Dodaj do ulubionych

niepełnosprawna studentka

26.02.05, 08:56
mam 23 lata i drugi stopień niepelnosprawnosci; dostaje rentę (ok 500zl) ale
to wystarcza mi jedynie na czynsz i rachunki a studiuje i chcialabym
kontynuowac naukę; utrzymuje sie sama i rodzina wogule nie lozy na moje
utrzymanie; pracuje dorywczo za 200zl miesiecznie;

czy taka osoba jak ja moze dostac stypendium socjalne na uczelni?
czy mogę jakoś zmusić moją rodzinę do wykazania sie z dochodow? (prowadza
dzialalnosc gospodarcza i odmawiaja wspolpracy)
czy jesli pracuję to ZUS zabierze mi rentę?
proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: niepełnosprawna studentka 01.03.05, 09:58
      1. czy taka osoba jak ja moze dostac stypendium socjalne na uczelni?
      Informacje o zasadach otrzymywania stypendiów socjalnych powinna Pani otrzymać
      w swoim dziekanacie. Proszę też zapoznać się z informacjami na ten temat:
      www.menis.gov.pl/szk-wyz/sprawy_studenckie/zmiany_2005.php
      2. czy mogę jakoś zmusić moją rodzinę do wykazania sie z dochodow?
      (prowadza
      dzialalnosc gospodarcza i odmawiaja wspolpracy)

A zastanawiała się Pani nad złożeniem w sadzie sprawy o alimenty:
      USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy.
      Art. 133. § 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem
      dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że
      dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i
      wychowania.
      Art. 135. § 1. Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych
      potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.
      § 2. Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest
      jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, może polegać także, w całości lub w
      części, na osobistych staraniach o jego utrzymanie lub wychowanie

Obawiam się że bez współpracy rodziny nie zdobędzie Pani dokumentów.

3. czy jesli pracuję to ZUS zabierze mi rentę?

niekoniecznie – zasady zawieszania renty socjalnej znajdzie Pani na stronach
      ZUS:
      www.zus.pl/swiadcze/emer015.htm
      fakt że osoba pracuje nie znaczy automatycznie ze ZUS cofnie jej orzeczenie o
      niezdolności do pracy, natomiast ZUS może wezwać osobę na komisje lekarską i
      ponownie ocenić stan zdrowia.
      • elenaja Re: niepełnosprawna studentka 01.03.05, 14:46
        dziekuje za pomoc

czytalam na forum, że zus stawia przed komisja ponownie, gdy sie pracuje
        (zarabiam ok 500, bez odliczenia podatku) i ze taka komisja stwierdza, ze skoro
        pracuje, to renta mi sie nie nalezy, obojetnie jaki jest moj stan zdrowia; a za
        500zl nie utrzymam sie i studiow

dodam że praca w moim wypadku jest tylko czasem mozliwa, mam wysoka
        krotkowzrocznosc jednego oka a drugie jest praktycznie niewidome, astygmatyzm i
        zeza, jestem w stanie funkcjonowac tylko 2-3h dziennie, pozniej moje oko sie
        meczy i widze coraz gozej, nie jestem w stanie pracowac dluzej

czy Zus rzeczywiscie zabierze mi rente? jak to wyglada w praktyce, bo przepisy
        juz przeczytalam; forumowicze pisza inaczej
        • rita78 Re: niepełnosprawna studentka 01.03.05, 20:00
          z własnego doswiadczenia: ja pobieram rente ale tez i pracuje. w miedzy czasie
          stawalam na kilku juz komisjach zus i mimo moich obaw, nie zabierano mi renty.
          Pracuje w pelnym wymiarze godzin ale dzieki pewnym ulgom stosowanym woc=bec
          osob niepelnosprawnych ( czyli 7 a nie godzin dziennie i pol godzinna przerwa
          oraz dodatkowy urlop). Moj stan zdrowia jest taki ze generalnie moge pracowac
          ale sa okresy ze ta jedna godzina krocej ratuje mi zycie:) Nie wiadomo tez czy
          moj stan zdrowia pozwoli mi na jakakolwiek prace np. za pol roku. Dlatego nie
          denerwuj sie bo praca to nie powod do odbierania renty. wbrew pozorom lekarze
          zus maja takze swiadomosc ze za 400 zl sie nikt nie utrzyma, a przeciez jako
          osoby niepelnosprawne ponosimy koszty ( w moim przypadku grupo powyzej kwoty
          renty) na leczenie, a praca to tez pewna forma rehabilitacji...
          Moze tez mialam szczescie do wyrozumialych i madrych orzecznikow. generalnie
          mysle ze na czas studiow nie masz sie czego obawiac.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka