Dodaj do ulubionych

staż a niepełnospraawność

31.10.05, 14:52
czy jako stażystka a zarazem osoba niepełnosprawna powinnam pracować 7 czy 8
godzin?Dodam ze jest to staż odbywany w Urzędzie Pracy, gdzie chyba powinny
byc przestrzegane wszystkie prawa pracownika niepelnosprawnego.Bardzo proszę
o pliną odpowiedź poniewaz od 2 listopada startuję ;-)
Obserwuj wątek
    • blondyneczka_niebieskooka Re: staż a niepełnospraawność 02.11.05, 08:28
      Czas pracy osoby niepełnosprawnej (st. średni lub znaczny) wynosi 7 godzin
      dziennie. i pracodawca jest zobowiązany przestrzegać tych przepisów.
      Jeżeli przedstawiłaś w Urzędzie Pracy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności
      to będziesz miała 7 godzinny dzien pracy. Będąc stażystką masz takie same prawa
      i obowiązki jak pracownik Urzędu.
      Pozdrawiam
      • lusia023 do blondyneczki_niebieskookiej 02.11.05, 16:21
        Mam pytanko-czy w UP mogą nie uznaćmojego orzeczenia i nie chcieć mnie przyjąć
        jako osobę niepelnosprawną?Mam orzeczenie 2 stopnia i obawiam się że mogą nie
        chcieć mnie przyjąć jeśli okarze się że mogę pracować tylko 7 godzin dziennie :-
        (
        • kasia-k Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 08:16
          w Urzędzie jak i u żadnego innego pracodawcy nie mogą zakwestionować twojego
          orzeczenia (no chyba że wygląda na podrobione itp, ale to już wtedy sprawa
          prokuratury). Od orzekania są stosowne komisje i pracodawca nie ma nic do
          powiedzenia. Jeżeli masz umiarkowany stopień niepełnosprawności to pracujesz 7
          godzin dziennie.
          A w jakim mieście ten Urząd?

• blondyneczka_niebieskooka Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 08:47
          Urząd Pracy to już chyba wie że jeteś osoba niepełnosprawną............
          Przy rejestracji jako bezrobotna powinnaś pokazać orzeczenie.
          Jeżeli to zrobiłaś to UP świadomie wybrał i musi respektować twoje prawa.
          Urzędy raczej przestrzegają prawa i nie ma tutaj jakiś nieprawidłowości. Podaj
          swojego maila.
          pozdrawiam
          • niepelnosprawni.info Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 09:14
            A ja dodam łyżkę dziegciu do tej beczki miodu.
            Osoba o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności z ustawy pracuje 7h dziennie –
            jednak za zgodą lekarza ten czas pracy może zostać wydłużony do 8h dziennie. W
            moim przekonaniu warto się zastanowić czy nie skorzystać z tej opcji gdyż:
            - twój krótszy czas pracy może być problemem dla pracy urzędu – co za tym idzie
            zarówno pracodawca jak i współpracownicy mogą mieć o to pretensje
            (współpracowników pewnie nie będzie obchodziła ustawa a tylko to że
            jest „nierówno”)
            - dość nieszczęśliwie urzędy pracy nie otrzymują z PFRON dofinansowania do
            zatrudniania osób niepełnosprawnych, a mają mniejsze obowiązki zatrudniania
            osób niepełnosprawnych.

oczywiście jeśli ktoś odmówi zatrudnienia powołując się na Pani
            niepełnosprawność będzie to ewidentna dyskryminacja, można z tym walczyć nawet
            w sądzie pracy. Natomiast jest to niestety nadal bardzo trudne.
            • blondyneczka_niebieskooka Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 09:41
              Lusia uważam że powinnaś zasugerować że twój czas pracy to 7 godzin dziennie i
              dopiero jeżeli zobaczysz że to problem to możesz powiedzieć że można go
              wydłużyć. W jakim mieście jest ten UP?
              • blondyneczka_niebieskooka Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 10:04
                trochę poszukałam i znalazłam.

w "ABC dla niepełnosprawnego pracownika i pracodawcy" INTEGRACJII wyczytałam iż
                czas pracy osoby niepełnosprawnej (umiarkowany znaczny) nie może przekroczyć 35
                godź tyg. czyli 7 godzin dziennie.
                ON nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nocnych [wyjątki:
                praca przy stróżowaniu i gdy lekarz wyrazi zgodę - na wniosek ON].

Podsumowując nawet jeżeli lekarz wyrazi zgodę na dłuższy czas pracy to nie
                będzie to 8 godzinny czas pracy tylko 7 godzinny + 1 godzina nadliczbowa.
                A na godziny nadliczbowe Urzędy raczej się nie zgadzają bo nadzwyczajniej nie
                mają na to pieniędzy, nie są one uwzględnione w budżecie.

• niepelnosprawni.info Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 11:02
                  blondyneczka_niebieskooka -->
                  nie jestem przekonany czy to dobra interpretacja. Poszukam dalszych informacji.
                  • blondyneczka_niebieskooka Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 11:10
                    Z tego co wiem to czas pracy osoby niepełnosprawnej wynosi 7 godzin dziennie,
                    35 godzin tygodniowo i tego czasu nie może nikt wydłużyć. Takie jest prawo.
                    Lekarz może wyrazić zgodę tylko na pracę w godzinach nocnych lub NADLICZBOWYCH.
                    Czyli ta ósma godzina byłaby nadliczbową

• niepelnosprawni.info Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 11:26
                      Skonsultowałem sprawę z prawnikami z Państwowej Inspekcji Pracy – w przypadku
                      wyrażenia zgody przez odpowiedniego lekarza zapisy art. 15 przestają
                      obowiązywać dana osobę. Dodatkowa godzina nie jest godziną nadliczbową.
                      Pewnie i tak napisze formalnie do PIP w tej sprawie.

USTAWA z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz
                      zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.1)

Art. 15. 1. Czas pracy osoby niepełnosprawnej nie może przekraczać 8 godzin na
                      dobę i 40 godzin tygodniowo.
                      2. Czas pracy osoby niepełnosprawnej zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego
                      stopnia niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin
                      tygodniowo.
                      3. Osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach
                      nadliczbowych.
                      4. Wymiar czasu pracy ustalony zgodnie z ust. 1 lub 2 obowiązuje od dnia
                      następującego po przedstawieniu pracodawcy orzeczenia o niepełnosprawności.
                      orzeczenia sądów
                      tezy z piśmiennictwa
                      Art. 16. 1. Przepisów art. 15 nie stosuje się:
                      1) do osób zatrudnionych przy pilnowaniu oraz
                      2) gdy, na wniosek osoby zatrudnionej, lekarz przeprowadzający
                      badania profilaktyczne pracowników lub w razie jego braku lekarz sprawujący
                      opiekę nad tą osobą wyrazi na to zgodę.
                      2. Koszty badań, o których mowa w ust. 1 pkt 2, ponosi pracodawca.
                      • blondyneczka_niebieskooka Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 11:28
                        no to przyznaję rację..............
                        Atr. 16 wszystko wyjaśnił

Pozdrawiam
                        • blondyneczka_niebieskooka Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 11:29
                          to lepiej aby pracodawcy się o tym nie dowiadywali gdyż zaczną masowo wysyłać
                          swoich niepełnosprawnych pracowników na badania.............
                        • niepelnosprawni.info Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 11:33
                          blondyneczka_niebieskooka --> dawno nie spotkałem tak dociekliwego studenta. To
                          komplement!
                          • blondyneczka_niebieskooka Re: do blondyneczki_niebieskookiej 03.11.05, 12:37
                            ha dzieki za komplement!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka