fettinia 24.03.09, 11:17 Bo ja moge od lat i do konca zycia: -twarog mmm -koktajl truskawkowy -i to Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tosia_4 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 11:23 Chyba takie klasyczne polskie dania, rodem z kuchni mamy i babci: kotlety, żurek, pomidorowa, rosół, pierogi, naleśniki, mizeria, zasmażana kapusta, łazanki, gołąbki.... A także czekolada i lody Odpowiedz Link
gumisia02 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 11:30 kapusta od młodej po starą przez kiszoną i grzyby... Odpowiedz Link
aniaiewa Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 12:23 Jeju, ale trudne pytanie... Ja wogole lubie jesc, ale wskazac jedna konkretna rzecz/potrawe???? Chleb (ale b. ogolnie pojmowany, tzn rozne rodzaje) nigdy mi sie nie znudzi I goraca herbata, moze byc z cytryna A. Odpowiedz Link
momas Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 12:47 jedzenie z prawdziwych barów mlecznych, hehehe. Odpowiedz Link
fettinia Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 13:00 aaa ja juz nie moge w zeszlym roku zlikwidowali ten,ktory znalam jeszcze z dziecinstwa Odpowiedz Link
momas Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 13:03 mam kilka jeszcze takich co funkcjonują od "zawsze" No lubię, lubię Mam dobre wspomnienia z dzieciństa. Zwłaszcza mozliwość wyboru ..... Aha. prawdziwa chińszczyzna jeszcze Odpowiedz Link
wilowka Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 13:21 Ogórki kiszone Odpowiedz Link
momas Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 14:23 Fettinio - zadałas pytanie.... no strasznie duzo... kolejność przypadkowa. makarony jajeczne, majonez, grzyby w occie, sery (byle nie w typie ementalera oraz kozie) ogórki świezo kiszone, chrupkie i jędrne - juz nie małosolnebo juz zażółcoone, kurczak z rożna, to co wymieniłam we wcześniejszych postach, krewetki z majonezem cytrynowym, no wogóle wszelkie owoce morza - pod warunkiem że miały kontakt z wrzątkiem, kluchy i pierogi (no, nie wszystkie, ale wiekszość, dobra mocna herbata z cukrem, zestaw: młode ziemniaki podsmażane, pomidor malinowy prosto z krzaka z cebulka plus ziadłe mleko, ser smażony bez kminku ze świeżą poznańska bułka, ojjjjjj duzo tego bym mogła jeszcze wymieniac Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 13:44 Dowód na pokrewieństwo dusz - pieczywo, nie umiem bez niego żyć i już. Biodra cierpią, ale co poradzić I też oczywiście herbata. Czarna, byle nie aromatyzowana, owocowa, biała, zielona jaśminowa, ziołowa. Gorąca nawet w upał. I jeszcze coś słodkiego po obiedzie. Wystarczy cząstka czekolady albo jedno ciasteczko, ale coś z cukrem MUSI być. Odpowiedz Link
pasqoodnikowo After Eight :) 27.03.09, 09:46 Oryginalne, czyli z gorzkiej czekolady i koniecznie miętowe. Żadne wariacje z czekoladą mleczną, nadzieniem tofi albo pomarańczowym nie wchodzą w grę. No i koniecznie muszą być kupowane w strefie bezcłowej. Takie ze "zwykłego" sklepu, choć wyglądają tak samo, są inne i już W ogóle, jak mogłam o nich zapomnieć??? Odpowiedz Link
kreola Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 13:25 Ja tez niestety jestem wszystkozerna, lubie jesc i nie ma za wiele potraw, ktorych nie lubie. Nigdy nie znudza mi sie makarony pod kazda postacia i pieczywo wszelkie, ale wlasnie nie moge jesc ani jednego ani drugiego Polska kuchnia to mi tak sobie odpowiada, choc nie gardze, ale za to wloskie specjaly, meksykanskie i tajskie to moga na zmiany ciagle! Odpowiedz Link
alinka_li Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 14:12 Strasznie trudne!!! Uwielbiam jeśćAle spróbuję: -herbata z cytryną -kotlety mielone i schabowe,ziemniaczki z masłem, tradycyjne potrawy wigilijne i wielkanocne- czyli rodzinna kuchnia polska -ta tarta: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82100516,82100516.html Odpowiedz Link
363636r Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 14:23 Wieprzowina. Knedle. Piwo. Śliwowica, w ogólności wszelakie destylaty owocowe. I jeszcze chyba gotowanie :0))) Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 14:36 Pierogi wszelakie, ale chyba najbardziej ruskie. Zur domowej roboty. Mieta pieprzowa do picia. Czerwone wytrawne wino. Sery, w szczegolnosci plesniowe i smierdzace. Pewnie cala masa innych by sie znalazla, bo jest mnostwo rzeczy, ktore kocham jesc i nigdy nie mysle o nich, ze sa nudne. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 15:31 szarlotka babci i curry ciecierzycowe moge w kolko i bez przerwy Odpowiedz Link
ewa9717 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 15:51 Kolejność przypadkowa: kotlety mielone, żur, chleb ze smalcem, rolady z gumilkejzami i modrą kapustą. Odpowiedz Link
bagatella Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 15:51 I ja mam kilkanascie takich ulubionych bardziej niz inne, ale nigdy nie moge sie oprzec, moge jesc na okraglo i nigdy mi sie nudza: ostrygi lody, lody, lody z bita smietana czy bez, bez znaczenia napoleon i hiszpan zupa grzybowa zalewajka po krakowsku piers z kaczki w sosie z zielonego pieprzu szprotki wedzone kozi ser na grzankach na cieplo z salata na szczescie mam piersi z kaczki w lodowwce, beda na kolacje, bo juz sie napalilam na sama mysl Odpowiedz Link
qubraq Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 16:47 - pierogi z ziemniakami i serem popijane gorącym czystym czerwonym winnym barszczem - placki ziemniaczane, - ser samzony, - pomidorowa i fasolowa z makaronem, - ... ) Odpowiedz Link
smutas13 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 18:45 - świeże pieczywo z masłem - ogórki (wszelakie), kapusta w każdej postaci,pomidory, kalafior, fasolka szparagowa, brokuły, papryka - truskawki, winogrona, gruszki, grejpfruty, jabłka słodko-kwaśne - soki - rosół z makaronem Odpowiedz Link
wadera3 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 19:04 Kogiel-mogiel Odpowiedz Link
jan.kran Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 19:19 Muszę jeść zielone. Sałatki najróżniejsze, pomidory , ogórki , awokado , kiełki , koper wloski , oliwki , surowe warzywa ... bez końca. No normalnie w poprzednim wcieleniu królikiem byłam Odpowiedz Link
duygu Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 21:04 makarony,kluski,pierogi i warzywa wszystkie jakie na swiecia sa oprocz kopru wloskiego! Kawa z duza iloscia mleka i kilka kosteczek czekolady dzien w dzien po poludniu,Po prostu czuje ze musze wypic kawe z czekolada To taka chwilka tylko dla mnie a wszelkie potrawy na slodko,pudingi,koktajle,nalesniki itp moge czasem zjesc,ale niekoniecznie. Lubie jesc na szczescie ostatnie lata po dwoch ciazach duzo schudlam mimo,ze jadlam normalnie-duzo.Wiec dieta na przytycie sprawiala mi wielka przyjemnosc Osiagnelam prawie swoj cel.Teraz to tylko utrzymac wage w miejscu. i kasze,kazda i pod kazda postacia!!!! rozmarzylam sie...ide do kuchni szukac jedzenia Odpowiedz Link
pucor Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 21:10 straszne pytanie bo nie wiem co powiedziec za duzo pysznosci kocham twarog, golabki, malosolne, swiezy chleb, dobry smalec, pierogi ruskie,modro kapusta z roladami i kluchami , placki kartoflane... nie nie predzej bedzi czego nie lubie chyba nie jem zupy flakow...nie lubie kogel-mogel, ani mies tlustych co maja taka otoczka ze skory, i nie lubie pierogow ani nalesnikow na slodko, zadne pierogi z truskawkami itp to dla mnie blee a tak poza chyby wszystko wciagam Odpowiedz Link
nikanik Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 22:11 wszystko co zielone papryki w kazdej postaci piwo sery zolte rozniaste Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 24.03.09, 23:09 pomidorówka z ryżem Odpowiedz Link
czarna9610 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 25.03.09, 07:46 Herbata czarna mocna gorzka, zapas herbaty na pewno zabrałabym na bezludna wyspę. Jajecznica, naleśniki, dżemy do kanapek Odpowiedz Link
amused.to.death Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 25.03.09, 12:54 pierogi ruski barszcz czerwony - niezmiennie od chyba już ze 30 lat Odpowiedz Link
pulpet17 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 25.03.09, 13:34 pomidorowa z kluskami; budyń czekoladowy mogę w każdej ilości, codziennie... Odpowiedz Link
momas Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 25.03.09, 13:37 o przypomniało mi się kisiel żurawinowy domowej roboty Odpowiedz Link
achulaw Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 25.03.09, 19:50 Musli-jem prawie codziennie od... 15 lat!!!!!! Sezamki ,słone paluszki , zupa ogórkowa i krupnik. Kołocz z posypką i makowiec. Sery , sery , sery.... Odpowiedz Link
achulaw Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 25.03.09, 19:51 Zapomniałam o żurze sląskim i pomidorach i wszyskim co pomidorowe Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 25.03.09, 21:51 hmmm, niech pomysle Pyry! w kazdej niemal postaci, niemal gdyz nadzienia do ruskich lubie, puree tez nie jest ulubiona postacia pyrow Herbata! Czarna, mocna, czasami z cukrem i z cytryna Chleb! na zakwasie, z chrupiaca skorka, niestety w lokalnych warunkach nie do zrobienia, ale bulki wlasnego wypieku tez moga byc Krakowska sucha! o rany.... a reszta listy to: sledzie i ryby w ogole, majeranek i bazylia, chilijska oliwa, kapusniak mamuskowy, szare kluski z rosolem, pomidory malinowki, jablka kosztele i malinowki, arbuzy, mieso Odpowiedz Link
keepersmaid Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 27.03.09, 01:08 Mlode ziemniaczki z koperkiem. Swiezy chleb ze slonym maslem. Wigilijna kapusta z grzybami i fasola Jas. Pizza i pasta tudziez tiramisu. Czerwone wino. I jeszcze pare innych rzeczy, w tym, niestety, dobre ciasta i paczki. Odpowiedz Link
bodzia50 Re: a co Wam sie nigdy nie znudzi?:)-kulinarnie:) 27.03.09, 18:02 Ja nie wiem czy to jest na temat ,bo kulinarne to nie to samo co z drzewa i z krzaczka Nigdy mi się nie znudzi jedzenie czereśni prosto z drzewa śliwek węgierek takich granatowych, nagrzanych słońcem poziomek z krzaczka, napchanie się truskawkami z grządki ooo! groszek zielony świeżo zerwany i wyłuskiwanie go bób młody to nigdy mi się nie znudzi leżenie na pachnącej trawie (mrówki!)i miska z różnymi owocami zebranymi wcześniej i do buzi :a to porzeczka a to agrest, a to jeżyna itd. albo takie młode słodkie orzechy co się skórkę zdejmuje ooo! pomidory pachnące świeżo zerwane jak jest gorąco i pić się chce kiedy będzie wreszcie ta wiosna!!! Odpowiedz Link