Gość: Janusz Re: Czy ktoś jechał koleją transsyberyjską ? IP: 217.153.90.* 04.06.03, 14:46 są tacy szczęśliwcy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=5500228&a=5500228&v=2&strona=0 polecam wyszukiwarkę Odpowiedz Link
Gość: Lacis Re: Czy ktoś jechał koleją transsyberyjską ? IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 06.06.03, 14:24 Jechałem dwukrotnie w 2001 i 2002. Umieściłem skróconą [ale i tak bardzo długą] relację w wątku o transsibie na Forum gazety turystyka świat. Pokop trochę głębiej - to było jakiś miesiąc - półtora temu. Odpowiadałem tam też na pytania i inni pisali - więc znajdziesz tam sporo konkretnych informacji. Jeśli to wszystko przeczytasz i nadal będziesz miał pytania to pisz na tym watku... Poza tem na tamtym wątku [świat] - był fenomenalny adres www.transsib.ru - kopalnia wiedzy i prawie 3 tys. zdjęć! Masz tam też [tylko trzeba poszukać] rozkład jazdy i ceny na transsybie - nie dotyczy to jednak pociągów z Białorusi [które polecam] i Ukrainy. Trza tylko znać rosyjski. A niedawno kstos wydał przewodnik [książkę] po kolei transsyberyjskiej - dzis mi ją sprezentowano - więc jeszcze nie zdążyłem się z nią zapoznać. Odpowiedz Link
Gość: Yorick LINK! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 00:22 Czy mógłbyś podać link do tego wątku? Fajnie byłoby dotrzeć do tego topiku, ale to nie takie proste. Wyszukiwarka zdecydowanie nie daje rady. pzdrv Odpowiedz Link
Gość: Janusz Re: LINK! IP: 217.153.90.* 09.06.03, 07:23 Link który podałem wyżej jest właśnie do tego wątku. Odpowiedz Link
Gość: Lacis przewodnik po transsibie IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 09.06.03, 12:21 Przez te dni przejżałem przewodnik po "Kolei transsyberyjskiej" [lub trasie]. Jest świetny - o wiele lepszy od pascalowskiego chłamu... Oczywiście jak wszystko na świeci nie jest idealny - omawia konkretnie, tylko Moskwę i Przybajkale - dodaje Maongolie i zupełnie niepotrzebnie Chiny - ale i tak jest dobry. To co omawia, omawia całkiem nieźle [pewnie jak go przeczytam szczegółowo - znajdę błędy], na dodatek daje wiele informacji o samej kolei i podróżowaniu nią. Drogawy [ponad 4 dychy] - ale warto! Odpowiedz Link
Gość: m. Re: przewodnik po transsibie IP: 62.233.139.* 10.06.03, 10:22 na Merlinie kupisz taniej, czasem maja tam promocję że dostawa jest gratis np. Dzień Matki, swoją drogą, brałeś szczepionke na odkleszczowe zapalenie mózgu (pisza o tym w przewodniku, że bez niej nie mozna jechać na Syberię) Odpowiedz Link
Gość: Lacis Re: przewodnik po transsibie IP: *.lo9.szczecin.pl / 10.10.10.* 10.06.03, 11:04 Jeżeli czytałeś fragmenty mojej relacji, to wiesz, że byłem tam dwa razy, ale za żadnym razem nie robiłem szczepionki. Moim zdaniem prawdopodobieństwo jest takie jak wpadnięcia pod samochód - czasmi się zdarza, ale rzadko... W sumie zresztą w plenerze nie byłem tam, aż tak długo - a poza tem oba razy byłem w sierpniu, gdy niebezpieczeństwo jest o wiele mniejsze. Stosuję zawsze środki przeciw komarom - bo nie lubie stawonogów, a one podobno odstraszaja też kleszcze. Jednak decyzja należy do każdego indywidualnie... Ja np nigdy nie wykupuję polisy ubezpieczeniowej... Odpowiedz Link