info-tw 30.01.08, 22:54 Jutro dzień jedzeniowej rozpusty a tu cisza Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
info-tw To ja zacznę tradycyjnie od przepisu na pączki :) 30.01.08, 23:09 Przepis na pączki Składniki na około 25 pączków: 50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 200ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do smażenia (smalec, margaryna), powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny, ew. łyżka spirytusu. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie zmieszać rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem, konfiturę lub powidła drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu ( tak żeby ciasto w nim pływało ) i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe. Smacznego. Odpowiedz Link
fettinia Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 31.01.08, 08:23 Bo to dzisiaj a nie wczorajTrzeba bylo sily oszczedzac Zaraz ide na lowy bo smazyc sama nie bede Odpowiedz Link
aniaiewa Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 31.01.08, 11:15 Cisza byla bo wszystkie przy garach staly Ja usmazylam miche faworkow z przepisu na GP Jako produkt uboczny ususzylam blache bez(ow ? ) Po obu tych smakowitosciach w tej chwili nie ma juz ani sladu ( no moze oprocz cukru pudru, bo jeszcze nie umylam miski ) Naprawde tlstego czwartku Wam zycze Ania Odpowiedz Link
czekolada72 Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 31.01.08, 14:18 No czym? Paczkami! Poki co zjadlam 4 , a 3 mam przed slepiami i kusza, a i M ma na wieczor doniesc, wiec pewnie bede pekac dzis ; flaki, paczki, a potem to juz nic innego jak czerwone wytrawne winko na trawienie Odpowiedz Link
julsza sałata lodowa :P 31.01.08, 14:58 no dobra - zjadlam tez kilka faworkow i jednego paczka )) Odpowiedz Link
aleksandra999 Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 31.01.08, 15:15 ja jestem wszystkożerna nie ograniczam się dzis tylko do pączków) Odpowiedz Link
dzowa Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 31.01.08, 19:48 Heh ja wszystkim opowiadam, że dzisiaj moje święto - TŁUSTY czwartek ) Zjadłam jednego pączka (i jestem z siebie dumna bo wczoraj postanowiłam ... o zgrozo... odchudzać się. Hmmm jak bym miała w zasięgu wzroku faworki to bym już taka twarda nie była Zrobię w Ostatki Odpowiedz Link
fettinia Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 31.01.08, 20:50 zjadlam tylko dwa a na chrusty nie mialam czasu Odpowiedz Link
buka007 Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 31.01.08, 21:23 a ja nawet nie spojrzalam w strone paczkow D Odpowiedz Link
info-tw Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 01.02.08, 16:16 Oj buka to ty jak i ja Odpowiedz Link
legwan4 Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 01.02.08, 18:41 Wstyd się przyznać,pożarłam cztery pączkiDD I ze trzy faworki,ale kiepskie.Są wyjątkowo nie udane i twarde((wiedziałam,że tak będzie. Odpowiedz Link
aleksandra999 Re: To czym się objadamy w Tłusty Czwartek? 01.02.08, 20:43 a ja wczoraj dwa i pół i dziś jednego)a co rozłożyłam sobie konsumpcję, a wczoraj i tak najlepiej mi kotlety smakowały) Odpowiedz Link