26.06.26, 15:53
Buahaha, moja babka nawet nie slyszala tego slowa. Jadala glownie mieso, pila krowie mleko, smietane, jubila zielona salate, wiejski chleb I piwo. Zapach czosnku byl wszedzie, jajka od wlasnych kur.
I jej cala rodzina tak zyla, dociagajac do ponad 90tki, lub 80tki.
Moja mama i ojciec tez miesozerni, z warzyw
Tylko kapusta kiszona z marchewka.
Herbata I kawa. Ojciec wodke lubil (albo musial).
Wszystko na smalcu, zadnych Coca-Cola i przegryzek miedzy posilkami.
A teraz?
Im wiecej dietetyki tym wiecej grubych ludzi.
Chorych, zmeczonych.
A u Was jak sie jadlo?
Obserwuj wątek
    • jan_stereo Re: Dieta 26.06.26, 18:58
      Obecne mieso, jaja czy krowie mleko to chlam do kwadratu, zbieranina pestycydow z pasz z dodatkiem antybiotykow oraz hormonow wzrostu.

Pisanina o tym co sie jadlo w oderwaniu od zrodla tego jedzenia niewiele mowi o diecie. Poza tym licza sie tez proporcje tego co sie je.

80lat obecnie to nic specjalnego, 90 i w gore to jest oczekiwanie wspolczesnej, w miare zdrowej cywilizacji z dostepem do medycyny.

Przy czym wymeczenie 90ki w przewleklych chorobach to tez nie jest dobre osiagniecie.
      • a_iii_ty Re: Dieta 14.08.26, 17:55
        Chciales powiedziec w miare bardzo chorej cywilizacji? Rozumiem, ze sie przejezyczyles.
        Moich dziadkow lekarz widzial spisujac akt zgonu. Nikt nie slyszal o rocznych badaniach, zestawach suplementow, tabunach pigul etc.
        Kiedys to bylo po prostu jedzenie i nikt nie slyszal o dietach, wskazaniach, poza oczywiscie od stuleci stosowanych ziol.
        Heil.
        • jan_stereo Re: Dieta 14.08.26, 18:22
          W sredniowieczu tez nie slyszeli o badaniach, gdzie denata nawet lekarz nie widzial bo ten szedl prosto do gleby, zylo sie do 50ki, tak srednio, ale zgodnie z natura tez to bylo.
          • a_iii_ty Re: Dieta 14.08.26, 19:13
            I mieli sie fajnie. Dla nich 50 to tak jak dzisiaj 90. Inaczej czas czuli. Dzisiaj trzebaby byc szczesliwym jak po 70 nie trzeba sie utrzymywac w pionie i nie katowac sie lekami. Po 70 jestes juz na podtrzymaniu. Co to za zycie?
            Lepsze tamte 50 niz dzsiaj 90.
    • elissa2 Re: Dieta 14.08.26, 17:14
      Dietka smile
      www.facebook.com/reel/4513095068967129
      • a_iii_ty Re: Dieta 14.08.26, 19:13
        Ale slodkie pysio...
    • obrotowy A dziekuje :) 16.08.26, 16:38
      a_iii_ty napisał:

> A u Was jak sie jadlo?

Nie pamietam jak mi sie onegdaj jadlo u mamusi (zdaje sie - meczyla mnie zupa fasolowa...)

- Ale obecnie : - GOLONKA i pivo.

i to mi wystarcza.
      • a_iii_ty Re: A dziekuje :) 16.08.26, 20:25
        hansii, bujaj wora albo bodnij sie w buly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka