Dodaj do ulubionych

"Powtórka z rozrywki" przed Andrusem???

26.02.07, 17:20
Artur Andrus jest w Trójce od 1994 roku, to wiem stąd:
www.polskieradio.pl/trojka/ludzie/osoba.aspx?id=63
Mam takie pytanie do starszych (ode mnie ;]) słuchaczy Trójki: Kto
prowadził "Powtórki z rozrywki" przed przyjściem do PR3 Andrusa? Szukałem
tych informacji w internecie, ale nie znalazłem nic, co mnie interesowało.
Mam nadzieję, że pomożecie 16-latkowi. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: "Powtórka z rozrywki" przed Andrusem??? 26.02.07, 17:29
      z tego co pamiętam, to "lektor" po 12-tej mówiła jakie będą punkty programu i
      leciały bez przerywników, nie było takie "wykidajły" jak Andrus kiedyś po prostu
      • airborell Re: "Powtórka z rozrywki" przed Andrusem??? 28.02.07, 12:11
        Nie po 12, tylko po 13.10. Najczęściej program "Powtórki" był czytany po
        piosence ją zapowiadającą. W ogóle gospodarzem całego pasma 9-16 (później już
        tylko 12-16) był lektor, a nie dziennikarz.
        No i w samej "Powtórce" były przerywniki muzyczne. I to nie takie "rozrywkowe",
        tylko normalne przeboje z playlisty czy jak ona wtedy się nazywała :).
        • basseta Re: "Powtórka z rozrywki" przed Andrusem??? 28.02.07, 21:37
          > Nie po 12, tylko po 13.10. Najczęściej program "Powtórki" był czytany po
          > piosence ją zapowiadającą. W ogóle gospodarzem całego pasma 9-16 (później już
          > tylko 12-16) był lektor, a nie dziennikarz.
          > No i w samej "Powtórce" były przerywniki muzyczne. I to nie takie "rozrywkowe",
          > tylko normalne przeboje z playlisty czy jak ona wtedy się nazywała :).

Te przerywniki z playlisty pojawiły się chyba dopiero za kadencji Olszańskiego
          na stanowisku dyrektora. Przedtem "Powtórka" była całkowicie odrębną audycją,
          składającą się tylko z tego, co przygotował redaktor odpowiedzialny (pamiętam,
          że zestawy "powtórkowe" przygotowywali Irena Neneman, Andrzej Zakrzewski i chyba
          jeszcze ktoś). Jeśli pojawiały się miedzy skeczami czy słuchowiskami piosenki,
          to były to piosenki kabaretowe i stanowiły część programu "Powtórki".
          Program "Powtórki" podawał dyżurny spiker (potem - prowadzący pasmo) po piosence
          sygnałowej - czasem po zakończeniu audycji ów program był przypominany, ale nie
          zawsze, tylko wtedy, gdy zostawało jeszcze trochę czasu do serwisu o 14.00
          • airborell Re: "Powtórka z rozrywki" przed Andrusem??? 01.03.07, 11:12
            > Te przerywniki z playlisty pojawiły się chyba dopiero za kadencji Olszańskiego
            > na stanowisku dyrektora. Przedtem "Powtórka" była całkowicie odrębną audycją,
            > składającą się tylko z tego, co przygotował redaktor odpowiedzialny (pamiętam,
            > że zestawy "powtórkowe" przygotowywali Irena Neneman, Andrzej Zakrzewski i chyb
            > a jeszcze ktoś). Jeśli pojawiały się miedzy skeczami czy słuchowiskami piosenki,
            > to były to piosenki kabaretowe i stanowiły część programu "Powtórki".

No więc moja pamięć mówi, że było inaczej. Na pewno były przerywniki z
            playlisty, być może niecodziennie, ale były, zresztą lektor też czytał osobę,
            która wybrała muzykę i był to ktoś z redakcji muzycznej (np. redaktor Wasowski).
            • basseta Re: "Powtórka z rozrywki" przed Andrusem??? 03.03.07, 23:16
              > No więc moja pamięć mówi, że było inaczej. Na pewno były przerywniki z
              > playlisty, być może niecodziennie, ale były, zresztą lektor też czytał osobę,
              > która wybrała muzykę i był to ktoś z redakcji muzycznej (np. redaktor Wasowski)

Za czasów Olszańskiego i później - zapewne tak. Czy wcześniej (za Kaczkowskiego
              choćby) też - za to głowy nie dam. Możliwe, że także, ale wejście playlisty i
              pasem programowych kojarzy mi się dopiero z "przełomem " dyrekcji Kaczkowskiego
              i Olszańskiego - wcześniej chyba jednak była najpierw "Tonacja", potem serwis, a
              potem "Powtórka" jako całość (we wcześniejszych latach między serwisem a
              "Powtórką" była jeszcze czytana powieść). Ale całkiem możliwe, że "Powtórka"
              ewoluowała łagodnie, najpierw "zyskując" przerywniki muzyczne z playlisty, potem
              tracąc kolejne minuty, aż wreszcie tracąc "samodzielność". Przyznam, że nie
              pamiętam jednego wyraźnego momentu, w którym przestała być audycją zwartą i
              "zamkniętą" (ech, ja jeszcze pamiętam w niej "Piosenki z tekstem" i "Kantory"
              Garczarka :-))
              • airborell Re: "Powtórka z rozrywki" przed Andrusem??? 04.03.07, 22:45
                basseta napisała:

> Za czasów Olszańskiego i później - zapewne tak. Czy wcześniej (za
                Kaczkowskiego choćby) też - za to głowy nie dam.

Mnie się zdaje, że w tym wątku mowa jest o czasach przedandrusowych, czyli o
                latach 80. i samym początku 90.

• airborell Re: "Powtórka z rozrywki" przed Andrusem??? 04.03.07, 22:47
                  I nie upieram się, że piosenki wybierane przez oprawcę muzycznego były w "PwT"
                  każdego dnia. Jestem prawie pewien, że były w soboty. A potem, kiedy pojawił się
                  "Radiomann", w soboty była "Minipowtórka z Rozrywki" - z samymi skeczami, bez
                  przerywników, 13.10-13.30 (a po niej "Minipowtórka z Beatlesów").
                  • basseta Re: "Powtórka z rozrywki" przed Andrusem??? 10.03.07, 23:47
                    > I nie upieram się, że piosenki wybierane przez oprawcę muzycznego były w "PwT"
                    > każdego dnia. Jestem prawie pewien, że były w soboty. A potem, kiedy pojawił
                    > się "Radiomann", w soboty była "Minipowtórka z Rozrywki" - z samymi skeczami,
                    > bez przerywników, 13.10-13.30 (a po niej "Minipowtórka z Beatlesów").

W soboty tak, w soboty "Powtórka" miała inny kształt, ale nie jestem w stanie
                    przypomnieć sobie od kiedy - tzn. "Minipowtórkę" pamiętam, ale co było wcześniej
                    w sobotę, przed czasami "Radiomanna"... czarna dziura.
    • zubilech "Powtórka z rozrywki" 07.03.07, 17:01
      Przypominam, że PzR prowadziła także Teresa Drozda i Krzysztof Ziemiec.
      Pozdrawiam wszystkich prowadzących i słuchających :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka