Dodaj do ulubionych

Opowieści Gallatei

10.10.07, 20:53
Witam Państwa !
Przedstawiam link z refleksjami Kresowianki, Pani Gallatei z przyjaznego Forum Kresy Wschodnie II RP, zob.:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15852&w=69450144&a=70277351
Pozdrawiam Panią Gallateę i Was
L. Bodio
Obserwuj wątek
    • gallatea Re: Opowieści Gallatei 12.10.07, 09:48
      Witam i dziekuje za pozdrowienia,
      Ten tekst przytoczyłam bo Polacy ZAPOMNIANI byc nigdy nie moga przez swoich rodaków.
      Ludzie kto tam blizej tych Sianek zorganizujcie kobiecie najpotrzebniejsze
      rzeczy i lepsze jedzenie ...

Niech chociaz na starosc bedzie miała namiastke dobrobytu sad
      • 3centy Re: Opowieści Gallatei 12.10.07, 11:17
        gallatea napisała:

hmm, ciekawe losy, trochę to dziwne, że nie załapali się na repatriację do
        Polski, inna sprawa, że dwa lata temu w Beniowej było spotkanie mieszkańców tej
        wsi i pobliskich Sianek tuż przy samej granicy, była liczna grupa z Polski i
        mogliby coś zaradzić. Niech poda swoje nazwisko panieńskie to można będzie
        odszukać rodzinę w kraju.
        • gallatea Re: Opowieści Gallatei 12.10.07, 15:31
          Nie wiem nawet jak wyglada ta kobieta ,dlatego apeluje do ludzi mieszkajacych
          blizej granicy .Przez te Sianki przebiegła granica,po polskiej strnie podobno w
          jedna noc zlikwidowano zabudowania? czy to prawda nie wiem , ale porusza mnie
          los takich ludzi, starych ,niezaradnych ,bojazliwych .
          Takich babc i dziadków jest wiele i tych szkoda mi najbardzie bo czasu mało aby
          doswiadczyli jakiejs pomocy .ZYCIE jakie mieli i jakie maja jest ciezkie a czas
          ucieka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka