Dodaj do ulubionych

Mam pytanie o Pfron, Pcpr lub Mops

27.06.12, 14:33
Witam,
jakiś czas temu dostałem z pfronu dofinansowanie do wózka, ogólnie wspominam kontakt z nimi bardzo pozytywnie. Mój ojciec ostatnio permanentnie zachorował i potrzebuje łóżka rehabilitacyjnego, czy u nich można coś takiego załatwić, czy tylko PCPR lub MOPS?
Będę wdzięczny za pomoc.
Obserwuj wątek
    • larry22 Re: Mam pytanie o Pfron, Pcpr lub Mops 27.06.12, 14:48
      Pfron nie finansuje łóżek więc pozostaje pcpr można spróbować też fundacji ale one raczej zajmują się dziećmi
      • bartleby Re: Mam pytanie o Pfron, Pcpr lub Mops 28.06.12, 11:23
        Ale kiedyś dofinansowywali prawda? Dałbym głowę, że jeszcze niedawno czytałem gdzieś pdf z pfronu i było tam o dofinansowaniu łóżek.
        • arcykasia Re: Mam pytanie o Pfron, Pcpr lub Mops 09.07.12, 17:29
          takie dofinansowanie to jedynie PCPR plus NFZ
          • szw.arc Re: Mam pytanie o Pfron, Pcpr lub Mops 13.08.14, 20:15
            pfron raczej nie zajmuje sie takimi sprawami, ale nie zaszkodzi po prostu do nich zapytac i sie dowiedziec
            wiem natomiast, ze na pewno PCPR dofinansowuje zkaup łózek, wraz z NFz i tam trzeba skierowac sie z wnioskiem
    • niepelnosprawni.info Re: Mam pytanie o Pfron, Pcpr lub Mops 11.07.12, 10:21
      Powiatowe Centra Pomocy Rodzinie w ramach środków finansowych z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych realizuje m.in. takie działania jak dofinansowanie do zakupu sprzętu rehabilitacyjnego oraz dofinansowanie do przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych.
      O dofinansowanie do łóżka rehabilitacyjnego można starać się w ramach dofinansowania do sprzętu rehabilitacyjnego w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie. O w/w dofinansowanie może ubiegać się osoba niepełnosprawna legitymująca się ważnym orzeczeniem o niepełnosprawności, jeżeli jej przeciętny dochód w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych, obliczony za kwartał poprzedzajacy miesiąc złożenia wniosku nie przekracza kwoty:
      - 65% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia - w przypadku osoby samotnej
      - 50% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia - w przypadku zamieszkiwania niepełnosprawnego z rodziną we wspólnym gospodarstwie domowym.

Wysokość dofinansowanie wynosi do 60% kosztów zakupu sprzętu, nie więcej jednak niż do wysokości 15-krotnego przeciętnego wynagrodzenia. Wnioskodawca musi posiadać wkład własny w wysokości minimum 40% kosztów.

Dofinansowanie nie może obejmować kosztów zakupu sprzętu poniesionych przed przyznaniem środków finansowych i zawarciem umowy o dofinansowanie ze środków PFRON.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka