jan_stereo 14.05.26, 23:20 Niepolityczny. Bedzie o burakach i kartoflach oraz sadzeniu jagod, jak na prawdziwych Niemcow przystalo, bo wiadomo, ani jednego Polaka i Polki na forum, wiec o piwie i wurstcie tez mozna wspomniec. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan_stereo Re: Rozpoczynam watek 14.05.26, 23:35 Wielcy Polacy to nie ten watek i forum Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Rozpoczynam watek 15.05.26, 00:02 Jeśli chodzi o pyry to jestem.kompletne antytalencie. W dawnych czasach posadziłem dwa rzędy długości 5 metrów i po miesiącu dziwiac sie ze mi nie wychodzą i nie kwitną spytałem sąsiada, byłego pracownika PGRu, co z nimi nie tak. Okazało się, ze jako rośliny okopowej powinny byc wykreślone czyli obsypane ziemią. Moment obsypania minął i ziemniaczki szlag trafił Odpowiedz Link
elissa2 Re: Rozpoczynam watek 16.05.26, 20:41 Takiej zimy a następnie wiosny, jak w tym roku, to chyba jeszcze nigdy tu w NL nie było. Gdy w Polsce "ogrodnicy" musieli czekać do co najmniej drugiej połowy maja (zimni ogrodnicy i zimna Zośka), tu już od kwietnia był sezon na sadzenie roślin, wsadzanie flanc itd. W tym roku młode roślinki słabo się sprawują. Poniżej fotki z ubiegłego roku, jak powinny wyglądać moje ulubione afrykańskie prymulki (streptocarpus saxorum). W tym roku te ze zdjęcia wyglądają już nieciekawie. Ukorzeniłam szczepki (czubki), wsadziłam do ziemi, ale kiepsko się sprawują. Nie wiem, co z nich wyrośnie. Wczoraj dzieciaki przywiozły mi z Belgii 4 sztuki z profesjonalnego rozmnożenia. Ale też są bardzo małe. Inne rośliny tak samo, poziomki ogrodowe, różne odmiany geranium, lawenda itd. Znajomi też ubolewają, że w tym roku coś nie tak. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Rozpoczynam watek 16.05.26, 22:33 Tak sie zastanawiam... czy Ty masz passport polski. Buahahaha. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Rozpoczynam watek 16.05.26, 22:52 Ja sadze od tygodnia borowki amerykanskie, jagody kamczavkie i maliny w ogrodzie, razem 8 krzakow, gdybym mial tereny jak. Goska to posadzilbym 30, zakladajac zeby krzyz pozwolil. Kupilem elektroniczny probnik ph oraz agent do jego zmniejszania w ziemi. No i dzis skonczylem prace ogrodowe, chyba rosna dobrze bo nie zolkna, w sumie dobrze ze sie ociagalem z tym bo ominely mnie przymrozki nocne. Odpowiedz Link
shachar Re: Rozpoczynam watek 17.05.26, 01:17 kupilam pare lat temu dwie sadzonki malin, na obrazku byly takie sliczne. Malo o nie dbalam, to prawda. Tak naprawde, tylko posadzilam. Myslalam, ze maliny sa bardziej trwale i zaprawione w bojach. Odpowiedz Link