Dodaj do ulubionych

Nowe zagadki - Edycja 20

16.07.23, 17:01
Chyba przyszło mi założyć nowy wątek zagadkowy. Więc do dzieła!
Obserwuj wątek
    • baga Nowe zagadki - Edycja 20 #1 16.07.23, 17:02
      Dziś dla ochłody - plaża. Kto zna jej nazwę?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #1 17.07.23, 17:15
        baga napisała:

> Dziś dla ochłody - plaża. Kto zna jej nazwę?

Nie jestem "plażowa", więc nie mam bladego pojęcia. Bywałaś na Węgrzech, ale tam nie ma takich gór. W Izraelu nad Morzem Martwym też. (I kolor nie ten.)
        Jakaś Grecja?
        • chris.w5 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #1 17.07.23, 20:18
          kot.peter napisała:
          > Jakaś Grecja?

tak, plaża Paralia Lalaria
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #1 17.07.23, 21:14
            chris.w5 napisał:

> tak, plaża Paralia Lalaria

Zgadza się! Zagadkujesz.

• chris.w5 Nowe zagadki - Edycja 20 #2 17.07.23, 21:58
              w jakim mieście zrobiłem to zdjęcie?
              • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #2 18.07.23, 21:43
                Myślę, że informacja iż twórca rzeźby urodził się w Polsce niczego nie ułatwi, więc można ją podać.
                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #2 18.07.23, 23:02
                  wariant_b napisał:

Czy chris i wariant to ta sama osoba ? wink Bo coś wariant zdecydowanie trafnie podpowiada, ale nie chce dać rozwiązania tongue_out

> Myślę, że informacja iż twórca rzeźby urodził się w Polsce niczego nie ułatwi, więc można ją podać.

Ale czy jego miejsce urodzenia wtedy też było w Polsce?
                  • chris.w5 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #2 18.07.23, 23:43
                    baga napisała:
                    > czy jego miejsce urodzenia wtedy też było w Polsce?

urodził się 13 marca 1939 we wsi Czeluścin, województwo wielkopolskie,

wariant i chris to dwie rożne osoby
                    • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #2 19.07.23, 09:33
                      chris.w5 napisał:

> urodził się 13 marca 1939 we wsi Czeluścin, województwo wielkopolskie,

Granica Polski w 1939 roku przebiegała w tym miejscu bardzo blisko i byłam ciekawa po której stronie wylądował Czeluścin. Ale już wiem, że po polskiej. To są takie tereny, że nigdy nic nie wiadomo. I pewnie również mieszkańcy byli wymieszani.
                      • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #2 19.07.23, 11:48
                        baga napisała:

> Granica Polski w 1939 roku przebiegała w tym miejscu bardzo blisko...

Widzę, że nie uwierzyłaś mi na słowo. A sprawdzałem na wszelki wypadek.
                        • wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #2 19.07.23, 19:14
                          Chris = Berlin. Zdjęcie zrobiono przy głównym dworcu kolejowym.
                          • chris.w5 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #2 19.07.23, 19:29
                            wedrowiec, brawo! zgadza się, czekamy na Twoją zagadkę
                          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #2 19.07.23, 19:31
                            wedrowiec2 napisała:

> Chris = Berlin. Zdjęcie zrobiono przy głównym dworcu kolejowym.

A rzeźbiarz to ten:
                            pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCrgen_Goertz
      • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 20 # 8 29.07.23, 19:26
        A taka brama / łuk?
        Daleko od bramy Kobalt, ale okres chyba ten sam.
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 8 01.08.23, 22:20
          kot.peter napisała:

> A taka brama / łuk?
          > Daleko od bramy Kobalt, ale okres chyba ten sam.

Dobra, nie męczmy się już dalej! Łuk Janusa w Rzymie.

• kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 8 02.08.23, 00:51
            baga napisała:

> kot.peter napisała:
            >
            > > A taka brama / łuk?
            > > Daleko od bramy Kobalt, ale okres chyba ten sam.
            >
            > Dobra, nie męczmy się już dalej! Łuk Janusa w Rzymie.

Basiu, dobrze, że wróciłaś. Dawaj dalej.
    • wedrowiec2 Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 20.07.23, 19:29
      W tym kompleksie nowoczesnych budynków znajduje się polski konsultat. Jaka to miejscowość?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 20.07.23, 21:02
        wedrowiec2 napisała:

> W tym kompleksie nowoczesnych budynków znajduje się polski konsulat. Jaka to m
        > iejscowość?

Na pewno nie jest to polski konsulat w Baku. smile Myślałam, cholera, że mam własne zdjęcie, ale gdzieś mi je wcięło. Albo obiekt był akurat pod słońce. W każdym razie, jadłam naprzeciwko lunch.

A ten Twój na pewno uda się znaleźć. Tylko tymczasem dostałam głupawki.

• wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 21.07.23, 21:38
          I styl architektoniczny bardzo podobnywink
      • wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 21.07.23, 21:37
        Budynki stoją nad sztucznym zbiornikiem wodnym, w pewnej, niewielkiej odległości od znanej świątyni.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 21.07.23, 21:50
          wedrowiec2 napisała:

> Budynki stoją nad sztucznym zbiornikiem wodnym, w pewnej, niewielkiej odległości
          > i od znanej świątyni.

Nie Frankfurt, nie Berlin, wyszło, że Kolonia.
        • wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 22.07.23, 18:26
          Pierwsze miejsce zajmuje kot.peter. Drugie, ze startą 64 minut do lidera kobalt_x
          Zagadkę zadaje kot.peter.
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 22.07.23, 21:30
            wedrowiec2 napisała:
            > Zagadkę zadaje kot.peter.

Kot pojechał dziś na cudowną wycieczkę i ma świeżutkie zdjęcia, ale po powycieczkowym obiedzie w kultowej myśliwskiej restauracji w okolicach pewnego parku narodowego skupia się na tym, żeby się nie rozpęknąć - ach, ta gicz sarnięca z szarymi kluseczkami - więc nowa zagadka będzie jutro.
            Powyższe możecie zapamiętać jako podpowiedź. W okolicach Warszawy nie ma zbyt wielu PN, które da się ogarnąć jednego dnia.
            • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 22.07.23, 23:47
              kot.peter napisała:

> ... więc nowa zagadka będzie jutro.

Warto poczekać na zdjęcie, czy można już zgadywać?
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 23.07.23, 12:13
                wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
                >
                > > ... więc nowa zagadka będzie jutro.
                >
                > Warto poczekać na zdjęcie, czy można już zgadywać?
                Na razie można odgadnąć chyba tylko restaurację, ale próbuj.
                • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 23.07.23, 13:03
                  kot.peter napisała:
                  > Na razie można odgadnąć chyba tylko restaurację, ale próbuj.

Restaurację już mam odgadniętą - google wiedzą, gdzie można zjeść gicz z sarny.
                  Problem z wytypowaniem, co ciekawego mogłaś pstryknąć na trasie.
                  • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 23.07.23, 13:55
                    Nazwa miejscowości to czerwony owoc bez dwóch ostatnich liter i jest na Mazowszu. I park narodowy tez tam jest. W nazwie restauracji może zamieszkać sikorka lub wiewiórka. big_grin
                    • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 23.07.23, 15:28
                      kobalt_x napisała:

> Nazwa miejscowości to ... lub wiewiórka.

Wszystko niby się zgadza, ale tego na zdjęciu nie potrafię rozpoznać.
                    • wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 23.07.23, 15:39
                      kobalt_x napisała:

>. W nazwie restauracji może zamieszkać ... l
                      > ub wiewiórka. big_grin
                      Dzięcioły też tam bywająsmile
                      • kot.peter Jesteście świetni! 23.07.23, 20:40
                        Nawet nie potrzebowaliście zdjęcia.
                        Tak, obiadowałam w restauracji Dziupla w Truskawiu w Puszczy Kampinoskiej.

Zagadka "właściwa" za moment. Tymczasem sarnina.

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 21.07.23, 22:54
        Im Media Park 5, 50670 Kolonia
        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 21.07.23, 22:55
          Nie zauważyłam, że już po zagadce.
          • wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 3 22.07.23, 18:32
            Na zdjęciu znajdują się budynki Media Park. W jednym z nich mieści się polski konsulat.
            Wybór miejscowości nie był duży, bo konsulaty są tylko w Kolonii, Monachium i Hamburgu.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 20 # 4 23.07.23, 20:42
      Jak napisałam, jesteście świetni, ale do odgadnięcia, co zwiedzałam przed obiadem, jednak przyda się zdjęcie.
      • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 4 24.07.23, 13:12
        kot.peter napisała:

> Jak napisałam, jesteście świetni, ale do odgadnięcia, co zwiedzałam przed obiadem,
        > jednak przyda się zdjęcie.

No to mamy kłopot, bo raz że zdjęcie jest jednak dość daleko odległe od giczy z sarny
        (więc możemy sobie wyobrazić, jak musiałaś być głodna), a dwa, że sugeruje odmienne
        przeznaczenie widocznych na nim zabudowań niż jest rzeczywiście.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 4 24.07.23, 14:16
          wariant_b napisał:
          > No to mamy kłopot, bo raz że zdjęcie jest jednak dość daleko odległe od giczy z
          > sarny (więc możemy sobie wyobrazić, jak musiałaś być głodna).
          Strasznie głodna! Byliśmy na miejscu w południe, zwiedzanie zajęło prawie dwie godziny i na obiad dojechaliśmy po trzeciej.

>a dwa, że sugeruje odmienne
          > przeznaczenie widocznych na nim zabudowań niż jest rzeczywiście.
          To też się zgadza.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 4 24.07.23, 18:30
            Trafiłam na mapie na cmentarz ewangelicki przy Wiśle. Zainteresowało mnie po kim są te cmentarze. A potem zagadka odgadła się sama. Skansen Osadnictwa Nadwiślańskiego w Wiączeminie Polskim.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 4 24.07.23, 18:54
              kobalt_x napisała:

> Trafiłam na mapie na cmentarz ewangelicki przy Wiśle. Zainteresowało mnie po ki
              > m są te cmentarze. A potem zagadka odgadła się sama. Skansen Osadnictwa Nadwiśl
              > ańskiego w Wiączeminie Polskim.

Tak jest! Brawo!
              muzeumplock.eu/oddzialy/skansen-osadnictwa-nadwislanskiego/
              Aczkolwiek nazwa "Skansen Osadnictwa Nadwiślańskiego" mi się nie podoba. Nie wynika z niej, kto się tam "osadniczył". Tzn. osiedlał. Jakbyśmy nadal wypierali "obcą obecność" w Polsce.

Wolę nazwę "Olenderski Park Etnograficzny" - Wielka Nieszawka koło Torunia - który odwiedziłam tej zimy, będąc u wód w Ciechocinku.
              pl.wikipedia.org/wiki/Olenderski_Park_Etnograficzny_w_Wielkiej_Nieszawce
              Pomijając nazewnictwo, obydwa skanseny polecam do zwiedzania.
              Ten w Nieszawce jest większy, ciekawszy, i więcej się tam dzieje - pokazy, warsztaty itd.
              Ale skansen wiączemiński też jest super. I wstęp jest darmowy! Nawet cudny folder dają za darmo.

Kobalt, w Twoje ręce.

• kot.peter Wariancie! 24.07.23, 18:57
            "Zdjęcie odległe od giczy" made my day. smile
            • kobalt_x Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 24.07.23, 23:34
              Czyj to pomnik i gdzie jest?
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 25.07.23, 19:44
                kobalt_x napisała:

> Czyj to pomnik i gdzie jest?

Wygląda na Aleksandra Macedońskiego na Bucefale, ale konkretnego pomnika nie znalazłam.
                Ciepło?
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 25.07.23, 20:23
                  Inna późniejsza nacja.
                  • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 26.07.23, 01:04
                    Aleksander Macedoński takiego nakrycia głowy by nie miał. Ten był późniejszą epoką i z Azji. Był pierwszym zdobywcą tego terenu dla narodu, "W chwilę później połączył się z nimi pan Kazimierz Humiecki i poszli. XXX było trzech: Muchtar bey, Salomi, pasza ruszczucki, i trzeci Kozra, tłómacz. Spotkanie nastąpiło pod gołem niebem, za bramą zamkową. XXX, na widok posłów, poczęli kłaniać się, przykładając zarazem końce palców do serca, ust i czoła, Polacy zaś witali ich uprzejmie, pytając, z czemby przyszli. " Cytat pochodzi z naszego kraju i nie ma nic wspólnego z miejscem zagadki poza ludem, który w cytacie jest zaznaczony jako XXX. I tam ten pomnik stoi, gdzie ten lud dzisiaj ma państwo.
                    • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 26.07.23, 12:58
                      kobalt_x napisała:

> Cytat pochodzi z naszego kraju i nie ma nic wspólnego z miejscem zagadki poza ludem,
                      > który w cytacie jest zaznaczony jako XXX.

Właściwie to jak poczytać o władcy, którego to jest ten pomnik, to tego
                      jakiej był narodowości i jakiego wyznania też nie można być pewnym.
                      No, ale miejsce się zgadza.
                    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 26.07.23, 13:38
                      kobalt_x napisała:

> Aleksander Macedoński takiego nakrycia głowy by nie miał.
                      Na tym zdjęciu trudno się dopatrzyć nakrycia głowy. smile Myślałam, że to włosy.
                      Ale zamieściłaś tyle - ciekawie podanych - informacji, że pewnie da się ten pomnik wyguglać. Spróbuję, kiedy odpracuję dzisiejszą pańszczyznę.
                      Jeśli ktoś mnie wyprzedzi, trudno.
                      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 26.07.23, 23:28
                        Wśród licznych Ataturków i koni trojańskich wypluło coś w podobie. Poszukałam innych zdjęć i tak, to ten pan:
                        en.wikipedia.org/wiki/Kaykhusraw_I
                        Fajny pomysł z cytatem jako podpowiedzią!

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 26.07.23, 23:55
                          Zgadza się. Kaj Chusrau I lub Kajhisrew I, sułtan seldżuckiego Sułtanatu Rum panował na przełomie XII i XIII wieku i zdobył Antalye. Bardzo ładny park z widokami w Antalyi. Padało i nie fotogenicznie było. Zagadkujesz kocie. Pan Sienkiewicz bardzo się przydał w zagadce. smile
                          • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 27.07.23, 00:43
                            kobalt_x napisała:

> Zgadza się. Kaj Chusrau I lub Kajhisrew I, sułtan seldżuckiego Sułtanatu Rum ...

I tu Sienkiewicz sprawił mi mały kłopot - właściwie to I. Gıyâseddin Keyhüsrev
                            (trzymając się tureckiej pisowni) był Oguzem, czyli raczej Turkmenem a nie Turkiem.
                            Może dlatego pierwsze pasujące zdjęcie znalazłem z tekstem po rosyjsku.
                            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 27.07.23, 08:58
                              Dzisiejszych Turków jeszcze nie było. Oguz czy Turkmen to plemiona tureckie.
                              • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 5 27.07.23, 11:38
                                kobalt_x napisała:

> Dzisiejszych Turków jeszcze nie było. Oguz czy Turkmen to plemiona tureckie.

No właśnie - to trochę tak, jak użycie określenia Polacy w stosunku do wszystkich
                                plemion zamieszkujących teren współczesnej Polski za czasów Mieszka I.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 16:07
      Zainspirowana przez Kobalt też chciałam pokazać pomnik - takiego jednego. Ale uznałam, że pomnik zidentyfikujecie w trzy sekundy, więc wybrałam mauzoleum onego.

Mauzoleum mało wyględne i w dodatku zamknięte na kłódkę. No rzesz! (No żesz?) Ale w szparze widać godło państwa, co może Wam pomóc.
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 16:12
        kot.peter napisała:

> Mauzoleum mało wyględne i w dodatku zamknięte na kłódkę. No rzesz! (No żesz?) A
        > le w szparze widać godło państwa, co może Wam pomóc.

Sorry, g.. widać, nie godło. Tak chyba będzie lepiej.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 16:14
          Poproszę nazwisko gościa i nazwę miasta, w którym mauzoleum się znajduje.
          Przepraszam za bałagan., smile
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 19:02
            Mauzoleum Skanderbega w Lezhy. Albania. Bardziej pomogła czerwona flaga. Potem godło dało się dopasować.
            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 19:04
              Nawet nie zauważyłam trzeciego zdjęcia. Identyfikowałam plamy w drzwiach na drugim zdjęciu.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 20:32
              kobalt_x napisała:

> Mauzoleum Skanderbega w Lezhy. Albania. Bardziej pomogła czerwona flaga. Potem
              > godło dało się dopasować.

Brawo, Wasza Błyskawiczność! "Zagadkujesz", jak to mówisz.

• wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 19:08
          kot.peter napisała:
          > Sorry, g.. widać, nie godło.

W mapach Google jest fajne zdjęcie panoramiczne 360° wnętrza wnętrza mauzoleum,
          ale z wymienionych zauważyłem tylko godło i jakieś plamy na posadzce.
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 20:35
            wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
            > > Sorry, g.. widać, nie godło.
            >
            > W mapach Google jest fajne zdjęcie panoramiczne 360° wnętrza wnętrza mauzoleum.
            To zobaczyłeś więcej niż ja na żywo.

> ale z wymienionych zauważyłem tylko godło i jakieś plamy na posadzce.
            Kobalt też zidentyfikowała obiekt po "plamach". Robię fantastyczne zdjęcia. sad
            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 22:55
              Kocie, jaka ty jesteś biedna z plamami na zdjęciu. Już cię kotku głaszczę. smile Czasem tak bywa ze zdjęciami. Ja mam jakieś używane Sony z oleixa. Tak zwany lepiej rozbudowany kompakt z przed wielu lat. Jest do wymiany. Wysiadł parę razy i część zdjęć robiłam telefonem.
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 6 27.07.23, 23:20
                kobalt_x napisała:

> Kocie, jaka ty jesteś biedna z plamami na zdjęciu. Już cię kotku głaszczę. smile
                >
                Dzięki za głaski. Mrau!
                Dawaj dalej, bo Wariant już czeka. smile
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 27.07.23, 23:22

Przed jaką bramą stoję i gdzie jestem?
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 29.07.23, 01:55
                  Wielka cisza nikt się nie odzywa. Jest jego brama na zdjęciu, jest jego mur w kompletnie innym kraju i jest jego mauzoleum, które dzisiaj zwie się zamkiem w jeszcze innym kraju. Są ruiny świątyni, którą przysponsorował na Forum Romanum.
                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 29.07.23, 11:29
                    kobalt_x napisała:

> Wielka cisza nikt się nie odzywa. Jest jego brama na zdjęciu, jest jego mur w k
                    > ompletnie innym kraju i jest jego mauzoleum, które dzisiaj zwie się zamkiem w j
                    > eszcze innym kraju. Są ruiny świątyni, którą przysponsorował na Forum Romanum.

Mur i zamek były najlepszymi podpowiedziami. To pamiętałam. smile
                    Na zdjęciu jest Brama Hadriana w Antalyi.

Mur Hadriana - Wielka Brytania
                    mauzoleum - Zamek św. Anioła w Rzymie
                    świątynia Wenery i Romy nieopodal Koloseum

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 29.07.23, 18:19
                      Zgadza się i tak poszybowaliśmy dobrych kilka tysięcy kilometrów. Twoja kolej.
                      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 29.07.23, 19:22
                        kobalt_x napisała:

> Zgadza się i tak poszybowaliśmy dobrych kilka tysięcy kilometrów. Twoja kolej.

Dobra, ale dlaczego znowu ja?! sad
                        Niemniej, dobrze się bawię oraz rozwijam.
                        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 29.07.23, 20:17
                          Mało nas. sad
                          • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 29.07.23, 20:37
                            kobalt_x napisała:

> Mało nas. sad

No cóż - wakacje i inne takie.
                            Ale, że wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, naszukać się nie trzeba.
                            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 01.08.23, 19:18
                              wariant_b napisał:

> kobalt_x napisała:
                              >
                              > > Mało nas. sad
                              >
                              > No cóż - wakacje i inne takie.
                              > Ale, że wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, naszukać się nie trzeba.

Czyli już wszyscy - wszyscy Wy dwoje - wiedzą, tylko nikt się nie odzywa.
                              A ja sama już nie wiem, co to jest, bo wrzuciłam zdjęcie, którego teraz nie umiem znaleźć w swoim archiwum.

Wariancie - może powiesz mi prywatnie, co to jest, a ja wtedy spróbuję wymyślić jakąś inteligentną podpowiedź
                              i może ktoś się odezwie?

• wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 01.08.23, 21:16
                                kot.peter napisała:
                                > Wariancie - może powiesz mi prywatnie, co to jest, a ja wtedy spróbuję wymyślić
                                > jakąś inteligentną podpowiedź
                                > i może ktoś się odezwie?

Nie chciałbym się zbytnio wgłębiać w temat, bo pod spodem ponoć spływa Cloaca Maxima.
                                W związku z tym podzielone są opinie na temat, czy jest (lub był) to Łuk Triumfalny czy nie.
                                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 02.08.23, 00:50
                                  wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
                                  > > Wariancie - może powiesz mi prywatnie, co to jest, a ja wtedy spróbuję wy
                                  > myślić
                                  > > jakąś inteligentną podpowiedź
                                  > > i może ktoś się odezwie?
                                  >
                                  > Nie chciałbym się zbytnio wgłębiać w temat, bo pod spodem ponoć spływa Cloaca M
                                  > axima.
                                  > W związku z tym podzielone są opinie na temat, czy jest (lub był) to Łuk Triumf
                                  > alny czy nie.
                                  smile

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 01.08.23, 22:30
                                Nie rozumiem, gdzie jest ten łuk triumfalny. Widziałam tu raz nad ranem trunkową zagadkę ale zniknęła. wink
                                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 01.08.23, 23:27
                                  kobalt_x napisała:

> Nie rozumiem, gdzie jest ten łuk triumfalny. Widziałam tu raz nad ranem trunkow
                                  > ą zagadkę ale zniknęła. wink

No była, ja, jako administrator ją widzę. Ktoś ją skasował. Dlaczego? Nie wiem. Mógł to zrobić tylko administrator. Może nam wyjaśni? Myślisz, że źle odpowiedziałam? Nie o ten łuk chodziło?

Prosimy Kota o wyjaśnienie.

• kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 02.08.23, 00:57
                                    baga napisała:

> kobalt_x napisała:
                                    >
                                    > > Nie rozumiem, gdzie jest ten łuk triumfalny. Widziałam tu raz nad ranem trunkową zagadkę ale zniknęła. wink
                                    >
                                    > No była, ja, jako administrator ją widzę. Ktoś ją skasował. Dlaczego? Nie wiem.
                                    > Mógł to zrobić tylko administrator. Może nam wyjaśni? Myślisz, że źle odpowiedziałam? Nie o ten łuk chodziło?
                                    >
                                    > Prosimy Kota o wyjaśnienie.

Przepraszam za zamieszanie.
                                    Ogarnęła mnie pomroczność jasna - że jeszcze nie zadałam nowej zagadki - i stąd te trunki.
                                    Kiedy oprzytomniałam, usunęłam post. Będzie na następny raz.
                                    Nie wiem, co mi się stało. Trochę straszno. sad Mam nadzieję, że to zwykłe roztargnienie.
                                    • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 02.08.23, 08:07
                                      kot.peter napisała:

> Przepraszam za zamieszanie.
                                      > Ogarnęła mnie pomroczność jasna - że jeszcze nie zadałam nowej zagadki - i stąd
                                      > te trunki.
                                      > Kiedy oprzytomniałam, usunęłam post. Będzie na następny raz.
                                      > Nie wiem, co mi się stało. Trochę straszno. sad Mam nadzieję, że to zwykłe roztargnienie.

Myślę, że znaczenie miało też to, że przypięłaś nową zagadkę w nieodpowiednim miejscu i być może sama jej nie zauważyłaś.
                          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 # 7 29.07.23, 22:24
                            kobalt_x napisała:

> Mało nas. sad

Dobrze, że chleba nie pieczemy, bo zeszlibyśmy z głodu.
    • baga Nowe zagadki - Edycja 20 #9 02.08.23, 09:19
      W jakim mieście stoi taki ratusz?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #9 02.08.23, 17:48
        Ratusz w Zdunach.
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #9 02.08.23, 19:09
          kobalt_x napisała:

> Ratusz w Zdunach.

Brawo! Czekamy na Twoją zagadkę.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #10 02.08.23, 19:54
            A gdzie jest ten urząd miasta?
            • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #10 02.08.23, 21:29
              kobalt_x napisała:

> A gdzie jest ten urząd miasta?

W sam raz coś dla mnie smile Urząd Miasta Krasnystaw!
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #10 02.08.23, 23:30
                Popatrz, jak dopasowałam zagadkę. smile Znasz Krasnystaw?
                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #10 02.08.23, 23:55
                  kobalt_x napisała:

> Popatrz, jak dopasowałam zagadkę. smile Znasz Krasnystaw?

O tyle, o ile. Przelotnie. Ale szwendałam się lata całe po urzędach miast i gmin i jakieś migawki z nich mam.
                  • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #10 03.08.23, 00:54
                    Zagadkujesz.
    • baga Nowe zagadki - Edycja 20 #11 03.08.23, 12:16
      Co to za impreza?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 03.08.23, 21:46
        Zapewne grill sądząc po ilości kiełbasek. big_grin
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 03.08.23, 22:34
          kobalt_x napisała:

> Zapewne grill sądząc po ilości kiełbasek. big_grin
          Wyglądają na kiełbasę białą, i na to, że chodzi o długość, nie o smak, ale za bardzo mi to nie pomogło.
          Czy to poznańskie?

Bardzo ciekawa - i smaczna - zagadka.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 04.08.23, 00:36
            Może jakiś dawny niemiecki Wurstfest w obecnej wersji.
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 04.08.23, 12:38
            kot.peter napisała:

> Wyglądają na kiełbasę białą, i na to, że chodzi o długość, nie o smak, ale za bardzo mi to nie pomogło.
            > Czy to poznańskie?

Dobrze kombinujesz. Biorąc pod uwagę, że wydarzenie miało miejsce dość dawno, choć w ramach cyklicznej imprezy, odbywającej się co roku, przyjmę za poprawną zarówno odpowiedź w ramach jakiego festiwalu się to odbyło, jak i dlaczego ta długość ma znaczenie.

Podpowiem jeszcze, że nie jest to biała kiełbasa i nie jest to Wielkopolska.
            • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 04.08.23, 15:14
              baga napisała:

> Podpowiem jeszcze, że nie jest to biała kiełbasa i nie jest to Wielkopolska.

Obstawiłbym kaszankę, ale ani nie dopasowałem dalszego otoczenia (choć
              stół wydaje się podobny), ani nie jest to rekordowy wynik, bo kaszanki mało.
              Czyli zdjęcie musiałoby być aż z 2005 roku.
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 04.08.23, 22:44
                Znalazłam to: W sobotę 19 lipca 2014 roku w Radomyślu Wielkim ustanowiono nowy rekord Guinnessa na najdłuższą kaszankę na świecie.
                I jeszcze to: Czy pamiętacie Gryczaki 2005? 15 lat temu w Janowie Lubelskim, 30 lipca, podczas III Festiwalu Kaszy „Gryczaki”, pobiliśmy rekord na najdłuższą białą kaszankę janowską.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 04.08.23, 23:39
                  kobalt_x napisała:

> Znalazłam to: W sobotę 19 lipca 2014 roku w Radomyślu Wielkim ustanowiono nowy
                  > rekord Guinnessa na najdłuższą kaszankę na świecie.
                  > I jeszcze to: Czy pamiętacie Gryczaki 2005? 15 lat temu w Janowie Lubelskim, 30
                  > lipca, podczas III Festiwalu Kaszy „Gryczaki”, pobiliśmy rekord na najdłuższą
                  > białą kaszankę janowską.

Brawo, Kobalt! Mnie też wypluwało Radomyśl - oprócz "kiełbasek z Kołbaskowa" - ale bez zdjęć na potwierdzenie, że to to.
                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 05.08.23, 00:14
                  kobalt_x napisała:

> I jeszcze to: Czy pamiętacie Gryczaki 2005? 15 lat temu w Janowie Lubelskim, 30
                  > lipca, podczas III Festiwalu Kaszy „Gryczaki”, pobiliśmy rekord na najdłuższą białą kaszankę janowską.

Brawo! Tak, było to trudne, dawno, ale znalazłaś! Zagadkujesz!
                  • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #11 05.08.23, 00:34
                    Przy szukaniu rekordu pojawił się inny problem - w następnym roku (2006) wynik został poprawiony.
                    • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #12 05.08.23, 01:55
                      Dziękuję za podpowiedzi, bo nie lubię kaszanki i sama bym na kaszankę nie wpadła. Moja zagadka powinna być łatwa. Udaję się do zamku, do którego i gdzie jestem?
                      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #12 06.08.23, 11:41
                        Spacerowała po nim pewna Izabela.
                        • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #12 06.08.23, 13:56
                          kobalt_x napisała:

> Spacerowała po nim pewna Izabela.

I to nie byle jaka Izabela, ale Pierwsza.
                          Choć wieża ze zdjęcia to raczej nazwana imieniem jej ojca.
                        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #12 06.08.23, 14:37
                          kobalt_x napisała:
                          > Spacerowała po nim pewna Izabela.
                          Kolor murów faktycznie wygląda hiszpańsko.

Idę szukać. Mam przecież w zanadrzu tamtą trunkową zagadkę. smile

• kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #12 06.08.23, 14:39
                            kot.peter napisała:
                            > Idę szukać. Mam przecież w zanadrzu tamtą trunkową zagadkę. smile

Szybko poszło. Alkazar w Segovii.
                            Ja tam nawet byłam, ale 31 lat temu (!) i w dodatku robiłam slajdy, których już nie mam. Jeśli nie przegląda się startych zdjęć, to się zapomina.
                            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #12 06.08.23, 21:53
                              Trochę przypomnienia na zdjęciach. Czekam na zagadkę.
                              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 20 #12 06.08.23, 23:39
                                kobalt_x napisała:

> Trochę przypomnienia na zdjęciach. Czekam na zagadkę.

Dzięki za zdjęcia. Idę zakładać nowy wątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka