Dodaj do ulubionych

Algorytm Odpowiedzialności

06.04.26, 13:39
„Algorytm odpowiedzialności" to książka o tym, jak współczesne społeczeństwa gubią prawdę w świecie zdominowanym przez emocje, media i politykę populizmu. Autor zabiera czytelnika w podróż przez mechanizmy manipulacji – od fake newsów, przez algorytmy mediów społecznościowych, po narracje budujące tożsamość narodową.

To nie jest sucha analiza, ale żywy esej, w którym filozofia spotyka się z reportażem, a matematyczny wzór E × R = Z, staje się punktem wyjścia do opisu kryzysu współczesnej demokracji.

Książka pokazuje:

jak algorytmy kształtują nasze myślenie i decyzje,

dlaczego populizm rośnie na strachu i resentymentach,

jakie lekcje płyną z historii (Rwanda, NSDAP, Polska, USA),

i jak może wyglądać nowoczesna demokracja, jeśli odzyskamy odpowiedzialność za słowo i wspólnotę.

„Algorytm odpowiedzialności" to manifest dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć, dlaczego świat polityki i mediów działa tak, jak działa – i jak możemy wyjść z zaklętego kręgu manipulacji, odzyskując sprawczość obywateli.
Obserwuj wątek
    • elissa2 Re: Algorytm Odpowiedzialności 06.04.26, 13:40
      Napisałem tę książkę, bo miałem poczucie, że coraz trudniej odróżnić to, co jest informacją, od tego, co jest wpływem.

„Algorytm odpowiedzialności” to próba opisania świata, w którym emocje, media i polityka zaczynają wyznaczać kierunek myślenia szybciej niż fakty. Pokazuję w niej mechanizmy, które wszyscy widzimy, ale rzadko potrafimy uchwycić - od algorytmów mediów społecznościowych po język budujący podziały.

To nie jest analiza dla samej analizy. To zapis drogi - przez współczesność i historię - z pytaniem, czy możemy odzyskać odpowiedzialność za słowo, decyzje i wspólnotę.

To próba nazwania rzeczy, które działają, nawet gdy ich nie zauważamy.

Pozdrawiam serdecznie,
      Dominik Stein
      • krytyk2 Re: Algorytm Odpowiedzialności 06.04.26, 17:19
        Nasze podstawowe cechy uspolecznienia kształtowaly sie kilkaset tysięcy lat temu w środowisku małych grup łowiecko- zbierackich i należy założyć, ze taki model panuje dzisiaj. Oznacza to prawdopodobnie, ze dalszy przyspieszony rozwój prowadzący pr,ez, stadia plemienne a potem narodowe i państwowe stanowił dla ludzi coraz trudniejsze wyzwanie. Całkowity zanik " rozumu" przejawiajacy sie we wskazanych tu okresach i formacjach spolecznych jest tego skutkiem : to co sprawdzało sie w grupie 10 osobowej nie może sie sprawdzić w masie tysięcy czy milionów ludzi. Stanowi to wynaturzenie i odejście od naturalnych reakcji.
        • krytyk2 Re: Algorytm Odpowiedzialności 06.04.26, 17:35
          Moj wniosek jest taki: nie da sie zachować człowieczeństwa próbując dostosować archetyp przedple.iennych nastawien społecznych do współczesnych płomieniach deformacja. Jedynym ratunkiem jest powrót do małych grup rodzinno- przyjacielskich i z tej pozycji sekowanie prob narzucania swojej woli przez tybunow ludowych czy większych grup spolecznych
          • krytyk2 Re: Algorytm Odpowiedzialności 06.04.26, 17:36
            Plemiennych deformacji
    • elissa2 Re: Algorytm Odpowiedzialności 06.04.26, 15:14
      Od dawna szukałam w miarę obiektywnej odpowiedzi na pytanie dlaczego doszło do rzezi wołyńskiej. I chyba znalazłam.
      • a_iii_ty Re: Algorytm Odpowiedzialności 06.04.26, 17:06
        No i jak ta odpowiedz wyglada?
        • elissa2 Re: Algorytm Odpowiedzialności 06.04.26, 19:08
          a_iii_ty napisał:

> No i jak ta odpowiedz wyglada?
          >
          Oj, gapa ze mnie. Nie tu.
          W wątku Polska i Ukraina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka