Dodaj do ulubionych

Świat baśni 🧚‍♂️

13.01.25, 02:30
to jedyny swiat, ktory ma sens.
Stracilem chec uczestniczenia w ludzkim zyciu. Nie, to nie depresja, tylko doglebne zrozumienie tej ludzkiej tragikomedii. To przychodzi z wiekiem. Nie oczekuje od mlodszych ode mnie by dzielili ze mna te uczucia. Musza czekac na swoje lata.
Brod, smrod, ciemno, zimno, snieg po kolana i Niemcy wokolo.
Heil Braun i gasnica.

Obserwuj wątek
    • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 12:17
      Archetypy i skrypty. To jest o ludzkim zyciu. Powiedz mi jakie lubisz basnie, a powiem ci kim jestes.

I nie heiluj.
      • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 15:29
        Basnie bez udzialu ludzi.
        • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 19:21
          Bolek i Lolek to sa chlopcy, wzorowani zreszta na relanych. Kubus Puchatek, jedna z najpiekniejszych ksiazek dla dzieci, tez jest o ludziach.
          • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 20:07
            Nie o ludziach, tylko dla ludzi.
            • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 20:56
              O ludziach. Misie nie sa takie, w rzeczywistosci zzeraja swoje cubs.
              • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 22:41
                Mnie nie interesuje rzeczywistosc ludzi.
                • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 22:58
                  Wowczas ogladalbys raczej Animal Planet wink
    • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 12:23
      Mamy tu sąsiada, który ma 92 lata. Prowadzi bardzo aktywny tryb życia. Jeszcze do niedawna jeździł rowerem. Ma samochód ale coraz rzadziej nim jeździ. Korzysta przede wszystkim z komunikacji miejskiej oraz taxi. 2, 3 razy w tygodniu odwiedza samotnych staruszków. Spotyka się ze znajomymi, z rodziną. Gdy (o wiele młodszy od niego) sąsiad po operacji wracał do zdrowia, starszy pan, był na każde jego zawołanie.
      • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 12:34
        👍

No wlasnie 🙂 Kazdy sam wybiera, czy jest elfem czy gargamelem.
    • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 15:45
      a_iii_ty napisał:

> To przychodzi z wiekiem. Nie oczekuje od mlodszych ode mnie by dzielili ze mna te uczucia. Musza czekac na swoje lata.

Kiedy to wlasnie mlodsi bardzo lubowali sie w swiecie basni, dopiero jak im walnelo 14lat na liczniku to sie zaczeli od niego odcinac.
      • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 16:33
        Swieta prawda. Na starosc wraca sie do tych basniowych tajemnic, jak juz sie chce rzygac na te realia doroslych. Wolalbym ogladac Bolka i Lolka niz nowy bullshit Netflixa. To samo dotyczy literatury. Wspominalismy o Niziurskim.
        Porownaj ta radosc z czytania ksiazek z Klubu Wloczykija z opaslymi dzielami Stefana Kinga.
        Makabra. Smrod, glod, ciemno, zimno, snieg po kolana i Niemcy wokolo.
        Braun. Do dziela!
        • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 20:47
          Ja nawet nie wiem czy te kolejne ksiegi to pisal Stefan, pewnie jakis sztab rzemieslnikow w oparciu o badanie rynku, tak teraz chyba powstaja ksiazki, za to Niziurski co wydal pod swoim nazwiskiem to wiadomo, ze to byl on.
          • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 21:26
            Nawet nie trzeba badania rynku, wystarczy podpisac sie Stephen King i miliony wpadaja na konto.
            • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 22:10
              Albo JKRowling, kompletnie nie kumam fenomenu Harry Pottera, fantazja pisarska autorki dosc mierna i malo odkrywcza, a zachwyt jakby wymyslila nowy wymiar.
              • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 22:37
                Nie czytalem ani jednej czesci. Zdaje sie, ze Kosciol Katolicki tez cos mial do tej literatury.
              • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 23:12
                kompletnie nie kumam fenomenu Harry Pottera

Blagam… ile Ty masz lat? 😂 Harry to wspolczesny Kopciuszek, dobro wygrywa, zlo przegrywa, sila przyjazni, zakompleksiony i poszkodowany chlopiec odkrywa, ze ma supermoce i de facto jest wybrancem… magia, magia, magia…psychologicznie jest to jasne jak slonce.
                • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 23:21
                  Do drzwi dobija sie jakas narwana babka, a taaak, prosze ja wpuscic smile

Na pewno nie mam juz lat 10 zeby sie tym zachwycac, choc to to straszny szablon i do tego zrealizowany bez polotu, stad nie rozumiem jego atrakcyjnosci, gdyby to było chociaż dobrze napisane, no ale tez nie. Moc reklamy.
                  • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.01.25, 23:41
                    JHWH, daj temu dziecku choc krztyne rozumu… blagam!!! 😀 Od kiedy to rozumienie, czemu cos jest popularne, indukuje taki sam zachwyt u rozumiejacego ow fenomen? Ludzi nie przyciaga klasa jezykowa narracji, tylko tresc, ktora wywoluje w nich emocje, tu identyfikacje z glownym bohaterem. Najmocniej reklamowane gnioty ponosza klape. Nie da sie samym marketingiem napedzic popularnosci wydmuszce. Harry niesie tresc, na ktora jest popyt.
                    • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 00:02
                      Ja tego nie dalem rady czytac takie to bylo czerstwe, ( a moze Ty tez sie zaliczasz do tych co kreuja popyt na taka literature ? Te wizje o milosci daleko od tego nie leza) to faktycznie jest to tak samo popularne jak padlina z mcdonaldsa, wydaje mi sie wiec, ze popularnosc takowego, czesto wynika z braku wlasciwego odniesienia, to tak jak wielu smakuje zmarniala amerykanska czekolada mleczna, az do czasu gdy dane im bylo skosztowac koszernej czekolady. Gdyby dac tym masom dobrze napisana ksiazke, wedle tego samego szablunu, z polotem i dowcipem, zrobilaby jeszcze wieksza furore, i to juz bym rozumial, no chyba ze zalozyc iz sam schemat robi tak duzo iz wklad literacki nie musi byc na specjalnie wysokim poziomie. Taki Niziurski bije te Rowling na glowe poczuciem humoru oraz znajomoscia dzieci.

Co myslisz Wilczymio, powiedz prosze co Cie dzisiaj gnebi ?
                      • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 00:24
                        Buahaha. Ja bym z wilcza jama nawet tygodnia pod jednym dachem nie wytrzymal. Mysle, ze te jej fantazje milosne to zwyczajne tortury dla partnerow.
                        • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 00:35
                          Wliczamia szuka swojego Zorro, jestem pewien ze juz sie ustawiaja do niej w kolejce dziesiatki kandydatow, w koncu pieknie odpowiada na retoryczne ptytania, jest swietna tancerka, wedle tego co mowi, a do tego podobno wielce sympatyczna, no atuty sa jednoznaczne, boje sie ze jak tylko kogos spotka to nam z forum zniknie prosto w swiat milosnej basni i tyle ja ujrzymy, ech...
                          • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 00:52
                            Milosci Janie sie nigdy nie szuka, zapamietaj to sobie. Przychodzi, kiedy sama chce oraz audaces fortuna iuvat 😉

BTW, wcale nie lubie tanczyc. Ni chuja nic nie qmasz, zostalismy po prostu zrobieni z innego kawalka gliny 😀
                            • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 09:13
                              wilczamia napisała:

> Milosci Janie sie nigdy nie szuka, zapamietaj to sobie. Przychodzi, kiedy sama
                              > chce oraz audaces fortuna iuvat 😉

Czyli Ty nie chodzisz po zadnych forach o tematyce randkowej, rozumiem smile

> BTW, wcale nie lubie tanczyc.

A potrafisz chociaz ?
                              • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 10:34
                                Czyli Ty nie chodzisz po zadnych forach o tematyce randkowej

Szukac milosci? 😂 Toz to jakby ktos zycia szukal na cmentarzu…
                                • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 19:14
                                  Buahaha
                                • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 19:17
                                  wilczamia napisała:

> Szukac milosci? 😂 Toz to jakby ktos zycia szukal na cmentarzu…

Bylas tam kiedyś 1 listopada?
                                  • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 19:52
                                    Bylas tam kiedyś 1 listopada?

Tak, bylam, nawet niedawno, i 1, i 2.

1 go tam nie bylo, 2 tak smile
                        • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 00:44
                          Ale ja nie jestem gejem tak jak Wy, nie miewam partnerow 😂

Czy Ty naprawde jestes Janie az tak durny, zeby podejrzewac mnie o czytanie HP? 🤣 Oczywiscie ze widzialam tylko film, wiec jest dla mnie jasne, co ta historia uruchamia w ludziach. Bylo to latami publicznie walkowane, wiec nie wiem po jakiego chuja nagle nie rozumiesz Fenomenu Harrego Potera lolaboga disco angolo literatury! 😂

Ghirardelli lepsze niz Cadbury BTW.

Ta, Niziurski bije i jednoczesnie czysci buty Haskowi. Co to ma do rzeczy w ogole? HP jest uplifting i o to w tym chodzi. Wiem, wiem, cenisz tylko znajomosci, o bliskich zwiaxkach nie masz pojecia, to i nie zrozumiesz, dlaczego dzieci lgna do opowiesci o przyjazni i magii. Ja Ci tego nie bede w stanie wytlumaczyc podobnie jak nigdy nie bede w stanie pojac, jak ktos moze Hymn o milosci porownywac do hamburgerow z sieciowki. Na cale szczescie nie bede.
                          • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 00:51
                            Ta ma gadane, rany boskie! Wydaje mi sie, ze wilcza nigdy chlopa nie miaua.
                            • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 00:55
                              No co innego Ty, chlopa miales wiec sie mozesz kompetentnie wypowiedziec 😂

Dbrnc 😀
                              • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 01:13
                                Buahaha, idz juz spac Olenko, bo piandrolisz okrutnie.
                                Andrzej Kmicic.
                                Chorazy Orszanski.
                          • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 09:30
                            wilczamia napisała:

> Ale ja nie jestem gejem tak jak Wy, nie miewam partnerow 😂

Chyba Ci sie z kims pomyliłem, nie pierwszy juz raz smile

> Czy Ty naprawde jestes Janie az tak durny, zeby podejrzewac mnie o czytanie HP?
                            > 🤣 Oczywiscie ze widzialam tylko film, wiec jest dla mnie jasne, co ta historia uruchamia w ludziach.

Jak ogladalas film, który jest chyba jeszcze durniejszy od ksiazki (w tej mozna chociaż uzyc wlasnej wyobraźni), to jak najbardziej podejrzewam i widze ze slusznie smile

> Bylo to latami publicznie walkowane, wiec nie wiem po jakiego chuja nagle nie rozumiesz Fenomenu Harrego Potera lolaboga disco angolo literatury! 😂

Wiem ze bylo walkowane, znam tez te wszystkie argumenty ktore tak naiwnie przytaczasz. Mnie zastanawia bowiem czy taka Akademia Pana Kleksa nie zdobyłaby znacznie wiekszego rozglosu gdyby byla po angielsku, ma wszystkie cytowane punkty any byc takim hitem.

> Ghirardelli lepsze niz Cadbury BTW.

Nie jem juz od lat czekolady, nawet sprowadzalem kiedyś z manufaktury z Peru, ale chyba wole chalwe.

> Ta, Niziurski bije i jednoczesnie czysci buty Haskowi.

Rozmawiamy o pewnym, juz wystarczajacym poziomie ktory nie jest szmira, no i rozmawiamy o ksiazkach dla dzieci, przypominam.

> HP jest uplifting i o to w tym chodzi. Wiem, wiem, cenisz tylko znajomosci,
                            > o bliskich związkach nie masz pojecia, to i nie zrozumiesz, dlaczego dzieci lgna do opowiesci o przyjazni i magii.

Mowisz o zwiazkach dzieci czy doroslych smile Chyba Cie strasznie boli ze ktos sie moze wypiac na zwiazek i moze wolic przyjazn, tego juz Twoja glowka nie potrafi pojac, widze.
                            Bylem dzieckiem to chyba wiem do czego lgnalem, mówię o szmirowatosci tej książki.

>Ja Ci tego nie bede w stanie wytlumaczyc p
                            > odobnie jak nigdy nie bede w stanie pojac, jak ktos moze Hymn o milosci porownywac do hamburgerow z sieciowki.

To banalne, milosc jest takim samym produktem obecnie jak hamburger, nie wiem jak można tego nie widzieć. Tak sie sprzedaja plytkie ksiazki i filmy o rzekomej miłości.
                            • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 10:28
                              Boli? Chyba niewiele wiesz jednak o miedzyludzkich zwiazkach, skoro uwazasz, ze kogos moga bolec wybory nicka z ktorym nigdy nie mialo sie nawet flow 😉

Rozmowa z Toba jest jak proba przekazania, co to jest kolka nerkowa, komus, kto o tym tylko slyszal w TV, dlatego tak wyglada ta rozmowa. To samo tyczy sie hipotezy, ktora tu podprowadzasz, jakoby monoteizm a tym samym bog w istocie byl szalbierstwem.

Milosc jest produktem tylko w Tobie, poniewaz jej “doswiadczasz” jedynie via (pop)kultura i prawdopodobnie w ogole nie miales okazji, sadzac po tym, co przywolujesz. Kto w doroslym zyciu nie chcial umrzec w zwiazku z czyms a propos zwiazku z kims, ten nigdy nie kochal ani nie zyl. Acz nie oczekuje, ze sie zgodzisz, wrecz przeciwnie, jestesmy na milion procent z innego fragmentu ilastej skaly osadowej 🙂

Jest w Tobie tendencja do manipulacji, edytowalbys chetnie swoje posty 🙂 Wyglosiles apoteoze wyzszosci znajmosci nad miloscia, po czym sie zreflektowales, ze nie styknie i teraz przechodzisz na przyjazn 😀 Ech, Janie… wincy, wincy!!! Te numery sa za naiwne.

Twoja glowka nie potrafi pojac, widze.

No wlasnie… taki jestes, kazda lyzwa w swoja strone i zaraz wyladujesz na dupie 😉

FYI, bylam na filmie z dzieckiem, nie uwazam jednak tej histori za szmire, podobnie jak tony innych bajek. Natomiast jako dziecko lubilam juz Camusa, bo taki dom wylosowalam, ze bylo co sciagac z polek. Dlatego nigdy nie powroce do lektur Niziurskiego. Moje z dziecinstwa wyznaczyly troszke inny pkt odniesienia niz Niziurski.

Nie, Akademia nie moglaby. To jak z mezczyznami, jedni budza milosc, drudzy nie, choc to chlop i to chlop, teoretycznie to samo, jak ktos nie ma radaru. Ale mila historyjka, tylko bez duszy. Cos jak z tymi filmami, co to wiele ma “wszystkie cytowane punkty”, ale tylko konkretny zostaje kultowym dla konkretnego pokolenia. Jakas magia, wibracja czy ki diabel 😉

• jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 18:47
                                Masz wielka trudność w wyobrazeniu sobie ze mozna zaznac miłości w związku i byc w pełni zadowolonym z zycia bez niej. Stad te nieustanne powtarzanie z Twojej strony ze tak moze mowic tylko osoba ktora nie ma zielonego pojęcia jak wygląda miłość, czyz nie ?

Co do monoteizmu, sama Biblia podprowadza taka chipoteze o politeizmie, mozesz się z tym nie zgadzac ale tutaj nie widze żadnych argumentów z Twojej strony, mialas szanse w adekwatnym watku i nic nie napisalas, po co teraz robisz takie wtrety. Nie lubi stylu rozmowy kiedy ktoś sugeruje rzeczy i nigdy ich nie uzasadnia tylko wraca nieustannie do tych pustych oskarzen, po co ?

Moze musisz sie tez zastanowić nad soba, ze to Ty nigdy nie zrozumiesz o czym ja pisze. Dla mnie nie ma sprzecznosci w tym aby utrzymywac znajomosc ktora de fakto jest przyjaznia bo ma jej wszystkie elementy, takie znajomości podtrzymuje o inne nie dbam. I owszem, te znajomości ktore kultywuje cenie sobie wysoko, nie będę pisal ze wyzej od milosci, bo ja tego nigdy tak nie zestawiam. Sa mi jednak one w 100% wystarczajace, czy tez zaspokajajace mnie, i nie powtarzaj znowu ze to dlatego ze nie doswiadczylem miłości.

Co do Akademii, czego ona nie ma co ma HP, gdzie jest ta dusza w HP, w nas samych czy faktycznie w tych utworacg? Choc tutaj nie bardzo wiem jak moglabys odpowiedziec biorąc pod uwage ze ja odnoszę sie do ksiazek.
                                • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 20:52
                                  Janie, nie mam zadnej trudnosci w wyobrazeniu sobie, ze jestes zadowolony. Przeciwnie, jestem absolutnie pewna, ze jestes zadowolony. Tak jak i ja bylam zadowolona w wieku np. 20 lat. Nasza rozmowa nie dotyczyla zadowolenia. Mylisz sie rowniez, myslac, ze nie rozumiem, co piszesz. Rozumiem nawet to, czego nie piszesz i dlaczego. Juz tak mam smile Ale jesli tego potrzebujesz, chetnie przyznam, ze masz racje i jestem taka, taka i smaka smile

Co tam jeszcze... a, monoteizm. Nie wiem, czy czujesz, tzn. wiem, ze nie czujesz, ale to nie sa dwie rozmowy dotyczace dwoch osobnych watkow. W swojej istocie jest to sama rozmowa. Nie byles w Australii, ja tak. Nie bede wiec w stanie obalic Twojej hipotezy, ze Australia nie istnieje, ani tez wytlumaczyc Ci, jak tam jest. Do pewnych rozmow/relacji/poczucia connection konieczni sa ludzie, ktorzy byli w Australii. Wiedzialam/czulam to w Tobie juz 20 lat temu. Wyraziscie potwierdziles moje wrazenie w tym watku Krisha o Matriksie. Teraz tylko rozstrzygamy to, co jest dawno rozstrzygniete smile

A, jeszcze ta Akademia. Powiedzmy, ze ta dziewczyna od lakieru byla dowcipna, miala krotkie wlosy, dlugie rzesy, kochala zwierzeta i Led Zeppelin. Na swiecie jest x dziewczyn dowcipnych, z krotkimi wlosami, dlugimi rzesami, kochajacymi zwierzeta i Led Zeppelin. Zadnej z nich bys nie lubil tak, jak tamtej. Jedni ludzie to rozumieja, inni nie. Understand the difference wink
                                  • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 21:13
                                    A potrafisz napisac bez kluczenia i ogolnikow odnosnie politeizmu w Biblii, co konkretnie masz jako argument przeciw ? Nie interesuja mnie wyobrazenia Twoje o mnie, nie wchodzimy tu przeciez w znajomosc, interesuje mnie tylko i wylacznie dyskusja w temacie ktory zdaje sie sama podjelas, oczekuje zatem konkretow przeciw ( tak samo jak padly konkrety za), jesli mozesz takie sformulowac. Bo widzisz, to jest zagranie ponizej pasa taka wycieczka z Australia, ja nie robie zmylek w stylu ze nigdy nie pojmiesz zasadnosci politeizmu bo nie bylas w Kambodzy. Jesli Twoim argumentem glownym i jedynym sa zwyczajnie wewnetrzne odczucia to nalezy to szczerze napisac, pokiwam glowa ze zrozumieniem i na tym sie zakonczy, a tak mamy unik.
                                    • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 21:18
                                      A odnosnie Bledow Matrixa, aby je wszystkie wyjasnic nie potrzeba zaraz boga, wystarczy znac troche zachowanie sie naszego umyslu w takich sytuacjach, jedny, ci co potrzebuja, zobacza tam boga, a inni zdarzenie statystyczne, mowil o tym ladnie Neil deGrasse.
                                      • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 22:00
                                        Obie Twoje odpowiedzi swiadcza o tym, ze nie rozumiesz, co mowie / nie rozumiemy, co mowimy. Nie wiem, skad w Tobie dazenie do tego, zebysmy sie zrozumieli, skoro widac golym okiem, ze to niemozliwe.

Nic co prawda nie musisz, ale musisz wink zrozumiec, ze kiedy pisze cos "do Ciebie", nie pisze tego wcale do Ciebie. Pisze to z cala pewnoscia do siebie samej oraz nie tylko. Ja w ogole - zauwaz - nie wartosciuje tego, ze widzisz zdarzenie statystyczne gdzie ja widze wcale nie boga, a na pewno nie boga wg Twojego rozumienia boga.

Komunikujemy sie, zeby sie rozpoznac, slyszalam, ze po zapachu doswiadczen. A nie zeby wynegocjowac przez plot jakies ogolnoludzkie ostateczne rozumienie swiata.

Peace smile

I jeszcze raz dziekuje, ze utrzymywales przez lata to forum. Jesli mam racje i istnieje rzeczywistosc poza "tym zyciem", byc moze kiedys sie dowiesz, jak piekna i wazna role ten byc moze dla Ciebie niewiele znaczacy fakt odegral, posrednio, w moim zyciu smile
                                        • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 22:50
                                          No i bylo tak od razu ;'))

Czolem!
    • shachar Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.01.25, 20:23
      Podsumowujac ten watek, Rogan ma racje, ze trzeba umozliwic czlowiekowi wypowiedz w wdluzszej formie, wtedy prawda ukaze sie jakos tam.
    • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 15.02.25, 14:52
      Nie chcąc zakładać nowego wątka, wkleję to tu bo jest trochę baśniowo. Po przeczytaniu rozmarzyłam się.

Przyjechaliśmy do Gruzji z Olsztyna w 2015 roku.
      Mam na imię Celina i pochodzę z Podlasia, mój mąż Piotr z Olsztyna. Kiedy zdecydowaliśmy o przeprowadzce mieliśmy obydwoje 50+ i byliśmy zmęczeni szybkim tempem życia w Polsce, wiecznym brakiem czasu dla siebie i swoich pasji. Przeprowadzka i zmiana stylu życia, to było nasze marzenie. Musieliśmy najpierw pokonać biurokrację, potem zwolniliśmy się z bezpiecznych, ale mocno stresujących etatów, kupiliśmy dom w Sighnaghi, spakowaliśmy się do małej toyoty Aygo i ruszyliśmy na podbój świata odległego o 4 tysiące kilometrów.
      Potem trudny remont domu w Gruzji, problemy z materiałami budowlanymi, z fachowcami, bariera językowa, z której ratowała nas znajomość języka rosyjskiego. Po trzech miesiącach zmagań wszystko było gotowe na przyjęcie gości.
      Tak powstał nasz dom gościnny w Gruzji, czyli Peter’s Guest House.
      Chcemy, abyś poczuł się u nas, jak u cioci na wakacjach. W tym celu stworzyliśmy trzy pokoje gościnne, aby klimat domowego ogniska udzielał się również naszym gościom.
      U nas możesz odpocząć w ciszy i spokoju, kiedy potrzebujesz odrobinę intymności i oderwania się od zgiełku dnia codziennego. Pokoje gościnne, to przestrzeń dla naszych gości, których z przyjemnością zapraszamy również do naszej przestrzeni.
      Jesteś zmęczony zwiedzaniem kraju, nadmiarem wrażeń? A może masz inne priorytety, niż grupa, z którą podróżujesz? Nie lubisz podróżować z dużą grupą, bo każdy ma inne potrzeby, bo ktoś zawsze opóźnia grupę, bo jest plan i trzeba się go trzymać, a Ty chciałbyś poczuć klimat kraju?
      A może chcesz poznać zwykłe życie w Gruzji od podszewki, mało turystyczne miejsca, z ich problemami i ciekawostkami? Nie obawiaj się podróży w nieznane, bo znasz już nas i wiesz, że drzwi naszego domu są dla Ciebie otwarte. Zapraszamy!
      W naszym domu poczujesz rodzinny klimat. Zorganizujemy Ci wycieczki zgodne z Twoimi preferencjami i tempem zwiedzania. Opowiemy o Gruzji, o naszym życiu w tym kraju. Pokażemy miejsca, których nie ma w przewodnikach. My również byliśmy turystami. Zwiedziliśmy kawał świata. Zatrzymywaliśmy się w różnych miejscach na nocleg. Czujemy Twoje potrzeby, bo wciąż patrzymy na nie przez pryzmat własnych doświadczeń w podróżowaniu.
      Jeżeli preferujesz samodzielne podróżowanie, to dobrze trafiłeś. U nas nie ma zwiedzania ze sztywnym planem, słuchamy Twoich oczekiwań i dostosowujemy naszą ofertę dla Ciebie.
      Możesz u nas liczyć na urozmaicone śniadania, które w dużej mierze są przyrządzone z wiejskich produktów oraz naszych domowych wyrobów. Spróbujesz u nas domowego masła, jogurtu z bawolego mleka, sera zrobionego przez wiejską gospodynię, a także naszych dżemów, kiszonek, herbatek z liści drzew i krzewów owocowych oraz pysznych nalewek Piotra.
      Jeżeli lubisz słuchać opowieści o zwiedzanym kraju, to u nas ich nie zabraknie. Wieczorami na naszym tarasie, przy kieliszku nalewki dereniowej lub z dzikiej róży, Piotr opowiada o tym, jak się tu znaleźliśmy, jak nam się tu żyje, o tradycjach, zwyczajach, o naszych sąsiadach. Możesz też wymienić doświadczenia z innymi podróżnikami, którzy w tym czasie się u nas zatrzymali.
      Wierzymy, że czas spędzony pod naszym dachem pozwoli Ci naładować baterie, poczuć klimat kraju, odstresować się przy dźwiękach cykad, a po powrocie do domu zatęsknić za Gruzją i za czasem spędzonym u nas.
      Decydując się na skorzystanie z naszej oferty wesprzesz bezdomne gruzińskie zwierzęta, które dokarmiamy i leczymy. W Gruzji schroniska dla zwierząt nie są popularne. Jest jedno w Tbilisi, jedno w Batumi i jedno w Kutaisi. Reszta kraju pozbawiona jest takich miejsc. Postanowiliśmy, że będziemy pomagać bezdomnym zwierzętom w naszym miasteczku pokazując mieszkańcom problem i uwrażliwiając ich na cierpienie zwierząt. Ty również możesz wziąć w tym udział, ponieważ z kwoty, którą zapłacisz za pobyt w naszym domu 15% przeznaczamy na karmę i leki dla psów i kotów z ulicy.
      • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 15.02.25, 15:00
        Sliczne, jasiu ze szczescia zagra w koncu w moje gry.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 25.02.25, 15:56
      www.facebook.com/share/v/1A926C5pJg/
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 01.03.25, 19:29
      Hello, wylazic z nory 😃
      • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 01.03.25, 19:36
        Pora na dobranoc bo już księżyc świeci...
        • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 03.03.25, 13:20
          Slodkie czasy.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 02.03.25, 22:43
      Kto wie co to?
      • extramuralrura Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 02.03.25, 23:57
        tak się rodzą obcy z nostromo
      • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 03.03.25, 13:52
        a_iii_ty napisał:

> Kto wie co to?
        >
        Nie wiem. A Ty wiesz?
        Jeśli wiesz, to napisz.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 03.03.25, 01:05
      Fajnie tu
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 03.03.25, 13:56
      Jak cieplutko
      • shachar Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.03.25, 00:30
        Imek, moim zdaniem masz dosyć zycia kawalera.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 04.03.25, 21:21
      Gdzie te czasy?
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 05.03.25, 10:31
      Dzien dobra 🌹
      • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 06.03.25, 20:32
        Nie wiem czego ale bierze mnie na wsteczny jak widze takie przeslodzone różyczki. Cos jak zlote zeby, sie swieci no ale tak przesadnie smile
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 05.03.25, 14:18
      Zapraszam 🌄
      • extramuralrura Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 05.03.25, 14:45
        ... rzekła wiedźma do Jasia i Małgosi...
        • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 06.03.25, 21:15
          Tak to wyglada
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 06.03.25, 14:23
      Dobry...
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.03.25, 19:39
      To moj swiat
      • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.03.25, 21:56
        Mój też!
        Często przed snem, żeby sobie "zaprogramować" sen, wyobrażam sobie taką alpejską łąkę.
        Ale aż takiej mnogości kwiecia to nie. smile Tu chyba ten obrazek jest trochę podrasowany przy wsparciu ai.
        smile
        • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 13.03.25, 22:40
          Dochodzimy do punktu, ze nie wiadomo co jest prawda czy fantazja. To otwiera drzwi do nieslychanych oszustw.
          • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.03.25, 12:24
            Basniowo
            • extramuralrura Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.03.25, 12:34
              A po co ubrana?
              • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 14.03.25, 13:32
                Moze ja sie nie znam na kobietach, ale per analogiam moze po to, zeby ja mozna bylo rozebrac? 😉
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 00:14
      Ide spac w zieleni patrykowej.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 17:54
      LEGO kolego...
      • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 19:38
        Paskudne!
        To już zdecydowanie wolę patrykową sypialnię.
        • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 19:45
          oj, nie to zdjęcie mi się wkleiło
          do patrykowej sypialni miało być to i to i to smile
          • jan_stereo Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 20:28
            Ile to roboty z przycinaniem z zewnatrz, jakby tak wlasciciel pojechal na miesieczny urlop to moglby potem nie znalezc swojego domu smile
            • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 21:19
              jan_stereo napisał:

> Ile to roboty z przycinaniem z zewnatrz, jakby tak wlasciciel pojechal na miesi
              > eczny urlop to moglby potem nie znalezc swojego domu smile
              >
              big_grin

Ale to jest baśniowy świat. Tam nie ma takich problemów. Tam skrzaty lub elfy dbają o tak prozaiczne sprawy. smile
              • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 21:52
                Dobrze mowi, dac jej vudki.
              • wilczamia Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 21:55
                elfy dbają o tak prozaiczne sprawy.

Robic mozemy, nam nic nie jest za cienszko, ale co my z tego bedziemy mieli? 😉
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 18.03.25, 21:53
      Pucio pucio
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 19.03.25, 17:29
      Koncik LEGO Lewego.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 19.03.25, 18:05
      Sukulenty
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 19.03.25, 22:17
      Moj swiat, Christmas i peg solitaire.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 19.03.25, 22:27
      Kaktus Ksiezycowy (moon cacti) z LEGO.
      Wiem, ze pewnie dla Was to kicz, brzydota i takie nic. Nie szkodzi, mnie sie podoba.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 20.03.25, 00:12
      Pierdole swiat doroslych.
    • a_iii_ty Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 20.03.25, 15:48
      Wiosna juz jest!
      • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 20.03.25, 17:20
        To raczej lato w Grecji smile

U nas jest wiosna (19 st w cieniu) i ....
      • elissa2 Re: Świat baśni 🧚‍♂️ 20.03.25, 17:39
        kobierzec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka