Gość: eryk IP: *.pkobp.pl 09.06.05, 09:57 Witam, jadę do Rumunii i zastanawiam się czy lepiej zabrać z sobą euro czy dolary ? Czy w Warszawie da się gdzieś kupić rumuńską walutę ? pozdrawiam i dziękuję, Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bynek Re: rumunia 09.06.05, 12:20 Zdecydowanie euro, dawniej za DM mozna było kupić prawie wszystko i wszedzie. Chyba nie połaca sie kupowac w Polsce, lepiej zrobić to w Rumunii. Odpowiedz Link
Gość: zo_ska Re: rumunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 18:58 ja polecam też bezpośrednie wypłaty z bankomatu, byłam w ub. roku i niezaprzeczalnie opłacało sie to bardziej niż kupować euro potem wymieniać na leje. Ale zależy gdzie jedziesz bo jak gdzieś w dziki teren to może byc problem z bankomatami, najelpeij trochę wymienic a trochę liczyć na wypłatę w bankomatach w miastach. z_oska Odpowiedz Link
Gość: wojnaipokoj Re: rumunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 20:56 Tydzień w maju spędziłam nad Morzem Czarnym w Eforie Nord. Nie kupowałam lei w Polsce tylko wzięłam ze sobą Euro i dolary oraz Visę. Za 1 Euro płacą ok. 36 000 lei , za 1 USD otrzymałam od 28-29 000 lei. Codziennie kurs był inny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
tomaszek193 Re: rumunia 10.06.05, 22:20 W RO wszędzie i za wszystko płaci się rumuńską walutą. Owszem w hotelu czy pensjonacie przyjmą Euro i USD ale ich przelicznik nigdy nie jest korzystny (podobnie jest w PL). Bankomaty są w każdym mieście i nie ma z wypłatą najmniejszych problemów. Wszystkie sieciowe stacje benzynowe (np. MOL OMV, Shell) przyjmują karty Visa i MC. Nie warto też kupować lei w PL. Odpowiedz Link