dodupiec4 23.12.23, 08:06 ... zdrowia i solidnego Mikołaja. Takiego co najmniej, jak ten do którego wzdycha ta nieco materialistyczna pani... 😀 www.youtube.com/watch?v=HTCFi4l3nkY Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan_stereo Re: Wesołych Świąt... 23.12.23, 13:10 Z wzajemnoscia! ps. takiego watku tu brakowalo. :")) Odpowiedz Link
shachar Re: Wesołych Świąt... 23.12.23, 17:37 No czesc Krzychu, nareszcie cie przywialo z powrotem. Mikolaj w tym roku strasnie laskawy, i Swieta po chuju fest, bo bede sie rozwodzic jednak, z powodow praktyk uzdrowicielskich w USA ( z powodu ktorych zamaz wyszlam rowniez-covid, wszyscy poumieramy i nikt z 'obcych' chorego do szpitala sie nie dobebni, pierdolona propaganda), z ktorymi zaczecie doprowadza w 100% do bankructwa..Malzonek, lekce sobie wazyl swoje zdrowie, tak wiec no coz, niech zbiera co zasial, indywidualnie. A oto moja choinka, modrzew stary Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Wesołych Świąt... 23.12.23, 18:36 Coraz bardziej popularna staje sie dewiza zawarta w tej piosence www.youtube.com/watch?v=YCiZCzriF0g świat chyba zmierza w tym kierunku Wizja Leibniza się zaczyna materializować - świat składa się z monad pomiędzy którymi nie ma kontaktu Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Wesołych Świąt... 23.12.23, 19:39 Czy to żółte jest jego kamizelką ratunkową ? Odpowiedz Link
shachar Re: Wesołych Świąt... 23.12.23, 20:01 Zrobilam sobie ognisko, to dla was wszstkich tez, dla tych co nie maja drewna albo miejsca Odpowiedz Link
shachar Re: Wesołych Świąt... 23.12.23, 19:19 Krytyku, esencja parowania sie z kims zasadza sie na koncepcji grania w tej samej druzynie, do tej samej bramki. Jesli nie, to jest to nietrafiona decyzja. Ponadto. Jako kobieta, nie rozumiem, powszechnego wsrod mezczyzn konceptu, ze kobieta ma jakies niewyczerpane mozliwosci i sily organizowania, sprzatania, gotowania, bycia niekonfliktowa, ze to nam przychodzi gladko i bez wysilku. Dlaczego fantastyczny wydaje sie wybor uwieszenia sie na kobiecie? Ktora to albo z usmiechem rozwiazuje wszystkie sytuacje, a jesli nie , to kwasi, czyli sobie nie radzi... Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Wesołych Świąt... 23.12.23, 19:38 Dlaczego fantastyczny wydaje się wybór uwieszenia sie na kobiecie? Tzw ucieranie się ludzi w związku jest niebezpieczne ,bo dokonuje się niezauważalnie i ewolucyjnie dla obu lub jednej ze stron . Czujność zostaje uśpiona i po jakimś czasie już jest bardzo żle ,za daleko żle i - nieodwracalnie .To uwieszenie się tak właśnie się dokonuje , ale uważam , że nie wynika ono tylko z wygodnictwa facetów .Stawiałbym bardziej na fundamentalną niezdolnośc niektórych z nas do wzięcia całkowitej odpowiedzialności za swoje życie i za związek - że przecież jego jakośc lezy też w moich rękach. To co wymieniłaś jako atrybuty kobiece -sprzatanie ,gotowanie,itd może byc ok -ale tylko w sytuacji gdy facet wnosi ze swojej strony jeszcze więcej - że tak powiem pompatycznie - jest animatorem reszty dziedzin życia .Np zabiera kobietę na wycieczki bliższe i dalsze .Zaskakuje ją ciagle czymś ciekawym.Nie żaluje dla niej czasu, jest jego ksiezniczką. Gra do jednej bramki nie satysfakcjonuje żadnej strony. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Wesołych Świąt... 23.12.23, 23:50 pl.wikipedia.org/wiki/Szczodre_Gody wesolych, szczodrych, slonecznych Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 09:46 Czyli z chrześcijaństwem mają niewiele wspólnego. I dobrze. Bo coż mogłoby wymysleć samo chrzescijanstwo ? Ono jest przecież religią a nie - kulturą. Ideologią , a nie - prawdą codzienną oraz wierzeniami i obserwacjami codziennymi. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 13:02 Przesilenie zimowe/najdłuższa noc roku świętowana jest jest od zarania ludzkości. Zaratusztrianie świętują od VI w.p.n.e. a wcale nie jest to ich wymysł. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 13:04 Wesołych Świąt, Kochani Spędźcie je tak, jak najlepiej lubicie. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 15:03 dzieki Elisku, a co my w zasadzie swietujemy ? Odpowiedz Link
shachar Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 20:15 Swiętujemy nostalgię za tym ,co nam się wydawało, że będzie. Swiętujemy dawne prezenty, zapachy, cacuszka choinkowe, cukierki-sople, biedę i bogatość, wysiłek w to wszystko. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 20:35 dokladnie, ja po raz pierwszy w zyciu jestem sam na Wigilii i Swieta, jak palec w dupie. I wiecie co ? Mam to wszystko gdzies, to wszystko jeden wielki szalom 😎 Odpowiedz Link
shachar Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 21:06 Nie no, chyba z jednego psa ci zostawili do pilnowania? Swięta to także czas obrachunku. Odpowiedz Link
shachar Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 21:31 No pewnie! W tym roku nie pisywaliśmy do siebie, ale bywały lata, że co najmniej raz na kwartał! Jakby tam nie bylo, to jesteś częścią mojego życia, a ja Twojego. Slę pozytywne vibes, i ten teges...i w ogóle...same serdeczności. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 21:49 hej Gosiul, ale mi sie cieplo na sercu zrobilo, dzieki za te slowa i pozdrawiam. A Ty z kim na Swieta ? Odpowiedz Link
shachar Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 21:55 Z Bobem oczywiście, i z przyszłym byłym mężem Który gra kolędy z komputera i polskie programy okołobożonarodzeniowe. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Wesołych Świąt... 25.12.23, 07:45 Ja wczoraj wziąłem swoje wypieki, swój własnoręcznie zrobiony bigos i swoją sałatkę (nie licząc kilku kupionych prezentów) pocałowałem Gaję i pojechałem do prawie obcych ludzi. To są moi klienci, bardzo sympatyczni młodzi ludzie ,którzy znając moja sytuację zaprosili mnie do siebie. Malwina wręczając mi w piątek wizytówkę zniosła jednym określeniem moje obiekcje mowiac , że nadajemy na tych samych falach i powinno się udać. I udało się chociaż nie była to typowa Wigilia, bo gość często i gęsto zatrudniał się w roli opiekunki dla półrocznego Czarusia , rozkosznego wciąż uśmiechniętego berbecia. Były ciekawe rozmowy, było przedstawianie się z fragmentami swojej historii życia. Były refleksje ogólne o życiu Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 21:43 No to masz Wigilię cala dla siebie, mozesz nawet w domu z obrusa orygami wycinac i nikt ci nic nie powie, pełne swieto duchowo-intelektualne Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 21:50 tak to wyglada, orzygami na obrus 😀 Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 22:12 a Ty jasiu, jak palec czy kims ? Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 22:35 ktos tam jest w innej izbie rodzinnej, ale ja zawsze wszystko kontempluje caly czas sam, no tak mam i juz ;')) Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Wesołych Świąt... 24.12.23, 23:11 od malego tak masz, czy... od kolan ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Wesołych Świąt... 25.12.23, 07:57 dokladnie, ja po raz pierwszy w zyciu jestem sam na Wigilii i Swieta, jak palec w dupie. I wiecie co ? Mam to wszystko gdzies, to wszystko jeden wielki szalom 😎<<<< Ponieważ od września jestem sam w domu, to miałem trochę czasu , żeby skorzystać z samotności i dokonywać refleksji i jeszcze jeden samotny wieczór nie był mi do niczego potrzebny .Dlatego bez oporów skorzystałem z propozycji. Różnica wieku -oni ok 30-tki - i doświadczeń, nie stanowiła bariery w rozmowie. Malwina jest bezpretensjonalna, otwarta i kreatywna w myśleniu. Robert jest pozytywnie nastawiony do wszystkiego, głodny nowych doświadczeń i przyjaźnie nastawiony do ludzi. Jak obydwoje stwierdzili, kochają się dziś jeszcze bardziej niż w dniu ślubu. I tę atmosferę akceptacji i miłości było czuć, zero podskórnej agresji.Dobrze się czułem w ich domu i w ich towarzystwie. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Wesołych Świąt... 25.12.23, 09:07 www.facebook.com/watch?v=702899861592927 przegrał chyba dlatego , że się nie wyspał... Odpowiedz Link
elissa2 Re: Wesołych Świąt... 25.12.23, 11:46 koziouek-matouek napisał: > dzieki Elisku, a co my w zasadzie swietujemy ? > Każdy to co chce i jak chce Ty najwyraźniej święty spokój. Ja 4 dni wolnego (no u Was w Usiech to tylko 3 dni) Wigilia - (niekoniecznie religijna) jedyny w roku niezwykły dzień; na obczyźnie ma szczególną wartość Odpowiedz Link
kalllka Re: Wesołych Świąt... 28.12.23, 11:10 Aaa ok, to ja się podsumuje tez, poświątecznie i przednoworocznie; od lat w gronie rodzinnym, najczęściej ok 10 osób- tzn u siostry; Tam gdzie przyjeżdżam to sypialnia na obrzeżach Wrocławia. Tam, z wielka ochota robię za sluzke spod łóżka. Zaczynam od sprzątania- łącznie z myciem starej nigdy nie wyciągane zastawy z waza, przez wspólne lepienie uszek, kończę na nieustannym podawaniu i sprzątaniu ze stołu i wymiance obrusów na jeszcze bardziej białe , wykrochmalone i świąteczne… oraz podżeganiu podczas gier planszowych… Juz wiem, ze i zwłaszcza rzekle, wydaje sie beznadziejna i niewiarygodna, ale to akurat charakterystyczna dla nas- „magia świat” czyli odwrotność. Cóż począć, tak sobie siebie i od lat sprawdzam w roli skrzatów od roboty i mi dobrze idzie: umiem wszystkim dogadzać. Żeby nie było, nikomu- nic nie radzę i nie polecam i nikomu tez niczego innego, oprócz tego co chce, co wyrazi, nie życzę… Samotność, a właściwie samodzielność to dla mnie stan naturalnie permanentny. Truizm i banał ale dla mnie ważny; od lat jestem świadomie i staram się atrakcyjnie, z nikim/ zwłaszcza w trybie oczekiwań/ nie wiązać. ale wiem tez, ze inni np moja siostra zupełnie inaczej do tego podchodzą. Dla nich manifestacja oczekiwań to sposób na samodefiniowanie- self zauważenie i wtedy właśnie jestem Ja-kalka. Siostra, córka, matka, ciotka, bogini… A wy- czego ode mnie oczekujecie.. na ten nowy rok? Odpowiedz Link