Dodaj do ulubionych

przyjazne ludziom

16.04.23, 09:50
koleje czeskie.Bardzo fajny pełen konkretów artykuł
www.onet.pl/informacje/smoglabpl/tego-mozemy-zazdroscic-czechom-na-prowincji-zyje-sie-wygodnie/2w4t7sd,30bc1058
Jak się czyta takie relacje ,to robi się cieplo na serduchu.
Ja tylko dodam ,że uwielbiam filmy czeskie a dzięki temu ,że zawodowo zajmuje się sadownictwem, dowiedziałem się ,masę wspaniałych odmian jabłoni czy czereśni ma swoje czeskie pochodzenie.
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 11:31
      to najnormalniejszy ze slowianskich ludow. Lubie Czechow. Wedlug Kraszewskiego, nikt jak oni nie walczyl toporami w sredniowieczu.
      Dobry den !
      • krytyk2 Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 12:29
        wydaje mi sie ,że nie bez skutków były tu wielowiekowe wpływy Niemców na Czechów.Czesi łączą ten niemiecki pragmatyzm z pewną łagodnością słowiańską,branie pod uwagę kalkulacji z elementem artystycznego luzu.Taki konglomerat ,który nierozróżnialnie stopił się w naturze Czecha.
        • a_iii_ty Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 13:58
          dokladnie, no i tez brak bezposredniego kontaktu z dzicza wschodnia.
          • krytyk2 Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 14:27
            Ale przez to nie maja w sobie tego "heroizmu",romantycznego rozedrgania,wallenrodyzmu,napięc ,postaw się i zastaw i innych równie wielkich cech.Cicho i spokojnie.Ale też żadnych powstan ,cała nie zniszczona Praga i zachowanie status quo -materialnego
            • a_iii_ty Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 14:36
              to jest cos, czego nalezaloby sie uczyc od Czechow. zreszta nie wiem, czy mielismy inne wyjscie niz "szabelkowanie" majac takiego somsiada jak moskowia i ciagle napady dziczy ze wschodu.
              • krytyk2 Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 14:52
                mielismy inne wyjscie niz "szabelkowanie" majac takiego somsiada jak moskowia i ciagle napady dziczy ze wschodu.
                moim zdaniem uderzyłeś w sedno - nie mieliśmy innego wyjścia.To nie jest tak ,że w dziejach jakiegoś narodu coś się dzieje na skutek jednostkowych wydarzeń lub chceń.Warunki przyrodnicze,usytuowanie geograficzno polityczne i potem ciąg wydarzeń -to tworzy efekt kuli sniegowej,w której poprzednie wydarzenia sumują się i nawarstwiają i pchają całość w sposób nieunikniony w pewnym kierunku.Dla mnie najważniejszym aktem założycielskim było powstanie pierwszej władzy obcego pochodzenia(Waregów) nad miejscową ludnością na znacznie bardziej prymitywnym stopniu rozwoju a z drugiej strony położenie pomiędzy równie wojowniczymi Germanami jaki i ludami wschodnimi.
                • a_iii_ty Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 15:48
                  mowisz o powstaniu Rusi czy panstwowosci na naszych terenach ? w obu przypadkach Waregowie byli "tworcami".
                  • krytyk2 Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 17:20
                    mówię o pierwotnym rozwarstwieniu pomiędzy ludem a rządzącymi,bliżniaczo podobne zarówno na Rusi jak i w Polsce..Do naturalnej niechęci dołów społecznych do "góry" dochodziła niechęć wzmocniona innym językiem ,którego lud nie rozumiał i musiał przyjmować przez tłumacza.Ten rozziew uniemożliwił ostatecznie zespolenie spoleczeństwa "polskiego" w jedną całośc a póżniej przyjecie praw jako swoich i przestrzeganie ich.Sobiepaństwo szlachty ,i chec oszukiwania u chłopów to pokłosie tamtego rozziewu.Jedni do drugich nie mieli od początku zaufania i próbowali realizować tylko swoje jednostkowe interesy.A gdy pomiędzy dwoma głównymi częściami społeczenstwa nie ma więzi ,to nie ma też jej w ogóle w całym społeczeństwie-szlachty wobec magnaterii,szlachty wobec siebie nawzajem,totalna rozpierducha i ciągłe zajazdy jak w Panu Tadeuszu.A potem ,pikuś -rozbiory.
    • kalllka Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 17:19
      Ja tez. Tzn filmy lubię. Począwszy od „Milosci blondynki” / Formana, przez „Arabelle”/ Julka widziała?/ czy Homolkow, cudowny serial „ pod jednym dachem” durnowate „kobieta za lada”az po „Butelki zwrotne”. Całe kino czeskie jest trochę takie jak J.J.Kolskiego - Dolnoślązaka albo jak Slazaka- Kutza.
      Lokalne, ograniczone do .. „Popielaw”
      wiec opowiada o tym co doskonale zna. Ma dystans wiec jest dowcipne i bardzo cieple.Zdolny Śląsk podobnie jak
      Czechy to stary i dobrze zorganizowany / infrastruktura o której już pisałam/ rejon.
      Mieli jak i kiedy sie ogarnąć.
      A my- zdolni, od kilku już lat- robimy to z równym powodzeniem.
      Dolnośląskie koleje to najlepiej zorganizowana spółka w Polsce. Co godzina z Wrocka do Szklarskiej odjeżdżają szynobusy. Cała trasa to najstarsza i moim zdaniem najatrakcyjniejsza w Polsce, kolejowa trasa turystyczna. Można z jej pomocą zwiedzić / zwłaszcza weekendowo/ cały kompleks” Riese”/ Walim- podziemia- Rzeczka, Ksiaz - Zagorze- tama. dojechać do Mezimesti- „skalnego miasteczka” w Czechach- części” gor stołowych” najbardziej fantastycznych widoków na ziemi.
      Nie wspominając oczywiście o trasie dolnośląskich zamkow, czy już tak oklepanych rzeczach jak Karpacz Szklarska ze Śnieżka czy zdobywanie tzw korony Sudetów- wszystkich szczytów Sudetów…a kończąc zwiedzanie, tak jak zaczelam, na filmie- czyli na festiwalu im. K. Kieślowskiego, w Sokołowsku / znanym także z ostaniej książki Tokarczuk/
      Wiecie… my naprawdę mamy się czym chwalić ale nie umiemy… albo nie chcemy, bądź Czesi, jak to Czesi maja lepsza publicity.
      • krytyk2 Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 21:46
        nie żartuj ,cały ten artykul został napisany przez Polaka (nie Czecha) ,który niejedno widział i na pewno nic takiego na taka skalę nie ma miejsca w Polsce.U nas ,w gospodarnej Wielkopolsce ,te połaczenia ,które zostały zawieszone 20 lat temu,nadal dzisiaj nie istnieją ,tory zarosła trawa,stacje się zamieniaja w przybytki dla meneli.Elastycznośc rozwiązań ,które facet opisuje , w Polsce nie istnieje.Nie ma też z pewnością takiej łatwości przemieszczania się jaka tu jest opisywana.
        • krytyk2 Re: przyjazne ludziom 16.04.23, 22:58
          Pomiędzy Czempiniem (ok 10 tys mieszk)a Śremem (ok 30 tys) nie ma połączenia kolejowego a autobusowe jest nieczęste .Ale gdybyś chciała np wybrać się do Kórnika a potem do Czempinia przez Śrem mogłabyś takiego połączenia nie zdążyć zrobić w ciągu doby.Nie mówiąc o połączeniu wielokoralikowym,z 4-5 miejscowościami leżącymi na różnych kierunkach świata wobec siebie.Tak jak pisze autor,w Polsce w pewnym momencie podejmowano decyzję tylko i wyłącznie kierując się bardzo źle rozumianym rachunkiem ekonomicznym.
        • kalllka Re: przyjazne ludziom 17.04.23, 13:42
          No, nie żartuje, bo mieszkam/ w Polsce/ właśnie w tym miejscu, które opisuje; I nie nie jestem tu okazjonalnie. Mam z moim miastem, życiem mojego regionu stały kontakt. Korzystam tylko z komunikacji miejsko- regionalnej / kolei Dolnośląskich/ bo w Polsce nie mam auta ale mam rodzine we Wrocławiu- właściwie o co ważniejsze chyba, pod Wrocławiem) i z cała pewnością komunikacja u nasz w gminie to nie jest jeszcze Londyn ale cała pewnością z Czechami,…do których bardzo często tez zaglądam/ do „granicy” mam jakie 20 km/ … śmiało możemy konkurować.
          Zreszta jest ich teraz u nas od… albowiem u nas taniej i przyjeżdzają, naszymi miejskimi autobusami, na zakupy.
          • kalllka Re: przyjazne ludziom 17.04.23, 17:35
            w wielu wątkach, tak jak tu, wychodzi, ze PiS jako wiedza centralna ma problem z prawidłowym zarządzaniem. Chce jasno określić ze u nasz czyli dolnośląskie jest w miarę dobrze / zarządzane/ prowadzone ponieważ w większości, no może poza urzędującym marszałkiem i jego świta,
            w spółkach i urzędach miejskich to nie ludzie pisu; Dolnośląskie, Śląskie i to tradycyjnie „pro- unijne / niemieckie/ rejony. I az do morza przez twoja Wielkopolskę, z bardziej protestanckim etosem pracy. Paro pokoleniowa już tradycja przedsiębiorczości i zarządzania zasobami opartymi o wielokulturowość i bogactwo życia na pograniczu i styku kultur. I dlatego mój prezydent jest efektywny; pracowitość i konsekwencja oraz dostępność dla wszystkich to cecha która sprawia ze Szelemej jest i po prostu juz systemem.

Podsumowując- trybuni ludowi typu Kaczyński.. centralny sposób sprawowania władzy= rozprawiania o władzy juz się nie sprawdza u ludzi. Liczy się tu i teraz!
            nie tam i u innych /nawet jeśli jest lepiej/ i powiem tak- trzeba pisać o tym co jest lokalnie. Do czego łatwo się odwołać .
            O tym, ze żyjemy w swoich i już dobrze zarządzanych ojczyznach.
            autor żalów powinien był sie przejechać kolejami dolnośląskimi i sprawdzić jak dotrzeć i na co- do Miedzygorza np zamiast popierdywac i chwalić po czeskim piwie.
            Zreszta nie tylko do Szklarskiej Lipska czy Drezna/ bo takie połączenia- rodzinne bilety - ze zwiedzaniem, KaDeki tez oferują… /ale podmiejsko z Wrocka do Jelcza / wszystkich wsi- podmiejskich osiedli/ można już dojechać stara poniemiecka, odremontowana linia kolejowa…Jak widać nie wszędzie takie starocie zarastają trawa. I inny przykład- malutkie ale polozone obok ksiazanskiego parku krajobrazowego- Świebodzice, ściagają do siebie, działki i mieszkania, do zamieszkania na preferencyjnych warunkach i oferują także bezpłatna komunikacja w obrębie ich miastunia. Ot niby nic, ale to w takich właśnie szczegółach, w wygodzie i odniesieniu do własnego siedzenia tkwi diabeł przedsiębiorczości. I dlatego na takich właśnie diabelskich szczegółach trzeba się skupiać - na nich, centralnie PiS się przejedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka