buka007 11.04.08, 20:09 jakie są wasze ulubione? Ja klasycznie: ruskie, kapusta z grzybami i pielmieni Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiolunia79 Re: farsze do pierogów 11.04.08, 20:11 ruskie, z jagodami,kapustą z mięsem,kapustą i grzybami nie lubię tylko z kaszą gryczaną Odpowiedz Link
fettinia Re: farsze do pierogów 11.04.08, 20:13 ruskie,miesne,jagodowe,truskawkowe i niezapomniane "Jacusie"-nigdy nie udalo mi sie zblizyc do oryginalu buu Odpowiedz Link
fettinia Re: farsze do pierogów 11.04.08, 20:40 Jacusie to byly moje ulubione pierogi z czasow glebokiego PRLu,kiedy jeszcze nie umialam sama gotowacPierogi z nadzieniem serowo-truskawkowym-mrozone.Nie umiem odtworzyc tego smaku Odpowiedz Link
czekolada72 Re: farsze do pierogów 14.04.08, 09:29 ruskie, ale mocno przyprawione, z duża iloscia podsmazonej cebulki z mięsem z białym serem na słodko z borówkami także z jabłkami z kapusta i grzybami Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: farsze do pierogów 14.04.08, 20:48 Z kapustą i grzybami, z kapustą_grzybami_i_mięsem, z mięsem. Na słodko to dla mnie tortura. Szpinakowych nigdy dobrych nie jadłam, albo po prostu nie odpowiada mi smak. Oczywiście w pierogach najbardziej lubię skwarki i cebulę. ;P Odpowiedz Link
an20 Re: farsze do pierogów 14.04.08, 22:33 a ja ostatnio zachwycalam sie pierogami z dynia - niestety musze czekac do sezonu dyniowego, zeby je zrobic. A wczoraj goscily u mnie pierogi ze szparagami Odpowiedz Link
fettinia Re: farsze do pierogów 14.04.08, 22:39 Ze szparagami?Znaczy zmiksowalas z czyms czy solo? Odpowiedz Link
an20 Re: farsze do pierogów 15.04.08, 16:40 Farsz - Biale szparagi: gotuję, do miekkosci, ale nie az tak, zeby sie rozpadaly. Odlewam wode. I teraz czesc szparagow kroje w kawalki i obsmazam, np na oleju z winogron (poniewaz olej ten nie daje prawie zadnego smaku, tak jak to czyni z olej z oliwek, a tu chodzi o to, żeby nie zagluszyc smaku szparagow). Szparagi miksuje wszytskie, dodaje ugotowanego ziemniaka (rozgniecionego widelcem), zeby nei bylo za zadkie, sol i pieprz do smaku i mieszam. Jezeli wydaje mi sie ze farsz jest za zadki, dodaje nastepnego ziemniaka. Pierogi podaje posypane ostrym serem, i zianami sezamu, albo migdalami, szynka parmenska, albo skwarkami, kto co lubi. Ziarna zawsze lekko praze na patelni. Ser bylby najlepszy parmezan- ale jest dla mnie za ciezki. Do farszu ze szparagow trzeba cos dodac, bo po zmieleniu sa za zadkie, zeby cos z nich ulepic. Kiedys dodawalam rozne rzeczy, jak jajko na twardo, czasami, bialy ser, cebule smazona, albo wszystko na raz, ale wogole mi nie smakowaly. Teraz dodaje tylko ugotowane ziemniaki i uwazam, ze sa najlepsze, takie delikatne w smaku. Zielonych szparagow nie lubie, wiec robie tylko z bialych. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: farsze do pierogów 14.04.08, 23:21 Tylko i wylacznie z miesem. Ruskich nie znosze, po pierogach z serem jestem momentalnie glodna (podobnie jak po makaronach wszelakich). A jak ktos by mi zrobil (najlepiej mamacia) to z truskawkami i jagodami. Nieczesto robie pierogi. Odpowiedz Link