Dodaj do ulubionych

Nieobecni w 3

IP: 149.156.12.* 19.05.03, 16:32
Ponieważ Elwira miała pretensję do Kaczkowksiego o wyrzucenie Owsiaka
prypomne osoby kóre pożegnały się z PRIII w przeciągu ostatnich 3 lat.
I. Wyrzucone przez Laskowskiego (L), Olszańskiego (O)
1. Monika Olejnik (O)
2. Małgorzata Pęcińska (O)
3. Korneliusz Pacuda (O)
4. Marek Wiernik (O)
5. Paweł Sztopmke (O)
6. Hanna Maria Giza (L)
7. Anna Semkowicz (L)
8. Tomasz Sianecki (L)
9. Monika Makowska (L)
10. Roman Dziewoński (L)
11. Maciej Kierzkowski (O)
12. Jacek Ejsmond (L)

II. Przyjęte przez Olszańskiego a wyrzucone przez Laskowskiego
bądź przyjęte i wyrzucone przez Laksowkiego:
1. Krzysztof Skowroński(L)
2. Aneta Wrona (L)
3. Paweł Jóźwicki (L)

III. Osoby którym ograniczono czas na antenie i przesunięto audycję na
późniejszą porę:
1. Janusz Kosiński
2. Piotr Klatt
3. Barbara Podmiotko
4. Wojciech Mann
5. Wojciech Ossowski
6. Jerzy Kordowicz
7. Piotr Kaczkowski
8. Krzysztof Ziemiec
9. Janusz Deblessem

Nie OCENIAM TYCH OSÓB, nie podaję swoich sympatii czy antypatii, nie
analizuję ich audycji, ale lista jest długa.
Jedyne osoby kórym zwiększono czas nadawania, to:
1. Marcin Kydryński
2. Paweł Kostrzewa
oraz nowi: Sebastian Korsak oraz Dariusz Bugalski
BEZ ZMIAN: Marek Niedźwiecki, Piotr Kosiński (poza porą).
Obserwuj wątek
    • Gość: Szaman Re: Nieobecni w 3 IP: *.crowley.pl 19.05.03, 16:45
      Przypomne, ze J. Owsiak zostal wyrzucony potem jeszcze
      raz - juz za kadencji pierwszego z reformatorow (jesli
      sie nie myle), pana Olszanskiego.
    • tuhanka Re: Nieobecni w 3 19.05.03, 16:55
      Dorzućmy, Kolibrze, że jeszcze na własne życzenie, nie akceptując (przynajmniej
      część z tych osób) zmian, do Zetki odeszli - Jacek Czarnecki (co prawda jeszcze
      za Kaczora, ale już wtedy spodziewano się odwołania Pana Piotra), Paweł
      Łukasik, Jarek Kuźniar. Ostatnio odszedł sprzeciwiając się naciskom Mariusz
      Kujawski.
      Jeszcze dwie uwagi - Moniki Olejnik w istocie nikt nie wyrzucał, tylko
      potraktowano ją w taki sposób (m.in. próbując jej narzucać gości do Salonu
      Politycznego), że zadecydowała o przejściu do konkurencji - ani dyrektor
      Olszański ani Smolar palcem nie kiwnęli, żeby ją zatrzymać. Druga uwaga dotyczy
      Sebastiana Korsaka. Nie jest on taki nowy, wcześniej praktykował jako asystent
      Kostrzewy w Trójkowym Ekspresie - jeszcze w czasach, gdy przedstawiano
      współpracowników, często odbierał telefony, później zdarzyło mu się kilka
      zastępstw.
      • Gość: koliber Re: Nieobecni w 3 IP: 149.156.12.* 19.05.03, 17:07
        Tak zapomniałem o Mariuszu Kujawskim.
        Olejnik nikt nie zatrzymał, (jakby Kaczkowski był Dyrektorem to by została),
        zastąpiono ją Skowrońskim ("straciliśmy gwiazdę, zyskaliśmy gwiazdę"),
        zainwestowano w niego by go wyrzucić, teraz jest Pieńkowska.
        Bez ŁADU I SKŁADU
      • Gość: m.kowalewski Re: Nieobecni w 3 IP: *.acn.pl 19.05.03, 19:49
        tuhanka napisała:

> Dorzućmy, Kolibrze, że jeszcze na własne życzenie, nie akceptując (przynajmniej
        > część z tych osób) zmian, do Zetki odeszli - Jacek Czarnecki (co prawda jeszcze
        > za Kaczora, ale już wtedy spodziewano się odwołania Pana Piotra), Paweł
        > Łukasik, Jarek Kuźniar. Ostatnio odszedł sprzeciwiając się naciskom Mariusz
        > Kujawski.

Jezeli nie masz stuprocentowej pewnosci, kiedy piszesz o personalnych roszadach, a opierasz sie na przypuszczeniach, to nie pisz. Bo bzdury wychodza, a ludzie nie siedzacy na medialnym rynku zostaja oklamani.
        Na autorytecie, a za taki chcesz tu uchodzic, spoczywa - jak sadze - odpowiedzialnosc za publikowane fakty.
        MK
        • tuhanka Re: Nieobecni w 3 19.05.03, 20:18
          Zapewne chciałbyś teraz, żebym się pokajała? Zapewniam Cię, że wiem co piszę, a
          zastrzeżenie, który uczyniłam, również ma swoje uzasadnienie. Nie rozmawiałam z
          Pawłem i Jarkiem na temat ich odejścia, przynajmniej nie bezpośrednio, co
          najwyżej były jakieś półsłówka, z których można pewne wnioski wyciągnąć.
          Natomiast mam całkowitą pewność co do Jacka i Mariusza. Jacek na kilka dni
          przed swoim odejściem z Trójki (w maju 2000 roku) powiedział mi: politycy chcą
          położyć łapę na Trójce, a odwołanie Kaczora jest już przesądzone. Ja się nie
          godzę, żeby politycy mieszali się do mojej pracy, nie chcę nacisków, a na to
          się zanosi - odchodzę. Oczywiście oficjalne uzasadnienie było inne - Zetka
          zaproponowała mu, żeby pracował dla nich jako korespondent wojenny, co
          niewątpliwie jest Jacka pasją. Ale prywatnie powiedział mi to, co powiedział.
          Był bardzo rozgoryczony. Tego, co mi powiedział Mariusz, nie ujawnię, jeśli
          będzie chciał, to sam to zrobi, ale też miał poważne powody, aby odejść. Jeśli
          chodzi o odejście Moniki Olejnik, też mam 100 proc. pewności co do swoich słów
          - informacje pochodzą z bardzo pewnych źródeł radiowych (od razu zaznaczam, że
          nie z Myśliwieckiej) sprzed dwóch lat.
          • Gość: koliber Rozgoryczenie IP: 149.156.12.* 19.05.03, 20:42
            Prywatnie część dawnych i obecnych pracowników Trójki (np. odpowiadając na
            maile) daje wyraz swojemu rozgoryczeniu tym co się dzieje w Trójce. Mówią też,
            że to nie to samo radio, nie ta sama atmosfera.
            I TO NIE JEST (nawet mimo Pana wysiłków Panie Michale) to samo radio, co więcej
            to jest coraz gorsze radio.
          • Gość: m.kowalewski Re: Nieobecni w 3 IP: *.acn.pl 19.05.03, 21:46
            tuhanka napisała:

> Zapewne chciałbyś teraz, żebym się pokajała?

Nie, po co mi to?
            Zwlaszcza, ze w swoim liscie potwierdzilas to, o co mi chodzilo.
            Apeluje tylko do forumowiczow, by z ostroznoscia traktowali prawdy przez Ciebie objawiane.
            MK
            • tuhanka Re: Nieobecni w 3 19.05.03, 22:02
              To możesz mieć teraz satysfakcję, że wyszło na Twoje. Ale i tak nie do końca.
              Mam nadzieję, że jesteś zadowolony?
            • Gość: ciocia Hela Re: Nieobecni w 3 IP: *.acn.waw.pl 20.05.03, 16:16
              A ja i tak wierzę Tuhance, drętwusie!
          • Gość: koliber Re: Nieobecni w 3 IP: 149.156.12.* 19.05.03, 23:00
            tuhanka napisała:

>Jacek na kilka dni
            > przed swoim odejściem z Trójki (w maju 2000 roku) powiedział mi: politycy
            > chcą
            > położyć łapę na Trójce, a odwołanie Kaczora jest już przesądzone. Ja się nie
            > godzę, żeby politycy mieszali się do mojej pracy, nie chcę nacisków, a na to
            > się zanosi - odchodzę. Oczywiście oficjalne uzasadnienie było inne - Zetka
            > zaproponowała mu, żeby pracował dla nich jako korespondent wojenny, co
            > niewątpliwie jest Jacka pasją. Ale prywatnie powiedział mi to, co powiedział.
            > Był bardzo rozgoryczony.
            Czemu Michale kwestionujesz to co powiedział Jacek Czarnecki Tuhance. Przecież
            to nie dotyczy okresu Twojej pracy w 3.
            > Tego, co mi powiedział Mariusz, nie ujawnię, jeśli
            > będzie chciał, to sam to zrobi, ale też miał poważne powody, aby odejść.
            Tu rozumiem Pana Michała, że komentowanie tego odejścia jest niewygodne.
            > Jeśli chodzi o odejście Moniki Olejnik, też mam 100 proc. pewności co do
            > swoich słów informacje pochodzą z bardzo pewnych źródeł radiowych (od razu
            > zaznaczam, że nie z Myśliwieckiej) sprzed dwóch lat.
            Odejście Olejnik to temat na oddzielny wątek: naciski, bunt w Zetce, brak chęci
            jej zatrzymania przez Smolara i Olszańskiego, kontrakt, kasa.
            Jeśli Pan Panie Michale coś wie niech Pan powie.
            Pozdrawiam
      • mh2 Re: Nieobecni w 3 20.05.03, 08:39
        tuhanka napisała:

> Druga uwaga dotyczy Sebastiana Korsaka. Nie jest on taki nowy, wcześniej
        > praktykował jako asystent Kostrzewy w Trójkowym Ekspresie

Czyli Korsak, szwagier dwa bratanki. Byle mieć dobre stosunki z kolegą [chłe,
        chłe, kolegą ;-)] wicekierownikiem, a podwoje radiowe stają otworem.

• Gość: astat Re: Nieobecni w 3 IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 18:15
      Moim zdaniem to bardzo ważny post i proponowałabym Kolibrze, wrzucić go do tzw.
      'dużego wątku'. Tam zawarty jest kawał historii Programu Trzeciego czy raczej
      jego upadku. Tego zbagatelizować się nie da i przynajmniej zostanie jako
      świadectwo.
    • Gość: Janusz Re: Nieobecni w 3 IP: 217.153.90.* 19.05.03, 21:14
      Gość portalu: koliber napisał(a):

> III. Osoby którym ograniczono czas na antenie i przesunięto audycję na
      > późniejszą porę:
      > 1. Janusz Kosiński
      > 2. Piotr Klatt
      > 3. Barbara Podmiotko
      > 4. Wojciech Mann
      > 5. Wojciech Ossowski
      > 6. Jerzy Kordowicz
      > 7. Piotr Kaczkowski
      > 8. Krzysztof Ziemiec
      > 9. Janusz Deblessem
      >
      Dodałbym Wiktora Legowicza którego audycja jest obecnie trz razy krótsza i
      Stelmiego w swojej normalnej audycji.
      • Gość: koliber Re: Nieobecni w 3 IP: 149.156.12.* 19.05.03, 21:23
        Legowicz -zgoda. Stelmi ma tyle samo (prawie) ale w późniejszej porze.
        Jednak ma muzyczną pocztę i świat na topie (gdzie czasem gra poniżej poziomu)
        Mogłby się w nich wykazać autorsko, ale tego nie robi- albo boi się, albo nie
        chce, albo mu zabraniają. Dlatego go pominąłem. Chociaż czasem jego muzycznej
        poczty dawało się słuchać, teraz już jej nie słucham i miał Świat na Topie o
        The Clash i Rolling Stones. Ale to krople w morzu.
    • Gość: koliber Re: Nieobecni w 3- P.S. (jazz) IP: 149.156.12.* 19.05.03, 21:33
      ad I.
      1. Paweł Brodowski
      2. Edward Steinhagen
      3. Jan Borkowski
    • Gość: Danuta Re: Nieobecni w 3 IP: aga:* / 192.168.5.* 19.05.03, 21:34
      Należy do tej listy dodać jeszcze Igora Błachuta-odszedł chyba równoczesnie z
      Kuźniarem i Łukasikiem.Moze ktoś wie, gdzie się zaczepił.
      • Gość: Danuta Re: Nieobecni w 3 IP: aga:* / 192.168.5.* 19.05.03, 21:36
        Jeszcze jedna osoba-Krystyna Sikora "Niech gra muzyka"
        • Gość: Paweł Re: Nieobecni w 3 IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 22:02
          Wiem, że życie idzie naprzód, ale jak wymieniacie
          nazwiska – brzmi to jak memento.
          A mnie co rusz otwierają się różne klapki w pamięci.
          To niestety boli.

Markotnie pozdrawiam
      • tuhanka Re: Nieobecni w 3 19.05.03, 21:38
        Igor odszedł nieco później niż Łukasik i Kuźniar. Dotarły do mnie słuchy, że
        pracuje obecnie w Eurosporcie, ale nie mam pewności co do tej informacji.
        • Gość: Lesiek Re: Nieobecni w 3 IP: 195.205.139.* 20.05.03, 07:52
          Dokładnie w Eurosportnews - parę razy go tam słyszałem.
          A co do listy, to nikt nie wspomniał o Teresie Droździe chyba. A Kosiak ma
          teraz audycję dwa razy częściej niż kiedyś, z tym że o dwa razy gorszej
          porze ;).
    • Gość: confiP Re: Nieobecni w 3 IP: 193.108.206.* 20.05.03, 06:43
      Beata Pawlikowska wyrzucona w czasie urlopu przez pana Kaczora.
      • Gość: kolibr Re: Nieobecni w 3 IP: 149.156.12.* 20.05.03, 07:01
        Rozmawiamy o okresie "reform".
        Ja za Panią Pawlikowską nigdy nie przepadałem: umysłowość blondynki, słaba
        dykcja....
        Ale to nie jest tematem wątku.
        Proszę porównać Pawlikowską i Owsiaka z nazwiskami powyżej.
        A propos Pani Pawlikowskiej to polecam prognozę pogody w TVP3 w jej wykonaniu
        żenada.
        A jak ktoś ją lubi to może posłuchać w Zetce. De gustibus.
        Poza tym proszę się nie wypowiadać na ten temat nie znając szczegółów.
        Zwolnienia o których ja piszę nastąpiły po VI 2000 po wyrzuceniu Kaczkowskiego
        z funkcji Dyrektora w ramach tzw. "reform".
        • Gość: confiP Re: Nieobecni w 3 IP: 193.108.206.* 20.05.03, 08:42
          Temat wątku: NIEOBECNI w 3, więc jeśli mnie pamięć nie myli, pani Beata była
          również pracownikiem tego radia, została z niego wyrzucona, jest nieobecną w 3.
          Poza tym, mam prawo się wypowiadać i nikt (choćby był nie wiem
          jakim "kolibrem"!) nie bedzie mi tego zabraniał... bo to nie jest prywatne
          forum!
          Jeśli piszesz o wyrzuconych z Trójki za kadencji panów Laskowskiego i
          Olszańskiego, ja mam prawo napisać o wyrzuconych za kadencji Kaczkowskiego. No
          nie?
          • Gość: koliber Re: Nieobecni w 3 IP: 149.156.12.* 20.05.03, 09:29
            Gość portalu: confiP napisał(a):

> Temat wątku: NIEOBECNI w 3, więc jeśli mnie pamięć nie myli, pani Beata była
            > również pracownikiem tego radia, została z niego wyrzucona, jest nieobecną w 3.
            Jak najbardziej. Porównaj sobie tylko: Pawlikowska + Owsiak i la lista.

> Jeśli piszesz o wyrzuconych z Trójki za kadencji panów Laskowskiego i
            > Olszańskiego, ja mam prawo napisać o wyrzuconych za kadencji Kaczkowskiego. No
            > nie?
            Jak nie jak tak. Jak najbardziej. Tylko, że 2ង.
        • Gość: ConfiP Re: Nieobecni w 3 IP: 193.108.206.* 20.05.03, 08:43
          Jeszcze coś, każda zmiana to reformy...
          • Gość: koliber Re: Nieobecni w 3 IP: 149.156.12.* 20.05.03, 10:47
            Gość portalu: ConfiP napisał(a):

> Jeszcze coś, każda zmiana to reformy...
            I owszem. ale co innego reformy, a co innego rewolucja i najazd Hunów.
    • Gość: confip Re: Nieobecni w 3 IP: 193.108.206.* 20.05.03, 09:07
      Jeszcze coś... Dla Twojej wiedzy... Monika Olejnik sama odeszła z Trójki, bo
      dostała lepszą propozycję i nikt(!!!) Jej z Myśliwieckiej nie wyrzucił!
      • Gość: koliber Re: Nieobecni w 3 IP: 149.156.12.* 20.05.03, 09:27
        M.O. dostała lepszą propozycję, ale nikt nie dał jej kontrpropozycji, nikt nie zatrzymywał, do tego naciski.
        Pisze o tym tuhanka i moja skromna osoba.
        • Gość: confi Re: Nieobecni w 3 IP: 193.108.206.* 20.05.03, 11:21
          Monika Olejnik nie potrzebowała kontrpropozycji... Ona chciała zmienić miejsce
          pracy... To mówi moja skromna osoba.
          Moim zdaniem Beata pasowała do Trójki. Przyczyny zwolnienia przez Kaczkowskiego
          nikt nie zna, nawet ona... I tak dla Waszej wiadomości, na wylocie nie było
          tylko Pawlikowskiej. To była "cudnie" długa lista...
          Poza tym... :), duża część byłych pracowników Trójki odeszła sama! Bo dostała
          propozycję lepszej finansowo pracy. Nie ukrywajmy tego! Nie róbmy z nich
          bohaterów! A jeśli nawet wylecieli, to teraz pracują w mediach komercyjnych i
          jest im DOBRZE!
          To piszę ja: Confi...
          • Gość: Lesiek Re: Nieobecni w 3 IP: 195.205.139.* 20.05.03, 11:35
            Gość portalu: confi napisał(a):

> Monika Olejnik nie potrzebowała kontrpropozycji... Ona chciała zmienić
            miejsce pracy... To mówi moja skromna osoba.
            > Moim zdaniem Beata pasowała do Trójki. Przyczyny zwolnienia przez
            Kaczkowskiego nikt nie zna, nawet ona... I tak dla Waszej wiadomości, na
            wylocie nie było tylko Pawlikowskiej. To była "cudnie" długa lista...

Kto na niej był?

• Gość: Lesiek Re: Nieobecni w 3 IP: 195.205.139.* 20.05.03, 09:46
        Co do Olejnik: owszem, dostała lepszą propozycję. Nie po raz pierwszy - stacje
        komercyjne kusiły ją cały czas. Zawsze jednak w Trójce zostawała. Tym razem -
        nie odczuła takiej potrzeby. Jak napisała: "nikt jej nie zatrzymywał".

Pani Pawlikowska pracowała w Trójce jakieś trzy-cztery lata, ściągnięta z
        jakiejś stacji komercyjnej za kadencji Zegarłowicza. W moim odczuciu nigdy nie
        pasowała do tego programu - i widać Kaczkowski podzielał to odczucie podejmując
        decyzję o rezygnacji ze współpracy z nią. (Może zresztą były jeszcze jakieś
        inne przyczyny rozstania). Później świetnie się odnalazła w Zetce.

W każdej stacji zdarza się, że ktoś odchodzi, a z kimś się rozwiązuje umowę -
        to naturalne i nie ma co robić wielkiego szumu z tego tylko powodu. Ale w
        Programie Trzecim w latach 2000-2002 mieliśmy do czynienia nie ze zwykłymi,
        naturalnymi odejściami, tylko z drastyczną zmianą profilu stacji, której
        konsekwencją była czystka w zespole redakcyjnym. Czystka, bo w moim odczuciu
        chodziło nie tylko o pozbycie się niepotrzebnych już dziennikarzy zajmujących
        się tematyką kulturalną, edukacyjną lub muzyczną, ale wyrzucenie/skłonienie do
        odejścia dziennikarzy przywiązanych do starego profilu Trójki i zastąpienie ich
        nowym zaciągiem.

PS. Przy okazji dziwię się Kaczkowskiemu, że nie przegonił (większości)
        redaktorów z Departamentu Sportu - ich niechlujstwo, brak przygotowania
        merytorycznego i kultury osobistej był po prostu zawstydzający.
    • mh2 Re: Nieobecni w 3 21.05.03, 13:15
      Mnie po głowie obija się takie nazwisko, jak Piotr Orawski. Czy bywał on w
      ongisiejszej Trójce?
      • Gość: Greg F. Re: Nieobecni w 3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.03, 14:19
        mh2 napisał:

> Mnie po głowie obija się takie nazwisko, jak Piotr Orawski. Czy bywał on w
        > ongisiejszej Trójce?

Orawski miał kiedyś audycje w Trójce, ale kiedy przeniósł się do innych
        rozgłośni PR (Radio Bis, a może także Program II) - tego nie wiem. W każdym
        razie nastąpiło to chyba dużo wcześniej niż 3-4 lata temu, więc ja bym go nie
        wpisywał na powyższą listę. Choć nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby
        popularyzował dziś muzykę poważną w Trójce, bo umie to robić w sposób
        zrozumiały nawet dla laika w tej dziedzinie, takiego jak wyżej podpisany ;).
        • Gość: Lesiek Re: Nieobecni w 3 IP: 195.205.139.* 21.05.03, 15:06
          Orawski i Krzysztof Lipka rozstali się z Trójką chyba już przy okazji reformy
          radia na początku lat 90. (wtedy Dwójka stała się programem poświęconym
          wyłącznie kulturze wysokiej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka