29.07.25, 16:38
Od kiedy przeczytałam "Maria Fiodorowna. Pamiętnik carycy." amerykańskiego autora Christophera W. Gortnera, jestem pod wrażeniem jego stylu. I choć temat, jego ponoć najlepszej książki o życiu matki W. Churchilla, "The American Adventuress" to nie za bardzo moja bajka, chcę ją przeczytać.

lubimyczytac.pl/autor/36518/christopher-w-gortner
A potem zobaczę, może jeszcze kilka: o Katarzynie Medycejskiej, o Izabelli Kastylijskiej i jej córce Joannie Szalonej, może o Lukrecji Borgia...

Obserwuj wątek
    • elissa2 Re: Czytadła 29.07.25, 16:44
      Jennie, córka nowojorskiego finansisty Leonarda Jerome'a, urodziła się w bogatej rodzinie, ale też w atmosferze skandalu. Po rozstaniu rodziców matka zabrała Jennie i jej siostry do Paryża, gdzie pani Jerome była zdecydowana wydać córki za mąż za członków najbardziej elitarnych rodzin. To pełne blasku miasto stało się dla nich burzliwą szkołą życia, aż do momentu, gdy wybuchła rewolucja.

Uciekając do Anglii królowej Wiktorii, Jennie wkrótce zwróciła uwagę arystokraty Randolpha Spencera-Churchilla, syna księcia Marlborough, jednego z najwyższych rangą arystokratów Wielkiej Brytanii. Była to miłość od pierwszego wejrzenia, a ich niekonwencjonalne małżeństwo opierało się na wzajemnych ambicjach i narodzinach dwóch synów. Niezrażona przedwczesnym wdowieństwem i sztywnymi oczekiwaniami społeczeństwa, Jennie bez wahania kontynuowała bliską przyjaźń z Edwardem, księciem Walii – znanym bon vivantem – i dwukrotnie wyszła za mąż za młodszych mężczyzn. Kiedy jej syn Winston rozpoczął błyskotliwą karierę polityczną, Jennie poprowadziła go do sukcesu, będąc jego najbardziej zagorzałą i cenną zwolenniczką.
      Jennie Jerome prowadziła niekonwencjonalne życie pełne buntu, które było jednocześnie skandaliczne, tragiczne i ekscytujące, dzięki czemu zyskała miano amerykańskiej poszukiwaczki przygód.
      • shachar Re: Czytadła 29.07.25, 20:32
        Ja na troche podobna nute. Nie czytadlo, ale widziadlo, dokument o Marcie Stewart smile Calkiem przyjemnie sie oglada, znacznie lepsze od tego Untamed dla polglowkow, ktory tak reklamuja Dzisiaj jest Netflix dzien. Martha to tez niezla skandalistka, w swojej podrozy poslubnej do Europy, ucapila jakiegos gostka w katedrze i pocalowala, opowiada o tym z duzym przejeciem. Zobaczymy, co bedzie dalej smile
        Z ksiazek kupilam sobie jakis historyczny thriller, The Pretender, bo spodobaly mi sie recenzje. Osnuta luzno na autentycznych wydarzeniach historia chlopaka, ktorego chowno w ukryciu a nastepnie wyciagnieto na swiatlo dzienne aby zrobic go krolem Anglii. Rzecz sie dzieje w XVI wieku chyba. Czyli na lato stare dobre czasy, kiedy zeby rwano na zywca, dosyc juz wiadomosci o AI i taryfach smile
    • jan_stereo Prince Andrew 09.08.25, 13:30
      Tekst linku

I recenzja

www.bbc.co.uk/news/articles/c24z1l090dqo
      • elissa2 Re: Prince Andrew 09.08.25, 18:54
        Bardzo ciekawe. Dzięki za namiar do recenzji. Ciekawe, ciekawe.. książka jeszcze się nie ukazała a już jest na liście bestsellerów.
        Rodzinna tradycja Welfów, Wettynów vel Windsor. smile
        Trudno wymienić wszystkich skandalistów z tej dynastii. Bertie syn Wiktorii, Edward VIII zafascynowany Hitlerem i zakochany w pani Simpson, Andrzej, a i Karol ma to i owo "na sumieniu", Harry... Ciekawe kto z prawnuków Elżbiety II będzie podtrzymywał te tradycje. smile
        • jan_stereo Re: Prince Andrew 09.08.25, 21:57
          Karol byl w latach 80/90-tych wielkim kumplem Jimmy Savile'a, ktory po smierci, zostal okrzykniety jednym z najwiekszych pedofilow w UK, jego czeste wizyty w szpitalach, zapraszanie dzieciakow na sesje w BBC, nabraly zupelnie innego swiatla. Mowiono tez o wyciszaniu wielu spraw przez policje, zwlaszcza takich ktore mogly wmieszac w temat Karola (ten tez sie oczywiscie odzegnywal od znajomosci). Elzbietka tez raczej o wszystkim wiedziala, musiala miec o czym myslec, z takimi wychowankami.

www.youtube.com/watch?v=JV8khm4s9j4
      • elissa2 Re: Prince Andrew 09.08.25, 19:04
        A tak na marginesie... Córka cara Rosji Aleksandra II, Maria Aleksandrowna Romanowa, wydana została za syna królowej Wiktorii. Marii nie podobało się życie w Londynie (klimat, jedzenie, mentalność). Była jedyną która nie bała się Wiktorii, która żelazną ręką rządziła również rodziną. Maria otwarcie nazywała teściową... durną babą. big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka