Dodaj do ulubionych

zastanowcie sie

IP: *.sympatico.ca 23.04.02, 16:10
Jestem mama chorego chlopca.
Jego niesprawnosc nie jest widoczna na pierwszy rzut oka. Mysle, ze takich
ludzi jest o wiele wiecj, niz nam sie wydaje.
Prosze, gdy ktos obok ciebie zachowuje sie troche inaczej nie mysl, ze jest po
prostu glupi lub sie zgrywa. Nie wysmiewaj. To rani, bardziej niz Ci sie wydaje.

Obserwuj wątek
    • Gość: bozena Re: zastanowcie sie IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 20:33
      Podzielam całkowicie Pani zdanie.Widok przechodzącego obok mnie człowieka,który
      się prawie potyka bo nie może się nagapić na nieco odmienną osobę, może być
      śmieszny.Niestety, ale nie jest.Osoba niepełnosprawna to także człowiek - o
      znacznej wrażliwości-nie spoglądajcie na nich ukradkiem.
      I mam prośbę szczególnie do "facetów" nie śmiejcie się z kobiety za kierownicą,
      szczególnie gdy ma nalepiony znaczek inwalidzki.A przyszło Wam kiedykolwiek do
      głowy, że taki kierowca musi z szybką precyzją i odmienną całkowicie techniką
      prowadzić pojazd?Czy łatwo jest operować kierownicą jedną ręką a
      drugą "obskakiwać aż trzy funkcje?Tak bywa w niektórych samochodach
      inwalidzkich.A jeśli coś nawali to amen, nawet fachowiec w serwisie nie ruszy
      moim samochodem.To jeden z przykładów życia inwalidy.A Pani roseanne życzę
      powodzenia.
      Z poważaniem Bożena
      • Gość: Aska Re: zastanowcie sie IP: *.centrum.to.krakow.pl / 192.168.1.* 27.04.02, 17:22
        To jak sie traktuje u nas niepelnosprawnych to niestety wina doroslych. U nas
        na osiedlu mieszkala Bogusia 30 paro letnia kobieta z zespolem Downa, byla jak
        dziecko, i swietnie sie z nia dzieci czuly i bawily, ale nie podobalo sie to
        naszym rodzicom, chlopcy zaczeli ja przezywac, dziewczynki odsuwac od niej i z
        grona 20 dzieciakow zostalo nas 2. Tylko tyle bylo tolerancyjnych rodzicow na
        moim osiedlu. Miestety zgresja w stosunku do niej byla tak duza ze i ona stala
        sie agresywna. Co spotegowalo represje jej osoby. Ale czy to jej wina? Powiem
        Wam ze mi jej choelernie bralowalo, byla dorosla dla doroslych i nie mogli
        zaaproboac jej odmiennosci, ale gdyby spojrzeli na nia tak jak my dzieci
        dostrzegli by w niej wiele cudownyc rzeczy. Ona napoczatku kochala wszystkich,
        bardzo bawila sie z kazdym, nie liczylo sie dla niej kto co ma, jak wyglada. Na
        tej podstawie wysnulam wniosek ze ludzie niepelnosprawni nie powinni byc
        izolowai, napietnowani, to tacy sami ludzie jak my a moze lepsi, bo potrafia
        cieszyc sie zyciem i patrzec na nie tak jak wielu z nas nie potrafi. Dlatego
        mojej corce pozwole bawic sie z kazdym z kim bedzie chciala, bede tlumaczyc ze
        odmiennosc fizyczna, czy jakas ulomnosc umyslowa to nic strasznego trzeba ludzi
        lubic za to co wnich najlepsze a nie nielubiec za jakies ulomnosci.... A Ci
        ktorzy tak napietnuja wysmiewaja niech sie zastanowia bo nie jest powiedziane
        ze ich cos takie nie spotka, ze nie urodzi sie chore dziecko, ze ktos z
        bliskich w wyniku wypadku nie bedzie niepelnosprawny fizycznie czy
        umyslowo...... Czy nie przytrafi mu sie to samemu. Czy chcialby byc tak
        traktowany jak traktuje sie teraz takie osoby?
      • arturmd Re: zastanowcie sie 08.05.02, 21:46
        Świetnie rozumiem twój problem z samochodem . Najpierw schody kupić , ale coś
        co potrafią przerobić . A potem głupie pytanie w serwisie autoryzowanego
        dealera "A jak tym się jeżdzi? Niech pan wjedzie na stanowisko."
        A innymy kierowcami się nie przejmuj . U nas są najlepsi , najdoskonalsi
        kierowcy w Europie, a kilka tysięcy wypadków rocznie to skutek fatalnych dróg.
        Ja się z tego śmieje i jadę dalej.
    • quba Re: zastanowcie sie 24.04.02, 09:48
      Moja Siostra miala coreczke z zespolem Downa - Ania byla bardzo slodkim,
      madrym i kochanym dzieckiem.
      Niestety - z powodu choroby serca zmarla w wieku 15 lat.
      Kochalo Anie bardzo duzo ludzi (male miasto) i wiekszosc mieszkancow byla na
      pogrzebie.
      Wszyscy wiedzieli ze Ania rozni sie od innych dzieci, ale nikt nie zachowywal
      sie wobec Ani czy jej rodziny jakos niegrzecznie czy niesympatycznie.
      Ale Ania odeszla.
      Wspolczuje wszystkim ktorych ludzie traktuja zle z powodu innego wygladu,
      myslenia, czy zachowania.
      Niestety ludzka cecha jest ciekawosc i wscibstwo i wystarczy ze ktos inaczej
      wyglada - natychmiast pojawiaja sie gapie.
      Sprobujcie przejsc nad tym do porzadku - nie ten glupi, kto chory, a ten kto
      mowi choremu, ze glupi.
      Pozdrawiam
    • Gość: Zqyx Re: zastanowcie sie IP: *.com.pl 24.04.02, 18:38
      WSzystkich tych ,ktorzy chcieliby porozmawiac z osobami niepelnosprawnymi i o
      nich zapraszam na strone www.go2.pl,gdzie znajduje sie forum Ludzie
      Niepelnosprawni
    • Gość: ela Re: zastanowcie sie IP: *.centrala.kbsa / 10.2.24.* 25.04.02, 15:58
      Moj syn (17lat) ma niepelnosprawnego kolege.Jego rodzice od malego pozwalali
      wychodzic mu na podworko razem ze strszymi siostrami.Dzieci przyzwyczaily sie
      do "troche innego "chlopca ale wszytkie dzieci przyjely te innosc za
      tzw.normalke.Mysle, ze wielu rodzicow dzieci niepelnosprawnych popelnia blad
      izolujac swoje dzieci od "sprawnych" rowiesnikow.Jezeli od dziecka bedziemy sie
      spotykali z innoscia blisko siebie, to nie bedzie ona nas dziwila jak
      dorosniemy.Kolega mojego syna jest bardzo fajnym chlopakiem,razem chodza na
      imprezy,wyjezdzaja na wakacje,a jak sie zmeczy(ma problem z nogami)to po prostu
      odpoczywaja wszscy.
      • reggie Re: zastanowcie sie 01.05.02, 22:54
        błe lkcdnholsdnf l vnvolgv fklvmdf jo ytysz nepelno jezdym
    • Gość: Ulka Re: zastanowcie sie IP: *.acn.waw.pl 12.05.02, 11:28
      Tez jestem matka niepelnosprawnego chlopaka i uwazam ze dzieci zawsze lepiej
      przyjmowaly mojego syna niz dorosli. Kiedys bardzo biednej matce chcialam dac
      nowe ubranka po moim synu (syn pol roku lezal w szpitalu i wyrosl) a mama
      zapytala mnie czy Dzieciece Porazenie Mozgowe jest zarazliwe ?
      Teraz wiecej sie o tym mowi, dzieci w klasach integracyjnych spotykaja
      niepelnosprawnych wiec jest nadzieja na lepsze czasy. Zainteresowanych tematem
      zapraszam na str.www.dzieci.org.pl -ogloszenia- wazne tematy-
      tam rodzice dzieci niepelnosprawnych rozmawiaja o tolerancj i ni tylko
    • Gość: Ania Re: zastanowcie sie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 17:17
      Obecnie mam 20 lat i niedawno idąc przez miasto zobaczyłam dziewczyne, która
      szła pod ręke ze starszym panem (była młodsza odemnie). Już z daleka
      dostrzegłam, że jast niepełnosprawna, nie wpatrywałam sie w nią ale gdy prawie
      się mijałyśmy dostrzegłam uśmiech na jej twarzy więc go odwzajemniłam i wtedy
      jej twarz rozpromieniła się jeszcze bardziej, a reakcja mnie zaskoczyła. Otóż
      wyciągneła do mnie ręke i powiedziała cześć więc mi znów nie pozostało nic
      innego jak odwzajemnić ten gest. Często gdy się idzie ulicą widzi się smutne
      twarze mijanych osób, żadko kto się uśmiecha, a czasem wystarczy szczery
      uśmiech na twarzy aby ktoś poczuł się lepiej - ja długo jeszcze po minięciu się
      z nią miałam szeroki uśmiech na twarzy. Należe do osób które nie mają zbyt
      wielu kontaktów z ludźmi niepełnosprawnymi ale uważam, że ludzie ci są naprawde
      niezwykli.
      • Gość: Aska Re: zastanowcie sie IP: *.centrum.to.krakow.pl / 192.168.1.* 24.05.02, 21:36
        Masz racje... JA ostatnio w kosciele nawiazalam kontakt usmiechowy z
        chlopczykiem ktory mial problemy z chodzeniem. Wiesz ze tego nie zauwazylam tak
        pieknie sie usmiechal a jego oczy byly tak radosne i tak piekne ze nie
        zauwazylam ze chodzac mial problemy i pomagala mu mama. Dopiero przy wyjsciu z
        kosciola zauwazylam ze ma jakis aparat na nogach i zle chodzi.
    • Gość: Lodzia Re: zastanowcie sie IP: *.rzepin.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 14:52
      Bardzo dużo wody w rzekach upłynie, zanim nasze społeczeństwo dorośnie do tego
      by być życzliwym i tolerancyjnym dla ludzi nieco innych, niż my jesteśmy.Radzę
      nie przejmować się tym, to tylko świadczyć będzie o mądrości Pani, autorki
      listu. Pozdrawiam i życzę dużo uśmiechu na codzień, bo z tym łatwiej żyć.
    • Gość: Assia Re: zastanowcie sie IP: *.wbk.com.pl 05.06.02, 08:38
      Też wychowujemy dwudziestoletniego, upośledzonego umysłowo syna. Można pięknie
      opowiadac o niepełnosprawnych, o ich uśmiechach, potrzebach kontaktu. tak
      rzeczywiście jest, odczuwają ogromną potrzebę akceptacji. A o to tak trudno.
      Prawie nie prowadzimy życia towarzyskiego, nasz dom jest inny i nie każdy to
      akceptuje. No i jest druga strona medalu. Mnóstwo problemów, o których tu nie
      piszemy. A z tym trzeba sobie radzić na codzień, szczególnie jak się chce
      prawie normalnie żyć.
      • roseanne problemy codzienne 05.06.02, 18:36
        Assiu:
        Moze jednak zechcesz opisac troche Wasze problemy - zwykli ludzie nie zdaja
        sobie z tego sprawy ile zmian w zyciu jest niezbedne dla "w miare normalnego
        funkcjonowania"
        pozdrawiam
        http:asperger.republika.pl
    • Gość: Lobelia Re: zastanowcie sie IP: 195.187.102.* 10.06.02, 12:29
      Moim zdaniem stosunek do osób niepełnosprawnych to
      bardzo powazny problem. Tak się składa, że znam kilka
      osób mających niepełnosprawne dzieci. Wszyscy oni
      narzekają, że często są obiektem niezdrowego
      zainteresowania ze strony przechodniów, któremu na
      domiar złego towarzyszy głośna wymiana komentarzy. Tak
      jakby ludzie ci zakładali, że niepełnosprawne ruchowo
      dziecko musi być zarazem niedorozwinięte umysłowo i nie
      rozumie nic z tego, co się o nim mówi. Najgorzej ma
      jeden ze znajomych, który wyróżnia się
      niekonwencjonalnym wyglądem (długie włosy, oryginalny
      ubiór) i ma synka poruszającego się na wózku. Rekord
      bezmyślności w stosunku do niego pobiły dwie starsze
      eleganckie panie, które wymieniły na ich widok
      komentarze typu "No tak moja pani, bo to narkotyki
      biorą, a potem się potworki rodzą" (sic!). Dzieciak to
      usłyszał i bardzo przeżył... Kiedy słucham takich
      opowieści, to nie chce mi się wierzyć, że mamy XXI wiek...
    • Gość: ewencja Re: zastanowcie sie IP: *.um.wroc.pl 30.07.02, 14:48
      Witam!
      Ja akurat jestem wolonatriuszką wrocławskiego sejmiku8 osób niepełnosprawnych
      we wrocławiu. I problem dzieci niepełnosprawnych jest mi bardzo dobrze znany.
      Jestem szczęściarą, bo rozumiem rodziców i dzieci niepełnosprawne i sama
      jestem, zdrowa. Jak nie wielu moich rówieśników nie zdaje sobuie sprawy z tego
      jakie ma szczęście być zdrowym dzieckiem.
      zyczę Pani duzo sił psychicznych i wszystkiego dobrego!
      pozdrawiam Ewa z Wrocławia
      ewencja11@wp.pl
    • Gość: inny Re: zastanowcie sie IP: *.tomaszow.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 12:00
      Znam ten ból Roesanne!
      Sam jestem niepełnosprawny. Często widziałem głupie miny, uśmieszki i durnowate
      komentaże. Pocieszę Cię, jest lepiej. Ostatnio coraz mniej ludzi tak reaguje.
      Ludziska się zmieniają i to na lepsze! Nie wiem ile lat ma Twój synek, ale
      kiedy dorośnie wszystko się zmieni- życzę Ci tego.
      Jeśli chcesz o tym porozmawiać napisz pod adres:
      kaj_kaj@gazeta.pl
    • Gość: kit Re: zastanowcie sie IP: 2.4.STABLE* / 10.140.114.* 24.08.02, 18:14
      Najlepiej uśpić i po kłopocie.
      • zojka-5 Re: zastanowcie sie 24.08.02, 19:19
        Gość portalu: kit napisał(a):

> Najlepiej uśpić i po kłopocie.

Wpierwszej kolejnosci bezmozgowcow jak ty
      • bo1 Re: Zdrowy/kit 24.08.02, 22:25
        Kit czy też Zdrowy, bo widzę, że nie możesz się zdecydować, obiecywałeś, że
        sobie coś utniesz. Czekamy z niecierpliwością! Śmiało!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka