IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 19.04.04, 17:33
-Gdzie najlepiej na Krymie założyć bazę wypadową?
- czy ktoś jechał pociągiem w-wa - Odessa
Obserwuj wątek
    • szut Re: krym 20.04.04, 07:04
      Ja jechalem na trasie Krakow-Odessa, pociag ogolnie OK, jeno troche drogo wychodzi. Ale polaczenie jest niezle, bo w ciagu ok. 25 godzin (z Krakowa) jestes w Odessie. Jesli chcesz taniej, to jedz do Przemysla, stamtad do Lwowa, a ze Lwowa do Odessy (bilet na ten ostatni odcinek bedzie kosztowal jakies 10-20 dolarow - wiec sporo taniej). Ale ta wersja dojazdu zajmie duzo czasu, we Lwowie najlepiej spedzic caly dzien i jechac nocnym (ok. 12 godzin chyba), zeby w Odessie byc rano.

A na Krymie to zalezy - jesli chcesz tylko zwiedzac, to nalepsza baza bedzie Symferopol, ktory znajduje sie mniej wiecej posrodku polwyspu, i wiekszosc wycieczek odbywa sie z przesiadka wlasnie tam. Jesli wolisz plaze - polecam Sudak - piasek (na zach. Krymie plaze sa kamieniste), obok wspaniala twierdza.
      • Gość: werner Re: krym IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 20.04.04, 18:40
        raczej zależy mi na czasie, szkoda mi czasu na drogę do przemyśla(jadę z
        gdańska) a we lwowie już byłem,czy z odessy odjeżdża tylko jeden pocią dziennie
        do synferopola ?
        na rozkładze pkp pokazuje nawet brak połaczeń w niektóre dni?
        nastawiam się raczej na zwiedzanie choć popływać też nie zaszkodzi
        dzięki za info
        • szut Re: krym 21.04.04, 07:52
          Z Gdanska to rzeczywiscie spory kawalek swiata... Ja jestem z Krakowa, wiec Lwow to rzut beretem. Z tego co pamietam, to pociagow do Symferopola rzeczywiscie nie bylo zbyt duzo. Nastawialem sie bardziej na dotarcie na Krym statkiem z Odessy, ale poniewaz wyjazd byl z koncem czerwca (tzn. ostatniego czerwca bylem w Odessie), a najblizszy prom/okret byl dopiero pod koniec lipca, to nic z tego nie wyszlo.
          Z Odessy jechalem autobusem do Jalty (oczywiscie jedzie sie przez Symferopol).
          Autobusow bylo calkiem sporo, z biletami zadnych problemow. Wyjezdzalem ok. 19 i gdzies na 8-9 rano bylem w Jalcie. Autobusem mniej wygodnie niz pociagiem, ale warto nim jechac dla widokow, ktore rozciagaja sie za oknami. Zreszta z pociagu widoki tez warte nieprzespanej nocy wink
          Rozklad jazdy pociagow mozesz znalezc przez
          www.mintrans.gov.ua/?m=info.timetables
          ale w tej chwili u mnie strona kolejowa (www.uz.gov.ua) sie nie chce owierac,
          a tutaj --> www.bus.com.ua/ znajdziesz rozklad ruchu autobusow (link z poprzedniej strony.
          Autobusy z Odessy na Krym nie odjezdzaja z dworca autobusowego ktory jest blisko kolejowego, trzeba podjechac tramwajem (a potem podejsc jakies 200-300m) do innego dworca). Tramwaj CHYBA nr 5 (ale tak mi sie zdaje tylko).
          Warto po dotarciu do Symferopola od razu kupic bilety na powrot.
        • marylu5 Re: krym 23.04.04, 21:43
          chcialabym wiedziec ile czasu zajmuje dojazd pociagiem na Krym i powrót .
          Mam tylko 2 tyg.urlopu czy mi starczy czasu .
          jesli ktos był to bede wdzieczna za przyblizony koszt na osobe i czy zalatwiac
          przez biuro czy jechac ,
          • Gość: michał_k Re: krym IP: *.toya.net.pl 24.04.04, 20:41
            Pociąg ze Lwowa do symferopola (są dwa w ciagu dnia) jedzie ok. 25 godzin. Do
            Lwowa można dojechać za kilkanaście złotych PKS-em. Wracając możecie być raczej
            spokojni - mimo, że pociag jest we Lwowie ok. 23 - to przed dworcem stoi już
            autobus, ktory zawiezie podróżnych do Przemyśla. Ja uważam, że najlepszą bazą
            wypadową jest mimo wszystko Jałta- ciekawe miejsce, duźo do zwiedzania w
            okolicy, no i marszruty do konkretnych miejsc np. Bakczysaraj. Większy problem
            z dostaniem się do Sudaku, Eupatori - wtedy Symferopol jest lepszy.
    • Gość: solemn KRYM -maj 2004!!! IP: 212.160.138.* 21.04.04, 12:58
      ..jesli jest osoba-osoby ktora posiada czas i zdecyduje sie na wyjazd na Krym w
      okolicach 28,29 lub 30 kwietnia na okolo 7-8 dni (do negocjacji)
      -niech poprostu da znac..

ja te decyzje podjalem wczoraj i na 95% pojade

dodam tylko ze jestem facetem 31 lat a szczegoly moge podac w korespondencji

rag@o2.pl
      • Gość: unmay Re: KRYM -maj 2004!!! IP: *.ighz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 21:59
        Moge towarzyszczyc w podrozy wink Wysiadam w Zaporozu (to ostatnie duze miasto
        przed Krymem)...

Wyjezdazam 29-go (juz mam bilet do Lwowa)

Jak pasuje, daj znac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka