Dodaj do ulubionych

Przyjecie weselne-PROBLEM

03.03.09, 18:43
Hej kuchareczkismilewychodze za maz w czerwcu na stale mieszkam w anglii i
dokladnie za 10 dni bede w polsce ustalac menu w resaturacji na nasze
weselesmilei tutaj moja olbrzymia prosba prosze pomozcie mi co byc na obiad jakie
rodzaje miesa zeby zadowolic kazdegosmilejakie danie cieple musi byc okolo 4 tak
mi ise wydajesmileno i oczywiscie zimna plyta tylko co???Chcialabym zaskoczyc
czym gosci tylko z umiarem bo niemam pewnosci co z tego wyniknie i koniecznie
musze pamietac o osobach nie jedzacych miesa.dziekuje z gory za pomoc
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 18:52
      Wiele restauracji w PL ma juz wlasne weselne menu-wystarczy tylko zaznaczyc,ze i
      wege cos sie przydasmileNp
      www.wyjdzzamnie.pl/Menu;weselne;;;przygotowanie-porady-12.html
      www.we-dwoje.pl/przykladowe;menu;weselne,artykul,254.html
      www.karbowniczek.pl/
      www.siuchajsko.pl/wesela/menu_weselne/
      www.zamkowa.com.pl/?p=Menu_weselne
      Wszystko zalezy od tego czy wolisz menu tradycyjne,ile osob no i jaki budzet na
      to chcesz przeznaczycsmile
      • 2niunia22 Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 20:03
        Wiem ze kazda restauracja ma swoje przykladowe menu moja takze tyko prosilam o
        pomoc co do rady co byc powinno albo najlepiej zeby bylo a czego lepiej nie
        serwowacsmilea nikt ze znanych mi osob nie zna sie na kuchni tak jak wysmilepozdrawiam
        dziekuje
        • fettinia Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 20:12
          Dobrze-ale napisz na ile mniej wiecej osob i ile wege.Bo jak to na weselach bywa
          jedzenia jest przewaznie o wiele za duzo niz powinnosmile
    • turzyca Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 20:42
      Wtret wegatarianki:
      A jestes pewna, ze wszyscy Twoi goscie jedza mieso?
      Wiekszosc restauracji bez problemu poda cos bezmiesnego (na zasadzie - schabowy
      dla wszystkich, sojowy dla wybranych), a wegetarianie bardzo doceniaja taki gest
      ze strony pary mlodej.
      Koniec wtretu. wink

A co do menu - zastanow sie, kto przyjdzie, czego bedzie oczekiwal, ile bedzie
      osob. Bo inaczej robi sie weselicho na 200 osob na Podkarpaciu, a inaczej
      kameralne wesele na 40 osob w duzym miescie.
      Cynicznie bym ujela to w ten sposob: czy, jaki i ile alkoholu Ci zejdzie? Bo
      inne jedzenie potrzebne jest do morza wodki, inne do trzech lampek wina, a inne
      do soczku pomaranczowego. :]

Jak juz beda fakty podstawowe to mozna myslec nad menu. smile
      • fettinia Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 20:46
        Przeciez napisala,ze i o wege potrawach myslismile
        No i tez czekam na ilosc osob-wtedy latwiej cos podpowiedziecsmile
        • 2niunia22 Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 22:17
          Kochane jestescie osob bedzie ok 100!wesele kolo piotrkowa trybunalskiego
          smilemlodych ludzi ok 40-50 rodzenstwo kuzyni przyjaciele 30-40 w srednim wieku
          czyli rodzice ciotki wujkowie i grupa starszych ludzi czyli babcie i
          dziadkowiesmilewesele odbedzie sie na wsi tam gdzie slub brali moi rodzice z
          milosci do mojej may ktora stracilam bardzo wczesnie ale to nie bedize impreza w
          stylu "moje wielkie wiejskie wesele"chcialabym zeby wszystko dobrze
          wypadlo!niewiem ile bedzie osob nie jedzacych miesa ale wole byc na to
          przygotowana!planuje zakup okolo 150 butelek wodki 10 butelek wina roznego po
          butelce jakiegos innego alkoholu typu whiski,likier malibu mysle nad piwem
          chcialabym aby kazdy byl zadwoolony i aby kazdy znalazl cos dla siebie a jezeli
          chodzi o alkohol nie zmarnuje sie!Dziekuje wam za poomocsmile
          • 2niunia22 Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 22:19
            wesele dwu dniowe
          • fettinia Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 22:21
            Yesoo prawdziwe wiejskie wesele!!!smileOki napisze jutro bo musze komputer zwolnic
            malzowibig_grin
          • turzyca Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 03.03.09, 23:10
            Ja tam sie zgadzam z Fetti, z mojego punktu widzenia to prawdziwe wiejskie
            wesele - jak idziesz w wodke (150 butelek wodki na 100 osob) to idz w jedzenie
            pod wodke. Tzn. ja sobie nie wyobrazam do wodki jedzenia w stylu carpaccia
            warzywnego. Musi byc solidnie.

Ale tak w zasadzie, jesli nie ma byc wg tradycyjnego zestawu, to zacznijmy od
            pytania: a co Ty lubisz? A Twoj narzeczony? Macie jakas potrawe, ktora jest dla
            Was wazna? W sumie mozna wymyslanie zaczac od dowolnej strony. smile

Z wegetarianami mozesz zrobic w ten sposob, ze umawiasz sie z restauracja, ze
            czesc potraw zastepuja bezmiesnymi erzacami. Czyli naprawde kotlet bezmiesny
            zamiast miesnego, sos grzybowy zamiast miesnego itd. A przy okazji zapraszania
            gosci, pytasz ich, czy jedza mieso. Gotowa liste dostarczasz restauracji. I juz.
            • ilekobietamalat Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 04.03.09, 07:25
              z mojego doswiadczenia imprezowo weselnego, wiem, ze zastepowanie
              kotleta kotletem bezmiesnym konczy sie na tym ze i tak nei zjem.
              przede wszystkim dlatego, ze malo ktora restauracja umie zrobic
              kotlety bezmiesnewink i dostaje jakies takie zdechle sojowe cos.
              juz wolalam wesele mojej siostry, na ktorej olany zostal fakt ze ja
              i matka jestesmy bezmiesne (WSZYSTKO lacznie z salatkami bylo z
              miesem.. chyba nam na zlosc;P), i gdzie po prostu mezczyzna z
              talerza zabieral mi mieso, a ja sie zywilam kluchami/ziemniaczkami
              czy czyms. inna sprawa ze jak wrocilam o 4 nad ranem do domu to
              musialam dojesc;P
              ale zboczylam z tematusmile nie wiem do konca jakie menu planujesz,ale
              moze zamiast takiego zastepowania 'wszyscy dostaja kotlety,bezmiesni
              dostaja kotlety sojowe' warto miec alternatywe dla tych
              nieszczesnych koteltow. nie wiem, moze jakas kapusta z grzybami (tak
              mi sie jakos z wiejska impreza zwidzilobig_grin). mysle ze jak by
              wiekszosc salatek byla bez miesa, to miesozerni by nie plakali,za to
              niemiesozerni mieli by wiekszy wyborsmile
              moze jakeis warzywne szaszlyki (moga byc dla wszystkich,miesozerni
              moga je potraktowac jako dodateksmile) zupa tez moze byc dla wszystkich
              bezmiesna.. jakas zupa krem,alboco? miesozerni nie zauwazawink tylko
              pamietaj,zeby zupy robili na bulionie warzywnymbig_grin bo nie raz
              wmawiano mi ze zupa jest wege.. taka, na kosteczkach gotowana;P

gdzies na forum czytalam, ze na weselu byly podawane placki
              ziemniaczane, z sosem. mozesz wiec, skoro ma byc wiejsko i pod
              wodke, zaplanowac placki,i do wyboru dwa sosy, miesy i grzybowy na
              przykladsmile
              • ilekobietamalat Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 04.03.09, 07:31
                w calym dlugim wywodzie umknelo mi jedno zdaniebig_grin ze ja bardzo
                glupio sie czuje,gdy slysze, o a to specjalnie dla ciebie
                zamowilismy bo jest wege.. tyle ze jak jestem wege,to wcale nie
                znaczy ze lubie wszystko co jest bezmiesnebig_grin tez mam swoje smaki,i
                do pewnych rzeczy nie moge sie zmusicbig_grin(a glupio nie tknac tego co
                SPECJALNIE DLA MNIE ZAMOWIONO.. glupia sytuacja w sumiewink) dlatego
                fajnie by bylo, gdybys wlasnie poza daniami glownymi pamietala o
                przekaskach i slatakch ktore beda odpowiadaly wszystkimsmile
                czesto bywa ze jest decha serow, przywalona jakims miesem. no jakos
                niezbyt to apetyczne dla mniebig_grin warto zwrocic na to uwagesmile

oczywiscie to wszystko jest z punktu wege, wiem ze tych bezmiesnych
                pewnie bedzie u ciebie nikly %, ale mimo wszystko warto o nich
                pamietac;P
                z menu miesnym nie pomogebig_grin bo sie nie znam, i w ogolesmile
                • diegosia Re: Przyjecie weselne-PROBLEM 04.03.09, 11:35
                  Jak ja lubie wesela big_grin

W sprawie wegetarian musze przyznac racje ilekobietamalat! Nie
                  podoba mi sie wlasnie podanie czegos "schabopodobnego", bo to
                  zzazwyczaj raczej produkt zastepczy wychodzi...
                  Jezeli planujecie obiad "siadany" to dowiedzialabym sie ilu gosci
                  wegetarian bedzie i zaplanowac dla nich po prostu inne, smaczne
                  danie bezmiesne.

Na moim weselu goscilam rowniez paru wegetarian, ale o tyle mielismy
                  latwiej, ze u nas wszystko bylo podane w formie bufetu, wiec kazdy
                  wybral to co mu przypadlo do gustu.
                  Do naszego zestawu bawarskiego smile poprosilam szefa kuchni o
                  przygotowanie dodatkowo potraw czysto wegetarianskich - nie pamietam
                  szczegolow smile ale wiem ze na pewno byly zapiekane warzywa (ponoc
                  przepyszne i nie tylko wegetarianie sie nimi zajadali), byly tez
                  surowki, owoce, pyszny chleb, wiejskie maslo, sery...

Wegetarianie byli bardzo zadowoleni, bo, jak mi powiedziala jedna z
                  kolezanek, czuli sie potraktowani na rowni z "miesnymi" big_grin

Ja ogolnie bardzo polecam ten system, ale wiem, ze np. moja babcia
                  wolalaby talerz pod nos smile Z drugiej strony mojej mamie bardzo sie
                  podobalo, ze kucharz za bufetem jej polecil to czy tamto...

Na szczescie na naszym weselu nie bylo marudow i wszyscy swietnie
                  sie bawili, mimo ze wodki mielismy dokladnie 6 butelek na 65 osob
                  (za to wina i innych trunkow proporcjonalnie wiecej big_grin

Zycze Wam udanej zabawy i radze, za innymi dziewczynami, zastanowic
                  sie na co WY mielibyscie ochote. Ogolnie jestem za zdrowa mieszanka
                  smakow, tak by kazdy mogl znalezc cos dla siebie i nikt nikomu nie
                  musial wygrzebywac szynki z salatki big_grin
                  • diegosia i jeszcze jedno 04.03.09, 11:58
                    ja bym sie tak nie bala "wiejskiego" wesela smile
                    Nasz bufet byl inspirowany wlasnie wiejska kuchnia bawarska, ale
                    niemniej wykwintny smile

Podalabym na pewno swiezy, wiejski chleb, dobre maslo, do tego pare
                    DOBRYCH serow, prawdziwych wiejskich kielbas, ogorki kiszone...

Wyszperalam wlasnie nasza oferte (oj zakurzona juz jest...) i
                    wstukam Ci co m.in. mielismy:
                    - pieczone piersi bawarskich(?) kaczek (byly w jakims fantastycznym
                    sosie)
                    - pieczen ze swiniaka w ziolach i czosnku
                    - biale kielbaski ze slodka musztarda
                    - Leberkäse
                    - filety z pstraga wedzone w jalowcu z chrzanem jablkowym
                    - zapiekanka i warzywa z pieca dla wegetarian (niestety detali brak)
                    - rzodkiewki i rzodkiew
                    - salatka z ziemniakow / z kapusty / z selera
                    - jeszcze cos z owocow morza, bo moj brat mi chwalil krewetki, ale
                    jakos na liscie ich nie ma... big_grin

- deska serow
                    - deska kielbas i szynek
                    - ogorki (hit imprezy - mama przywiozla smile
                    - Chleb i precle a do tego maslo z beczki

- strudel jablkowy z sosem waniliowym
                    - krem bawarski z wisniami

- wodki jak juz pisalam butelek 6 (chyba) przywiezionych przez tate
                    - wino czerwone i biale (ilosci nie zlicze)
                    - woda mineralna - pare skrzynek
                    - troche coli, fanty - moze lacznie 8 butelek
                    - piwo
                    - whisky
                    - brandy

Dodam tylko ze nasza impreza nie trwala 2 dni! Zakonczyla sie ok. 2
                    w nocy odbiorem nas wszystkich przez autokar (tzn, poza mna, mezem,
                    swiadkiem i jego dziewczyna, bosmy sie do autokaru nie zmiescili...
                    jakos miedzy przyjazdem i odjazdem powiekszylismy sie o 4 osoby...
                    no ale nie o tym pisalam smile i odwozka do domu do miasta.
                    • fettinia Re: i jeszcze jedno 04.03.09, 16:12
                      Wlasniesmilebedac na wsi to wiejskie wesele moze byc bardzo malowniczesmileI wcale
                      wodka nie musi sie lac strumieniamismile
                      Co do potraw wege na weselu mojego brata bylo kilka pysznych potraw extra a
                      reszta normalnie dla wszystkich-salatki,kluchy itpsmile
                      Poszukam tego watku bo gdzies to pisalam wczesniejsmile
                      • fettinia Re: i jeszcze jedno 04.03.09, 16:16
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48129&w=80557682&a=80559594
                        a flaczki wege byly z boczniakow-pyszne naprawdesmile
                        Byly tez pulpety z tofu z pieczarkami-rowniez swietne.
                        Dopisze jutro jeszcze bo dzisiaj nie mam za duzo czasusmile
                        • 2niunia22 Re: i jeszcze jedno 05.03.09, 23:04
                          Dziewczyny dziekuje wam wszystkim za odzew!!przeprasazam ze tak pozno odpisuje
                          brakuje mi osatnio czasu!Moj narzeczony uwielbia mieso zreszta jak wiekszac
                          naszej rodzinki ja uwielbiam kluski slaskie i bez nich nie wyobrazam sobie
                          weselasmilemyslaalm wlasnie o kluskach slaskich z sosem pieczrakowym dla
                          bezmiesnych plus sztuka mies dla miesozernych co wy na to??a oprocz tego jakis
                          ryz z warzywami ja uwielbiam pomimo tego ze jadam mieso??deska serow bedzie
                          napewno ,deska wedlin,jezeli chodzi o wiejskie jadlo to bedzie wiejski stol
                          kacik ze smalcem ogorkami kiszonymi,wiejskim chlebkiem no i co njawazniejsze
                          wiejkimi wedlinkamismile)salatka z kurczakiem i dwie moze wiecej juz tylko
                          warzywnychsmilei niechce rosolu myslalam o kremie pieczarkowym ?najwiekszy problem
                          mam z obiadem dla tych nawet miesnozernych?dziekuje i pozdrawiam
                          • diegosia podoba sie :) 06.03.09, 10:26
                            Miesozernej tez sie kluski z sosem i ryz z warzywami podobaja smile
                            Chyba nawet bez sztuki miesa bym je wolala.
                            I to mi przypomnialo, ze wlasnie miesozerni nie tylko miesem zyja!
                            Warto przygotowac tych potraw dla wegetarian wiecej, bo czaem
                            czlowieka takie pyszne kluski kuuuuuusza, mimo ze bezmiesne tongue_out

Ja np. dobrym miesem nie pogardze, ale powiem szczerze, ze spokojnie
                            obejde sie bez i bardzo chetnie jem potrawy wege.
                          • fettinia Re: i jeszcze jedno 06.03.09, 12:00
                            Kluski slaskie koniecznie!smileI do rego rolady/zrazy rozne-i wolowe i wieprzowe i
                            kurczakowe.I juz masz obiad.Modro kapusta,biala kapusta zasmazana.Tradycyjne,ale
                            ponadczasowesmile
                            Krem pieczarkowy rowniez ok-moze i barszcz?Albo zurek na pozniej-lub na drugi
                            dzien.To tez bedzie pasowalo do wiejskiego stylu.
                            Ten stol wiejski wlasnie chcialam ci podac,ale sama na to wpadlassmile
                            Oprocz smalcu,wedlin i ogorkow-duzo twarogu na
                            ostro,rzodkiewki,szczypiorek.Wszystko na drewnianych deskach i w glinianych
                            misach-przybrane bukietami kwiatow z laki.
                            Moze salatki makaronowe?Ryz z warzywami tez oksmile
                            • fettinia Re: i jeszcze jedno 06.03.09, 12:06
                              aa i moze ryby jakies?Jakies danie na cieplo i na zimno wedzone?Ryby sa malo
                              popularne na weselach a szkodasmile
                              • lisia312 Re: i jeszcze jedno 09.03.09, 22:30
                                na obiad może tez kotlety z pieczarek, są pyszne i mięsożercy też je chętnie jedzą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka