnie zauroczył śląski żur (gęsty),podany na jednym talerzu z ziemniakami,obficie potraktowanymi skwarkami,jada się to łyżką.Nigdy później nie potrafiłam tego powtórzyć,babcia mojej koleżanki (Ślązaczka)taki robiła i miała w głębokim nie-poważaniu wszystko co warszawskie, nawet mąkę z otrębami przywoziła z Katowic Odpowiedz Link
wadera3 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.12.07, 20:23 wczoraj jadłam prwdziwą "przaśną" świeżynkę z cebulką - znaczy kawałki smażonego mięska świeżo po świniobiciu Odpowiedz Link
dzowa Prażuchy 14.12.07, 12:53 - Prażuchy vel prażoki vel dziad czyli takie "klejące ziemniaki" (ugniatane z zaparzoną mąką) za skwarkami i kapuśniakiem lub kapustą kiszoną zasmażaną kaszanka z cebulką ziemniaki za skwareczkami, koperkiem i mlekiem zsiadłym (ostatecznie i maślanka może być) PYSZNE! Odpowiedz Link
aleksandra999 Najprostsza sałatka świata 14.12.07, 22:01 ziemniaki gotowane i ogórek kiszony,pokrojone w kostkę, posypane cząbrem i czarnym pieprzem, zakręcone majonezem. Pycha i każdy jak zajada pyta z czego to jest i szuka składników na talerzu) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Najprostsza sałatka świata 15.12.07, 09:46 ja zamiast czabru daje posiekana drobniutko i sparzona cebule, a zamiast samego majonezu - mieszanke : majonez+mysztarda+jogurt nat ewentualnie zamiast tego oliwa - tez pycha Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 15.12.07, 10:30 Jeszcze tak: - fasola-jasiek, ugotowana, z masełkiem - kopytka z cukrem i masełkiem albo z podsmazona cebulka - kluski slaskie (te z dziurka) z jw (wiem, wiem i czesto tak robie, ze i jedne i drugie podaje sie z sosami jako danie glowne albo dodatek do mies, ale takie same, pyyyyyychaaaaa) - nalesniki z cukrem (wiem ze na 100 sposobow, ale takie same, prosto z patelni - mniam) - najprostsza na swiecie drozdzowka, najbardziej oszczedna, puchata, swiezutka, goraca, moze byc z ktuszonka, rany kiedy ja taka ostatnio jadlam????? Odpowiedz Link
e._ Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 15.12.07, 11:42 1. Bardzo kochane placki kaltoflane 2. Moje ulubione to kluski kładzione, skwarki z boczku wędzonego, biały ser do tego 3. Kartofle z ogniska (aż żołądek ściska!) 4. Smalec z jabłkiem i cebulką na chlebie z chrupiącą skórką 5. Jeszcze, mówiac między nami, racuchy smażone z jabłkami! Odpowiedz Link
an20 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 08.01.08, 00:11 -sadzone jajko, młode ziemniaczki z koperkiem i omastą i do tego zsiadłe mleko - pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony -placki ziemniaczane z cukrem - bliny ze śmietana (bliny z mąki gryczanej) -kapuśniak - pyzy ze skwarkami -zupa/kompot z wiśni - pyszny rosół z koguta - i to co nigdy w zyciu nie zapomne, co przypomina mi moje dziecięce wakacje u babci - pajda chleba z masłem i cukrem Odpowiedz Link
julsza Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 08.01.08, 10:07 a sledzie - z cebulka w oliwie lub w smietanie (wersja light z jogurtem) Odpowiedz Link
brobot Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 08.01.08, 12:14 Po pierwsze - panczkraut Po drugie żur - ale taki prawdziwy śląski Odpowiedz Link
fettinia Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 08.01.08, 12:58 hehe przypomnialas mi watek PtasiD Odpowiedz Link
1syn_marnotrawny chleb maczany w oleju, 08.01.08, 17:19 od baby na rynku. Pamiętam z dzieciństwa. Od baby jest olej nie chleb Odpowiedz Link
kika2705 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 10.01.08, 19:01 1. pomidory z cebulką i śmietana + pajda świeżego chleba z masłem i szynką 2. naleśniki, ale takie porządne, mięsiste z dżemem lub słodkim serem 3. kluski leniwe z masłem, cukrem, śmietaną 4. placki ziemniaczane z cukrem 5. pączki Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 11.01.08, 20:51 1. placki ziemniaczane ze smietaną i solą, cukier mnie przeraza na placku ziemniaczanym 2 zupa wisniowa - przecierana z lanymi kluskami - taka ze łyzka stoi 3. danie expres a la "głodny człowiek wpada do domu" - gotowana soczewica z czosnkiem (na sam koniec), masłem i natka pietruszki (zawsze mam mrozona natkę w zamrazalniku) 10 min i jesz 4. pomidory ze śmietaną cebulą solą i pieprzem, po pierwszysm zachwycie kiedy sezon pomidorowy juz w pełni dla urozmaicenia siekam swiezą mietę i dorzucam 5.twarozek ze szczypiorkiem - pół kilo twarogu zjadam na raz )) 6. jajecznica na maśle - sobotni przysmak sniadaniowy tydzien w tydzien, 5 jaj ponizej czuję niedosyt ) 7. rosół wołowo-kurczakowy, klasyka nigdy sie nie nudzi Odpowiedz Link
aleksandra999 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.01.08, 09:18 ryż zapiekany z owocami, rodzynkami i cynamonem, układany warstwami w brytfance, na wierzch margaryna albo masło w plasterkach, potem mozna polac śmietaną. nadaje sie i na deser i na danie samodzielne Odpowiedz Link
brobot Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.01.08, 18:21 No nie wiem jak to się stało że zapomniałam o wodzionce ! Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 12.01.08, 21:17 Sledzi nie mam, twarogu nie mam, kaszanki/krupniokow nie mam (tzn jest cos podobnego ale smierdzi kuminem!), ogorkow kiszonych nie mam, dobrej kapusty kiszonej nie mam, kwasnego mleka/maslanki nie mam, mlode ziemniaki wielgachne i bez "smaku", chleb musze sama piec. Biedna taka jestem. Ale wyjscie sie znalazlo, dla nas swojsko-przasne to kawalki cieplego jeszcze chleba wlasnego wypieku moczone w najlepszej pod pod sloncem oliwie, tutejszej oczywiscie Odpowiedz Link
azaheca Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 25.01.08, 21:21 Kupiłam słoninę peklowaną,też smak z dzieciństwa zapamiętany,do tego ciemny chleb z bazarku a na wierzch słodka musztarda Develey(czy jakoś tak),pychota Odpowiedz Link
fettinia Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 25.01.08, 21:46 a to ciekawe polaczenie-smalec z musztarda U nas slodka to tylko do bialej kielbasy Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 26.01.08, 17:58 Brobot, lubimy dokładnie to samo! Odpowiedz Link
azaheca Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 26.01.08, 21:46 Odstawiłam dzisiaj(chyba z powodu wichury)wszystkie światowe przysmaki i ugotowałam swojską,przaśną zupę grochową na wędzonce Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 27.01.08, 01:06 a mnie skutecznie nakęciłas na krewetki były pyszne a jesli chodzi o swojskie to dzis slina mi pociekła w warzywniaku przy wiadrze z kapustą kiszoną teraz w lodówce zalatuje Odpowiedz Link
azaheca Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 27.01.08, 02:23 Na jutro (dzisiaj właściwie)przełożyłam te przyjemności,przepis zmodyfikowałam,zapiekę małże z serem i czosnkiem w piecyku,a te maleńkie,śliczne listki szpinaku będą osobno potraktowane na patelni,na forum Kuchnia już bym nie żyła za te durne pytanka,a wyszukiwarka to od czego?...co? Odpowiedz Link
dodwig2 Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 29.01.08, 13:16 ziemniaki w mundurkach + gzika Odpowiedz Link
fettinia Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 29.01.08, 18:23 AA Dodwig-ty chyba z poznanskiego Odpowiedz Link
zwiatrem Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 05.02.08, 14:36 1. łazanki 2. golabki 3. grochowka 4. wlasny zurek najlepiej na wedzonym 5. ryz z jablkami zapiekany + smietana 6. zapiekanka ziemniaczana + kefir 7. kluski, kluseczki, szare, kladzione, z omasta i bez, kopytka, slaskie, pyzy, knedle 8. pierogi 9. kapusniak 10. fasola po bretonsku 11. ziemniaczane placki 12. sadzone, do mlodych, salata kefir lub maslanka 13. nalesniki z mlodociana kapustka Odpowiedz Link
rrooda Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 05.02.08, 21:11 ruskie pierogi, może pracochłonne, ale nieskomplikowane i ziemniaki pieczone na blasze... Odpowiedz Link
azaheca Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 05.02.08, 23:23 Też na blasze pieczone albo na wierzchu kaflowej kuchni,surojadki posypane tylko lekko solą a powyżej suszą się przemoczone ubranianiezapomniane doznania smakowe.Teraz nie odróżniam już tych grzybów,które są jadalne,a tak w ogóle to chyba prawidłowa nazwa to gołąbki? Odpowiedz Link
peopleofspringfield Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 07.02.08, 18:26 Zurek. Pamietam jak bylam mala, jadlam zurek i wyobrazalam sobie, ze jestem chlopem z czasow Piastow, mieszkam w kurnej chacie i jem drewniana lyzka )Nie wiem, co wtedy czytalam! A poza tym klasyka: pajda wiejskiego chleba z maslem i ogorkiem kiszonym. Albo majowy obiad: mlode ziemiaki, mloda fasolka, kefir. Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 08.02.08, 18:46 Zarzutka + ziemniaki ze skwarkami. Chleb ze smalcem (z boczku surowego, cebuli i czosnku) + pomidor. I sól oczywiście. Kwaśne mleko, ale takiego dobrego to chyba z 10 lat już nie piłam. Swojska kiełbacha z ciemnym wiejskim pieczywem, może być do tego własnej produkcji chrzan. Jajecznica z kurkami. Smażony wędzony boczek. Pomidory z cebulą, octem i cukrem. Kanapka - wiejskie pieczywo, masło, suszone pomidory i ocet (balsamiczny albo jabłkowy). Może to mało "przaśne" ale proste i dobre. Śledzie w oleju z cebulą. Pieczone w ognisku ziemniaki. Kiełbasa z ogniska... Jak będę dalej myśleć o jedzeniu, to zwariuję. Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: Swojskie-proste-przasne potrawy:) 08.02.08, 19:32 I jeszcze kanapka z czosnkiem, takim przeciśniętym przez praskę. Odpowiedz Link