Dodaj do ulubionych

samochodem do grecji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.04, 12:23
a jaka najlepiej droge do grecji wybrac pzrez YU i MC czy przez bułgarie i
rumunie ktoredy lepiej???
Obserwuj wątek
    • tomaszek193 Re: samochodem do grecji 02.02.04, 22:44
      W zeszłym roku jechałem samochodem z Krakowa do GR przez Budapeszt, Szeged,
      Suboticę, Belgrad, Nis, Sofię. W Macedonii obowiązywały wizy, nie wiem jak
      będzie w tym roku, gdyby były zniesione to można ominąć BG i pojechać przez
      Skopje. Z powrotem jechałem przez całą BG, bo spędziliśmy jeszcze tydzień w
      Primorsku i przez Burgas, Warnę, Konstancę, Bukareszt, Braszów, Targu Muresz,
      Kluż, Debreczyn, Koszyce, wróciłem do Krakowa. Nie ma powodów do żadnych obaw,
      drogi bez zarzutu, w RO prawie cała nasza trasa to odnowiona droga równa jak
      stół - tylko pozazdrościć. Odcinek Sofia - granica GR/BG też nowiutki i
      krajobrazowo rewelacja. Problemy; możesz mieć pecha (jak ja) i czekać trzy
      godziny na granicy SiC/BG, dlatego staraj się tam być albo do południa albo
      wieczorem. Uwaga na policję, złośliwcy są w Serbii, w BG i RO chyba
      sporządnieli i nie czatują już raczej za krzakami na obcokrajowców. Na terenie
      zabudowanym jedź zgodnie z limitem prędkości, nikt Cię nie powinien zatrzymać.
      Ja w/wym trasę przejechałem bez jednej kontroli, mimo, że policji na głównych
      drogach nie brakowało w żadnym kraju. W Serbii wymień pieniądze na dinary i
      nie płać za atostradę w euro, bo kurs w budkach jest bandycki. Na stacjach
      benzynowych wszędzie poza Grecją i Serbią zapłacisz kartą. Podobno w tym roku
      ma się zmienić system opłat za przejazd do BG, dotąd wszystko zależało od
      widzimisię pograniczników, może to usprawni przejazd przez granice, bo
      praktycznie jest to jedyna niedogodność tej podróży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka