Dodaj do ulubionych

Polska i Ukraina

01.02.14, 19:26
Dlaczego w drodze referendum nie połączyć Polski i Ukrainy w jedno federacyjne państwo. W kraju tym byłyby 3 podstawowe oficjalne języki : polski, ukraiński i rosyjski.
Powstałoby wielkie państwo od morza do morza, państwo byłoby też wieloreligijne. Obowiązywałby system tolerancji religijnej, narodowej, solidaryzm społeczny.
W państwie wszyscy by się szanowali i lubili. Obszar połączonych państw Polski i Ukrainy miałby wszystkie warunki do postępowej gospodarki. Demokracja jako podstawowy system polityczny byłby gwarantował sprawiedliwy udział w przywilejach, prawach i podziale dóbr.
Przestało by się mówić że to czy tamto jest polskie czy ukraińskie czy rosyjskie.
Mówiło by się ze to słowiańskie.. Taka różnorodność kultur, zwyczajów byłaby ciekawa i fascynująca.
Wszystko na zasadzie dobrowolności i zgody.
Obserwuj wątek
    • 99venus Re: Polska i Ukraina 01.02.14, 19:58
      panie boże,chroń mnie od głupoty i takich pomysłów.
      w jednym państwie z mordercami??
      • drugiwojwa Re: Polska i Ukraina 02.02.14, 08:30
        Z mordercami ? Nie ! W żadnym wypadku. Mowa oczywiście o UON - UPA i ich ludobójczych działaniach itd. W demokratycznym państwie wszelkie faszyzmy powinny być prawnie zabronione i likwidowane w zarodku. Ludziom brakuje idei ? Proszę bardzo piękną ideą jest nowoczesnego neoslawizmu.
        Jednak najważniejszą sprawą jest idea oświecenia, pędu do wiedzy, do nauki... do sportu i do tworzenia zdrowego społeczeństwa.
        Historia powinna wszystkich uczyć jak żyć bez twierdzenia że jeden naród jest lepszy czy gorszy od innego. Że jedna religia jest lepsza czy gorsza od innej.
        Piłsudski którego nie każdy może lubi miał ideę utworzenia - Międzymorza
        pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzymorze_%28polityka%29
        Pisząc o idei neoslawizmu mam na myśli że demokratyczna jego forma nie może skierowana przeciwko sąsiadom. Rosji , Niemcom czy innym krajom. Wprost przeciwnie należy przejąć dobre cech sąsiadów jak np. niemiecką punktualność, porządek, odpowiedzialność za wykonaną pracę, a od wschodnich sąsiadów otwartość, życzliwość i gościnność.

• 99venus Re: Polska i Ukraina 02.02.14, 15:48
          www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=6mQdIVw7mUM
        • privus Re: Polska i Ukraina 03.02.14, 10:57
          Najpierw Ukraińcy niech sami się zdecydują, czego chcą i do czego dążą. Majdan - jak na dzisiaj - grozi rzezią wśród samych Ukraińców, a Ty chcesz i przygarniać łącznie z ich nacjonaliztycznymi fobiami??? Przecież Ukraina, to chichot Kadafiego. Co wyszło ze wspierania wiosny arabskiej??? Chcesz to sprowadzić do Polski?
    • liberum_veto "was, Lachów, to nienawidzimy..." 03.02.14, 20:11
      Referendum "na zasadzie dobrowolności i zgody", wspolne panstwo, w ktorym "wszyscy by się szanowali i lubili"... To sa po prostu zwykle mrzonki, bajkopisarstwo zupelnie oderwane od rzeczywistosci. Takie panstwo juz bylo i na Ukrainie wspominane jest z obrzydzeniem, jako okres polskiej dominacji, kolonizacji czy nawet okupacji Ukrainy. Warto zauwazyc, ze ukrainska tozsamosc narodowa czy patriotyzm na zachodzie Ukrainy budowane sa na fundamencie jawnie antypolskim, na gloryfikowaniu Bandery, UPA, a nawet SS Galizien. Trafnie to skomentowal w dzisiejszej "Rzeczpospolitej" Robert Terentiew: "my Ruskich to nie lubimy... Ale was, Lachów, to nienawidzimy". Pora zejsc z oblokow na ziemie. Sojusznikow do budowy federacyjnego panstwa polsko-ukrainskiego na Ukrainie nie znajdziecie. Nawet Ukraincy, obywatele RP, urodzeni i wychowani w Polsce, prezentuja czesto wrogosc i nienawisc wobec wszystkiego, co polskie...
      www.rp.pl/artykul/11,1083788-Terentiew--Splukany-makijaz-Ukrainy.html
      Niepiękna panna
      Ksiądz Isakowicz-Zaleski ma albo zdolności profetyczne, albo rzetelną wiedzę o Ukrainie. A najpewniej i jedno, i drugie. Z wolna zaczyna się dostrzegać dominację flag UPA nad kijowskim Majdanem. Kilku banderowskich działaczy wypowiedziało się dla prasy. Jeden z nich, Andrij Tarasenko chciałby odzyskać Przemyśl i okolice, zaprzecza rzezi na Wołyniu i obiecuje starania o broń jądrową dla Ukrainy. Jak już zdobędą władzę. Na razie zdobyli Majdan.

Nie będę ciągnął tego wątku, bo każdy dzień przynosi nowe wydarzenia. Znam Ukrainę. To piękny kraj. Jawił mi się jako piękna, pszeniczna panna, umiłowana naszych romantyków. I tylko ten deszcz. Przyszedł nagle i spłukał makijaż. I panna nie jest już taka piękna.

Nadal nie wiem, kto kieruje polską polityką wschodnią. Wiem tylko, że źle jest, gdy złudzenia zastępują rozsądek. Piłem wódkę nad brzegiem Dniepru pod Czerkasami. Dużo wódki. – Wiesz – powiedział mi mój ukraiński gospodarz – my Ruskich to nie lubimy... I już go chciałem objąć w braterskim geście solidarności, gdy dodał: – Ale was, Lachów, to nienawidzimy.
      • 99venus Re: "was, Lachów, to nienawidzimy..." 03.02.14, 20:27
        samam kwintesencja.nic dodać.i niech tak już zostanie.ja tylko przypomnę,że to bratni naród rosyjski zagłodził w latach 30 kilka milionów ukraińców.widocznie za mało.
        • lokis1271 Sprawa polskiego autobusu z Lwowa 03.02.14, 21:06
          Witam Panów!
          Właśnie jestem na stronie kresy.pl i czytam o napaści nacjonalistów Svobody na pasażerów wracających do Polski z Lwowa.
          Podobno sprawa była niejasna i sprokurowana. W znanym nam banderowskim rezerwacie oskarżano Kresowiaków o manipulację, tymczasem gdy przyjrzała się temu szefowa TV Biełsat, okazało się, że informacja, podana zresztą przez ukraińską studentkę, była prawdziwa.
          Podaję link do artykułu:

www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/agnieszka-romaszewska-ujawnia-polski-autokar-na-ukrainie-sterroryzowala-pijana-i-zrewolucjonizowana-holota-
          Pozdrawiam Kolegów
          L. Bodio
          Tczew
          • 99venus Re: Sprawa polskiego autobusu z Lwowa 03.02.14, 21:30
            przy okazji czytania o autokarze zajrzałem do innych materiałów Kresów.rozbawił mnie niepomiernie Wildstein,który napisał:3-Pisałem też, że Bandera nie jest konotowany antypolsko, ale antyrosyjsko – co też oczywiście podtrzymuję.

do dzisiejszego dnia Ukraińcom mniej przeszkadza kilka milionów rodaków zagłodzonych na śmierć przez Stalina niż rodzina polskiego osadnika na Wołyniu.dzisiaj nacjonaliści domagają się rewizji granic i wszyscy to czytają i słyszą tylko jeden Wildstein nie.widocznie ten miesiąc pobytu na majdanie bardzo mu zaszkodził.
        • liberum_veto Wielki Głód - mit propagandowy godny Goebbelsa 04.02.14, 16:23
          99venus napisał:
          > ja tylko przypomnę,że to bratni naród rosyjski zagłodził w latach 30 kilka milionów
          > ukraińców.

Coz za niedorzecznosc!!! Zapewne bezrefleksyjnie, ale kolportujesz najwieksze klamstwo neobanderowskiej propagandy. Klamstwo, ktore wedlug prof. Bronisława Łagowskiego "dorównuje odwadze Goebbelsa". Juszczenko moze byc z Ciebie dumny smile forum.gazeta.pl/forum/w,48782,71297923,88134114,mit_propagandowy_godny_Goebbelsa.html
          W tym tygodniu państwo ukraińskie organizuje obchody 75. Rocznicy
          Wielkiego Głodu na Ukrainie. Bolszewicy swoją obłędną polityką
          kolektywizacji, rekwizycji, rozkułaczania doprowadzili do
          bezprzykładnej katastrofy ekonomicznej i ludzkiej. Miliony ludności
          chłopskiej w różnych rejonach Rosji sowieckiej, od Syberii do
          Białorusi, przez Powołże i Ukrainę, zginęły z głodu. Władze
          dzisiejszej Ukrainy, szukając mitu propagandowego o potężnej wymowie
          antyrosyjskiej, zdecydowały, że będzie nim śmierć głodowa na
          Ukrainie. Oficjalnie uznano, że głód wywołali Rosjanie specjalnie w
          tym celu, aby eksterminować Ukraińców. Zimny cynizm tej operacji
          zbija z tropu. Jeśli chodzi o odwagę tego fałszu, to dorównuje ona
          odwadze Goebbelsa. Wacław Radziwinowicz („Gazeta Wyborcza”, 18
          listopada) tak komentuje odmowę prezydenta Rosji Miedwiediewa
          wzięcia udziału w tej antyrosyjskiej demonstracji: „Trudno było się
          spodziewać, że przyjmie [zaproszenie]. To nie Willy Brandt, którego
          stać było na wielki gest pod pomnikiem Bohaterów Getta”. Widzi
          Wacław Radziwinowicz analogię między mordowaniem Żydów przez Niemców
          i głodzeniem Ukraińców przez Rosjan. Od prezydenta Rosji wymaga
          przyznania się do winy i odegrania takiej roli, jakiej życzą sobie
          neobanderowcy i inni nacjonaliści, którzy stają się coraz bardziej
          zuchwali na Ukrainie. Podczas całego okresu radzieckiego nikt nie
          zauważył dyskryminowania Ukraińców przez Rosjan. Kołchozy i
          rekwizycje na Ukrainie wprowadzali Ukraińcy. Wszyscy podlegali temu
          samemu terrorowi prowadzonemu w imię komunizmu. Jest rzeczą
          powszechnie wiadomą, że najwięcej od komunizmu ucierpieli Rosjanie.
          Ideologia komunistyczna, a nie tożsamość narodowa, integrowała
          bolszewików. Bolszewicy totalnie lekceważyli kwestię narodową. Gdy
          na dziesiątym zjeździe Komunistycznej Partii Rosji Stalin referował
          program polityki międzynarodowej, Woroszyłow, który tego dnia
          przewodniczył obradom, musiał co chwila upominać obecnych, żeby nie
          spacerowali po sali, nie rozmawiali i nie czytali gazet. W ścisłym
          kierownictwie partii bolszewickiej Rosjanie nie odgrywali
          najważniejszej roli; byli mniejszością. Gdyby się musiało w jednym
          zdaniu ująć syntezę komunizmu w Rosji, brzmiałaby ona: Rosja wskutek
          zbiegu historycznych okoliczności stała się ofiarą i źródłem siły
          międzynarodowego komunizmu. Retrospektywne przemienianie komunizmu w
          rosyjski nacjonalizm jest fałszem, przez który przeświecają aktualne
          strategie.
          • 99venus Re: Wielki Głód - mit propagandowy godny Goebbels 04.02.14, 19:48
            czy zamiana słowa rosyjski na bolszewicy załatwia sprawę?nie wdając się w szczegóły to dla mnie synonimy.
            • liberum_veto Wielki Głód - mit propagandowy godny Goebbelsa 05.02.14, 16:09
              Wielki Glod byl niewatpliwie zbrodnia komunistyczna, popelniona przez stalinowski rezim totalitarny. Ofiarami tej zbrodni byli nie tylko Ukraincy, ale takze i Rosjanie, Bialorusini, Moldawianie, Kazachowie i inne narodowosci owczesnego ZSRR. Zbrodnia ta nie miala motywu narodowosciowego, lecz ideologiczny, klasowy (walka z tzw. "kulakami"). Bolszewicy generalnie nie kierowali sie w swoich dzialaniach interesami narodu rosyjskiego, a wrecz zwalczali rosyjski nacjonalizm okreslany jako "wielikoruski szowinizm". Odwolywali sie do idei internacjonalizmu. Utozsamianie bolszewikow z narodem rosyjskim jest wiec jednym wielkim nieporozumieniem oraz swiadectwem ignorancji. Jak slusznie zauwaza prof. Lagowski, Rosjanie w scislym kierownictwie partii bolszewickiej byli wrecz w mniejszosci. Ton nadawali tam przedstawiciele mniejszosci narodowych, tacy jak Stalin, Dzierzynski czy Trocki.
              forum.gazeta.pl/forum/w,48782,71297923,104910069,Janukowycz_cynicznie_wykorzystuja_te_tragedie_.html
              "Oficjalna Moskwa i szeroka społeczność rosyjska słusznie zauważa, iż wskutek
              tych tragicznych wydarzeń ginęli nie tylko Ukraińcy, ale i przedstawiciele
              innych narodowości" - napisał Janukowycz.
              Jak podkreślił, "ten oczywisty fakt" jest mało znaczący dla osób, które
              "cynicznie wykorzystują tę tragedię", by pozostać przy władzy. Przytyk ten
              adresowany był kończącemu kadencję prezydentowi Wiktorowi Juszczence, który od
              początku urzędowania zabiega o międzynarodowe uznanie Wielkiego Głodu za
              zbrodnię ludobójstwa.
              Ani Juszczenko, ani SBU nie zaprzeczają przy tym, iż wśród ofiar głodu byli
              przedstawiciele innych narodów, a winą za klęskę obarczają "stalinowski reżim
              totalitarny".
    • az43 Re: Polska i Ukraina-rzeczywistość: 03.02.14, 21:41
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,15386885,Agencja_Moody_s_obnizyla_rating_Ukrainy.html?
    • lokis1271 Rozważania Ziemkiewicza o cnocie antyputynizmu 05.02.14, 20:47
      Witam Państwa!
      Polecam znakomity felieton Rafała Ziemkiewicza, "Egzamin z Putina", cytuję:

"... w czasie, kiedy siedziałem nad książką, profesor Andrzej Nowak zadał mi szereg retorycznych pytań dotyczących polityki wschodniej, nie miałem czasu odpowiedzieć, teraz korzystam z okazji. Niestety, odniosłem wrażenie, że były to pytania nie tylko retoryczne, ale w pewnym sensie egzaminacyjne − i że egzaminowany byłem z cnoty antyputinizmu.

Może krzywdzę profesora tym podejrzeniem − niestety, dla wielu zwolenników PiS Majdan okazał się jeszcze jedną okazją do udowadniania sobie i całemu światu, że tylko Zakon Braci Kaczyńskich jest jedyną prawdziwą prawicą, a wszyscy inni to emanacja albo WSI, albo FSB. Przy czym udowadnianie to − zgodnie z insurekcyjną i piłsudczykowską tradycją, do której opiniotwórcze zaplecze PiS się odwołuje − ma charakter wracającego wciąż czkawką polskich dziejów moralnego szantażu. Szantażu, który Lech Mażewski nazwał swego czasu „powstańczym”.

Na ten moment prowadzi on do konstrukcji myślowej prostej jak cep: Putin zamordował polskiego prezydenta i osoby mu towarzyszące, więc Putin jest głównym wrogiem Polski, więc kto nie dość antyputinowski, ten zdrajca.

Bardzo mnie mierzi ten pisowski „modus operandi”, nawet nie dlatego, że doprowadza do pomniejszania obecności w antyjanukowyczowskim buncie Ukraińców banderyzmu. Upodabnia to PiS do michnikowszczyzny (a tyle jest złości, ilekroć Jarosławowi Kaczyńskiemu mam czelność takie podobieństwa wytykać): nacjonalizm jest złem wcielonym, gdy polski, ale gdy antypolski, to już się da znaleźć dla niego różne usprawiedliwienia i relatywizacje. Przede wszystkim − opieranie całej polityki na przeciwstawianiu się komukolwiek (dajmy na to, Rosji) zawsze wszędzie i w każdej sprawie jest równie głupie, jak polityka polegająca na gorliwym potakiwaniu komukolwiek zawsze i we wszystkim. Aż mi wstyd tłumaczyć, że polityka polska ma być przede wszystkim propolska, a nie antyputinowska. Tym bardziej że wiem, iż odpowiedzi, jeśli jakieś usłyszę, będą polegały na targani emocjami, rwaniu szat i insynuowaniu mi agenturalności."
      Cały felieton:
      dorzeczy.pl/egzamin-z-putina/
      Pozdrawiam
      L. Bodio
      Tczew

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka