Dodaj do ulubionych

Matma na maturze!

16.01.25, 22:19
Moj model edukacji, ktory ma sens jest jak nastepuje.
1. Do 8 klasy ucza sie wszyscy wszystkiego. Po 8 latach mlody czlowiek juz wie, ktore przedmioty mu leza, a ktore sa udreka.
2. Licea powinny juz byc calkowicie ukierunkowane wedlug zdolnosci i checi danych uczniow.
3. Z grubsza:
- mat, fiz, chem z rozbudowanym programem, plus jezyki obce
- jez polski, historia, psychologia, polityka etc plus jezyki obce
- sztuka, muzyka, teatr, film, literatura.
I matura z obranego profilu licealnego.
×××
Dlaczego tak uwazam? Po co komus wiedza o pochodnych, calkach, matrycach, przestrzeniach Banacha jesli ma talent malarski i zamierza dostac sie na Akademie Sztuk pieknych?
Po co komu lamanie glowy nad stopami metrycznymi wiersza klasycznego, jak jego/jej marzeniem jest byc fizykiem jadrowym etc.
Mysle, ze liceum to nie potrzebna strata czasu na mase przedmiotow, ktore powoduja stres i niechec.
Pierwsze 8 lat powinny dac podstawy ze wszystkich dziedzin, bez wyjatku. A potem juz zgodnie z talentem i upodobaniami.
Braun, do dziela, gasnica po kulasach.
Obserwuj wątek
    • wilczamia Re: Matma na maturze! 16.01.25, 23:38
      W dupie mam ludzi, ktorzy nie sa w stanie napisac matury i z polskiego, i z matematyki, matura widac nie dla nich. Gospodarka potrzebuje specjalistow po zawodowkach.

Oczekujesz rownania w dol. I po chuj?

Bo to chyba niemozliwe, ze swedza Cie ludzie, ktorzy potrafia blyskotliwie i dowcipnie operowac slowem, maja ulubionych poetow, pisarzy, filozofow, wydobywaja dzwieki z instrumentow, widza, co jest piekne i qumaja, kurwa, matematyke na poziomie uniwersyteckim, usmiechajac sie przy tym jak aniol? wink
      • a_iii_ty Re: Matma na maturze! 16.01.25, 23:53
        Wyjasnij mi o co ci chodzi.
        Jak zwykle potok wywodow i zadnego konkretu.
        • wilczamia Re: Matma na maturze! 17.01.25, 00:22
          Down leveling, huh? And why the fuck?

(juz dalam samo streszczenie, zebys mial latwiej big_grin)
      • chocolate_dog123 Re: Matma na maturze! 16.01.25, 23:53
        👏
      • chocolate_dog123 Re: Matma na maturze! 16.01.25, 23:54
        wilczamia napisała:

> W dupie mam ludzi, ktorzy nie sa w stanie napisac matury i z polskiego, i z mat
        > ematyki, matura widac nie dla nich. Gospodarka potrzebuje specjalistow po zawod
        > owkach.
        >
        > Oczekujesz rownania w dol. I po chuj?
        >
        > Bo to chyba niemozliwe, ze swedza Cie ludzie, ktorzy potrafia blyskotliwie i do
        > wcipnie operowac slowem, maja ulubionych poetow, pisarzy, filozofow, wydobywaja
        > dzwieki z instrumentow, widza, co jest piekne i qumaja, kurwa, matematyke na p
        > oziomie uniwersyteckim, usmiechajac sie przy tym jak aniol? wink

👍
    • jan_stereo Re: Matma na maturze! 16.01.25, 23:54
      Ja sie zaczalem uczyc dopiero na studiach, wczesniej nie mialem weny, nie nauczono mnie nauki w domu, wszystko przez to chyba ze sie nauczylem liczyc w przedszkolu dosc dobrze i potem nic ciekawego nie bylo w podreczniku, tak nie nabylem jak inne dzieci cierpliwosci i checi do uczenia sie. Co do przedmiotow, liczyc powinien umiec kazdy, nawet poeta, chociazby po to aby go na kasie nie wyrolowano smile

A serio, na pewno nie zaszkodziloby wiecej przedmiotow zyciowych, pierwsza pokoc, nauka o jedzeniu, o zaciaganiu kredytow, o prawach obywatelskich, wazna tez jest historia, chociazby po to aby jej zla strona sie nie powtarzala i politycy nie wciskali kitow smile

Zatem to niekoniecznie ilosc przedmiotow, ale ich jakosc. Powinni tez uczyc dzieci medytacji i kung fu smile
      • a_iii_ty Re: Matma na maturze! 17.01.25, 00:01
        I bardzo wazne, o czym mowil Osho: no competition but cooperation!
      • wilczamia Re: Matma na maturze! 17.01.25, 00:33
        Ja mialam fantastycznych nauczycieli, podrecznikow nie pamietam wiec za bardzo, choc te od matmy zostawilam, zeby kiedys miec na emeryturze przyjemnosc smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka