jan.kran 21.10.08, 14:26 Wieki nie robiłam a Junior sobie zażyczył Podajcie Wasze przepisy a ja wyciągnę średnią:o) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
an20 Re: Sos boloński. 21.10.08, 15:25 A propos sosu bolońskiego - to ogladalm taki program w tv, ze takiego sosu w oryginale w ogole nie ma ze to jest tylko polska wymyslona nazwa, cos w rodzaju nazwy ryby po grecku - gdzie cos takiego w Grecji nei funkcjonuje To teraz przepis jak ja ten wymysł czyli sos boloński robie : - puszka pomidorów (calych , albo ćwiartki) - nie używam koncentratu ani przecieru pomidorowego - cebula - czosnek - cukier - olej - sol i pieprz - papryka sypka - oregano - starty ser zolty np parmezan Na oleju podsmazam, cebule i czosnek, dodaje do tego pomidory z puszki jakichs czas dusze, jezeli jest malo plynu dolewam troche wody i dalej dusze. w sumie czas duszenia ok 15-20 min. Pozniej doprawiam cukrem, sola, pieprzem, papryka. Usmazone przelewam do naczynia i malaserem wszystko mielę. Polewam sosem makaron, posypuje oregano i zoltym startym serem jak ktos lubi mozna dac suszona bazylie zamiast oregano, albo oba razem Odpowiedz Link
fettinia Re: Sos boloński. 21.10.08, 15:40 hehe ogladalysmy to samoP Nie ma spaghetti bolognese tylko ragu bolognese O np tak- www.ard.de/ratgeber/essen-trinken/bologneser-sauce/-/id=13368/nid=13368/did=772956/uauro8/index.html ps-ja sie szczerze przyznam,ze jak juz musze to kupuje sloik bio i doprawiam Prawdziwe trzeba 3 dni robic Odpowiedz Link
fettinia Re: Sos boloński. 21.10.08, 16:56 dyc jest ine echte Bologneser Sauce wird mit reichlich Fleisch zubereitet. Am besten ist es, Fleisch am Stück von bester Qualität zu kaufen und dann selbst frisch durch den Fleischwolf zu drehen. Es sollte eher grob gehackt werden und darf etwas durchwachsen sein. Traditionell wird Rind- und Schweinefleisch gemischt, wobei die meisten einen höheren Rindfleischanteil bevorzugen. Ob man nun mehr Rind- oder Schweinfleisch verwendet oder sogar Lammfleisch untermischt, bleibt jedoch dem eigenen Geschmack überlassen. Odpowiedz Link
an20 Re: Sos boloński. 21.10.08, 18:21 a ja nie pisalam o miesie mielolonym, bo go zwyczajnie nie daje Odpowiedz Link
izabelski re: polska wymyslona nazwa 24.10.08, 11:09 w Anglii od wielu lat (chyba w US rowniez) funkcjonuje on pod nazwa nazwa Bolognese sauce, wiec nie jest to wymysl polski a raczej tlumaczenie en.wikipedia.org/wiki/Bolognese_sauce Odpowiedz Link
jan.kran Re: re: polska wymyslona nazwa 25.10.08, 06:32 We Francji nazywa się sauce bolognaise ... Ja nie gotuję trzy dni ale kilka godzin na pewno . I dodaję sporo warzyw , seler korzenny , naciowy , pietruszke , marchewkę. Gdzieś mi wcięło moją ukochaną książkę ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=70243 Tam jest bdb przepis plus historia tego sosu Robię porządki , jak znajdę to podrzucę. Kran Odpowiedz Link
info-tw Sos boloński wg przepisu szefa kuchni włoskiej 23.10.08, 19:49 1. cebule podsmażyć 2. 4 marchewki zetrzeć dodać do cebuli i dalej smażyć 3. dodać mięso - rozdrobnić gotować do zmiany kolory i nabrania wody ok. 20 min. 4. dodać czerwone wino 5. sól , pieprz, zmielone pomidory w puszcze, Gotować 3 godziny. Tak to pi razy drzwi pamiętam. Odpowiedz Link
izabelski Re: Sos boloński. 24.10.08, 11:06 usmazyc srednie 2 cebule dodac 1 marchewke w kostke + 1 lodyge selera lisciowego - pokrojone drobnie podsmazyc dodac 500 g miesa mielonego (wolowe +jakeis inne - im wiecej rodzajow miesa, tym smaczniejsze) przesmazyc, zeby mieso nie bylo surowe dodac niecala puszke pomidorow w soku lyb gotowy sos pomidorowy dodac troche wody, zeby sie nie przypallo gotowac ok 2 godzin(uzupelniajac wode) Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: Sos boloński. 25.10.08, 12:09 ciekawe ja robię bardzo szybko wołowe mielone mieso (jesli ma byc cebula to pierwsza idzie pokrojona cebula i jak sie zeszkli to wołowe mielone , wolowe to tez cielece) na oliwe na głęboka patelnię wrzucam. 10 min smaże mieszając by w srodku grudek tez sie scieło białko, a walsciwie by te grudki co raz mniejsze były. 10 max ,mysle ze mozna krócej, ale niektóre Panie domu juz pewnie i tak dostałyby gesiej skórki. obok w drugim garze woda wrze i gotuje sie makaron ale tego juz nie bede opisywał . jak tylko sie mieso zetnie i widac ze nawet w niektórych miejscach juz sie podsmazyło - to czas najwyzszy na pomidory. ja najbardziej lubie koncentrat typu melissa - niezbyt gesty sos pomidorowy z kartonika, lub pomidory we własnym sosie z puszki, w sezonie mozna bawic sie w swiezy przecier ale trzeba miec pomidorki san marzano (te długie) a przygotowanie dania juz nie trwa 15 min . jak tylko sos zacznie bulgotac - nieuchronne sprzątanie, do którego znów z obrzydzeniem bede podchodził cały tydzien-ale to inna para kaloszy. wiec jak sie tylko zagotuje mozna myslec o koncu zabawy. dodaję suche oregano (moim zdaniem, dobre suszone ma najwiecej aromatu) chwile niech pobulgocze. w tym czasie odlewam makaron i zadne tam chartowanie zimna wodą tylko od razu ten goracy do sosu. na samiutka chwiklę przed dodaniem makaronu do sosu, wrzucam do tegoz sosu rozgnieciony ząbek czosnku lub dwa i swiezą bazylie jak jest, a u mnie jest zawsze bo mam zamrozoną )) to tyle Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sos boloński. 26.10.08, 01:28 Kasia , można i tak Ale ja jednak zostanę przy swoim . Pół dnia gotowania , chociaż nie wiem kiedy nastąpi bo: Książkę znalazłam ale znowu zgubiłam Ja Ci mówię mój drogi , sprzątanie to wymysł szatana niczego nie mogę znależć po tych porządkach ... Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: Sos boloński. 26.10.08, 14:27 masz rację mnie czasami odwiedzi Kochana Mama i wtedy costam po swojemu w kuchni ułoży. i wex to później znajdź, chyba łatwiej kupić nowe Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Sos boloński. 02.06.14, 18:28 Moja wersja Posiekany czosnek i cebule, seler naciowy pokrojony w plasterki, marchewka starta - podsmazam na oliwie/oleju. Dorzucam mielone mieso wolowo-wieprzowe, i smaze, jak mam dolewam troche czerwonego wina, dodaje przecier pomidorowy, razem duszę, przyprawiam, podaję ze spaghetti lub grubymi rurkami. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sos boloński. 04.11.08, 10:15 Ksiażkę znalazłam ∆estem dokładnie poinformowana teoreytycznie a zaraz zaczynam praktycznie Wiele razy robilam to danie ale nie wiem czemu od dłuższego czasu zniknęło z naszego jadłospisu ... Mam nadzieję że pół dnia na sosik mi wystarczy Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sos boloński. 03.06.14, 00:12 Jaki stary wątek Od zasu założenia go zostaliśmy wege.Mam przepis na wege musakę, tadzin i wiele innych dań , ciekawe czy mozna zrobić sos boloński wege? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sos boloński. 03.06.14, 11:01 Quorn. Używałam produktów quorn na etapie przechodzenia na wege. Ale teraz sa dla mnie za bardzo [i][mięsne/i]... Odpowiedz Link
marghe_72 Re: Sos boloński. 03.06.14, 23:59 Sos boloński istnieje jak najbardziej. Zwie się ragu' alla bolognese. Chodzi o to, że nie podaje się go z makaronem typu spaghetti.. Ergo nie istnieje potrawa o nazwie spaghetti bolognese (a jeśli mamy być dokładni to powinna ona brzmieć spaghetti bolognesi bo to liczba mnoga ) Ot całe wytłumaczenie a klasyczny przepis wygląda na przykład tak fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127028024,127028024.html Wegetariańskie wersje też istnieją comezuccheroaneve.wordpress.com/2013/03/08/bolognese-vegetariana/ www.ricercadiricette.it/r/pasta-con-rag%C3%B9-di-soia-alla-bolognese-1 itp Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sos boloński. 04.06.14, 20:22 Nie wiedzialam że tak dobrze rozumiem włoski nigdy się go nei uczyłam)) ### 150 gr di granulare di soia Podejrzewam że to cos w rodzaju quorn , nei dziękuję ###Parmigiano grattuggiato Ja nie znalazłam do tej pory parmezanu wege , ten parmazan który jest mi dostępny ma zwierzecą podpuszczkę. Odpowiedz Link