Dodaj do ulubionych

WC dla niepelnosprawnych

14.03.06, 14:42
Niesamowicie denerwuje mnie fakt, ze w 90% przypadkow toalety dla
niepelnosprawnych sa zamkniete- z adnotacja, ze klucz znajduje sie w
portierni/szatni/recepcji lub jeszcze innym tajemniczym miejscu.
Dziwnym trafem - 'normalne' toalety moga byc czynne, a te dla ON - nie.
Ciekawe jakie to uczucie - za kazdym razem prosic o kluczyk? Pomysleli?
No i jakie ulatwienie dla niepelnosprawnego- gnac po klucz!
Slodko.
Jest to nieracjonalne, nieeleganckie i niewygodne.
Za granica toalety dla ON sa zawsze otwarte.
Proponuje:
-pootwierac toalety dla niepelnosprawnych
LUB
-wprowadzic obowiazek chodzenia kazdorazowo po kluczyk dla wszystkich.
Dodam, ze problem widze w roznych miejscach-centrach handlowych, kinach i
wielu innych. W 90% drzwi sa zamkniete!
Obserwuj wątek
    • buffy79 Re: WC dla niepelnosprawnych 14.03.06, 14:50
      fakt mogłyby być pootwierane, aczkolwiek spotykam sie z tym rzadko - własnie np
      w centrach handlowych
      jest tylko jeden plus - sa przeważnie czysciejsze od tych nie dla ON!!!! (te
      pozamykane)
    • monia12341 Re: WC dla niepelnosprawnych 14.03.06, 23:31
      CZESC bardzo dobry temat .To udogodnienie jakie nam zrobiono JEST SKANDALEM .To
      jest nie do pomyslenia kto takie cos wymysla .Rozumiem jak by byly zlote sedesy
      To moze zgodzilabym sie z tym ze sa zamkniete Wyobraz sobie ze podczas zakupow w
      Markecie chcesz skozystac z toalety Ale nie wiesz gdzie jest klucz Imbecyl co to
      wymysla powinien SAM TO DOSWIADCZYC NA WLSNEJ ^du-ie^^ Dopiero by zrozumial To
      tylko w Polsce tak moze byc I POMYSLEC ZE DOSZLISMY DO CZSOW UNI Z ZAMKNIETYMI
      TOALETAMI DLA INWALIDOW ALE co nazekac TTTAAKI LUKSUS NAM DALI A MY NAZEKAMY Z
      pozdrowieniami DLA TYCH CO TE KIBLE ZAMYKAJA!!!!!!! monia klijetka TESKO W
      LUBLINIE
      • antidotumm Re: WC dla niepelnosprawnych 15.03.06, 00:12
        A ja mysle, ze to niezly temat dla Gazety. Moga promowac "Rodzic po ludzku",
        moga sie zajac i ta drazliwa kwestia.
        Dodam, ze rozwiazanie problemow nie przysporzy NIKOMU zadnych, ale to
        kompletnie zadnych kosztow!!!
        Po prostu przestana zamykac drzwi.
        Kazali im budowac z 'udogodnieniami dla niepelnosprawnych' i zrobic odpowiednie
        kibelki ale guzik: kibelki sa, a jakoby nie bylo...
    • buffy79 Re: WC dla niepelnosprawnych 15.03.06, 12:00
      tak jak pisałam jeden plus tego iz te toalety są zamnkniete to to ze są czyste,
      ważne aby ten kluczyk przynajmniej był gdzies obok....!!!!!!!!!!! a nie zeby
      szukac go po całym hipermarkecie!!!!
      korzystałam juz z wielu piublicznych toalet i na prawde te zamykane były w
      stanie luksusowym, czyste, był papier, mydło
      kiedy korzystałam z toalet dla ON które były normalnie otwarte był w nich taki
      sam syf jak w pozostałych

a tak na marginesie to stan naszych polskich publicznych toalet jest
      masakryczny, bleeee
      • antidotumm Re: WC dla niepelnosprawnych 15.03.06, 13:23
        Chcialam zaznaczyc, ze bylam wczoraj w poznanskim King Cross - i wszystkie
        toalety byly czyste, ale te dla ON oczywiscie zamkniete.
        Kluczyk gdzies niedaleko? Przeciez skandaliczny jest sam pomysl zamykania takiej
        toalety. Wprowadz zwyczaj, ze wszyscy maja chodzic po kluczyk - zobaczysz jakie
        bedzie larum! A niepelnosprawni to polludzie...
        • buffy79 Re: WC dla niepelnosprawnych 15.03.06, 14:11
          ten nieszczesny kluczyk, mam wrażenie ze to konsekwencja tego iz z tego
          kluczyka pewnie korzysta sie raz na ruski rok... otóz strasznie mało ludzi (np.
          na wózkach) widze w kinach, supermarketach, na mieście, w restauracjach itp

przykład:
          pałac kultury - WARSZAWA
          winda jest, wchodze sobie, platformy są (poruszam sie na wózku)pan ochroniarz
          sie mnie pyta czy chce wejsc (no po co bym tu przyszła?) zaczynaja sie
          poszukiwania kluczyka od platformy, wreszcie pan przybiega i stwierdza ze
          bedzie szybciej jak mnie wniosą i mnie wnieśli
          to jest błedne koło, jest tyle cholernych barier ze niepełnosprawni nie
          wychodza z domów, jak juz stworzone są jakies udogodnienia typu podjazdy,
          windy, platformy to one poprostu rdzewieją, bo tak sie z nich korzysta

platformy w autobusach też rdzewieja
          sklep zaopatrzenia medycznego jest na piętrze

toaleta w pałacu kultury też była zamknięta....
      • marianna777 Re: WC dla niepelnosprawnych 15.03.06, 15:34
        Bardzo dużo podróżuję, i zgadzam się absolutnie z buffy79, jest to rzeczywiście
        utrudnienie, ale z tych otwartych toalet raczej się korzystać nie da, może
        wymyślimy jakiś sposób, aby szukanie i gnanie po klucz było jak najmniej
        uciążliwe, ja chyba nie chciałabym aby toalety były otwarte, gdyż wówczas nie
        będzie z czego korzystać
        • antidotumm Re: WC dla niepelnosprawnych 16.03.06, 11:16
          Dlaczego nie bedzie? Otwarte toalety 2 m obok dla zdrowych swieca czystoscia,
          nikt nie ukradl papieru toaletowego ani nie wypil mydla w plynie, to chyba nasze
          tez moga byc otwartne?
          • marianna777 Re: WC dla niepelnosprawnych 16.03.06, 22:59
            niestety mam inne doswiadczenia, wielokrotnie rezygnowałam i wyruszałam na
            poszukiwanie innej toalety, a to jest duzo trudniejsze niż zdobycie klucza,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka