20.12.05, 14:11
Witam!
Jak wiadomo w marcu 2006 roku odbędą sie wybory prezydenckie na Białorusi.
Mam pytanie w związku z tym. Jak w/g Was zakończą sie te wybory. Czy możliwy
jest scenariusz Ukraiński czy będziemy mieli tzrcia kadencję z Aleksandrem Ł.
Obserwuj wątek
    • pruzky Re: prognozy 21.12.05, 01:13
      Hmm, świetne pytanie. Myślę, że w pierwszej chwili najbardziej prawdopodobny
      wydaje sie scenariusz zblizony do Ukrainskiego. Jednak wbrew pozorom sytuacja
      na Ukrainie z tego co pamietam byla inna niz na Bialorusi. Tam dzialaly
      opozycyjne media i co wazne opozycja byla bardziej spojna, miala swojego lidera.
      Na Bialorusi nie widac w tej chwili jedengo lidera opozycji. Z drugiej strony,
      pamietam jak kilka miesiecy temu na konferencji Polska - Bialorus w Białymstoku
      Mażejka mowil, ze te poltora roku do wyborow beda chodzic od drzwi do drzwi
      namawwiajac ludzi do glosowania przeciw Łukaszence.
      Naprawde trudno zgadywac jak bedzie.
      • hansgrubber Re: prognozy 21.12.05, 20:37
        Scenariusz ukrainski malo prawdopodobny. Ale sam fakt zaistnienia opozycji -
        mam nadzieje ze zwartej i dobrze przygotowanej - to moze byc poczatek zmian w
        swiadomosci.
    • dangog Re: prognozy 27.12.05, 00:45
      Mam pytanie, czy gdyby jednak miał miejsce scenariusz ukraiński to po pierwsze
      czy wybieracie się do Mińska na ewentualna rewolucję, i po drugie: czy polska
      powinna się czynnie włączyć w tą rewolucje tak jak to uczyniono na Ukrainie.
      • pruzky Re: prognozy 07.01.06, 10:07
        Hmm, wybrać to by sie pewnie sporo ludzi wybrało, gdyby miał się powtórzyć
        scenariusz z Kijowa. Pytanie tylko czy to się uda? Przecież wystarczy, że
        łukaszenko cofnie wizy wjazdowe i nikt z Polski nie przekroczy granicy z
        Białorusią.
        • a_lukaszenko Re: prognozy 07.01.06, 21:58
          Troche zajmuje sie sprawami korei północnej i coraz bardziej sie obawiam, ze
          nam taka KRL-D wyrasta za miedzą. Mamlbrzymie obawy, że tak się dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka