Dodaj do ulubionych

Pieśń Lodu i Ognia

• elissa2 Re: Pieśń Lodu i Ognia 11.06.13, 13:13
      charliethelibrarian.com/tag/wilkory/
      • jan_stereo Re: Pieśń Lodu i Ognia 11.06.13, 13:18
        Ostatni odcinek sezonu 3-go, a tu nie ma najwazniejszej rzeczy, ilez oni to beda ciagnac, myslalem, ze sie zakonczy weselem krolewskim i skazaniem Tyriona, a to byloby idealnie zwiazane z zakonczeniem tomu 3-go. Najwiekszy problem jest taki, ze im sie te dzieci zestarzeja czy tez raczej wyrosna i moze miec to duzy wplyw na ich postrzeganie, bo to przeciez juz 4 rok wnet bedzie...
        • elissa2 Re: Pieśń Lodu i Ognia 11.06.13, 13:51
          Dokładnie to samo chciałam napisać. Po obejrzeniu 10. odcinka trzeciego sezonu jestem rozczarowana i zdziwiona. Aż szukałam info czy może w tym 3. sezonie będzie więcej odcinków niż 10. Jakoś liczyłam na to, że on obejmie całą Nawałnicę, oba tomy, ale ... że tym razem zrobią może z 20 odcinków smile

A tak... to co?
          2014 II t Nawałnicy
          2015 I tom Uczty Wron
          2016 II tom Uczty
          2017 I tom Tańca Ze Smokami
          2018 II tom
          A reszta???? Do kitu taka robota sad
          • rzeka.suf Re: Pieśń Lodu i Ognia 12.06.13, 01:43
            aj, Eliso, tak samo pewnie psioczyli ci, ktorzy mieli do czytania jeden tom powiesci na kilka lat. zajmiesz sie czyms innym i po sprawie. choc szkoda, oczywiscie, jak sie juz tak wkrecisz, nagle odstawienie powoduje poczucie frustracji wink
            tez obstawialismy ze znajomym, no bylam pewna, ze wlasnie na slubie goffa sie skonczy. ale hmm sprawiedliwosc nie zatriumfowala wink
            • elissa2 Re: Pieśń Lodu i Ognia 12.06.13, 14:18
              rzeka.suf napisała:

> zajmiesz sie czyms innym i po sprawie.
              >
              Ale ... ja nie chcę! smile
            • elissa2 Re: Pieśń Lodu i Ognia 12.06.13, 14:31
              Być może zamierzali ale pewnie na nakręcenie tej sceny ... zabrakło im już kasy big_grin
              Ja nawet się już przygotowałam i przeczytałam Nawałnicę Mieczy (oba tomy) i w sumie nie zależało mi aż tak bardzo na tym wątku akuratnie. Joeffrey nie zasłużył sobie na taką śmierć. Powinien go spotkać taki los jak Theona.

A swoją drogą... zdziwiło mnie, że inaczej niż w książce, Jaime pojawił się w filmie wcześniej.
              Przecież w książce przybywa już po weselu, zastaje siostrę w sepcie rozpaczającą nad zwłokami syna. Co oni kombinują? Tzn twórcy filmu... Może w ogóle chcą zaoszczędzić i wesela nie pokażą a tylko ktoś komuś opowie ze szczegółami o jego przebiegu? Np lord Varys ze swoim dość osobliwym stylem narracji? smile
        • rzeka.suf Re: Pieśń Lodu i Ognia 12.06.13, 01:42
          nie, no wlasnie bardzo zmyslnie. dzieci dokonujace tego, czego dokonuja dzieci w powiesci moglyby nie uzyskac pozwolenia na emisje.

a co do goffreya, to taka przyneta na nastepny sezon.
    • elissa2 A może tak ... 11.06.13, 20:22
      napisalibyśmy sobie tutaj, na forum, ciąg dalszy? smile
      • jan_stereo Re: A może tak ... 11.06.13, 23:43
        Od ktorego momentu i ile mamy na to czasu ? Martinowi dano ponoc 20lat big_grin
        • elissa2 Re: A może tak ... 12.06.13, 00:22
          20 lat? Nie, no tyle czasu to nie mamy bo już zaczynamy tracić cierpliwość
          a i raczej nie potrzebujemy tyle czasu bo nie jesteśmy takimi grafomanami jak Martin
          chyba... smile
    • elissa2 Pieśń Sansy 11.06.13, 20:25
      www.youtube.com/watch?v=sB_T7Y0jhvw
    • elissa2 Deszcze Castamere 12.06.13, 14:54
      www.westeros.porozumienietuczynskie.eu/index.php?title=Deszcze_Castamere
      www.youtube.com/watch?v=ozVcbIc5yWI
      ale ja wolę ... metalową wersję smile
      www.youtube.com/watch?v=moZExve-AeQ
    • elissa2 Mapa Westeros 12.06.13, 15:11
      www.westeros.porozumienietuczynskie.eu/images/e/e7/Map_of_westeros.jpg
    • elissa2 sezon 4. 13.05.14, 15:20
      Jeszcze tylko 4 odcinki (bo chyba, jak zwykle, będzie ich tylko 10) do końca sezonu.
      Czytam "Nawałnicę Mieczy" ...

Czy ktoś może wie o co chodzi z Sansą? Padło określenie "wątpliwe pochodzenie Sansy"... Że niby co? Że może nie jest biologiczną córką Starka?
      • shachar Re: sezon 4. 15.05.14, 15:55
        Szczerze mówiąc w ogóle nie spotkałam się z tą zagadką. Jedna rzecz jest taka, że trudno mi śledzić wszystkie wątale w tej epopei, to nadludzki wyczyn przecież, facet się zagalopował totalnie w mnożeniu postaci, no ale Sansa, jedna z głównych powinna być dobrze opisana, tymniemniej nie pamiętam, aby jej pochodzenie było wątpliwe.
        • elissa2 Re: sezon 4. 15.05.14, 23:44
          A ja już drugi raz natrafiłam na to (choć może drugi raz w tym samym miejscu smile bo czytam po raz drugi); szkoda, że nie zanotowałam, ale gdy po raz kolejny na to trafię to już dokładnie zanotuję, z pewnością jest w I lub II części "Nawałnicy Mieczy"
          Może Martin zamierzał pozostawić sobie jakąś furtkę do jakiegoś zwrotu akcji?

Natomiast "brzuszek" Sansy działa mi strasznie na nerwy. Ciekawam, czy tak też jest w oryginalnej angielskiej wersji?
          • shachar Re: sezon 4. 16.05.14, 10:01
            o masz! "brzuszek"??!!? smile o brzuszku też nic nie wiem.
            Co do dzieci Starka to przypomniało mi się tylko , że w wywiadzie z tymi scenarzystami Benioffem i Weissem, opowiadali oni ,że zostali zaaprobowani przez Martina, kiedy odpowiedzieli na pytanie kto jest matką Jona Snow.
            • elissa2 Re: sezon 4. 16.05.14, 19:18
              A ten brzuszek Sansy, bezsensowne zdrobnienie, które używane jest nie raz, nie dwa, ale wielokrotnie, kompletnie nie pasujące do dość brutalnego języka, ani do kontekstu, ani nawet do postaci Sansy, ale nie jest to jednak wina tłumacza:
              "Sansa dug her nails into her hand. She could feel the fear in her TUMMY, twisting and pinching, worse every day."
              "The sight of the food made Sansa feel ill. Her TUMMY was tied in a knot."
              a zapewne premedytacja Martina (hihi, może jakaś starsza pani a może nawet nie tak stara a dużo młodsza od Martina rozpoznaje się jako pierwowzór Sansy? big_grin), żeby, mniej uważni czytelnicy nie mieli wątpliwości, że Sansa jest "po prostu irytująca. O ile Ned kierował się honorem i nie miał za grosz instynktu samozachowawczego, o tyle jego żona i córka były zwyczajnie głupie: Cat bo pojmała Tyriona i narobiła bigosu a Sansa, bo jedyne na czym jej zależało to splendor, suknie i błyszczenie na salonach."
            • elissa2 Re: sezon 4. 17.05.14, 19:42
              shachar napisała:

> Co do dzieci Starka to przypomniało mi się tylko , że w wywiadzie z tymi scenar
              > zystami Benioffem i Weissem, opowiadali oni ,że zostali zaaprobowani przez Mart
              > ina, kiedy odpowiedzieli na pytanie kto jest matką Jona Snow.
              >
              Tak, i pewnie miał radochę z tego, że odpowiedzieli, że Lyanna bo tak, między wierszami sugerował, ale może w rzeczywistości zamierza/ł (bo czy jemu w ogóle uda się coś jeszcze napisać?) zrobić kolejny wymyk.
              • shachar Re: sezon 4. 18.05.14, 14:02
                o matko, nie pamiętam w ogole kim była owa Lyanna, przysięgam, zawsze jak czytałąm to trzepały mną dwa przeciwstawne wektory; zobaczenia co dalej vs starannego czytania, i ten pierwszy często brał górę.
        • elissa2 Re: sezon 4. 16.05.14, 19:33
          A co do tego "wątpliwego pochodzenia Sansy, to może jednak ja coś źle zinterpretowałam.
          Zastanawiałam się, gdzie to było i wydaje mi się, że chyba wtedy, gdy Littlefinger wywiózł ją do Orlego Gniazda i nakazał jej udawanie bękarta.
          Chyba - bardzo znużona wcześniejszym korowodem postaci, rycerzy, szlachciców, dowódców, nazw miejsc, gdzie odbywały się bitwy, opisów - nie skojarzyłam, że Sansa licząc na to, że ciotka wyrzuci ją, odeśle do Księżycowych Bram:
          "Sansa ucieszyłaby się z wygnania. Księżycowe Bramy były znacznie większe i
          przyjemniejsze niż Orle Gniazdo. Lord Nestor Royce sprawił na niej wrażenie ponurego,
          gburowatego mężczyzny, lecz zamkiem zarządzała jego córka Myranda, o której wszyscy
          mówili, że jest bardzo wesoła. Na dole nawet rzekomo nieprawe pochodzenie Sansy nie
          byłoby zbyt wielkim obciążeniem. Jedna z bękarcich córek króla Roberta była na służbie
          u lorda Nestora. Podobno były z lady Myrandą najlepszymi przyjaciółkami, bliskimi
          sobie jak siostry."
          Może to dlatego gdzieś tam jeszcze pojawia się określenie "wątpliwe pochodzenie Sansy"
          • jan_stereo Re: sezon 4. 22.05.14, 20:18
            To byla chyba troche inna historyja. Littlefinger chcial zaprowadzic porzadek w Orlim Gniezdzie, a na ten czas odeslac gdzies Sanse w bezpieczne miejsce, ulozyli wiec dla nie opowiesc o jej pochodzeniu na ten wlasnie cel, ze moglaby posiedziec sobie w Ksiezycowych Bramach. Pozniej mial ja odebrac i zawiezc do Orlego Gniazda.
            • elissa2 Re: sezon 4. 23.05.14, 23:41
              Aha! To pewnie dopiero będzie w "Uczcie dla wron" a może nawet w "Tańcu ze smokami".
              Przeczytałam już "Nawałnicę mieczy", żeby w ogóle pojąć o co chodzi w tych "trailerach", które teraz lecą; jeszcze tylko 3 odcinki i kolejny rok czekania. Zbyt mało tych odcinków sad

Nie ma szansy, że kolejny tom znowu ukaże się ... w Gosi urodziny. Optymistyczna wersja to grudzień 2014. Ale może jednak w Gosi urodziny? Jeno w 2015! big_grin
              • shachar Re: sezon 4. 14.06.14, 19:33
                Ciekawe, że ostatni odcinek cały był poświęcony bitwie na Ścianie, następny będzie ostatnim w tym sezonie, pewnie Tyrion zabije ojca na sraczu..
                • jan_stereo Re: sezon 4. 15.06.14, 20:30
                  dokladnie tak to wypada na koniec tego sezonu...a potem bedzie zagwozdka, czy pojda za ksiazka czy za wlasnym scenariuszem...no bo ilez Arya moze grac mala dziewczynke...
                  • shachar Re: sezon 4. 22.06.14, 00:50
                    W ostatnim odcinku Arya jako mała dziewczynka wypadła ok. Strasznie mnie denerwuje, że serial mógłby pójść w swoim kierunku, bez oglądania się na oryginał, którego w końcu nie będzie, bo pan Martin jeszcze ze 20 lat strawi na dokończeniu całej sprawy.....
                    No ale chyba nie ma wyjścia, Martin pewnie podpisał klauzulę, że można pofantazjować, a ci dwaj scenarzyści dopiero teraz będą mieli pole do pohasania....Tymniemniej nie mam takiego nastawienia w stosunku do postaci powieści, ze obojętne mi jest czy Jon zarżnię Aryę, czy Arya Jona..ciekawe na ile uda się dopisać coś z sensem.
    • shachar Re: Pieśń Lodu i Ognia 21.09.14, 13:33
      o, taki coś będzie wydane niedługo, ale raczej nie jestem zainteresowana, bo strasznie żmudnie mi się dociekało, kto jest kim
      www.amazon.com/gp/product/ref=pe_883100_123179560_pe_row1_ba2_t/?ASIN=0553805444
      • jan_stereo Re: Pieśń Lodu i Ognia 23.09.14, 16:09
        mnie tez juz przeszla dokumentnie ochota na ksiazke, ale filmowi pokibicuje jeszcze troche.
        • shachar Re: Pieśń Lodu i Ognia 28.09.14, 02:18
          Mi jeszcze nie odeszła, ale to są jakieś opowieści z zaprzeszłości o tych królach których już porżneli dawno , kiedy zaczął się dziać pierwszy tom cyklu. Nie wiem, może gość ma ambicję stworzyć cała historię paralelną do naszego świata, łącznie z ich starożytnością, mitologią, geografią.itp, na to mi wygląda. Bardzo to ambitne, naprawdę. Tylko co mi to da zagłębiać się.
          A o nowym , do przodu dziejącym się dziele ani słychu. czy to nie są jaja? smile Gostek naprawdę jest nie z tej ziemi.
          • shachar Re: Pieśń Lodu i Ognia 28.09.14, 02:22
            Trochę może głupie to moje rozumowanie, zakładające, że cała rzecz będzie nudna. Poczekam na recenzje czytelników, o.
            • elissa2 Re: Pieśń Lodu i Ognia 28.09.14, 14:46
              Wcale nie jest głupie. Mnie też nie interesuje jakaś tam zaprzeszłość, do której Martin nawiązywał, żeby się to kupy trzymało. Interesują mnie dalsze losy bohaterów, których nie wybił.

A tu... "Napisał" coś tam z pomocą jakichś fanów dla celów czysto komercyjnych. Tym bardziej, że najprawdopodobniej brak mu weny... Może jest chory? Może się wypalił?
    • elissa2 sezon 5. 29.04.15, 18:00
      Obejrzalam juz 4 odcinki.
      Tak czekala a jestem jakos ... rozczarowana.

Ja nie wiem jakim cudem osoby, ktore nie czytaly ksiazki potrafia poskladac sobie w calosc te wszystkie sceny.

Wyknipralam, ze pierwsze dwa odcinki rezyserowal ktos inny niz odcinek trzeci i czwarty (a te mi sie wyjatkowo nie podobaly). A teraz beda piaty i szosty wyrezyserowane przez niejakiego Jeremy Podeswa a nastepne dwa Miguel Sapochnik...
      • jan_stereo Re: sezon 5. 30.04.15, 20:39
        5 sezon jest wyjatkowo slaby ale niekoniecznie z winy rezyserow, moim zdaniem to efekt slabiutkiej formy samego autora ksiazki w tym okresie (po takiej przerwie na sile cos probowal konczyc i to pod presja, czyli bez zadnej weny), ja przestalem czytac gdzies w polowie przedostatniego tomu i szczerze powiedziawszy, liczylem na to, ze scenarzysta zrobi dobra robote i uratuje koncowke...
    • elissa2 game of thrones exhibition 26.05.15, 18:43
      www.google.nl/search?q=game+of+thrones+exhibition+2015&biw=1252&bih=581&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SKJkVeW5M4ajU4jcgpAB&ved=0CAcQ_AUoAg
    • elissa2 :) 07.06.15, 23:58
      www.youtube.com/watch?v=XPvJATUL0I4&app=desktop
    • elissa2 Gra o Tron 08.05.16, 14:02
      Jak Wasze wrażenia po dwóch premierowych odcinkach najnowszego sezonu?
      Ja mam strasznie mieszane odczucia. Zbyt lakonicznie, zlepek zbyt krótkich scen, a jeszcze jakieś takie zapychacze wetknęli. Jakoś tak w telegraficznym skrócie.
      • jan_stereo Re: Gra o Tron 13.05.16, 23:41
        Za duzo watkow narobili (14-15 ?) wiec jest srednio po 4-5min na ich przebieg (to co tu mozna pokazac), a co najgorsze, zamiast je zamykac to oni tworza kolejne, reanimuja bohaterow (John Snow), nie daja zginac po ludzku (Sansa), albo sobie o nich nagle przypominaja po niewiadomo ilu odcinkach Bran (nawet juz nie wyglada jak duze dziecko, zalosne), a doszedl i Rickon, wielce potrzebny...

W takim tempie to i kolejne 5 sezonow tego nie zamknie, powinni wydluzyc odcinki do 90min i zrobic 16 odcinkow w danej serii, wowczas moze widz mialby nikle odczucie ze oglada film, a nie trailer ;'))

No chyba ze to ma byc taka Dynastia i bedzie kiedys sezon 23, odcinek 225 ;'))
        • elissa2 Re: Gra o Tron 15.05.16, 21:14
          jan_stereo napisał:

> Za duzo watkow narobili (14-15 ?) wiec jest srednio po 4-5min na ich przebieg (to co tu mozna pokazac), a co najgorsze, zamiast je zamykac to oni tworza kolejne, reanimuja bohaterow (John Snow), nie daja zginac po ludzku (Sansa), albo sobie o nich nagle przypominaja po niewiadomo ilu odcinkach Bran (nawet juz nie wyglada jak duze dziecko, zalosne), a doszedl i Rickon, wielce potrzebny...
          >
          > W takim tempie to i kolejne 5 sezonow tego nie zamknie, powinni wydluzyc odcinki do 90min i zrobic 16 odcinkow w danej serii, wowczas moze widz mialby nikle odczucie ze oglada film, a nie trailer ;'))
          >
          > No chyba ze to ma byc taka Dynastia i bedzie kiedys sezon 23, odcinek 225 ;'))
          >
          O to to to!
          Obiecałam sobie, że strzelę focha i tych trailerów już oglądać nie będę (bo nie lubię trailerów), ale ciekawość bierze górę, choć po każdym odcinku jestem zniesmaczona.

A wątek Aryi to już w ogóle jakieś niewiadomoco
        • elissa2 Re: Gra o Tron 15.05.16, 21:18
          jan_stereo napisał:
          >
          > No chyba ze to ma byc taka Dynastia i bedzie kiedys sezon 23, odcinek 225 ;'))

big_grin

No chyba już bym wolała, żeby zrobili tasiemca i przyszło kiedyś dożyć odc 3256 smile
      • jan_stereo Re: Gra o Tron 13.05.16, 23:43
        Pierwszy odcinek to w zasadzie bardziej streszczenie/przypomnienie o tym co sie stalo w poprzednich aby widzom przyblizyc zarys scenariusza, akcja sie tutaj nic nie posunela...
    • elissa2 "After the Thrones" 16.05.16, 18:59
      Specjalny program After the Thrones, który skupiony będzie na dyskusji o nowych odcinkach serialu Gra o tron. After the Thrones emitowany będzie co tydzień, po nowym odcinku serialu Gra o tron. Poprowadzą go: Andy Greenwald i Chris Ryan, a w programie analizowany będzie każdy odcinek 6. serii wraz z zapowiedzią kolejnych wydarzeń.
    • elissa2 "Gra O Tron" przeorała mapę Europy 22.05.16, 18:36
      www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/wakacje-z-lannisterami-i-starkami-gra-o-tron-przeorala-mape-europy,40,921
    • jan_stereo Re: Pieśń Lodu i Ognia 02.06.16, 20:16
      Serial robi sie coraz slabszy, po obejrzeniu odcinka 6-go mam wrazenie ze zmierza to w kierunku takiej bajki juz, coraz wiecej naiwnosci psychologicznych na korzysc bohaterow ale na niekorzysc filmu (odczucie, ze postanowiono utrzymac przy zyciu w zdrowiu i milym samopoczuciu glowne postaci). No i generalnie, piszacy scenariusz chyba jakos nie maja spojnego pomyslu jak to dalej popchnac aby bylo utrzymane wczesniejsze napiecie, bo cala akcja raczej z wolna siada (zaczyna sie mielenie tego samego) i robi sie dreptanie w miejscu, zwlaszcza, ze dialogom brakuje sznytu z wczesniejszych tomow...

Serial wielce powszednieje w moich oczach mowiac krotko...
      • elissa2 Re: Pieśń Lodu i Ognia 05.06.16, 15:44
        Nic dodać, nic ująć.
        Wreszcie obejrzałam odcinki 5. i 6. [kiedyś było to nie do pomyślenia żebym się nie śpieszyła zbytnio]
        Gdzieś czytałam, że obiecują, że 7. odc będzie ... dynamiczny. No a 10. To już petarda ! big_grin

ciekawe czy oglądalność spada?
        • jan_stereo Re: Pieśń Lodu i Ognia 05.06.16, 17:28
          Ogladalnosc tak nagle nie spadnie, co najwyzej oceny poszczegolnych odcinkow, ktora juz sa wyraznie nizsze niz kiedys, noty po 8.3 byly nie do pomyslenia w poprzednich latach. Jednak, jak tak dalej pojdzie, to i popularnosc zacznie slabnac, gdzies na przestrzeni kolejnego sezonu.

Wyszlo tez, ze to HBO sie nie zgodzilo aby zrobic 20 odcinkow w sezonie (tyle gdzies proponowano), co w sumie dziwne dosc, takie stopowanie kury znoszacej zlote jajka, a wrecz jej zduszenie.
          • jan_stereo Re: Pieśń Lodu i Ognia 14.06.16, 23:16
            Utwierdzam sie w mniemaniu ze aktorzy sie powoli wypalaja (najbardziej to po Jamie'm Lanisterze widac), jakby z nich zeszlo napiecie kiedy deklamuja bez przekonania swe dialogi...a serial zbiera jednak coraz slabsze noty. Jedyne co dobre bylo w ostatnich kilku wydaniach to jedna scena z odcinka 8-go, kiedy flota z Meeren/Yunkai nadplynela by odebrac co ich, brutalne i prawdziwe, ale obrocone zostanie w kolejna bajkowa potyczke, bo juz krolowa z Dothrakami i smokiem nadjechala dokladnie na czas (jak w tych filmach sensacyjnych kiedy neutralizuja bombe dokladnie na 001s)..sie przewidywalne robi to bardziej i bardziej
    • elissa2 7. sezon 12.03.17, 23:56
      premiera 1. odcinka dopiero 16 lipca!

gdzieś tam czytałam, że odcinki mają być jeszcze krótsze...
      • jan_stereo Re: 7. sezon 17.03.17, 21:31
        Parodia sie robi powoli. Ja nawet nie wygladam juz kolejnego sezonu.

Na szczescie czasy sa bardzo laskawe dla seriali i jest wiele wspanialych kreacji. Man Men stoi u mnie na pierwszym miejscu, obejrzalem wszystkie 7 sezonow raz jeszcze.
        • elissa2 Re: 7. sezon 27.03.17, 00:07
          Man Men?
          Czy może chodziło Ci o "Mad Men"? Bo by się zgadzało, 7. sezonów...
          Nowy Jork, lata 60. Ceniony spec od reklamy wspina się po szczeblach kariery, lecz tajemnice dotyczące jego przeszłości zaczynają niszczyć zarówno jego życie zawodowe, jak i osobiste.

To ten serial?
          • jan_stereo Re: 7. sezon 06.04.17, 20:39
            No naturalnie ze to ten wlasnie serial. Mad Men to samo zycie, piekna sprawa i 7 sezonow utrzymanych na wysokim poziomie, rzadkosc.
    • elissa2 7. sezon 31.07.17, 23:53
      Obejrzałam już 3 odcinki.
      Nawet nie mam mieszanych uczuć. Oglądam bo oglądam. Z rozpędu albo z ciekawości.

Ciekawe, czy o to chodziło twórcom? Żeby widzowie "stracili serce" do tego serialu?
      Czy po prostu jakoś próbują zachować twarz i jakoś dokończyć, skoro się zobowiązali, że dokończą?
      • jan_stereo Re: 7. sezon 02.08.17, 21:13
        Ja stracilem zapal do Gry... gdzies na poczatku poprzedniego sezonu, a obecnego nawet nie zaczalem. Ogladam za to po raz drugi The Wire, fenomenalny serial, samo zycie.
      • jan_stereo Re: 7. sezon 06.08.17, 12:38
        Aby byc w temacie, nadgonilem poczatek sezonu 7-go, generalnie:

- dialogi jak i sama akcja jest lepsza niz w poprzednim, 6-ym sezonie, widac tutaj jakis ustalony kierunek:
        - tym kierunkiem jest polaczenie glownych bohaterow w 2-3 skupiska aby latwiej bylo to krecic i ogladac bez skakania co 5 minut od watku do watku, moze to i sztuczne i chwilami kuriozalne podejscie (zwlaszcza widoczne po stronie Daenerys), ale jak sie uparli trzymac 10-ciu odcinkow na sezon przy tych 50min na czesc to nie bylo innego rozwiazania.
        - czuc ze producent chce w miare oszczednie pozamykac watki i zamknac cala serie co dla widza akurat nie jest najlepsze, patrzac na ilosc 'szczegolow' (tempa realizacji fabuly) z takiego sezonu 1-4 a obecnych, to teraz mamy bardziej zdawkowy raport co kto i gdzie zrobil.
        • shachar Re: 7. sezon 09.08.17, 02:36
          Kiedy to piszę, właśnie w tv leci 4 odcinek 7ej serii. Jon Snow i Daenerys ogladają ryciny w jaskini, przedtem Sansa spotkała sie z Aryą...Moje zastrzeżenia w tym sezonie są takie; nieprawdopodobnie , w porównaniu z poprzednimi seriami przyspieszona akcja, w jedym odcinku Jon zamierza odwiedzić Daenerys, w drugim już się z nią widzi...jakoś nie przywykłam do takich szybkich wolt. Poza tym, gorsze od tego są strasznie drewniane dialogi.
          • shachar Re: 7. sezon 09.08.17, 02:55
            Ale za to walka smok vs Bron była fajoska! dooglądałąm do końca odcinek, obejrzę i następny.
          • jan_stereo Re: 7. sezon 09.08.17, 19:13
            10 odcinkow na sezon to akcja musi nabrac nadswietlnego tempa inaczej by sie nie wyrobili. Nastapi tez ukatrupienie teraz czesci znanych postaci aby dalej zaoszczedzic na czasie ;'))

Dialogi jeszcze nie sa takie zle, w poprzednim byly gorsze, a i tak cudem jest ze maja chwile aby dialogowac z innymi.
    • elissa2 zakończenie 7. sezonu 12.09.17, 16:00
      kataloggsm.pl/gra-o-tron-fani-wskazali-winnego-inwazji-armii-nocnego-krola/
      smile
      • jan_stereo Re: zakończenie 7. sezonu 12.09.17, 20:36
        Nie Goraca Bulka tylko oszczednosci budzetowe, wiesz ile by kasy poszlo na aktorow i inscenizacje jakby umarlaki mieli forsowac przez kilka odcinkow mur, a na to nie bylo tez czasu, wymyslono wiec smoka, bo tak na logike, nie potrzebowali przeciez niczego pokazywac Cersei (lapac za murem umarlaka) bo niby po co ? Zaden z tego pozytek nie plynal, Cersei nie miala zadnej armi, ani sil aby wyjsc na otwarta wojne (mogla sie co najwyzej chwile bronic u siebie w zamku), wiec Jon i Daenerys mogli smialo ruszyc od razu na wojne za mur i po jej wygraniu dokonczyliby obalanie tronu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka