Dodaj do ulubionych

Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice

16.01.07, 16:00
Interesuje mnie miedzywojenne dzieje Tych miast oraz ludzie którzy tam
mieszkali przed wojna.
Rodzina mojego dziadka pochodzi z Sambora. Wojna zastała dziadka na stanowisku
kierownika szkoły w Buczałach koło Komarna. Tam tez urodził sie mój ojciec.
Moj dziadek nazywał się Kazimierz Strzelecki. Został aresztowany i wywieziony
przez NKWD do Kazachstanu. Po układzie Sikorski-Majski wstapił do armii
Andersa i w Uzbekistanie zmarł na Tyfus. Nie znam jednak losów jego braci:
Marcina, Andrzeja, Tomasza i Franciszka.
Z kolei moja babcia urodziła sie w Starej Soli a wojna zastała ja jako
nauczycielke w Buczałach. Stamtad uciekła w głąb Polski przed nadejsciem
frontu. Nazywała sie Janina z domu Kalita.

Zapraszam do rozmowy o tych okolicach. Bedzie mi bardzo miło gdy okaże sie ze
ktoś zna kogos z mojej rodziny.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • piotrzr Re: Sambor, 03.03.07, 09:22
      Mam rodzinę w Samborze /ukraińską/- bywam tam i okolicach!
      Zapraszam do rozmów :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45535&w=57621713&a=58132913
      A informacje na temat historii Sambora możesz znależć w linku prezentowanym na
      moim forum

www.castles.com.ua/?sambir
    • kresen Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 03.03.07, 22:58
      Najlepszym lekarstwem jest wyjazd na ziemie urodzin rodzicow i dziadow i ja tak
      robie regularnie od 5 lat jezdzac na Ziemie Drohobycka
      • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 13.03.07, 11:14
        > Najlepszym lekarstwem jest wyjazd na ziemie urodzin rodzicow i dziadow i ja tak
        > robie regularnie od 5 lat jezdzac na Ziemie Drohobycka.

Zgadzam sie! Ale nie o to mi chodzilo gdy zakladalem ten watek. Bylem tam juz
        ale chodzi mi o to ze nie zyje juz nikt z mojej rodziny kto tam mieszkal. I
        potrzebuje informacji ktore pozwolilyby mi dopasowac znane mi historie rodzinne
        do tych miejsc. W tej chwili to zostaje mi tylko zasiegac informacji u zyjacych
        tam Polakow ale sa to czesto starsi ludzie z ktorymi coraz gorzej jest sie
        dogadac a jest ich rowniez coraz mniejsad
    • lombat Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 07.05.07, 01:44
      Witam
      Z zaciekawieniem czytam ten watek bo sam jestem potomkiem ludzi z tej
      ziemi.Chciaz urodzilem sie w 1950 na Dolnym Slasku to moja mlodosc
      uplynala we wspomnieniach z tej ziemi. Rodzice pochodzili ze wsi Truskawiec
      w pow. drohobyckim i z ta ziemia zwiazala sie ich mlodosc. Rodzina byla duza
      ale poniosla olbrzymie straty podczas I Wojny Swiatowej. Oprawcami byli
      zolnierze austiaccy(sic!). Ojciec skonczyl szkole wydobycia ropy naftowej
      w Drohobyczu (odpowiednik dzisiejszego studium zawodowego) i pracowal w
      rafinerii Polmin w Boryslsaiwiu. Przezycia podczas okupacji czerwonej i czarnej
      to rzecz na wielki pamietnik. Nowa era pozpoczela sie po przesiedleniu ludzi
      z tych ziem na Dolny Slask do Walbrzycha.

Lombat
    • ewaja1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 23.05.08, 21:14
      Witam
      Mój Dziadek Michał Strzelecki mieszkał w Komarnie.Urodził się w
      1895r najprawdopodobniej też w Komarnie. Jego ojcem był Tomasz
      Strzelecki. Niestety nie posiadam więcej informacji o rodzicach
      mojego Dziadka ale zbieżność imion, nazwisk i miejscowości jest
      intrygująca smile
      Czy zna Pan miejsce lub miejsca gdzie można byłoby znaleźć jakieś
      dokumenty źródłowe np.: księgi parafialne z tego obszaru.

Pozdrawiam
      • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 27.05.08, 14:36
        ewaja1 napisała:

> Mój Dziadek Michał Strzelecki mieszkał w Komarnie.Urodził się w
        > 1895r najprawdopodobniej też w Komarnie. Jego ojcem był Tomasz
        > Strzelecki.

Tomasz Strzelecki nazywał brat mojego dziadka ur ok 1910 w Samborze. Z tego co
        wiem zmarł on bezpotomnie w obozie w Oświęcimiu. Także nie jest to ta sama
        osoba. Niemniej jednak jesteśmy pewnie jakaś dalsza rodzina.

> Czy zna Pan miejsce lub miejsca gdzie można byłoby znaleźć jakieś
        > dokumenty źródłowe np.: księgi parafialne z tego obszaru.

Księgi parafialne znajdują się w archiwum archidiecezjalnym w Przemyślu.

pozdrawiam
    • wacwac1942 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 28.01.09, 11:18
      Tak to było w Samborze w 1939 roku:
      Strzelecki zam. ul. Zacmentarna(czy Drohobycka?), (Bolesław-

weterynarz-
      prezes Zarządu Powiatu Związku Strzeleckiego
      +…
      +dzieci:Jerzy,Kazimierz-kapral WP,Andrzej)
      • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 03.02.09, 19:00
        wacwac1942 napisał:

> Tak to było w Samborze w 1939 roku:
        > Strzelecki zam. ul. Zacmentarna(czy Drohobycka?),

Pradziadkowie mieszkali na ulicy Zamiejskiej.

> Bolesław-
        weterynarz-
        > prezes Zarządu Powiatu Związku Strzeleckiego

Pradziadek miał na imię Wojciech.

> +dzieci:Jerzy,Kazimierz-kapral WP,Andrzej)

Jerzego wśród braci dziadka na pewno nie było. Kazimierz nie był wojskowym.
        Mundur przybrał dopiero w armii Andersa ale za to wojskowym był Andrzej.

Pewna zbieżność jest ale nie wiem czy mozna to połozyć na kark nieścisłości czy
        jednak to chodzi o innych Strzeleckich.
        • ama-5 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 08.06.09, 23:47
          Jak to miło "spotkać" sąsiadów. Moja babcia urodziła się w Starej
          Soli w 1907 roku panieńskie nazwisko to Królikiewicz a prababci
          Fijałkiewicz. Wojna zastała ją we Lwowie. Czy byłeś może w Starej
          Soli? Ja wybieram się tam całe moje życie i nie mogę dojechać.
          W Samborze zmarła na tyfus siostra Babci Aniela, miała 18 lat.
          Pozdrawiam
          • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 11.06.09, 23:53
            Miło "spotkac" krajanówsmile. Niestety te nazwiska nic mi nie mówią. Byłem w Starej
            Soli i w najbliższym czasie planuje się wybrać. Ciekawi mnie co się obecnie
            dzieje z tamtejszym kościołem.
            • ama-5 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 13.06.09, 00:23
              Czy jest to bezpieczna podróż? Wiem że można przekroczyć granice w
              Krościenku koło Ustrzyk i za parę godzin wrócić ale mimo wszystko ...
              Parę lat temu byłam już na granicy ale kolejka aby ją przekroczyć
              była kosmicznie długa i niestety zrezygnowaliśmy ( małe dziecko
              mieliśmy w samochodzie)...a kościół bardzo chciałabym zobaczyć...
              marzenie... W jakim rejonie mieszkasz teraz ? Jeżeli można zapytać..
              Pozdrawiam smile)))
              • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 27.06.09, 16:37
                > Czy jest to bezpieczna podróż?

Bardziej niebezpieczny jest spacer po Warszawie czy Krakowiesmile. Generalnie
                Ukraina to bezpieczny kraj. Jednak granica ma swoja specyfikę i trzeba ja uszanować.

> Wiem że można przekroczyć granice w
                > Krościenku koło Ustrzyk i za parę godzin wrócić ale mimo wszystko ...
                Można przekroczyć granicę samochodem lub pociągiem, ktorym dojedziemy do Chyrowa
                i stamtąd marszrutką do Starej Soli. Marszrutki kursują bez rozkladu ale bardzo
                często. Przy powrocie pociagiem do Polski może trafić się nalot służby celnej.
                Trwa to kilka godzin. I jedna zasada: nie wchodzić w drogę przemytnikom nawet
                jak demolują pociąg.

> W jakim rejonie mieszkasz teraz ? Jeżeli można zapytać..

W Mielcu.
                pozdrawiam
                • ama-5 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 06.07.09, 20:15
                  AAA Mielec ... to juz trochę bliżej do Starej Soli.
                  Ja mieszkam w Kętach ... i mąż nie chce mnie puścić samej do
                  tej "bezpiecznej" krainy a sam wyjazdem w tamte strony nie jest
                  zainteresowany... Byłam rok temu na wycieczce autokarowej we Lwowie
                  ale niestety nie jechaliśmy nawet przez Chyrów.
                  Jakbyś wiedział o jakimś wyjeździe do Starej Soli to proszę daj znać.
                  Pozdrawiam smile)))))
                  • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 17.07.09, 11:45
                    Dość nagle "wypadł mi" wyjazd do Truskawca ze znajomymi i przy okazji zahaczymy
                    o Starą Sól jutro. Szkoda, że się wcześniej nie zgadaliśmysad
                    • ama-5 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 18.07.09, 15:40
                      Oj szkoda wielka sad((( życzę udanego wyjazdu i małej kolejki na
                      granicy !!
                      • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 23.07.09, 21:03
                        Byłem w Starej Soli. Miasteczko nic sie nie zmieniło od czasu mojej ostatniej
                        wizyty tamże. Jedynie kościół dostał nowy, blaszany dach. Dla kultu została
                        uruchomiona jedna z kaplic bocznych tzkże wreszcie w tym kościele obywają się
                        msze. Niestety brakło sponsorów a co za tym idzie pieniędzy na dokończenie
                        przykrycia przedsionka. Pasowałoby zorganizować w Polsce jakąś zbiórkę pieniędzy
                        na ten kościół. Niestety nie ma żadnych namiarów na tamtejszego księdza.
                        • ama-5 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 25.07.09, 23:07
                          Ale Ci zazdroszcze w pozytywnym znaczeniu tego słowa.
                          Napisz proszę czy widać ze Starej Soli góry i jaka jest tam
                          przyroda czy zdewastowana bardzo? Czy jest w okolicy las?
                          Ciekawe czy mieszkają tam jeszcze jacyś Polacy? Chciałabym nawiazać
                          jakiś kontakt. Pozdrawiamsmile))))
                          • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 28.07.09, 23:29
                            Nie ma czego zazdrościć tylko przy okazji jakiegoś wolnego pojechać. To na
                            prawdę nie wyprawa na koniec świata.
                            Stara Sól leży na pagórkowatym terenie. Nie widać stamtąd górskich łańcuchów.
                            Przyroda jest taka jak w Polsce na terenach pagórkowatych. Miasto leży pośród
                            pól ale gdzieś dalej widać lasy. Jest tam kilkanaście osób narodowości polskiej.
                            Większość żyje w mieszanych polsko - ukraińskich rodzinach.

A tu trochę fotek z całego wypadu:
                            picasaweb.google.com/Strzelec.Mc
                            pozdrawiam
                            • ama-5 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 29.07.09, 20:29
                              Dzięki za zdjęcia Starej Soli ! Chyba nie prędko udami się tam
                              pojechać (opiekuję się chorym synkiem). Ale może kiedyś uda się..
                              • strzelec1 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 30.07.09, 20:57
                                Mnie kusi w któryś weekend na Pikuj wyskoczyć także znowu będę wtedy w Starej
                                Soli przejazdem.
                                • ama-5 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 30.07.09, 21:52
                                  OOOO to może na wyjazd na dwa samochody uda się namówic mój mąż.
                                  Można by się gdzieś na trasie umówić....np w Ustrzykach.. nie
                                  narzucam się tylko głośno marzę... My na Pikuj raczej nie dojdziemy
                                  synek bardzo słabo chodzi i na dłuższe trasy niestety używamy wózka.
                                  Pozdrawiam smile)))
                                  • ama-5 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 26.09.09, 23:15
                                    Jak tam Pikuj zaliczony ? Pogoda była cały czas to pewnie udał się
                                    wyjazd.
        • gosja_mh Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 05.04.10, 23:43
          Witam strzelec1
          moja babcia z domu Duda, mieszkała w Samborze, przy ulicy Zamiejskiej. wyszła za
          mąż za ojca mojego ojca- Władysława Matłosza, który stacjonował od 1935r w
          Samborze z pułkiem Strzelców Podhalańskich. Niestety wkrótce po narodzinach
          mojego taty, dziadek zmarł. Moja babcia wyszła za mąż ponownie za Jana Kalitę,
          który był jej sąsiadem i również mieszkał przy ulicy Zamiejskiej. Obecnie piszę
          kronikę swojej rodziny, po przeczytaniu Twoich postów, podejrzewam, że jesteśmy
          daleką rodziną smile odezwij się: goyah@o2.pl
    • holmrita Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 15.08.10, 19:40
      Witajcie, Stara Sól to miejscowość skąd pochodzi moja rodzina. Interesują mnie
      informacje na temat tej miejscowości i życia ludzi oraz stare i nowe fotografie.
      Informacje o Polkach, którzy tam zostali i z którymi można porozmawiać
      odwiedzając Starą Sól. Nazwiska mojej rodziny to: Barszczykiewicz, Bużyk,
      Kulesa. Proszę o kontakt wszystkich, których rodzina stamtąd pochodzi i którzy
      mogą coś na temat tamtych okolic opowiedzieć. Mój adres mailowy:
      kasia.zawadzka.jpg@gmail.com Pozdrawiam!
    • satrapa_wr Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 31.03.12, 12:17
      Jeżeli ktoś tu jeszcze zagląda to podam informacje o mojej rodzinie ze Starej Soli.
      Rodzina Sokołowskich (pierworodni na przemian mieli imiona Józef i Michał).
      Skoligaceni z rodziną Szawałów i Jandziszaków z Laszek Murowanych.
      Mój pradziadek Józef Sokołowski, miał 2 synów Michała (z 1 małżeństwa) i Zbyszka (wiem, że pracował w rafinerii) oraz kilka córek (Ryśka, Janka, Kazia, Bogusia). Przyjaciółmi rodziny byli Wyszatyccy (matka chrzestna mojej babci miała na nazwisko Wyszatycka).
      Dom mojej rodziny został napadnięty i spalony przez UPA w nocy z 2 na 3 lutego w 43 lub 44.
      Wiem, że znajdował się z dala od głównej drogi.
      Jeżeli to komuś coś mówi (w jego opowieściach rodzinnych jest mowa o kimkolwiek z wymienionych osób lub rodzin) to prosze o kontakt na skrzynkę gazety (login taki jak profil).
      • januszk76 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 24.07.12, 20:18
        moja babcia tez pochodziła ze Starej Soli Maria z domu Frydlewicz , rzezbiarka ludowa/ w opisie jest przekrecone nazwisko/ , tworzyła gliniane zabawki , jej zdjęcia sa w zbiorach NAc sygnatura 2-6691 i 6692. Jej ojciec nazywal się Frydlewicz a matka Sokołowska . Byłem w Starej Soli 3 lata temu , zyja tam jeszcze kuzynki ojca i ich dzieci .
        • anzo21 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 17.06.15, 23:25
          Witam ... Frydlewicz ... Moja babcia ze strony taty miała nazwisko rodowe Frydlewicz
        • starasol Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 21.03.16, 21:18
          A Maria mjala siostre Balbine??
          • januszk76 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 22.03.16, 06:10
            tak, z tego co pamietam Balbina została w Starej Soli
            • starasol Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 22.03.16, 15:09
              a jeszcze Dionizy,Meczyslaw,Franek,Weronika? ?zy to ta rodzina?
      • januszk76 Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 29.07.12, 20:41
        masm troche fotek ze Starej Soli
      • bruno1969a Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 25.05.15, 08:57
        Witam.Nie jestem pewien,ale nazwiska "Szawello i Wyszatycki" sa mi znajome z opowiesci ojca,tak jak i imiona Rysia, Janka i Kazia.Moj ojciec -Michal Sokolowski ur.1921r. w Starej Soli.Zm w 1998r. W 1961 roku osiedlil sie w okolicach Dusznik Zdroju.Ojciec nie utrzymywal zbyt scislych kontaktow z rodzina,,,,,,Zbyszek zmarl w latach 90-tych,jest pochowany w Szczytnej lub w Dusznikach.Ja jestem synem Michala z 3 malzenstwa.W Klodzku zyje i mieszka siostra Alicja z 2 malzenstwa.Wiem jeszcze,ze jest jakies rodzenstwo w okolicach Poznania lub Wrzesni z 1 zwiazku....??? Prosze o kontakt w razie pozytywnych informacji na e-mail: madmax1969a@yahoo.co.uk
        • drillk Re: Sambor, Komarno, Stara Sól i okolice 07.11.15, 05:48
          witam ja jestem potomkiem Wyszatyckich którzy mieszkali w Kałuszu pow Stanisławowski mój dziadek miał na imię Michał babcia pierwsza Karolina ,druga babcia / dziadek owdowiał 34r.? 35r.? i ponownie się ożenil / miała na imię Anna . Dziadek posiadał trójkę dzieci z pierwszego małżeństwa s. Kazimierza którego bezskutecznie poszukiwaliśmy od 45 r. który był na przymusowych robotach w Niemczech / ostatnia wiadomość z kwietnia 45 r. oraz 2 córki Janinę na którą wołano Janka i Marię która jeszcze żyje m Strzelin w. dolnośląskie. Nie wiem ? czy aby tu były jakieś relacje z w/w Państwem . Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka