17.05.23, 23:31
NIe wiem dlaczego to robisz, i raczej pewnie wolę nie wiedzieć, ale pliiizzz....

Jest pewna subtelna granica, po przekroczeniu krórej stajesz się niewiarygodna. Z całym szacunkiem.

O ile mniemam jesteś tłumaczem, chyba powiązanym z UE. I pytasz tutaj o jakieś pierdoły, bo stary laptop Ci nie wyrabia, nawet jeśli prywatny?

Kup nowy. I wynajmij kogoś, kto Ci przeinstaluje 1:1.

With all my respect, you've exaggerated.

BR

hsirk
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: Elisso 18.05.23, 00:01
      rany boskie, znowu jakies podejrzenia ???
      o co ci chodzi ?
    • elissa2 Re: Elisso 18.05.23, 12:22
      Wolałabym w ogóle nie reagować. Ale skoro przywołałeś mnie (i w dodatku poświęciłeś mi osobny wątek), nie chcę, żebyś zakładał kolejny, w którym będziesz miągwił, że zadzieram nosa i olewam ludzi.

dodupiec1 napisał:

> NIe wiem dlaczego to robisz, i raczej pewnie wolę nie wiedzieć, ale pliiizzz...
      >
      > Jest pewna subtelna granica, po przekroczeniu krórej stajesz się niewiarygodna.
      > Z całym szacunkiem.
      >
      Zapytałabym "o co Ci chodzi?", ale nie widzę sensu bo przypuszczalnie Ty sam nie wiesz, o co Ci chodzi.
      Najwyraźniej znowu Ci się zawiesiła percepcja.
      >
      > O ile mniemam jesteś tłumaczem, chyba powiązanym z UE. I pytasz tutaj o jakieś
      > pierdoły, bo stary laptop Ci nie wyrabia, nawet jeśli prywatny?
      >
      Jaki stary laptop? Mam całkiem niestary i niezły komputer (pc), tylko mój ulubiony windows 7 zaczyna źle działać.
      A tak na marginesie, gdy kupiłam ten komputer zainstalowali mi win 8, ale szybko zamieniłam go na win 7.
      >
      > Kup nowy. I wynajmij kogoś, kto Ci przeinstaluje 1:1.
      >
      > With all my respect, you've exaggerated.
      >
      > BR
      >
      > hsirk
      >
      Krzysiu, plizzzzz, bez odbioru.
      • a_iii_ty Re: Elisso 18.05.23, 15:52
        hsirk to jest stara ubecka mentalnosc, podejrzewac, podejrzewac, insynuowac,
        podpuszczac, wmawiac, przesluchiwac.
        • krytyk2 Re: Elisso 18.05.23, 16:37
          ciebie przygwoździć i prześwietlić na wylot,
          samemu pozostawać stale w ukryciu
          spinozjański pan buk ,co to wszedzie jest ,wszedzie pracował ,wszedzie był i wszystko wie
          a ty cały czas niedoskonały i tłumacz się
        • dodupiec1 Re: Elisso 19.05.23, 21:35
          Jo, jo, mosz racja, pieronie.
      • dodupiec1 Re: Elisso 19.05.23, 21:34
        No muszę odpowiedzieć, bo powstało chyba jakieś nieporozumienie. Sorry.

Nie chciałem Cię urazić, a pewnie tak wyszło, przepraszam.

Ja tylko mówilem, że nie rozumiem zupełnie logiki Twojego postępowania:

Komp Ci niedomaga, nie znasz się, masz pewne podejrzenia, trzeba coś z tym zrobić.

Masz w głowie dwie możliwości. I należałoby isć z tym do najbliższego serwisu i powiedzieć "zróbcie tak, by było dobrze".

Ale Ty napisałaś o tym na publicznym forum, składającym się z samych ekspertów komputerowych.

I w wyniku masz do wyboru nie dwie , ale pewnie kilkanaście opcji. I co?

Nadal nie jesteś specem, nadal nie wiesz, co zrobić, tylko liczba wątpliwości się strasznie powiększyła.

I pewnie skończy się tak jak mówię: pójdziesz do serwisu, albo kupisz nowy. Jak uważasz, zrobisz co chcesz.

Ja po prostu nie rozumiałem celu.

Przepraszam jeszcze raz, jeśli poczułaś się urażona. Nie będę już. 🌷
        • elissa2 Re: Elisso 19.05.23, 21:55
          Mylisz się. Bardzo dużo się dowiedziałam. Uzyskałam podpowiedzi, "klucze", jakich informacji szukać w necie. Dowiedziałam się, jakie mam opcje i teraz je porównuję.
          Bardzo dużo skorzystałam.

Spokojnie. Nie poczułam się urażona.
          • a_iii_ty Re: Elisso 19.05.23, 22:13
            no pieknie, jakos sie tutaj wychowujemy, ja juz tez trzymam jenzora swojego na smyczy, przynajmniej proboje.
        • taniarada Re: Elisso 22.05.23, 02:57
          dodupiec1 Nie ma innego nicka w tym zakłamanym świecie 😉Samażysz cholewki do Elizy .Sami eksperci takie pogardliwe określenie .Tyle tu było gadki o zaśmiecaniu planety .Niektórzy mają krótką pamieć .Co mówi i pisali i nie chodzi tu o ciebie .
          • a_iii_ty Re: Elisso 22.05.23, 03:01
            a ty przestan pic, bo beukot zamiast prostych zdan wychodzi.
          • elissa2 Re: Elisso 22.05.23, 12:52
            taniarada napisał:

> dodupiec1 Samażysz cholewki do Elizy.
            >
            Aleś wymyślił! big_grin My się znamy forumowo grubo ponad 15 lat.

[a cholewki to się chyba smali smile
            • a_iii_ty Re: Elisso 22.05.23, 13:33
              tyle lat juz smazy cholewy , a ty elisku nic, jak skala. stydaj sie !
            • krytyk2 Re: Elisso 22.05.23, 13:50
              taniarada wietrzy wszędzie podteksty erotyczne,sam ma dziewczyny na wszystkich forach wink,tak przynajmniej się przechwala
              • a_iii_ty Re: Elisso 22.05.23, 13:57
                milosc mu wszystko wybaczy !
              • taniarada Re: Elisso 23.05.23, 18:19
                krytyk2 napisał:

> taniarada wietrzy wszędzie podteksty erotyczne,sam ma dziewczyny na wszystkich
                > forach wink,tak przynajmniej się przechwala
                Ta wszystkie wirtualne 🤣Gdyby jeszcze był czas im odpisywać .Zawsze lubiłem swoją samotność i dobrze mi z tym .Przecież widać gołym okiem .Po co by kolega zakładał osobny wątek .
                • elissa2 Re: Elisso 23.05.23, 18:56
                  Mylisz się. Przejrzyj sobie forum a zobaczysz, że nasz niesforny Krzyś od dawna, od czasu do czasu, zakłada wątki kierowane do konkretnych forumowiczów. Ostatnio do Krytyka, Imka, Jana...
          • dodupiec1 Re: Elisso 22.05.23, 22:53
            Nie smażę (smalę?), choć mi nie uwierzysz.

I tyle,, na starość tłumaczę pewne rzeczy, które napisałem, a mogłubyc odebrane inaczej.

I tak od dawna róbuję zniknąć stąd, więc teraz napiszę jedną kwestię, która mnie skompromituje:

W niektórych (NIEKTÓRYCH) kwesiach się z Tobą zgadzam.

Tylko, Ty masz misję, a ja już nie.

Trzymaj się, sushimiibr...
            • elissa2 Re: Elisso 23.05.23, 19:00
              Ależ wierzę Ci, wierzę. - to jest odpowiedź dot. pierwszego zdania.
              Co do reszty, nic z tego nie rozumiem.
              Może zmień sobie ten głupi nick "dodupiec" na... nostradamusa...
              smile
              • krytyk2 Re: Elisso 23.05.23, 19:13
                ale dodupiec brzmi bardziej prowokacyjnie i prawdziwie a o tę żywą prawdę tu przecież chodzi wink
                • elissa2 Re: Elisso 23.05.23, 19:57
                  Obyś miał rację. Bo mi się to jakoś inaczej kojarzy, że to taka niska samoocena. A do tego to stałe powtarzanie, że sobie pójdzie i nigdy nie wróci. Jakoś tak przykro.
                  • a_iii_ty Re: Elisso 23.05.23, 20:00
                    prosi by go zatrzymac, niedowartosciowanie z dziecinstwa, albo nawyk z SB.
                    • taniarada Re: Elisso 23.05.23, 21:43
                      a_iii_ty napisał:

> prosi by go zatrzymac, niedowartosciowanie z dziecinstwa, albo nawyk z SB.
                      > Dlaczego ty ciągle się wciskasz w cudze życie i innych .Masz patent na to ?
                      >
                      • dodupiec1 Re: Elisso 23.05.23, 21:56
                        Czyżbym się nie pomylił?
                        • krytyk2 Re: Elisso 23.05.23, 22:02
                          To jest hicior - taniarada staje się autorytetem intelektualnym dodupca !!! O tempora,o mores!
                      • a_iii_ty Re: Elisso 23.05.23, 22:02
                        Boguslawie, bodnij sie !
                  • krytyk2 Re: Elisso 23.05.23, 20:51
                    Ja to interpretuję tak: " ja tu jestem szeryfem walczącym o najprawdziwsza prawdę,taka prawdę z trzewi,(a stąd już blisko do dupy),i ja was każdego osobna przeswietle
                    tak głęboko że aż do.. zajrzę " 😁
                    • a_iii_ty Re: Elisso 23.05.23, 21:06
                      buahaha !
                    • krytyk2 Re: Elisso 23.05.23, 21:12
                      I dlatego Dodupiec nie jest przejawem niskiego poczucia własnej wartości,ale pojęciem ,w którym ogniskują się -radykalna pasja poznawcza+ moralna misja odróżniania osób prawdziwych od udających kogoś innego.O!!!
                      • krytyk2 Re: Elisso 23.05.23, 21:17
                        A że tu ,na tym forum ,pełno jest takich przebierańców,to też i wielkie pole do działania stoi przed dodupcem.Dodupiec -zuch,maładiec,my takich patriebujem !!!
                        • a_iii_ty Re: Elisso 23.05.23, 21:44
                          ciekawe, przebierancami sa tylko ci, ktorych jego oczy nie widzialy. sachar jest pod szczegolna ochrona, bo miala szczescie "byc widziana".
                          oprocz niej my wszyscy mamy oficerow prowadzacych, nie jestesmy patriotami, gowno wiemy i co najgorsze, nie blagamy go o pozostanie.
                          • rzeka.suf Re: Elisso 23.05.23, 22:11
                            Shachar jest pod szczegolna ochrona rowniez dlatego, ze jako jedyna tutaj otwarcie wyraza glebokie watpliwosci co do polityki pandemicznej, przez co Krishowi jest z nia bardzo po drodze, czuje w niej bratnia dusze. na przeciwleglym biegunie nieoczekiwanie znalazla sie Eliza, ktora wg Krisha dala sie omamic propgandzie lewackiej. wiec powstalo pytanie, co taka potencjalna sluga systemu stara sie wyciagnac z nas tym niby-watkiem o windowsie.

• krytyk2 Re: Elisso 23.05.23, 22:18
                              Rzeko,tu chodzi o szczerość/nieszczerość.Ja np jestem nieszczery i jeszcze - niepatriotyczny
                              • rzeka.suf Re: Elisso 23.05.23, 22:22
                                no i co cie w tym tak denerwuje, ze on tak o tobie mysli?
                                btw: ze sie z kims w jakiejs sprawie zgadzasz, nie oznacza, ze ta osoba jest dla ciebie autorytetem.
                              • kalllka Re: Elisso 24.05.23, 12:00
                                O rany, Naprawdę jesteś nieszczery..?
                                A ja tu biorę wszystko za dobra monetę.. i dobry przykład! To kurdelebele, jak jest?

Wczoraj przewertowałam „nie na temat”
                                Od października 07 gadacie sobie o wszystkim; mniej czy więcej intensywnie, prawie 16 lat; oprócz dodzisiaj_wy były tu tez lola, Ala, ewag, kryskaetka bez lopeza… wynika z tego ze siedzenie / dupy/ macie zdecydowanie bardziej wytrzymałe niz w/w
                                czym/ być może/ hrisk delikatnie daje znać… a
                                poza tym, szacun, ze tutaj dla was, ma tez sens dla innych. To się po prostu czuje ze jest jakość; i za tym się idzie i dlatego tez tu przyszłam i właściwie tylko tutaj juz jestem.
                                To co tu zostało z forowych początków to wasza autentyczna ciągłość.
                                podwórkowa neurolingwistyka z psychologii, czy sponsoring medialny, na pozostałych forach przestał dawać wymierne rezultaty, z których żyły całe rodziny;
                                Fb się zwinął , AI ma sprawy w sądzie, tik tok razem z pandemia tez, netfliks przestał rżnąć dobroczyńcę, czyli jak to zazwyczaj- na przełomach epok bywa, ze starego w nowe i w bólach, rodzi się nowa jakość.
                                Więc kochani tetrycy, to cud ze jesteśmy jej rodzicami.
                                • krytyk2 Re: Elisso 24.05.23, 19:42
                                  Czas napisać wspólnie jakąś książkę 🤗
                                • shachar Re: Elisso 25.05.23, 14:39
                                  Więc kochani tetrycy

Tak, takie stare wpisy z forów czasami są lepsze niż fotografie we wspominaniu przeszłości i dlatego, moim zdaniem, Imek popełnił zbrodnię, i to wielokrotną, wykasowując fora, których był gospodarzem, bo w swoim cienkim umyśle uważał że one należą do niego. To tak jakby kupić sobie pociąg, jechać nim z kimś, a potem, po wyjsciu wysadzić go w powietrze. No ale trudno, nie będę już do tego wracać. Ale tak na marginesie, zaczynaliśmy z flip telefonami, jesteśmy w Chat GPT, a jeszcze nie pora umierać. Fascynujące, za 10 lat może będziemy wskakiwać do komputera i bawić się z nieswoimi psami, jeść razem kolację może.

W myślach teraz mam podkast fridmana z Redmarkiem na temat przyszłości AI, i dziś zaczęty Petersona z Schiffem o inflacji. Bardzo fajne, łopatologicznie wytłumaczone mechanizmy inflacji, rola rządów w drukowaniu pieniędzy, aby posmarować wyborcom ( bardzo na czasie dla mieszkających w Polsce w związku z 800+ becikowego) i facet jest jednym z tych o miłej, radiowej, elokwencji . Należy pomijać lekko pretensjonalną czołówkę, ale content jest legit. A emeryci w czarnej dupie.
                                  www.youtube.com/watch?v=Bbi-_nn4zaw

• a_iii_ty Re: Elisso 25.05.23, 15:09
                                    wcale nie uwazalem, ze posty nalezaly do mnie. dziwi mnie to Twoje przywiazanie do farmazonow, jakimi czestowalismy sie przez lata. Twoim problemem jest nieumiejetnosc zycia dniem powszednim i wspominanie spluczek mozgowych. Traktujesz zycie za powaznie i objawy o ktorych nas tu informujesz sa tego dowodem.
                                    Popelnilem zbrodnie ? I to wielokrotna ? Nie chcialbym stanac przed sadem za kradziez kromki chleba, gdybys Ty byla Jej Honor.
                                    Zycze wielu owocnych godzin sluchania podcastow. I z chrzescijanskim: bodnij sie.
                                    • krytyk2 Re: Elisso 25.05.23, 16:29
                                      No,tu się zgodzę z Shachar.Byly te teksty często ciekawe,oryginalne a gdy teraz trafię na jakiś swój sprzed kilkunastu lat,to jest on dla mnie prawie jak tekst obcego człowieka,tak się oto potrafimy zmienić i zapomnieć jak cielęciem bylismy.Tez żałuję,że nie ma ich.
                                      • a_iii_ty Re: Elisso 25.05.23, 18:13
                                        tak, roznimy sie, dla mnie to nie ma znaczenia, co pisalem 15-20 lat temu. gdybym wiedzial jak bardzo Wam zalezy na starych tekstach, to nie wysadzilbym w powietrze farmazonii, czy jak jej tam na imie bylo.
                                        Ale nazywanie tego zbrodnia ?
                                        Tez sie przywiazuje do pewnych rzeczy, ale u Gosi to jakies przegiecie. Zreszta to nalogowe wysluchiwanie podcastow tez mi daje do myslenia, co w jej glowie sie dzieje.
                                        • shachar Re: Elisso 25.05.23, 18:37
                                          Jak masz jakieś lepsze sposoby na spędzanie czasu w korku przez godzinę, to napisz. Wykluczam słuchanie Kraśińskiego/Kraszewskiego, bo byłoby Zycie dniem niedzisiejszym. big_grin A jeśli chodzi o twoje głośne zastanawianie się nad tym, co dzię dzieje w mojej głowie, to zastanów się, czy warto mnie prowokować, abym
                                          w raczej chamski sposób przypomniała ci naszą ostatnią wymianę zdań. Jestem dżentelmenem i raczej tego nie zrobię, ale schowaj już to swoje zbolałe ego.
                                          A, i bodnij się prosto w swojego buddyjskiego fistaszka.
                                    • shachar Re: Elisso 25.05.23, 18:24
                                      No widzisz Imczy, już drugi uzytkownik się znalazł, jakby tak popytać, to okazałoby się, że tylko Ty umiesz żyć dniem dzisiejszym, i to tak, że śp babcia z Wisły w grobie się przewraca big_grin
                                      • a_iii_ty Re: Elisso 25.05.23, 18:59
                                        buahaha, Gosiul, nie nerwujsia,
                                        co masz robic w korku ? obserwuj swoj oddech. kiedys bylbym zly na Ciebie, dzisiaj bodne fistaszka. oj nerwozna ta Gosia, oj nerwozna. lepiej zamilcze bo mi fucka znowu podesle. nara nerwUSku.
                                        • shachar Re: Elisso 26.05.23, 13:55
                                          No dobra, nie gniwom się. To jest bardzo dobry podkast. Oczywiście starałam się znależć w google prawdziwą stopę inflacji, bo jakimś dziwnym sposobem, zawsze, to co podają oficjalne statystyki jest o WIELE mniejsze, niż do, co się odczuwa po kieszeni. No i co znalazłam? Nic, dopiero w duckduckgo, kiedy się wpisze zadany temat, to od razu wyskakuje shadowstats.
                                          www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts
                                          • rzeka.suf Re: Elisso 26.05.23, 15:06
                                            Ja nie wiem, jak bedac bambikiem w kwestii ekonomii, mozesz oceniac, czy jakis kontent jest lub nie jest legit.
                                            A jesli nie jestes bambikiem, to po co ci podcast, ktory nic nie wnosi do twojej wiedzy?
                                            Ze cos jest prosto wytlumaczone? to przeciez nijak ma sie do tego, czy jest wytlumaczone poprawnie, zgodnie z obiektywna prawda. Ponadto, ekonomia nie jest dziedzina nauk scislych.
                                            Dlaczego kupujesz narracje youtubowych ekspertow raczej niz tych rzadowych?
                                            Pytam z ciekawosci, bo naprawde nie rozumiem, nie pojmuje motywacji tych wyborow. Ogromna nieufnosc wobec oficjalnych elit a jednoczesnie bezkrytyczne przekonanie o czystych intencjach elit alternatywnych.
                                            • shachar Re: Elisso 26.05.23, 20:05
                                              Nie jestem specem od ekonomii, studiowałam ją tylko 3 lata w Polsce i to po łebkach, bo to mnie nie interesowało. Ale w USA ( czy w ogóle w warunkach kapitalistycznych) każdy szybko uczy się ekonomii na własnej skórze. I tak, jako pracownik, moje uposażenie, jego realna wartość nabywcza, niknie w oczach, zaś moja wartość jako inwestora rośnie, także nieproporcjonalnie. Po prostu od praktycznej strony mnie to interesuje, jako człowieka, który musi robić management swoich środków, bo nikt mnie nie będzie utrzymywał przecież, wobec tego interesuje mnie, jak się kręci ludzmi niewyedukowanymi , lub nieiteresującymi się, co się dzieje z ich pieniędzmi. Bo że się kręci nimi, to jest dla mnie pewne. Dlaczego tak myślę? Bo wierzę w jedną maksymę , tak jak mówi ten facet, że każda instytucja dąży do podtrzymania swojego istnienia kłamiąc i oszukując tyle, ile społeczeństwo/system utrzymujący to wytrzyma. Bo komu się kradnie? nie kradnie się swojej cioci, tylko bezimiennemu tłumowi. W interesie rządu jest przelewać z pustego w próżne, drukować,, żeby zyskać głosy wyborców. Przekonaj mnie, że jest inaczej, że siedzą tam w większości dobrzy ludzie, które Twoje dobro mają na swoim pierwszym planie.
                                              To mi się wydaje proste jak drut i aż się dziwię, że wymaga wyjaśnień.
                                              Ponadto, interesuje mnie to wszystko, jako standardowego użytkownika wiadomości gazet, z tv, zjawisko po prostu propagandy. Kiedy w końcu się to zobaczy, to you cannot unsee it, jak to mówią i już nigdy nie będę patrzyła czy słuchała wiadomości, tak, jak onegdaj, niewinnie. Teraz wyłapuję manipulanckie frazy, nieszczere intencje, pusty entuzjazm. itepe. Propaganda jest fascynująca dla mnie.
                                              • taniarada Re: Elisso 26.05.23, 22:09
                                                Można wyrzucić internet ,media ,nawet telefon .Po co męczyć głowę .Chyba że ktoś lubi być męczennikiem .Ty uwielbiasz .
                                              • shachar Re: Elisso 27.05.23, 01:32
                                                Poza tym, chyba kojarzycie trochę, że od miesiąca toczy się w USA walka o podwyższenie limitu długu publicznego. USA są niewypłacalne i durary można sobie w żopę wsadzić od 5 czerwca.
                                                Tylko wkleję z NYT, bardzo lewicowego, żeby nie było, że kapitaliści straszą się ludzi.

What Would Happen if the U.S. Defaulted on Its Debt
                                                Investors, executives and economists are preparing contingency plans as they consider the turmoil that would result from a default in the $24 trillion U.S. Treasury market.
                                                By Joe Rennison
                                                May 18, 2023
                                                The U.S. debt limit has been reached and the Treasury Department is finding ways to save cash. After it runs out of maneuvers, what once seemed unfathomable could become reality: The United States defaults.

What happens next?

The far-reaching effects are hard to fully predict: from shock waves in financial markets to bankruptcies, recession and potentially irreversible damage to the nation’s long-held role at the center of the global economy.The probability of a default remains low, at least based on opposing lawmakers’ assurances that a deal will be done to raise or suspend the debt limit and the long odds implied by trading in certain financial markets. But as the day approaches when the United States begins to run out of cash to pay its bills — which could be as soon as June 1 — investors, executives and economists around the world are gaming out what might happen immediately before, during and after, hatching contingency plans and puzzling over largely untested rules and procedures.

“We are sailing into uncharted waters,” said Andy Sparks, head of portfolio management research at MSCI, which creates indexes that track a wide range of financial assets, including in the Treasury market.On the cusp of default, a ‘horror scenario’ comes into view.

Some corners of the financial markets have already begun to shudder, but those ripples pale in comparison to the tidal wave that builds as a default approaches. The $24 trillion U.S. Treasury market is the primary source of financing for the government as well as the largest debt market in the world.

The Treasury market is the backbone of the financial system, integral to everything from mortgage rates to the dollar, the most widely used currency in the world. At times, Treasury debt is even treated as the equivalent of cash because of the surety of the government’s creditworthiness.

Shattering confidence in such a deeply embedded market would have effects that are hard to quantify. Most agree, however, that a default would be “catastrophic,” said Calvin Norris, a portfolio manager and interest rate strategist at Aegon Asset Management. “That would be a horror scenario.”
                                                A missed payment sets off a trading frenzy as markets begin to unravel.

The government pays its debts via banks that are members of a federal payments system called Fedwire. These payments then flow through the market’s plumbing, eventually ending up in the accounts of debt holders, including individual savers, pension funds, insurance companies and central banks.
                                                If the Treasury Department wants to change the date it repays investors, it would need to notify Fedwire the day before a payment is due, so investors would know the government was about to default the night before it happened.There is more than $1 trillion of Treasury debt maturing between May 31 and the end of June that could be refinanced to avoid default, according to analysts at TD Securities. There are also $13.6 billion in interest payments due, spread out over 11 dates; that means 11 different opportunities for the government to miss a payment over the course of next month.

Fedwire, the payment system, closes at 4:30 p.m. If a payment due is not made by this time, at the very latest, the markets would begin to unravel.

Stocks, corporate debt and the value of the dollar would probably plummet. Volatility could be extreme, not just in the United States but across the world. In 2011, around when lawmakers struck a last-minute deal to avoid breaching the debt limit, the S&P 500 fell 17 percent in just over two weeks. The reaction after a default could be more severePerhaps counterintuitively, some Treasury bonds would be in high demand. Investors would likely dump any debt with a payment coming due soon — for example, some money market funds have already shifted their holdings away from Treasuries that mature in June — and buy other Treasury securities with payments due further in the future, still seeing them as a haven in a period of stressA cascade of ratings downgrades creates ‘craziness’ for bondholders.

Joydeep Mukherji, the primary credit rating analyst for the United States at S&P Global Ratings, said that a missed payment would result in the government being considered in “selective default,” by which it has chosen to renege on some payments but is expected to keep paying other debts. Fitch Ratings has also said it would slash the government’s rating in a similar way. Such ratings are usually assigned to imperiled companies and government borrowers.
                                                Moody’s, the other major rating agency, has said that if the Treasury misses one interest payment, its credit rating would be lowered by a notch, to just below its current top rating. A second missed interest payment would result in another downgradeA slew of government-linked issuers would also likely suffer downgrades, Moody’s noted, from the agencies that underpin the mortgage market to hospitals, government contractors, railroads, power utilities and defense companies reliant on government funds. It would also include foreign governments with guarantees on their own debt from the United States, such as Israel.

Some fund managers are particularly sensitive to ratings downgrades, and may be forced to sell their Treasury holdings to meet rules on the minimum ratings of the debt they are allowed to hold, depressing their prices“I would fear, besides the first-order craziness, there’s second-order craziness too: Like, if you get two of the three of the major rating agencies downgrade something, then you have a bunch of financial institutions that can’t hold those securities,” Austan Goolsbee, president of the Federal Reserve Bank of Chicago, said at an event in Florida on Tuesday nightThe financial system’s plumbing freezes up, making trading more costly and difficult.

Importantly, a default on one government bill, note or bond does not trigger a default across all of the government’s debt, known as “cross default,” according to the Securities Industry and Financial Markets Association, an industry group. This means that a majority of the government’s debt would remain current.

That should limit the effect on markets that rely on Treasury debt for collateral, such as trillions of dollars worth of derivatives contracts and short-term loans called repurchase agreements.
                                                Still, any collateral affected by a default would need to be replaced. CME Group, a large derivatives clearing house, has said that while it has no plans to do so, it could prohibit short-dated Treasuries from being used as collateral, or apply discounts to the value of some assets used to secure transactions.

There is a risk that the financial system’s pipes simply freeze over, as investors rush to reposition their portfolios while big banks that facilitate trading step back from the market, making buying and selling just about any asset more difficult.

Amid this tumult in the days after a default, a few investors could be in for a major windfall. After a three-day grace period, some $12 billion of credit default swaps, a type of protection against a bond default, may be triggered. The decision on payouts is made by an industry committee that includes big banks and fund managers.The nation’s global financial reputation is permanently diminished.

As panic subsides, confidence in the nation’s fundamental role in the global economy may be permanently altered.
                                                • shachar Re: Elisso 27.05.23, 01:33
                                                  i dalej...

Foreign investors and governments hold $7.6 trillion, or 31 percent, of all Treasury debt, making them vital to the favorable financing conditions that the U.S. government has long enjoyed.

But after a default, the perceived risk of holding Treasury debt could rise, making it more costly for the government to borrow for the foreseeable future. The dollar’s central role in world trade may also be undermined.
                                                  Higher government borrowing costs would also make it more expensive for companies to issue bonds and take out loans, as well as raise interest rates for consumers taking out mortgages or using credit cards.

Economically, according to forecasts by the White House even a brief default would result in half a million lost jobs and a somewhat shallow recession. A protracted default would push those numbers to a devastating eight million lost jobs and a severe recession, with the economy shrinking by more than 6 percent.

These potential costs — unknowable in total but widely thought to be enormous — are what many believe will motivate lawmakers to reach a deal on the debt limit. “Every leader in the room understands the consequences if we fail to pay our bills,” President Biden said in a speech on Wednesday, as negotiations between Democrats and Republicans intensified. “The nation has never defaulted on its debt, and it never will,” he added."

Mild recession my ass. Propaganda. Karta kredytowa USA jest maxed out a wy się pytacie, co czego to mi jest potrzebne?
                                                  • a_iii_ty Re: Elisso 27.05.23, 01:52
                                                    niech sie boja ci maja, ja nie mam nic, wiec stracic tez nie ma co.
                                                  • shachar Re: Elisso 27.05.23, 02:02
                                                    Tak Ci się tylko zdaje. Rewaloryzacja emerytury, myślisz że będzie postępowała w jakim tempie? w zerowym. Albo w ogóle jej nie dostaniesz, bo instytucja wypłacająca jest niewypłacalna. Trzeba będzie wybrać, czy najpierw zjeść Maxa, czy Winnie smile
                                                  • a_iii_ty Re: Elisso 27.05.23, 02:42
                                                    martwisz sie na zapas, ja bede sie martwic, jak juz cos sie stanie. a wogole ten caly deal z niewyplacalnoscia to efekt tego, ze pierdolone megakorporacje nie placa odpowiednich podatkow. I rzad musi wypuszczac obligacje, ktorych nie ma za co splacac, bo ... korporacje nie placa podatkow. I kolko sie zamyka.
                                                  • shachar Re: Elisso 27.05.23, 12:18
                                                    Dopiero po tym, jak mnie lekko obśmialiście, zaczęłam czytać o tej całej sytuacji z naszym długiem publicznym i dziś w nocy włos mi się zjeżył na głowie. Stosunek długu publicznego do produktu narodowego w USA to 110:100. Kroś tam pisał, że w takiej Tajlandii jest to 38:100. USA już nawet procentów od kredytów nie ma siły płacić i niezależnie od tego, co się zdarzy 5 czerwca, czy ten pułap zostanie podniesiony, czy nie, to długofalowo czeka nas upadek imperium dolara. Dlaczego o tym nie trąbią rano i wieczorem wszędzie, gdzie się da?
                                                  • rzeka.suf Re: Elisso 27.05.23, 13:55
                                                    z mojej strony to nie bylo obsmiewanie.
                                                    usiluje pojac, jak mozna polaczyc skrajna podejrzliwosc wobec intencji jednych wodzow z bezkrytyczna ufnoscia wobec motywacji innych wodzow. gdyby Peterson i Schiff i Joe Rogan tudziez Russel Brand utworzyli rzad, czy wowczas wciaz byliby godni Twojego zaufania, czy juz automatycznie nie?
                                                    Dlaczego zawczasu nie stosowac wobec nich postawy krytycznej?
                                                    Ten portal NamZalezy, czesto linkowany przez Jana. Opozycyjny wobec mainstreamowej narracji. Takie dziwne, naiwne moim zdaniem rozumowanie, ze oto rzadzacym elitom zalezy na tym, zeby lud omamic i wykorzystac, a nam - alternatywie - zalezy na dobru tegoz ludu, totez niesiemy im ten slawny 'kruzganek oswiaty'. Przeciwstawiamy sie jakiejs tam narracji oficjalnej i w ogole przeciwstawiamy sie zgniliznie jakiejkolwiek narracji, szukamy i glosimy jedyna prawde i wartosci, zalezy nam na Tobie , totez nam mozesz zaufac, co do podanych przez nas recept na powodzenie w tej czy innej dziedzinie. Czy to nie jest zwykla, smiechu warta, manipulacja? My dobrzy, oni - zli. My mowimy prawde, oni klamia. Oni was dymaja ile sie da, a nam zalezy.
                                                    Co do ekonomii to zupelnie sie na niej nie znam. Za to pamietam cytat z klasyka:
                                                    'czy juz widzisz, kto za tym wszystkim stoi?
                                                    tylko skurwiel chce wladzy nad innymi.
                                                    a sa tacy, ktorzy maja wladze nad twoja dusza,
                                                    a wszystkich ich trzyma za morde pieniadz.'

i to sobie podspiewuje na widok nazwy prawo i sprawiedliwosc, koalicja `obywatelska, razem, demokraci, republikanie, wiosna, nam zalezy. Natomiast nazwa 'nowa nadzieja' juz naprawde mnie rozwala. Nadzieja matka.

• a_iii_ty Re: Elisso 27.05.23, 15:24
                                                    tak wlasnie jest, od zarania dziejow ludzkich, dlatego nigdzie nie naleze, na nikogo nie glosuje...
                                                  • shachar Re: Elisso 28.05.23, 13:20
                                                    "z mojej strony to nie bylo obsmiewanie.
                                                    usiluje pojac, jak mozna polaczyc skrajna podejrzliwosc wobec intencji jednych wodzow z bezkrytyczna ufnoscia wobec motywacji innych wodzow"

A to mnie szczerze zaskoczylaś tym zdaniem, (zwłaszcza w świetle linków potem wklejonych) bo wydaje mi się, że masz,jakieś prekoncepcje na temat ludzi, którzy posługują się pewnymi nazwiskami, lub cytują pewnych ludzi, że to zboczeni umysłowo, urobini przez cwanych, charyzmatycznych idoli. Biedni, zbłąkani ludzie up for grabs przez rózne sekty.
                                                    Czego nie ma w tym linku, skrzywienie może nawet doprowadzić do terroryzmu! A co byś Sowa powiedziała, że na jakieś twoje rozgryzanie tematu na forum, wkleiłabym linka z definicją "Trump derangement syndrome"? Byloby to z mojej strony, moim zdanim, prostacka chęć wtłoczenia ciebie w ramy takiego opisu i lekceważenie twojego czasu spędzonego tutaj na chęci zastanowienia sie nad czymś na po prostu określenie twojej krzywości za pomocą takiego ruchu.
                                                    Czy możesz ustosunkować się do tej konkretnej rozmowy dwóch panów o skutkach od odejścia dolara od pokrycia w złocie, drukowania go nadmiernie i tego długofalowych konsekwencjach, czy nazwisko Peterson, tak na ciebie działa że gdziekolwiek on się pojawi, po prostu mózg ci się zamyka na jakiekolwiek logiczne racje?
                                                    Albo jeszcze gorzej, może uważasz, że krytyka drukowanie pieniędzy bez umiaru, to jest jakaś ultraprawicowa groźna idea ( bo w tym linku, jednym z tematów prawicowych zboczeńców jest fiscal conservatism), która okroi social justice i jej beneficjentów.
                                                    Ja nigdzie nie napisałam, że bezgranicznie ufam jednym i w czambuł potępiam drugich. Trump to dla mnie idiota, i w życiu na niego nie zagłosuję. Ale na miłego boga, wy wiesz co w związku z tym, że u nas drukuje się pieniądze, wydarzy się na świecie, czy ciebie to w ogóle nie interesuje, tak jak Imka? Bo dla mnie to jest obłakane podejście, jeśli jesteś jakimś entity z budżetam - być w długach po uszy, rzucać pieniądze garściami na lewo i prawo i zamknąć oczy na to co będzie dalej. To jest skrajnie nieodpowiedzialne i gruchnie w prawicowca czy lewicowca z taką samą silą. O tym chciałam napisać, ale tobie nawet chyba nie chciało się dosłuchać do końca podkastu, albo nawet do środka. A może nawet 10 min nie dałaś radu, go PETERSON się tam pojawił, buhuuu! Co on tam nie tak powiedział, proszę mi zacytować, wtedy się ustosunkuję, bo takie alt-right opisujące linki są dla mnie niepoważne.
                                                    Swoją drogą , skąd wzięło się to zjawisko poszukiwania przez ludzi żródeł w internecie , które nie do końca idą po linii mainstreamowych mediów? Ano z powodu tych mediów beznadziejnej roboty jeśli chodzi o informowanie ludzi nt najważniejszych sprawach/wydarzeniach ich dotyczących. Niestety ten moloch ma bardzo dużą siłe bezwładu i toczy się jak się toczył przed erą internetu, kiedy wszyscy mieli parę programów tv i tylko z nich czerpali wiadomości. U nas wciąż jest starsze i średnie pokolenie,masa osób na disability które ten rodziaj tv zapełnia cały dzień, jest ich rodziną zastępczą; breakfast tv, potem telenowele, potem judge Judy , potem kto kogo zastrzelił w mass shooting. A to jest ogromna rzesza wyborców. Oni nie będą zastanawiać się co się dzieje z ich emeryturami/rentami i w interesie tych układających wiadomości nie jest uświadamiać ich w tym temacie. Zeby nie siać fermentu i negatywizmu. ( tak jak w socjaliźmie, bo kapitalizm w mojej opinii jest bardzo podobny do socjalizmu jeśli chodzi o management swoimi owcami).
                                                    Ja kiedyś przez przypadek, 11 lat temu, stałam się odbiorcą tej tv, bo byłam uziemiona przez pół roku ze złamanym kolanem, bez możliwości operacji. Tak więc przyjrzałam się tym pustym śmiechom gospodarzy tv śniadaniowej, przygłupim segmentom 3 minutowym, rwanym w srodku, bo nie ma czasu, bo czas na reklamę i na końcu napisałam do nich list, że wyglądają jak banda zjebów z idiotycznymi chichotami i komentarzami których nikt nie słucha, byleby salwy śmiechu dobiegały z telewizora. i ze niczego nie można dooglądać do końca z powodu pośpiechu z jakim są serwowane informacje z powodu slotów reklamowych. 11 lat temu, przypominam to było, i nic się nie zmieniło w tym temacie.
                                                    O i taki ze mnie alt-right.
                                                    A Sowa, kliknęłaś na pierwszy link w sekcji 'see also' o filter bubble?
                                                  • a_iii_ty Re: Elisso 28.05.23, 13:39
                                                    ale ty masz gadane, uffff
                                                    cwiczylas abdominal breathing dzisiaj ?
                                                  • shachar Re: Elisso 28.05.23, 13:46
                                                    Jak mam do czegoś przekonanie, to gadam. Nie, nie ćwiczyłam abdominalsów dzisiaj, wyszłam tylko w szlafroku przed dom, złapałam sie za głowę, ile roślin wczoraj kupiłam i że kilofem trzeba będzie dziury kopać i szybko uciekłam z powrotem do domu.
                                                    ps. haha, okazuje się że jest Peterson derangement syndrome big_grin
                                                    vjmpublishing.nz/?p=11183
                                                  • a_iii_ty Re: Elisso 28.05.23, 14:20
                                                    no to ja juz z taka osobowoscia nie moglbym sie zwiazac. kocham zycie proste, refleksyjne, ale w poetycki sposob, bez patroszenia wnetrznosci temu co nas otacza.
                                                  • rzeka.suf Re: Elisso 28.05.23, 13:56
                                                    Zdecydowanie bardziej interesuje mnie banka alt-right niz ekonomia. Nie mam o tym zadnego pojecia, nie czuje, ze chcialabym rozgryzc ten temat. Oczywiscie, jestem swiadoma, ze to nie stawia mnie poza zasiegiem wplywu decyzji gospodarczych politykow, po prostu to zupelnie nie moja dzialka, i czy mi to bedziesz tluamczyc prosto czy zawile, to swiadomosc wlasnej ignorancji w temacie powstrzyma mnie przed przyznaniem badz nieprzyznaniem Ci racji.
                                                    TDS to bardzo ciekawe, dzieki! to kolejna odslona irracjonalnej jakiejs lojalnosci. to tak, jak odruchowy antypisizm czy antypeoizm, kolejny bezsens.
                                                    Filter bubble to, ze tak powiem, kliknelam juz dawno temu. Ale to bardzo dobry przyczynek do rozmyslan nt obrazu swiata serwowanego nam przez rozne media.
                                                    Co do Twojej obrony Petersonow wszelkiej masci, to raczej mnie nie przekonasz. Mysle, ze bedzie jak zwykle, ze za pare chwil sie ockniesz i zawyjesz 'alez bylam glupia'.
                                                  • shachar Re: Elisso 28.05.23, 14:22
                                                    pare chwil sie ockniesz

brak odpowiedzi na konkrety osoby, z którą się rozmawia, uznanie swojej ignorancji w temacie, brak zainteresowania tematem, tylko ogólnikowe insynuacje nt błądzenia w oparach kadzideł dezinformacji tej drugiej strony, co za znakomita, zdrowa baza do rzeczowej dyskusji.
                                                    Ponadto tego typu nastawienie ma dla mnie oprócz logicznego, także emocjonalnie negatywne znaczenie. Tym co napisałaś przypominasz mi bowiem moją matkę w momentach jej najbardziej debilnych wypowiedzi w moją stronę, które brzmiało mniej więcej tak; " Kto ci to powiedział? Sama tego nie wymyśliłaś", co było bardziej odzwierciedleniam jej możliwości intelektualnych, niż moich.
                                                  • rzeka.suf Re: Elisso 28.05.23, 14:48
                                                    tyle, ze, zauwaz, ja nie jestem twoja matka, wiec to, co stosujesz w odniesieniu do mojej osoby, to sa wlasnie te prekoncepcje.
                                                    moze pozwoli Ci zrozumiec reakcje na twoje wzmozenie ekonomiczne porownanie ci do grety thunberg, z jej slynnym how dare you. czy gtreta ma racje, ze ssie wzburza, pewnie tak, ciezko powiedziec bez zbadania tematu. ale tobie jej wzburzenie raczej wydaje sie nieco komiczne, prawda?
                                                  • krytyk2 Re: Elisso 28.05.23, 14:23
                                                    to tak, jak odruchowy antypisizm czy antypeoizm, kolejny bezsens.

są podobno sądy syntetyczne a posteriori oraz sądy analityczne a priori.
                                                    Jeśli mam kontakt z "dziełami" PIS-u codziennie od kilkunastu lat i niezmiennie przewija się przez nie linia propagandy,fałszu ,złodziejstwa i manipulacji,to do jakich sądów ,myślisz,zaliczę swoje wnioski?One będą tak błyskawiczne w ocenie całej partii jakbym wypowiadał sąd analityczny apriori,ale żadne dodatkowe badania empiryczne n ie będą mi juz wiecej potrzebne,żeby niepewna prawda empiryczna nabierała dodatkowej mocy swej prawdziwości
                                                  • rzeka.suf Re: Elisso 28.05.23, 14:51
                                                    inaczej to widze, te głębie twoich analiz, ale moge sie mylic.
                                                  • krytyk2 Re: Elisso 28.05.23, 13:58
                                                    A to mnie szczerze zaskoczylaś tym zdaniem, (zwłaszcza w świetle linków potem wklejonych) bo wydaje mi się, że masz,jakieś prekoncepcje na temat ludzi, którzy posługują się pewnymi nazwiskami, lub cytują pewnych ludzi, że to zboczeni umysłowo,
                                                    ja tu ,na tym forum nie raz spotkałem się z zarzutem,że czerpię z onetu czy interii.że to jest mainstreamowe,albo wprost przeciwnie.
                                                    Dla mnie naprawdę nie ma znaczenia skąd wyciągam informację,ona zawsze bedzie dla mnie tylko punktem wyjściowym do analiz.I to będą dosyć szczegółowe analizy.I dopiero wtedy chciałbym zacząć dyskutować o problemie-z tym kimś ,który mi zarzuca uleganie czemuś,zdanie po zdaniu,aż do pełnej weryfikacji lub falsyfikacji postawionych tez.Ale ja rozumiem ,że dzisiejsze czasy żadają prędkości światła w analizach.
                                                    I jeśli dojdę do jakichś wniosków ,to n ie ma dla mnie znaczenia ,czy takie same miał Hitler czy św Franciszek.One będą moje.
                                                  • rzeka.suf Re: Elisso 28.05.23, 14:12
                                                    Niemniej jednak informacje, na ktorych bazujesz i ten porownawczy system odniesienia - weryfikujacy/falsyfikujacy dana informacje, czerpiesz z mniej wiecej twojej banki informacyjnej.
                                                    Poza tym moze przypomne Ci jak doglebnie analizowales opinie Jana Stereo odnosnie inwazji rosji na ukraine.
                                                    Ruski troll, to byl poczatek i koniec tej twojej analizy.
                                                  • krytyk2 Re: Elisso 28.05.23, 14:26
                                                    i nic tu się nie zmieniło,analiza wg zasady cui bono i ciągłe branie punktu widzenia jednej strony konfliktu pod uwagę nadal potwierdza moje wnioski.
                                                  • a_iii_ty Re: Elisso 28.05.23, 14:57
                                                    a jak mozna nazwac kogos, kto albo nie rozumie czym jest ten mongolski bekart (moskovia),
                                                    albo swiadomie staje po stronie tego bekarta ?
                                                  • rzeka.suf Re: Elisso 28.05.23, 15:04
                                                    no roznie mozna taka osobe nazwac: glupcem, kim kto ulegl propagandzie; kims, kto sie myli.
                                                  • a_iii_ty Re: Elisso 28.05.23, 15:12
                                                    albo trollem, czy nie tak ?
                                                  • krytyk2 Re: Elisso 28.05.23, 18:21
                                                    Albo trollem, czy nie tak ?

Od samego początku było wiadomo,kto kogo napada, że popełniane są zbrodnie przez Rosję,że nie służy ta wojna niczemu innemu jak tylko realizacji kaprysu Putina o powiększeniu imperium..Dłużej nie ma sensu wymieniać.Jesli ktoś stoi mimo to po stronie zbrodniarzy,to jak mam to zinterpretować?
                                                  • a_iii_ty Re: Elisso 28.05.23, 18:46
                                                    gdyby ktos ot tak zwykle kogos napadl, moznaby zastanawiac sie nad motywami i po czyjej stronie lezy racja. ale w tym przypadku, tej mongolskiej zarazy od 5 wiekow atakujacej sasiadow, sprawa jest jasna i jasniejsza juz byc nie moze.
                                                    popierajacy czy usprawiedliwiajacy moskovie to zwykle dranie i trolle. cala masa tu na gazecie.
                                                  • krytyk2 Re: Elisso 28.05.23, 18:49
                                                    Dokładnie!
                                                  • elissa2 Re: Elisso 27.05.23, 14:07
                                                    shachar napisała:

>
                                                    > Dlaczego o tym nie trąbią rano i wieczorem wszędzie, gdzie się da?
                                                    >
                                                    U nas trąbią. Ale nic nie pisałam bo nie chciałam, żebyś się zamartwiała.
                                                    Ale może nie będzie tak źle, jak złowieszczą bo najbogatsze kraje Starego Lądu są bardzo gospodarczo i biznesowo powiązane z USA (np produkcja wielu leków przeniesiona jest do USA, under the dutch law), mają tam zainwestowane miliardy dolców, więc pewnie będą stawać na uszach (nie wiem, może również np. wywierać nacisk na Chiny i Indie), żeby u Was nie doszło do krachu.
                                              • rzeka.suf Re: Elisso 27.05.23, 15:24
                                                en.wikipedia.org/wiki/Alt-right_pipeline
                                              • rzeka.suf Re: Elisso 27.05.23, 15:35
                                                harvardpolitics.com/alt-right-pipeline/
                                          • a_iii_ty Re: Elisso 26.05.23, 15:15
                                            do czego Ci to potrzebne Gosiu ?
                                      • krytyk2 Re: Elisso 25.05.23, 20:43
                                        No widzisz Imczy, już drugi uzytkownik się znalazł, jakby tak popytać, to okazałoby się, że tylko Ty umiesz żyć dniem dzisiejszym,
                                        Imczy to stary zdeklarowany nihilista a takiemu to najlepiej Zero pasuje-zero tekstu,zero sensu,zero pamięci...
                                        • a_iii_ty Re: Elisso 26.05.23, 15:17
                                          takim jestem, pure consciousness.
                                  • taniarada Re: Elisso 25.05.23, 20:32
                                    "( bardzo na czasie dla mieszkających w Polsce w związku z 800+ becikowego.Teraz akurat dużo się dzieje w Polsce i emeryci mają podnoszony status .800 + to już za mało 1000+ na czasie dla rodziny .
                        • rzeka.suf Re: Elisso 23.05.23, 21:50
                          nie, po prostu ktos depresyjny, zagubiony w progresywnej rzeczywistosci i obsesyjnie podejrzliwy, z wzorcowymi cechami osobowosci paranoicznej. nie wiem po co po nim jedziecie. ja w ogole nie mam wrazenia, ze usiluje dominowac.
                        • dodupiec1 Re: Elisso 23.05.23, 21:51
                          Ależ się rozpędziliście... Dziś skasuję moje konto, by mnie nie kusiło (zawsze przecież mogę założyć nowe).

Ale do Krytyka: "patriebujem" jest kalką z ukrainskiego, czym moim zdaniem się zdradziłeś.

Rosjanin, czy jak chcesz zasugerować o mnie, ruska onuca, powiedziałby: nam nada, my nużdajemsia w (?)... etc

Ale teraz może nie do wszystkich, ale do tych, co się rozpędzili, zacytuję Tuwima:

"Próżnoś repliki się spodziewał
                          Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
                          Nie powiem nawet "Pies cię jebał",
                          bo to mezalians byłby dla psa"

I, trzymajcie się.

• a_iii_ty Re: Elisso 23.05.23, 22:01
                            to kiedy mozemy sie spodziewac twojeg powrotu ?
                          • taniarada Re: Elisso 24.05.23, 07:08
                            dodupiec1 napisał:

> Ależ się rozpędziliście... Dziś skasuję moje konto, by mnie nie kusiło (zawsze
                            > przecież mogę założyć nowe).
                            >
                            > Ale do Krytyka: "patriebujem" jest kalką z ukrainskiego, czym moim zdaniem się
                            > zdradziłeś.
                            >
                            > Rosjanin, czy jak chcesz zasugerować o mnie, ruska onuca, powiedziałby: nam nad
                            > a, my nużdajemsia w (?)... etc
                            >
                            > Ale teraz może nie do wszystkich, ale do tych, co się rozpędzili, zacytuję Tuwi
                            > ma:
                            >
                            >
                            > I, trzymajcie się.
                            >
                            Po co takie rozterki i drama .Rób swoje i zlewaj wszystko. .
                      • taniarada Re: Elisso 24.05.23, 07:13
                        krytyk2 napisał:

> I dlatego Dodupiec nie jest przejawem niskiego poczucia własnej wartości,ale po
                        > jęciem ,w którym ogniskują się -radykalna pasja poznawcza+ moralna misja odróżn
                        > iania osób prawdziwych od udających kogoś innego.O!!!
                        Tak po prawdzie to nie nam oceniać ludzi .Bo każdy jest inny i inne zachowanie .A wywyższać się nie przystoi .
    • shachar Re: Elisso 28.05.23, 14:25
      A sama Elissa za głowę się łapie, co do niej wypisująbig_grin
      • a_iii_ty Re: Elisso 28.05.23, 15:14
        poczekaj az autor tego watku wytrzezwieje i poraz setny oswiadczy, ze teraz juz napewno stad odejdzie.
        • elissa2 Re: Elisso 28.05.23, 15:16
          a_iii_ty napisał:

> poczekaj az autor tego watku wytrzezwieje i poraz setny oswiadczy, ze teraz juz
          > napewno stad odejdzie.
          >
          big_grin
      • elissa2 Re: Elisso 28.05.23, 15:16
        shachar napisała:

> A sama Elissa za głowę się łapie, co do niej wypisująbig_grin
        >
        big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka