Dodaj do ulubionych

Kaczka w soli

04.12.08, 21:22
piekl ktos??? mam gosci w sobote i kaczke robie tradycyjnie
nadziewana kartoflami, "normalnie" pieczona w brytfance i boje sie
troche ryzykowac. please help!!
Obserwuj wątek
      • fettinia Re: Kaczka w soli 04.12.08, 21:49
        Hmm kaczka w soli to mi sie bardziej z ogniskiem kojarzy i drobiem pieczonym w
        soli i skorupie glinianejsmile
        Wiesz Marycha-zrob moze po swojemu a eksperymetuj po swietachsmile
        • marijohanna Re: Kaczka w soli 04.12.08, 21:55
          "moj przepis" jest taki, ze przygotowuje sie kaczke "normalnie"
          (nadziewa, soli itd.), opieka i zawija w pergamin. nastepnie w
          brytfance obsypuje 2 kg soli i do pieca. za slona raczej nie
          wyjdzie, ale obawiam sie, ze nie bedzie chrupiaca... jak myslicie??
          czekolado widze, ze cie karkowka nie zachwycila??
            • fettinia gdybys jednak chciala inaczej niz w soli 05.12.08, 12:43
              to zajrzyj
              www.gotowanie.v9.pl/chinska_potrawy_z_drobiu/kaczka_po_pekinsku.html
              kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=22&hm=niepol/ch
              www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,898
              pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/kaczka-nadziewana-kasz%B1-gryczan%B1.html
              www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=spis&dzial=13&strona=36
              • fettinia Re: gdybys jednak chciala inaczej niz w soli 05.12.08, 12:51
                naszeprzepisy.com/tag/kaczka/
                www.mniamusnie.com/przepis-13988-kaczka_nadziewana_makaronem.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81208900,81208900.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84049748,84049748.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54465584,54465584.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65241812,65241812.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28226457,28226457.html
                • fettinia w soli tez:) 05.12.08, 12:58
                  wprawdzie to kurak,ale kaczke tez mozna tak potraktowacsmile
                  www.gotujmy.pl/kurczak-pieczony-w-soli-chiny-,przepisy,29577.html
                  mirriel.ota.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=8903
    • momas Re: Kaczka w soli 05.12.08, 13:03
      hmmm przeczytałam i widzę, że dziewczyny piszą o pieczeniu NA soli,
      a nie W soli...
      Spieszę się i nie bardzo mogęszukać linu, ale mam skopiowany tekst
      A. Kręglickiej, która pisała kilka lat temu o pieczeniu w soli. Na
      koniec ppisze o kurczaku....

      Jato bym takiego kurzaka na próbę upiekła. I zobaczyła jak to
      wygląda...
      A potem (ewentualnie) próbowała z kaczką....


      Jeszcze raz przepraszam za wstawianie tekstu, a nie linka...

      PIeczenie w soli
      Agnieszka Kręglicka

      Nie wygląda efektownie, ale jak smakuje... W soli można piec
      wszystko: rybę, mięso, warzywa. A co ważniejsze - może tozrobić
      każdy. Nawet zupełny kulinarny antytalent
      Dania, które wjeżdżały na stół w nadmorskiej knajpie w Andaluzji, od
      początku wzbudziły moje zainteresowanie. Czterechmiejscowych
      biznesmenów musiało świetnie się orientować w specjalnościach tego
      miejsca, bo to, co im przynoszono z kuchni,wyglądało super. Po
      licznych przekąskach dwóch kelnerów wniosło na salę wielką tacę z
      górą soli. Używając bardzo grubego noża i młotka, jeden z nich
      zaczął powoli rozkuwać skorupę, bo sól okazała się mocno skawalona.
      Wreszcie zdjął górną warstwę jak przykrywę, buchnęła para i oczom
      wszystkich ukazała się monstrualna, upieczona w całości ryba. Ten
      widok wywołał spontaniczne oklaski.
      Warto powalczyć o taki aplauz i spróbować pieczenia w soli. Sól musi
      być gruba. Podobno najlepsza jest morska, ale przetestowałam naszą
      kłodawską i okazała się dobra, bądź co bądź tam też kiedyś było
      morze. Ta sprzedawana w trzykilowych workach z zachęcającym do
      kiszenia ogórków obrazkiem na opakowaniu jest wystarczająco gruba i
      nadaje się znakomicie. Dno naczynia żaroodpornego trzeba wysypać
      solą na grubość około dwóch centymetrów i położyć na tym rybę.
      Następnie przysypać ją równie grubym kopcem z soli. Całość mocno
      nawilżyć wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów i wstawić do
      gorącego piekarnika. I to już wszystko. Kilogramowa ryba piecze się
      około 35 minut. Można zmierzyć ją w najgrubszym miejscu i przyjąć 10
      minut na każdy centymetr. Cały patent polega na tym, że sól, tworząc
      skorupę, zatrzymuje w rybie cały smak i wilgoć, wcale jej nie
      przesalając. Jest to sposób na najsoczystszy, najdelikatniejszy,
      najpełniejszy w smaku kawałek białego mięsa.
      Oczywiście ryba musi być świeża. Ja używam dorady albo okonia
      morskiego. Według książek nadają się do tego także dorsz, turbot,
      leszczak i łosoś. Sporą rybę (powyżej 600 g) patroszymy, osuszamy,
      zostawiamy z ogonem i z głową. Możemy jej nie skrobać, bo cała skóra
      łatwo odchodzi, często razem z solą.
      Do środka można włożyć nać i pokrojony w słupki korzeń pietruszki,
      koper lub inne zioła, plastry cytryny, kawałek masła, pieprz,
      czosnek, po czym zamknąć rozcięcie w skórze. Po upieczeniu trzeba
      rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące
      filety na talerzach. W Hiszpanii podają do tego sos alioli lub
      romesco, dobre też będą kremowe sosy maślane, np. holenderski,
      bearneński albo salsa verde . Ze świeżymi rybami bywa u nas różnie,
      więc wypróbowałam tę metodę także na mięsie. Polędwica wołowa i
      wieprzowa wychodzą miękkie i soczyste, ale trochę brakowało mi
      rumianej skórki, która tworzy się przy zwykłym pieczeniu lub
      smażeniu. W każdym razie można używać tego przepisu w diecie
      beztłuszczowej.
      Ulubieniec Marty Gessler i mój, angielski kucharz Jamie Oliver,
      poleca pieczenie w soli kurczaka. Miesza sól z nasionami fenkułu,
      roztrzepanymi jajami (2 szt. na 3 kg), sokiem z cytryny, pieprzem i
      pół szklanki wody i tą wilgotną masą okłada kurczaka. Do środka
      wpycha bardzo dużo świeżego tymianku wymieszanego z oliwą,
      wyciśnięte z soku połówki cytryn, zgniecione w łupinach ząbki
      czosnku, pęczek natki pietruszki. Zatyka dodatkami cały otwór, żeby
      do wnętrza nie dostała się ani odrobina soli. Aby utrzymać sól
      dookoła kurczaka, owija całość warstwą folii aluminiowej i wstawia
      do gorącego piekarnika na dwie godziny. Sól zamienia się w skorupę i
      na stół podajemy mało efektowną bryłę, która po rozbiciu odsłania
      niezwykle efektowną zawartość.
      Piekłam w soli również ziemniaki, marchewki i pietruszki. Do soli
      dodałam zioła, ale zapomniałam całość nawilżyć. Wszystko upiekło się
      właściwie, ale bez rewelacji, najlepiej wyszły ziemniaki, lekko
      pachniały tymiankiem. Niezmoczona sól nie skawaliła się i mogłam jej
      użyć ponownie. Mam ochotę powtórzyć eksperyment z warzywami wczesną
      jesienią, kiedy będą nabrzmiałe od soku i pełne smaku
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka