shachar 21.10.23, 23:24 piszących w wątku o konflikcie palestyńsko-izraelskim? Zdumiewać się nad okrucieństwami wojny? Rozszyfrowywać najsamprzód manewry? tak tylko się pytam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzeka.suf Re: jaka jest intencja 21.10.23, 23:34 Próba zrozumienia, skonfrontowania swojego oglądu sytuacji z innymi, nadzieja na to, że inni znają lepsze źródła informacji, analizy, rozwiązań. Pragnienie wyrażenia emocji, oburzenia, bólu, wkurwu, szoku, rozpaczy, gniewu. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: jaka jest intencja 21.10.23, 23:45 czyli powiekszyc chaos w glowie. taka, nieuswiadamiana intencja. Szalom 🤦 Odpowiedz Link
shachar Re: jaka jest intencja 21.10.23, 23:49 Naprawdę czujesz ból, szok, rozpacz, gniew? Ja tego nie czuję. Czuję tylko dyskomfort, że gdzieś ktoś napierdala w ludzi, każdy z tych ludzi ma swoje imię , historię, ze gdzieś tam się zakochał, miał dobrych rodziców, , siostrę, brata, ale więcej o nich nie wiem. Nie chcę swoich podatków wydać na tę wojnę. Jeśli by zauroczyć ludzi, to całe swoje życie można byłoby strawić na bitwach niewygrywalnych, ale jakże pięknych. Odpowiedz Link
elissa2 Re: jaka jest intencja 22.10.23, 00:38 shachar napisała: > Nie chcę swoich podatków wydać na tę wojnę. > Przecież od dawna Twoje podatki idą na rzecz Izraela. Tego też dowiedziałam się kilka dni temu. Od bardzo wielu lat USA, co roku robi szczodry prezent Izraelowi w wysokości 3,5 miliarda euro. Kasa ta idzie głównie na cele militarne. Żaden inny kraj na świecie nie dostał tyle kasy z Waszyngtonu. Odpowiedz Link
shachar Re: jaka jest intencja 22.10.23, 09:33 To prawda. USA wpierdala się wszędzie ze swoimi świeżo wydrukowanymi dolarami, a za każdym razem te dolary produkują rezultat odwrotny do oczekiwanego. Niedługo wybory. Bedzie ciekawie popatrzeć jak wyślą tego starca na emeryturę na 100%. Wojna tu, wojna tam, a w domu burdel, nieuctwo, niewolnictwo ekonomiczne, choroby i dojenie 99%. Czekam na jakaś rewolucję w myśleniu o porządku narodów, świata. Nie rozumiem dlaczego musimy żyć w permanentnym stanie nadciągającej katastrofy. Niebywałe, że cywilizowani ludzie tylko tyle mogli wybzdyczeć z siebie. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: jaka jest intencja 22.10.23, 10:22 Gdyby USA pakowalo tyle dolarow w swoj kraj, a niech to, 1/4 tego, co idzie w ichnie zbrojenia i wojny, to mielibyscie tam kraj wyksztalconych i zdrowych ludzi spokojnie patrzacych na przyszlosc i bez dlugu kosmicznego wiszacego nad 5 pokoleniami do przodu. Te wydatki, juz to bylo pisane, te ochocze sponsorowania w dziesiatkach miliardow roznych operacji militarnych wynikaja tez w duzej mierze z konfliktu interesow jaki sie rodzi kiedy senatorzy/kongresmeni glosuja nad takowymi wydatkami majac znaczne udzialy akcji w roznych spolkach produkujacych bron (i wszelkich innych konotacjach polityka i biznes), czy tez farmaceutycznych, zatem kazda kolejna wojna to dla nich przyrost finansow. Wystarczy posluchac wystapien senatora Rand Paula jak wypunktowuje takie sprawy i chuj z tego jakos wynika a fakty sa dosc szokujce dla amerykanskich podatnikow: www.youtube.com/watch?v=269eeSh94P4 www.youtube.com/watch?v=SwnIiGzmH-I Odpowiedz Link
jan_stereo Re: jaka jest intencja 22.10.23, 12:35 A tu najnowsze, wewnetrzne-krajowe, tlumaczenie Bidena za wojna na Ukrainie i w Izraelu: President Joe Biden is making a new case to the American public for shipping arms, ammunition and other military supplies to the wars in Ukraine and Israel. His argument: many of those supplies are made in America — and that’s good for American jobs. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: jaka jest intencja 22.10.23, 12:39 I jeszcze troche: “Let me be clear about something,” Biden said. “We send Ukraine equipment sitting in our stockpiles. And when we use the money allocated by Congress, we use it to replenish our own stores, our own stockpiles with new equipment.” “Equipment that defends America and is made in America. Patriot missiles for air defense batteries, made in Arizona. Artillery shells manufactured in 12 states across the country, in Pennsylvania, Ohio, Texas. And so much more,” he said. “You know, just as in World War II, today patriotic American workers are building the arsenal of democracy and serving the cause of freedom.” Odpowiedz Link
kalllka Re: jaka jest intencja 22.10.23, 12:41 No od początku, od kryzysu u republikanów z daniem pomocy dla Ukrainy, tak mi migało w głowie, ze musi coś zrobią za jednym zamachem/ nomen omen/. Wciąż jednak brak informacji o ruskich przetasowaniach w Syrii. Tyle wiemy co o hesbollach. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: jaka jest intencja 22.10.23, 10:09 To jest bardzo proste, intencja polega na pokazywaniu masowego spojrzenia pmediow zachodnich na te sprawe w codziennych relacjach, jej dosc jednostronne relacje (wskazujace jakies wielkie idee jako motyw przewodni, obrona kraju, szerzenie demokracji, szlachetne partnerstwo USA i Izraela itp.) i jednoczesnie pokazywanie drugiego dna i staraniu sie dojsc faktycznych przyczyn ktore za tymi zlozonymi i zadawnionymi wydarzeniami stoja, a ktore z oczywistych powodow nie sa promowane w prasie i wcale takimi oczywistymi dla sluchaczy/czytaczy tej prasy nie sa, jak widac. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: jaka jest intencja 22.10.23, 10:12 No i jeszcze dochodzi do wytykania obludy i podwojnych standardow wojennych u tych samych panstw ktore w jednej wojnie nazywaja zbrodnie wojenne zbrodniami wojennymi, a w tej wojnie popiskuja ze to tylko sluszna obrona i tak ma byc nawet jesli zle to wyglada i faktycznie jest juz czyms innym. Odpowiedz Link
kalllka Re: jaka jest intencja 22.10.23, 12:08 Zainteresowanie mechanizmami.jestem wystarczająco stara by pamiętać rodziców i moich kolesiów wyjeżdzających nagle po 68’ A chwile wcześniej jakieś migawki polskiej TVP, rozmowy znajomych moich starych w pracowni, gdy izraelska wojna z Egiptem, wzgórza Golan. To wszystko połączone z dzisiaj, historią, co to kurna zatoczyła koło, paradoksalnie wraca smak dzieciństwa. Ten konflikt poniekąd nas wychował tylko retoryka się zmieniła. Jako dorosła osoba urządzałam czasem dla rzeszy Palestynczykow /studiujących wtedy na UMCS/ spotkania całkiem jawne spotkania- OWP takie gdzie pełno było ruskich „folderów z bronią”. To do dzisiaj mnie zastanawia , jak brak dostępu do informacji, tylko do niej dostępu, może „zdestabilizować” procesy myślowe. Dlatego i do dzisiaj się uzupełniam. Odpowiedz Link