Dodaj do ulubionych

Bez barier - łazienka???

30.03.05, 12:49
Poruszam się na wózku. Dziś grzecznie mówiąć "nieuprzejma" kobieta w PCPR
poinformowała mnie, że osobie na wózku nie należy się (w ramach
przystosowania łazienki dla osoby niepełnosprawnej) wanna!!! Kafelki na
ściannę też sie nie należą, (należą sie tylko na podłogę) a czas na
rozpatrzenie wniosku wynosi 5 lat! (mam sobie tak siedzieć i czekać 5 lat, aż
przyślą mi jakies pisemko?)
Z tego co sie orientuje należy mi się albo prysznic albo wanna, zaznaczam że
wanna jest dla mnie poprostu wygodniejsza!
I jeszcze pytanko czy od decyzji (która może kiedyś dostanę) mogę sie odwołac
i gdzie?)
Bardzo proszę o wyjaśnienie!!!
Obserwuj wątek
    • agaugu Re: Bez barier - łazienka??? 30.03.05, 12:58
      Spokojnie - decyzje dostaniesz w ciagu 14 dni (taki jest trtyyb
      administracyjny).
      Co do wanny i glazury
      • niepelnosprawni.info Re: Bez barier - łazienka??? 30.03.05, 16:47
        Niestety problem z dofinansowaniem z PCPR nie jest taki prosty.
        1. W sprawie przyznania dofinansowania na likwidacje barier
        architektonicznych nie wydaje się decyzji administracyjnej (mnie też to dziwi)
        a jedynie powiadomienie. Zatem nie obowiązują terminy wynikły z KPA, dodatkowo
        nie jest to decyzja więc nie ma podanej drogi odwoławczej.
        2. jak dotąd nie powstał katalog określający co się „należy” przy
        określonym rodzaju i stopniu niepełnosprawności. W praktyce decydującą role
        mają tu uchwały władz powiatu i opinia PCPR-u. Niestety w różnych powiatach
        można otrzymać dofinansowanie na różne rzeczy
        3. Środki przekazywane przez PFRON są zazwyczaj za małe w stosunku do
        zgłoszonych potrzeb, co może skutkować tym, że pomimo spełniania kryteriów
        przyjętych przez powiat oraz rzeczywistej potrzeby w tej materii nie wszyscy
        otrzymają dofinansowanie.
        4. obawiam się że kafelki na ścianie rzeczywiście nie zostaną
        dofinansowane – PCPR-y starają się dawać środki na rzeczy bezpośrednio związane
        z niepełnosprawnością (antypoślizgowa terakota), raczej unikają finansowania
        działań które mogły by później być zakwestionowane przez NIK
        5. myślę, że w sprawie można zwrócić się do biura Pełnomocnika rządu ds.
        osób niepełnosprawnych. W każdy pierwszy wtorek miesiąca Pełnomocnik przyjmuje
        interesantów w siedzibie BON w ramach Dnia Otwartego. Zapisy na Dzień Otwarty
        trwają cały miesiąc poprzedzający dany Dzień. Telefon (0-prefix-22) 661-11-53
        Adres Biura: ul. Gałczyńskiego 4, 00- 362 Warszawa
        Telefon do sekretariatu (0-prefix-22) 826 96 73
        6. jeśli Pani z PCPR była niemiła zawsze może Pan na piśmie wystąpić ze
        skargą do jej przełożonego, nie należy tolerować takich zachowań.
    • mantis77 A może tak 30.03.05, 23:49
      Skor na "zwykła wannę" nie dadzą ci kasy umotywuj to tak że chcesz wanną e
      masarzem (są takie np narożnikowe) bo zgodnie ze schorzeniem potrzebujesz
      rozluźnić ciało masarzem wodnym (w końcu pisałas gdzieś że jeździsz na wózku
      więc spastyka działa) Ewentualnie pomysl o pisemku od lekarza żeby podczepic.
      Co wanny to napisz że masz zaburzenia równowagi i pod prysznicem na krześle się
      nie umyjesz a w wannie masz stabilne oparcie. Trzeba kombinować.

Ja zamówiłem i mam już od kilku lat podnośnik do wanny żeby móc wchodzić. Wannę
      mam zwykła bo jeszcze nie walczyłem (w każdym wypadku trzeba mieć chyba 10 czy
      20% swojego wkładu). Przemyśl i upomnij się o swoje.
      • omira Re: A może tak 31.03.05, 09:04
        Ja mam łazienke zrobioną z funduszy przeznaczonych na likwidacje barier. Sama
        wszystko załatwiałam, więc wiem, że sporo zalezy od tego, jak opiszesz i
        uzasadnisz swój wniosek.
        Ja starałam sie o wymianę wanny na kabinę, musialam to dobrze uzasadnić, bo CPR
        chcial mi tylko dodac jakies wielokrążki (to dla męża-więc zapytałam sie
        kobiety, jak sobie wyobraża, że ja, 50 kg wagi lub dzieci - będziemy
        manipulować tym przy dźwiganiu męża-190 cm, waga słuszna). Poza tym mąż chce
        być samodzielny i korzystać z łazienki bez pomocy.

Konkretnie - CPR sfinansował: wywalenie starego wyposażenia łazienki, nową
        kabinę+ brodzik z siedzeniem, nową umywalkę, WC oraz kafelki na ścianie wokół
        wymienianych urzadzeń. Podłogę całą - antyposlizgową. Do tego poręcze w kabinie
        i przy wc oraz wymiane wszystkich rur, itp. Mój wklad to zakup pozostałych
        kafli. Wszystko wybierałam sama (wyposażenie, kafelki, klej, fugi). Reszte
        kupował szef firmy, która remont przeprowadzała.

Teraz żałuje, bo chciałam jeszcze podłoge w przedpokoju antyposlizową, ale
        wówczas nie poinformowano mnie dokladnie o co mogę sie starać. A tak miałabym
        jednym bałaganem weszystko załatwione. Teraz muszę czekać dwa lata, bo mozna
        sie starać o dofinansowanie raz na dwa lata.

W planach mam obecnie wniosek o wspomniana podłogę antyposlizgową w przedpokoju
        oraz na balkonie wraz z likwidacją b. wysokiego progu (dla męża duza
        przeszkoda).

• buffy79 Bez barier - łazienka??? 31.03.05, 11:43
          Po pierwsze dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

Z ON PCPR-y robią poprostu idiotów (bynajmniej jest takie moje zdanie)
          Dziwi mnie, że kasę na łazienkę czy inne pomieszczenie najpierw musi wykładać
          ON (lub jakaś firma która sie zgodzi kasę wyłozyć)i tu jest problem bo
          przychodzi później komisja i ma to zatwierdzić. Mam jeden przykład (nawet
          jeżeli jeden tzn. że takie sytuacje sie zdarzają) koleżanki która porusza się
          na wózku i np. nie chcieli uznać jej umywalki bo była za głęboka. I
          najważniejsze pytanie, kto za to wtedy będzie płacił??? Oczywiście ja!!!

Na wniosku napisałam kwote dofinansowania 10 tyś. więc jesli tyle by mi
          przyznano musiałabym dołożyć swój wkład czyli 2 tyś.+ kupa benadziejnej
          biuraokracji no i "5 lat" rozpatrywania wniosku!!! Mam w miarę małą łazienkę
          więc na "oko" przeliczyliśmy koszty zrobienia tej łazienki na własny koszt i
          okazało się że wyszło ok 4 tyś.
          Więc teraz sobie siedzę i myślę...

• omira Re: Bez barier - łazienka??? 01.04.05, 09:28
            Remont łazienki robiłam dwa 1,5 roku temu. Jest mała, wymienione zostało
            wszystko - kosztorys przewidywał 7 tys. (z robocizna).

Kosztorys przygotowuje sie przed remontem - zostaje zatwierdzony przez CPR,
            więc jesli nie ma odstępstw od założeń, to nie maja podstaw aby nie zatwierdzic
            rozliczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka